Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες

Αρχαιολογική ανασκαφή στο Δεσποτικό και το Τσιμηντήρι αποκαλύπτει νέα ευρήματα: Κτιριακά συγκροτήματα, κεραμική και πρωτοκυκλαδική ταφή από τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποίησε συστηματικές ανασκαφές στη θέση Μάντρα στη νησίδα Δεσποτικό και στη νησίδα Τσιμηντήρι. 

Η ανασκαφή διήρκησε πέρσι για έξι εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 20 Μαΐου 2024 έως τις 28 Ιουνίου 2024.

Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των αρχαιολόγων Αλεξάνδρας Αλεξανδρίδου (Αναπλ. Καθηγήτρια Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Ίλιας Νταϊφά (Δρ. Αρχαιολόγος), Erica Angliker (Dr., Research Associate -British School at Athens), ενώ συμμετείχαν σε αυτή οι Caspar Meyer (Dr., Bard Graduate Center), Luigi Lafasciano (Dr., Univeristy of Salerno), Κατερίνα Καρακάση (Δρ. Αρχαιολόγος), Doug Forsyth (Dr., University of St Andrews), οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λουίζα Πανοπούλου, Κλειώ Παπαθανασίου, Ευτυχία-Μαρία Χουμαδάκη και μεγάλος αριθμός εθελοντών φοιτητών από Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής, της Βραζιλίας και της Ελλάδας (College Year in Athens/ΔΙΚΕΜΕΣ, JICAS Center, Bard Graduate Center N.Y., Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ.ά).

Η πραγματοποίηση των εργασιών κατέστη εφικτή χάρη στην υποστήριξη της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ (Θανάσης και Μαρίνα Μαρτίνου), του Ιδρύματος Π&Α Κανελλοπούλου, του Ιδρύματος Α.Γ.Λεβέντη, της Marion Stassinopoulos, των Συλλόγων «Φίλοι της Πάρου» και “Antiparos Preservation Societty”. Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες

Δεσποτικό

Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στα κτίρια που βρίσκονται έξω από το αρχαϊκό τέμενος στην περιοχή ανάμεσα σε αυτό και την ακτή.

Συνεχίστηκε η διερεύνηση του Κτιρίου ΜΝ που είχε εντοπισθεί το 2023 (Εικ.1). Το κτίριο χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Είναι ορθογώνιας κάτοψης και έχουν έρθει στο φως οκτώ δωμάτια του. Οι τοίχοι τους έχουν πλάτος 0,45-0,48 μ., εκτός από το νότιο και το δυτικό όπου οι τοίχοι είναι «διπλοί» με πάχος σχεδόν 1,20 μ. Είναι κατασκευασμένοι από μεσαίους και μεγάλους πλακοειδείς και αδρά λαξευμένους λίθους και αρχιτεκτονικά δε διαφέρουν από τα υπόλοιπα κτίρια που έχουν ήδη ανασκαφεί εξωτερικά του τεμένους. Στα Δωμάτια 2 και 3 εντοπίστηκαν τετράπλευρες κατασκευές, ενώ στο μέσον του Δωματίου 5 υπάρχει επίμηκες «αυλάκι» μήκους 1,70μ., για την απορροή υδάτων. Στο εσωτερικό των δωματίων βρέθηκαν πολλοί πήλινοι κέραμοι από τη στέγη του κτιρίου, όπως και τμήμα ενός ακροκεράμου με τη μορφή γοργονείου.

Με βάση τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, μπορούν να αναγνωριστούν τουλάχιστον δύο αρχιτεκτονικές φάσεις του κτιρίου ΜΝ.

Η ανασκαφή του λεγόμενου «Κτιρίου Ω», στο περιβάλλον του οποίου το 2023 είχαν αποκαλυφθεί τα θραύσματα τουλάχιστον τριών κούρων, ενός ανδρικού αγάλματος αυστηρού ρυθμού, μαρμάρινων βάσεων και ειδωλίων και το οποίο είχε θεωρηθεί ως ένα είδους πρόπυλου (Εικ.2, 3, 4) συνεχίστηκε και φέτος με τη διερεύνηση της μεγάλης κατάρρευσης στο εσωτερικό του κτίσματος, ανάμεσα στους τοίχους Τ1 και Τ3.

Από τη μελέτη της στρωματογραφίας και της κεραμεικής φαίνεται πολύ πιθανό πως οι δύο τοίχοι γνώρισαν δύο φάσεις κατασκευής και επισκευής, με την πρωιμότερη στον 6ο αι.π.Χ.

Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες

Aεροφωτογραφία της θέσης Μάντρα Δεσποτικού. Σημειώνεται το Κτίριο ΜΝ στη περιοχή βορειοανατολικά του τεμένους

Στην περιοχή Β/ΒΔ του Κτιρίου Ζ, που βρίσκεται έξω αλλά πολύ κοντά στο τέμενος και του οποίου η κύρια φάση τοποθετείται στο α΄ μισό του 5ου αι.π.Χ., αποκαλύφθηκε ένα ακόμη δωμάτιο του αρχαϊκού κτιρίου Ζα, το οποίο είχε εντοπιστεί πέρσι, ακριβώς κάτω από το πλακόστρωτο αίθριο του Ζ και τα βορειότερα δωμάτιά του. Το πρωιμότερο κτίριο φαίνεται πως είχε αντίθετο προσανατολισμό με το «διάδοχό» του και αποτελούνταν από τουλάχιστον 3 δωμάτια σε παράταξη, στο εσωτερικό των οποίων αποκαλύφθηκε σημαντική ποσότητα κεραμεικής αρχαϊκών χρόνων.

Μικρής κλίμακας καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στο νοτιότερο δωμάτιο 11 του μεγάλου Κτιρίου Β, όπου ήρθε στο φως μεγάλη συγκέντρωση οστρέων και κεραμεικής του 6ου και 5ου αι.π.Χ., επιβεβαιώνοντας την οικιστική/κοσμική χρήση του κτιρίου και το ευρύ χρονικό διάστημα λειτουργίας του από τον πρώιμο 6ο έως τον 5ο αι.π.Χ. Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες

Μετά την ολοκλήρωση και κατάθεση προς έγκριση της μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του συστήματος των αρχαϊκών δεξαμενών (αρχιτ. μελετητής Γουλιέλμος Ορεστίδης) πραγματοποιήθηκε ο τελικός καθαρισμός της κεντρικής Δεξαμενής 1 με την απομάκρυνση των νεώτερων επιχώσεων από τη ΝΔ γωνία της (Εικ.5,6).

Τσιμηντήρι

Η μικρή νησίδα Τσιμηντήρι βρίσκεται μεταξύ του κόλπου του Αγ. Γεωργίου της Αντιπάρου και της Μάντρας του Δεσποτικού, με την οποία συνδεόταν μέσω μιας στενής λωρίδας γης, ενός ισθμού. Το όνομα της είναι παράφραση της λέξης κοιμητήριο, αφού στη νότια ακτή της νησίδας είχαν ανασκαφεί Πρωτοκυκλαδικοί τάφοι, δυστυχώς συλημμένοι.

Σύντομη διερεύνηση το 2011 είχε οδηγήσει στον εντοπισμό του ορθογώνιου Κτιρίου ΑΤ αποτελούμενου από τρεις τουλάχιστον χώρους σε διάταξη Β-Ν. Η συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών το 2019 και 2020 και πάλι για μικρά χρονικά διαστήματα λόγω της δυσκολίας πρόσβασης στη νησίδα, οδήγησαν στον εντοπισμό των κτιρίων ΒΤ, ΓΤ, ΔΤ, ΕΤ, στο ανατολικό άκρο της νησίδας, ενός μεγάλου κυκλικού κτιρίου (Κτίριο ΖΤ), καθώς και τμήματα δύο ακόμα ορθογώνιων κτιρίων (ΘΤ και ΗΤ) κοντά στο Κτίριο ΑΤ.

Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο, λόγω της εγκατάστασης πλωτής εξέδρας- η οποία δωρήθηκε στην ανασκαφή από το Σύλλογο Antiparos Preservation Society- ήταν δυνατή η συστηματικότερη διερεύνηση των κτιρίων στο Τσιμηντήρι για ένα μήνα. Διαπιστώθηκε πως τα περισσότερα κτίρια που είχαν διερευνηθεί κατά τα προηγούμενα έτη και είχαν θεωρηθεί ανεξάρτητα οικοδομήματα στην πραγματικότητα συναποτελούν δύο μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα, το ΑΤ και το ΒΤ που διατάσσονται κατά μήκος της νότιας πλευράς της νησίδας προς τον υπήνεμο κόλπο και με άμεση θέαση προς το ιερό στο Δεσποτικό (Εικ.7). Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες

Κτιριακό Συγκρότημα ΑΤ : Η συνέχιση της ανασκαφής των κτιρίων ΑΤ και ΗΤ απέδειξε πως αυτά πιθανότατα συναποτελούν ένα μεγάλο Κτιριακό Συγκρότημα, το ΑΤ (Εικ.8). Πρόκειται για ορθογώνιας κάτοψης συγκρότημα με τουλάχιστον 6 δωμάτια παρατεταγμένα ανατολικά και δυτικά ενός αύλειου χώρου. Οι ορατές διαστάσεις του είναι 18μ (Β-Ν) Χ 23μ (Α-Δ). Πιθανότατα σε μεταγενέστερη φάση προσαρτήθηκε στη βόρεια πλευρά του συγκροτήματος το λεγόμενο κτίριο ΘΤ, ορατών διαστάσεων 11μ (Β-Ν) Χ 6,5μ (Α-Δ).

