Δεκατρείς εργαζόμενοι εντοπίστηκαν νεκροί σε μεταλλείο χρυσού στην πόλη Πατάς του βόρειου Περού, λίγες ημέρες μετά την απαγωγή τους από ένοπλους παράνομους μεταλλωρύχους. Η μεταλλευτική εταιρεία Poderosa επιβεβαίωσε την τραγωδία και κατήγγειλε ότι 39 εργαζόμενοι έχουν δολοφονηθεί από εγκληματικές συμμορίες στην περιοχή, όπου έχει επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έξαρσης της βίας που σχετίζεται με την παράνομη εξόρυξη.
Ο δήμαρχος της Πατάς ζήτησε άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων αναζητούν δικαιοσύνη. Η κατάσταση ασφαλείας στο Περού συνεχώς επιδεινώνεται, με τις αρχές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εγκληματικότητας.
Πιο αναλυτικά
Δεκατρείς εργαζόμενοι εντοπίστηκαν νεκροί την Κυριακή σε μεταλλείο της πόλης Πατάς, στα υψίπεδα του βόρειου Περού, λίγες ημέρες μετά την απαγωγή τους. Την είδηση επιβεβαίωσε επίσημα η μεταλλευτική εταιρεία Poderosa, στην οποία ανήκουν οι εγκαταστάσεις όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία.
Τα θύματα ήταν υπάλληλοι συνεργαζόμενης εταιρείας που παρείχε υπηρεσίες στην Poderosa, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους εξόρυξης χρυσού στη χώρα, εισηγμένο και στο χρηματιστήριο της Λίμα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η δραστηριότητα της επιχείρησης έχει βρεθεί στο στόχαστρο ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με την παράνομη εξόρυξη χρυσού.
Όπως ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή της η εταιρεία, «το πρωί της Κυριακής, έπειτα από εντατικές προσπάθειες, ομάδα έρευνας και διάσωσης της αστυνομίας μπόρεσε να ανακτήσει τα πτώματα 13 εργαζομένων που είχαν απαχθεί (…) από παράνομους μεταλλωρύχους σε συνέργεια με εγκληματικά στοιχεία».
Στην Πατάς, που βρίσκεται περίπου 900 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λίμα, έχει επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της έξαρσης της βίας που σχετίζεται με την παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα.
Η Poderosa κατήγγειλε ότι «καταμετρά πλέον 39 εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μεταλλωρύχους που έχουν δολοφονηθεί από εγκληματικές συμμορίες που έχουν καταλάβει την Πατάς». Παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή, η επιχείρηση υπογραμμίζει πως «η κλιμάκωση της ανεξέλεγκτης βίας συνεχίζεται», προσθέτοντας με έντονο ύφος πως «δυστυχώς, οι αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας». Η εταιρεία απηύθυνε επείγουσα έκκληση για επανεξέταση της κυβερνητικής στρατηγικής.
Την ίδια ώρα, στην πόλη Τρουχίγιο, εννιά ώρες δυτικά της Πατάς, συγγενείς των θυμάτων περίμεναν με σπαραγμό την άφιξη των σωρών των αγαπημένων τους στο νεκροτομείο. Ο Αβραάμ Ντομίνγκες, πατέρας του Αλεξάντερ Ντομίνγκες, ενός εκ των θυμάτων, δήλωσε στην κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου Canal N: «Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, αυτό δεν τελειώνει εδώ».
Ο δήμαρχος της Πατάς, Άλντο Κάρλος, γνωστοποίησε ότι θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε προκειμένου να αναζητηθεί λύση στην κρίση ασφαλείας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Αυτό που συμβαίνει στην πόλη μου μού κάνει κακό (…) Αν βρεθώ στη φυλακή ή με σκοτώσουν, μόνη υπεύθυνη θα είναι η κεντρική κυβέρνηση», φανερά ταραγμένος και συναισθηματικά φορτισμένος.
Σύμφωνα με δεκαετή ανάλυση της οικονομικής αστυνομίας, από το 2013 έως το 2023, εντοπίστηκαν συναλλαγές ύψους 8,24 δισ. δολαρίων, οι οποίες εκτιμάται ότι προήλθαν από παράνομη εξόρυξη.
Η κατάσταση στο Περού επιδεινώνεται συνεχώς, με τις αρχές να αντιμετωπίζουν ένα κύμα εκβιάσεων και βίαιων εγκλημάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε πολλές περιοχές του κράτους των Άνδεων.