Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τη Ραμάλα, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βούληση της Κύπρου να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια και η ασφάλεια.
Στη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναγνώρισε τη στήριξη της Κύπρου και τόνισε την ανάγκη για εκεχειρία. Η επίσκεψη, αν και πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες αστάθειας λόγω επιθέσεων, καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου στην περιοχή.
Πιο αναλυτικά
Η Κύπρος μπορεί να παίξει τον… ρόλο της γέφυρας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ και τη Ραμάλα.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αναχώρησε για το ταξίδι του με καθυστέρηση, καθώς την ώρα της προγραμματισμένης αναχώρησης σημειώθηκε πυραυλική επίθεση από τους Χούθι στην Υεμένη κατά του Ισραήλ. Παρόλα αυτά, αποφάσισε να μην ακυρώσει την αποστολή του, κάτι που εξήρε δημόσια ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ, ευχαριστώντας τον προσωπικά και επισημαίνοντας: «Δείχνετε εξαιρετική ανθεκτικότητα, φιλία και αλληλεγγύη, και το εκτιμούμε πολύ. Θυμόμαστε πάντα τους φίλους μας».
Ο κ. Χέρτζογκ ευχαρίστησε, επίσης, την Κυπριακή Δημοκρατία για τη βοήθεια που παρείχε στο έργο κατάσβεσης των πρόσφατων πυρκαγιών στο Ισραήλ. Αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες επιθέσεις που δέχεται η χώρα και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών ανθρωπιστικών προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.
Επιπλέον, συνεχάρη την Κυπριακή Δημοκρατία για την επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, επισημαίνοντας ότι: «Η Κύπρος είναι ένας από τους στενότερους φίλους του Ισραήλ».
«Αξιόπιστος γείτονας και σταθερός σύμμαχος»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον Ισραηλινό λαό για την Εθνική Εορτή του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος είναι «ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος γείτονας», που προωθεί τη συνεργασία με τα κράτη της περιοχής, αξιοποιώντας το γεωστρατηγικό της δυναμικό προς όφελος των λαών της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Κατά την άφιξή του στην Προεδρική Κατοικία, διαδηλωτές υπέρ του Ισραηλινού Simon Aykout, ο οποίος κρατείται στην Κύπρο για κατάχρηση ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα, αποδοκίμασαν τον Κύπριο Πρόεδρο.
Συνεργασία στην ενέργεια, το IMEC και η ασφάλεια
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τον καλωσόρισε λέγοντας: «Υπάρχει μια μακρά φιλία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ».
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην περιφερειακή αστάθεια και στις γεωπολιτικές αλλαγές στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του πρωτοποριακού έργου IMEC – μιας διασυνδετικής πρωτοβουλίας που ήδη συζητά με την Ινδία και επιδιώκει την τριμερή επανεκκίνηση με Κύπρο και Ελλάδα, μέσω διάσκεψης στο Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές οδούς, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός προειδοποίησε για τις επιθέσεις των Χούθι, όπως αυτή κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, λέγοντας:
«Δεν θα το ανεχτούμε, θα υπάρξουν σκληρά αντίποινα. Αυτοί που επιτέθηκαν δρουν υπό την καθοδήγηση και στήριξη του Ιράν».
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μεταφέρει στις εμπλεκόμενες πλευρές μήνυμα ανθρωπισμού: πως τα ζητήματα των ομήρων και της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να παραμένουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης.
Υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει ήδη διαδραματίσει ρόλο γέφυρας με το Σχέδιο Αμαλθία για τη Γάζα, και πρόσθεσε πως υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις, που θα αποτελέσουν τον άξονα των επαφών του.
Επισήμανε ότι η Κύπρος διατηρεί στενές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, είναι μέλος της ΕΕ, και ότι το 2026 θα αναλάβει την Προεδρία της Ένωσης. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Με τις ιδέες που θα θέσουμε στο τραπέζι, εάν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση, μπορούμε να επιτύχουμε θετικές ανθρωπιστικές εξελίξεις».
Αναφερόμενος στη σύνδεση των δύο χωρών, αποκάλυψε ότι πραγματοποιούνται 110 πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ – ο μεγαλύτερος αριθμός από οποιαδήποτε χώρα προς την Κύπρο.
Συγκίνηση στη συνάντηση με συγγενείς ομήρων
Η πρώτη συνάντηση του Προέδρου μετά την άφιξή του στην Ιερουσαλήμ ήταν με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα. Εκεί τόνισε: «Κανένας γονέας ή μέλος οικογένειας δεν πρέπει να ζει τη δοκιμασία των τελευταίων 576 ημερών. Οι Κύπριοι το γνωρίζουν αυτό από καρδιάς, λόγω των χιλίων αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974. Όλοι οι υπόλοιποι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως».
Επαφές στη Ραμάλα – Στήριξη Αμπάς σε Κύπρο
Η κυπριακή αντιπροσωπεία συνέχισε στη Ραμάλα, όπου ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποδέχθηκε τον κ. Χριστοδουλίδη με τιμές αρχηγού κράτους.
Ο κ. Αμπάς εξήρε τις παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ευχαρίστησε για την κυπριακή αλληλεγγύη και τόνισε την ανάγκη για εκεχειρία και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε τη σταθερή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέρ της λύσης δύο κρατών για το Παλαιστινιακό, ενώ ευχαρίστησε τον Αμπάς για τη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής στο Κυπριακό. Τον ενημέρωσε, επίσης, για τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω Κύπρου, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης και με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ.
Η κυπριακή αποστολή στο Ισραήλ και τη Ραμάλα
Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συνόδευσαν: ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραουνά, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τάσος Τζιωνής, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου Δώρος Βενέζης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, η Πολιτική Διευθύντρια του ΥΠΕΞ Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου και υπηρεσιακοί παράγοντες.