Αναμένεται η συνέχιση της ανασκαφής τους το επόμενο καλοκαίρι, για να αποσαφηνιστεί η σύνδεση του δυτικού τμήματος του συγκροτήματος (το λεγόμενο κτίριο ΑΤ) με το ανατολικό (το λεγόμενο κτίριο ΗΤ) και το βόρειο τμήμα (το λεγόμενο κτίριο ΘΤ).

Σε απόσταση περίπου 30μ προς βορειοδυτικά των παραπάνω κτιρίων αποκαλύφθηκε ένα ορθογώνιο κτίριο, το Κτίριο ΙΤ, διαστάσεων 7,80μ (Α-Δ) Χ 10μ (Β-Ν), η ανασκαφή του οποίου δεν ολοκληρώθηκε. Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες

Κτιριακό Συγκρότημα ΒΤ : Στην ανατολική πλευρά της νησίδας όπου είχαν αποκαλυφθεί τα λεγόμενα Κτίρια ΒΤ, ΓΤ ΔΤ, και ΕΤ, διαπιστώθηκε ότι αυτά απαρτίζουν το μεγάλων διαστάσεων Κτιριακό Συγκρότημα ΒΤ (Εικ. 9).

Η κάτοψή του είναι ορθογώνια και οι ορατές διαστάσεις του είναι περίπου 45μ (Α-Δ) Χ 18μ (Β-Ν). Ο βορειότερος τοίχος του συγκροτήματος φθάνει σε μήκος τα 41,50 μ και ορίζει στη βόρεια πλευρά του συγκροτήματος μια σειρά 10 χώρων, ποικίλων διαστάσεων, που βρίσκονται σε παράταξη με διεύθυνση Α-Δ. Τα νότια δωμάτια του συγκροτήματος ορίζονται και αυτά εξωτερικά από τον ίδιο τοίχο μήκους 24μ. Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες

Αν και ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια σειρά δωματίων – στο μέσον του συγκροτήματος- δεν ολοκλήρωθηκε η ανασκαφή, ενώ και αρκετοί τοίχοι του έχουν καταστραφεί, είναι ξεκάθαρο πως ο σχεδιασμός του συγκροτήματος ακολουθεί τη φιλοσοφία της οργάνωσης πολλών χώρων ποικίλων διαστάσεων γύρω από μεγάλους αύλειους χώρους. Αυτό που δεν κατέστη σαφές είναι αν υπήρχε ένας ενιαίος ορθογώνιος αύλειος χώρος ή και ένας δεύτερος μικρότερος (Εικ. 10).

Αναλυτικότερα, το ανατολικότερο άκρο του συγκροτήματος, λίγα μόνο μέτρα από τη σημερινή ακτή, αποτελείται από έναν τετράπλευρο χώρο (Χ2) εμβαδού 129 τ.μ. Στη βόρεια πλευρά του βρίσκονται δύο ισομεγέθη δωμάτια, ενώ στη νότια πλευρά του ένας μικρός ορθογώνιος χώρος χωρίς είσοδο, στον οποίο εφάπτεται λίθινη ράμπα πλάτους 2,70 μ., μέσω της οποίας γινόταν η πρόσβαση στο χώρο.

Μπροστά (δυτικά) από τον Χ2 ανοίγεται ένας μεγάλος ορθογώνιος χώρος, πιθανότατα αύλειος (Χ4), το δυτικό όριο του οποίου δε σώζεται. Στο εσωτερικό του ανεσκάφη φέτος μία εκτεταμένη κατάρρευση . Βόρεια και νότια του αύλειου χώρου σώζονται έξι και τέσσερεις χώροι, αντίστοιχα (Εικ. 11).

Το δυτικό τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση. Στη βόρεια πλευρά του βρίσκονται δύο τετράπλευροι χώροι που μοιράζονται τον ίδιο τοίχο με τους βόρειους χώρους που προαναφέρθηκαν. Αυτοί επικοινωνούν με μεγάλο αύλειο χώρο, τμήμα του οποίου σώζει πλακόστρωση. Νότια αυτού ίσως ανοίγονταν περισσότεροι χώροι, αλλά η περιοχή χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Τα πρωιμότερα κεραμικά ευρήματα από τα Συγκροτήματα ΑΤ και ΒΤ ανήκουν στην πρώιμη αρχαϊκή περίοδο, στα τέλη του 7ου/αρχές 6ου αιώνα, ωστόσο η πλειονότητα τους χρονολογείται στον ύστερο 6ο και 5ο αιώνα π.Χ. Μικρή ποσότητα αγγείων χρονολογείται και στον 4ο αι.π.Χ.

