Η υγεία του εντέρου είναι κρίσιμη για τη γενική ευεξία, και η γαστρεντερολόγος Adrienne Benjamin προειδοποιεί για μια επικίνδυνη συνήθεια: την καθυστέρηση των κενώσεων. Σύμφωνα με την ειδικό, τουλάχιστον μία κένωση την ημέρα είναι απαραίτητη για την πρόληψη πεπτικών προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS).
Η τακτική κατακράτηση των κοπράνων μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα και να προκαλέσει δυσφορία. Επιπλέον, η οσμή των κοπράνων μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα υγείας, όπως η δυσαπορρόφηση.
Η εισαγωγή προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του μικροβιώματος και στη βελτίωση της πεπτικής υγείας.
Πιο αναλυτικά
Η υγεία του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική μας ευεξία. Ειδικός προειδοποιεί για μια κοινή συνήθεια που μπορεί να βλάψει την πεπτική σας υγεία. Μάθετε πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεστε στην τουαλέτα για ένα υγιές έντερο.
Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα για την υγεία του εντέρου
Η Adrienne Benjamin, διατροφολόγος στην ProVenBiotics, ειδικευμένη στην υγεία του εντέρου, εξηγεί τον πιθανό αντίκτυπο που έχουν κάποιες συνήθειες στην υγεία μας και αποκαλύπτει ένα κοινό λάθος που πρέπει να αποφεύγουμε για την πεπτική μας υγεία.
Σύμφωνα με την ειδικό, μια κένωση του εντέρου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα θεωρείται σημάδι ενός υγιούς πεπτικού συστήματος, βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση πεπτικών προβλημάτων, όπως η δυσφορία και το φούσκωμα, καθώς και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.
«Οι τακτικές καθημερινές κενώσεις διασφαλίζουν ότι τα απόβλητα αποβάλλονται αποτελεσματικά από το σώμα, βοηθώντας στην πρόληψη του κινδύνου δυσκοιλιότητας, μετεωρισμού, φουσκώματος και άλλων συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (IBS)», αναφέρει η Adrienne.
Έντερο: Το Νο1 λάθος που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία σας
Ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων παραδέχεται ότι κατακρατούν τα κόπρανά τους. Η Adrienne τονίζει ότι ενώ η περιστασιακή κατακράτηση είναι απίθανο να έχει αντίκτυπο, η τακτική καθυστέρηση των κενώσεων μπορεί να είναι επιζήμια για την πεπτική υγεία, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα, πεπτική δυσφορία και επιδείνωση των συμπτωμάτων του IBS.
«Όσο περισσότερο παραμένουν τα κόπρανα στο παχύ έντερο, τόσο περισσότερο νερό απορροφάται ξανά, καθιστώντας τα πιο δύσκολα στην αποβολή. Η καθυστέρηση των κενώσεων μπορεί επίσης να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα του IBS (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) όπως κράμπες, φούσκωμα και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Είναι σημαντικό να ακούτε τα σήματα που στέλνει το σώμα σας και να αποφεύγετε την καθυστέρηση των κενώσεων όποτε είναι δυνατόν», επισημαίνει η ειδικός.
Σημάδια κακής πεπτικής υγείας
Η οσμή των κοπράνων μπορεί να προσφέρει σημαντικές ενδείξεις για την υγεία του εντέρου. Η Adrienne επισημαίνει ότι τα δύσοσμα κόπρανα, ιδιαίτερα όταν η οσμή είναι ασυνήθιστα έντονη, μπορεί να αποτελούν σημάδι υποκείμενων προβλημάτων πεπτικής υγείας, όπως το IBS (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου).
Ενώ είναι φυσιολογικό τα κόπρανα να έχουν οσμή, μια έντονα δυσάρεστη οσμή ή/και αλλαγή στη σύσταση μπορεί να υποδεικνύει δυσαπορρόφηση, μια κατάσταση όπου το σώμα δεν αφομοιώνει ή δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές.
Το IBS συχνά προκαλεί ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή πιο δύσοσμων κοπράνων. Επιπλέον, τα δύσοσμα κόπρανα μπορεί να συνδέονται με βακτηριακή υπερανάπτυξη ή τροφικές δυσανεξίες, καταστάσεις κοινές σε άτομα με πεπτικές διαταραχές.
Η κακή πεπτική υγεία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:
- Φούσκωμα
- Ακανόνιστες κενώσεις
- Δυσφορία
- Κόπωση
- Προβλήματα ψυχικής υγείας
Αυτά τα προβλήματα συνδέονται συχνά με ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, διαταράσσοντας την πέψη και τη συνολική υγεία του εντέρου.
Ο ρόλος των προβιοτικών
Τα προβιοτικά, ζωντανά ωφέλιμα βακτήρια, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου βοηθώντας στην αποκατάσταση της ισορροπίας του μικροβιώματος.
Εισάγοντας περισσότερα ωφέλιμα βακτήρια στο πεπτικό σύστημα, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν:
- Στην υποστήριξη της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών
- Στη βελτίωση της τακτικότητας των κενώσεων
- Στη μείωση συμπτωμάτων όπως το φούσκωμα και τα αέρια
- Στη μείωση των δύσοσμων κοπράνων