Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και τις αυξημένες ευθύνες που έχουν αναλάβει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) αναδεικνύει τις αστοχίες στον προγραμματισμό κι εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η ανάθεση και αυτού του ρόλου στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποδυναμώνει κρίσιμες μονάδες.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Το θέμα της εμπλοκής στρατιωτικού προσωπικού στην αποτροπή και αντιμετώπιση πυρκαγιών αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), με παρέμβασή της στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εγείροντας σοβαρά ζητήματα για την υπέρμετρη επιβάρυνση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και έλλειψης στοιχειώδους εξοπλισμού ασφαλείας.
Όπως επισημαίνουν, τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτές – κατά τους θερινούς μήνες – επιβαρύνονται υπέρμετρα στην εβδομαδιαία τους εργασία αφού εκτελούν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα σε καθεστώς 24ώρης υπηρεσίας, ενώ στο ενδιάμεσο εμπλέκονται με την εκτέλεση δασοπεριπόλων. Το γεγονός αυτό αφαιρεί πολλές φορές από το προσωπικό το δικαίωμα να λαμβάνουν, τόσο τις προβλεπόμενες απαλλαγές μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας, όσο και την κανονική τους άδεια, ενώ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος από τις συνεχείς υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις.
«Κατανοούμε πλήρως ως Ομοσπονδία ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια βιώνει πρωτόγνωρες σε αριθμό, ένταση και σφοδρότητα πυρκαγιές. Ωστόσο οφείλουμε να τονίσουμε ότι για να επιλυθεί το ζήτημα η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση του πυροσβεστικού προσωπικού (μόνιμου και εποχικού) και στην ανανέωσή του. Αντιθέτως τα προηγούμενα χρόνια υιοθετήθηκε ως πρακτική, η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, με την εκπομπή περιπόλων πυρασφάλειας (σε 24ώρη βάση), σε συγκεκριμένους βαθμούς της κλίμακας του Δείκτη Επικινδυνότητας (ΔΕ). Οι περιπολίες αυτές πραγματοποιούνται χωρίς την συμμετοχή του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΠΥ) ή της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ), όπως συνέβαινε παλαιότερα. Δηλαδή ανατίθεται αποκλειστικά στους Στρατιωτικούς, η αστυνόμευση και η πυρασφάλεια των «ευαίσθητων» δασικών περιοχών. Επιπροσθέτως, τα περίπολα πυρασφάλειας εκπέμπονται και με χαμηλότερο ΔΕ, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα τα εν λόγω περίπολα να αποτελέσουν την καθημερινότητα των στελεχών, απουσιάζοντας από τα καθήκοντα (ειδικότητας –εκπαίδευσης –ασκήσεων –συντήρησης) που τους έχουν ανατεθεί στις διάφορες Υπηρεσίες τους» επισημαίνει η ΠΟΜΕΝΣ σε επιστολή της προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ.
Από τα παραπάνω, σύμφωνα με τα στελέχη της ΠΟΜΕΝΣ προκύπτουν εύλογα ερωτήματα:
- Η απουσία των συναδέλφων του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ, από τα εν λόγω περίπολα πυρασφάλειας είναι αποτέλεσμα μη επαρκούς προσωπικού ή έλλειψη απαιτούμενων πιστώσεων – κονδυλίων για την πληρωμή της εργασίας τους πέραν του ωραρίου ή και συνδυασμός αυτών;
- Η Ημερήσια αποζημίωση των συναδέλφων για την πληρωμή της εργασίας πέραν του ωραρίου του εμπλεκόμενου προσωπικού στα αντίστοιχα περίπολα πυρασφάλειας θα πραγματοποιηθεί με το ποσό των σαράντα ευρώ (40) ημερησίως όπως ισχύει για όλους τους υπαλλήλους του κράτους ή θα συνεχιστεί η κατάφωρη αδικία που υφίστανται οι Έλληνες στρατιωτικοί εφαρμόζοντας αναχρονιστικές διαταγές που εκδόθηκαν πριν από 30 χρόνια;;;
«Υπενθυμίζεται ότι η ημερήσια αποζημίωση και τα έξοδα μεταθέσεως των στρατιωτικών εξακολουθούν να καθορίζονται στο ΠΔ 200/1993, στο οποίο αναγράφεται ρητά ότι η ημερήσια αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των 10.000 δραχμών(!!!) και έκτοτε δεν έχει αναπροσαρμοστεί, μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».
γ. Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για την πυρασφάλεια, καλύπτουν τις ελάχιστες ανάγκες άνεσης (κλιματισμό κλπ) και παρέχουν την οφειλόμενη οδική ασφάλεια (λάστιχα, φρένα, φώτα κλπ) καθόσον τα περισσότερα οχήματα είναι τουλάχιστον τριάντα και πλέον χρόνων με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα; Πόσο νόμιμη είναι η συνεχόμενη οδήγηση για δώδεκα και πλέον ώρες σε δύσκολες και πολλές φορές κακοτράχαλες διαδρομές;
δ. Οι συνάδελφοι μας που συμμετέχουν σε αυτές τις περιπολίες θα συνεχίσουν να επιβιβάζονται στα πίσω μέρη οχημάτων και φορτηγών αυτοκινήτων, κυρίως τα Mercedes GD 240 και GDT 290, οχήματα που δεν διαθέτουν ασφαλή καμπίνα επιβατών πίσω θέσεων αλλά διαμορφωμένη καρότσα με καθίσματα όπου το προσωπικό δεν έχει μέτωπο προς την κίνηση του οχήματος, έλλειψη ζωνών ασφαλείας και αερόσακων, συνθήκες που επιβάλλονται στους συναδέλφους μας καθ’ όλη την διάρκεια των περιπόλων, διάρκειας άνω των οκτώ ή και δώδεκα ωρών;
Στην επιστολή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΕΝΣ, που υπογράφει ο Πρόεδρος Ηλίας Κολλύρης και γ.γ. Γεώργιος Κυριακάκης, επισημαίνει ότι «oι Στρατιωτικοί δεν ζητούν ελεημοσύνη αλλά απαιτούν τον σεβασμό και την εφαρμογή των νόμων για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών. Άλλο το καθήκον και άλλο η απλήρωτη εργασία που επιφέρει ως αποτέλεσμα τη μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί την εργασία από τα αρμόδια υπουργεία».