Βρέθηκαν πολλά θραύσματα μεγάλων πίθων με ανάγλυφη διακόσμηση του τύπου «μετοπών – τριγλύφων», αλλά και με κυματοειδείς ταινίες, θραύσματα εμπορικών αμφορέων, μελαμβαφής κεραμική του 6ου και 5ου αιώνα π.Χ., και αρκετές πήλινες πυραμιδόσχημες αγνύθες (Εικ.12). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μαρμάρινο αντικείμενο, πιθανόν ναύδετο.

Οι διαστάσεις του συγκροτήματος, η αρχιτεκτονική του μορφή, η χωροταξική σχέση του με τον απάνεμο κόλπο και ο τύπος των ευρημάτων – κυρίως οι εμπορικοί αμφορείς και οι πίθοι – υποδεικνύουν λιμενικές εγκαταστάσεις που μεταξύ άλλων εξυπηρετούσαν και την αποθήκευση προϊόντων.

Πρωτοκυκλαδική ταφή: Η φετινή ανασκαφική περίοδος μας επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη κατά τη διερεύνηση του Συγκροτήματος ΒΤ, καθώς κατά τη διερεύνηση του εσωτερικού του Χώρου 5 στο ΒΔ άκρο του Συγκροτήματος, εντοπίστηκε τραπεζοειδής, κιβωτιόσχημη κατασκευή από κάθετα τοποθετημένες λίθινες πλάκες (Εικ. 13). Η αποχωμάτωση του εσωτερικού του έως το βάθος περίπου 0,15 εκ. από την άνω επιφάνεια των πλακών απέδωσε κάποια όστρακα από χείλος αρχαϊκού αμφορέα και βάση σύγχρονου ανοιχτού μικρού αγγείου. Ωστόσο, η διερεύνηση σε μεγαλύτερο βάθος αποκάλυψε ότι πρόκειται για κιβωτιόσχημο τάφο της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, που δεν είχε συλληθεί.

Ο τραπεζιόσχημος τάφος είχε διαστάσεις 3,30 μ. στη δυτική του πλευρά, 2,20 μ. στην ανατολική, 2,90 μ. στη βόρεια και 3,00 στη νότια. Κοντά στη ΝΔ γωνία του τάφου αποκαλύφθηκε ακέραιο μαρμάρινο κωνικό κύπελλο που πρέπει να είχε τοποθετηθεί όρθιο. Σχεδόν σε επαφή με τη δυτική πλευρά του τάφου βρέθηκε πήλινη ρηχή φιάλη, εντός της οποίας είχε τοποθετηθεί σφαιρική πυξίδα και λίγο βορειότερα τους σε μεγαλύτερη απόσταση από την πλευρά του τάφου ραμφοειδόστομη πρόχους με ευθύγραμμο χείλος (Εικ.14). Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες

Στο κέντρο περίπου της ανατολικής πλευράς και σχεδόν σε επαφή με αυτήν βρέθηκε ακέραιο πήλινο δισκοειδές σφονδύλι. Τα οστά εντοπίστηκαν συγκεντρωμένα κυρίως στο νότιο ήμισυ, και ειδικότερα στη ΝΔ γωνία του τάφου.

Ο νεκρός είχε τοποθετηθεί σε έντονα συνεσταλμένη στάση με το κρανίο πιθανότατα στη ΝΑ γωνία με τα χέρια διπλωμένα μπροστά στο πρόσωπο. Πλάκα είχε τοποθετηθεί στο δάπεδο του τάφου που όμως το κάλυπτε σχεδόν κατά το ήμισυ.

Με βάση τα κτερίσματα η ταφή μπορεί να χρονολογηθεί με ασφάλεια στην Πρωτοκυκλαδική Ι περίοδο- στα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. Ο τάφος αυτός θα πρέπει να ανήκει στο ίδιο νεκροταφείο με αυτούς που είχαν ανασκαφεί το 2003 από το Γιάννο Κουράγιο.

Το ενδιαφέρον του ευρήματος έγκειται στο γεγονός ότι η ταφή είχε ενσωματωθεί στο συγκεκριμένο χώρο του συγκροτήματος που πρέπει να θεμελιώθηκε το αργότερο κάποια στιγμή στον 6ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος χωρίς να γνωρίζουν οι χρήστες του ότι πρόκειται για τάφο (Εικ.15).

Πλην των παραπάνω, αποκαλύφθηκε η κάτοψη μίας ακόμη κυκλικής κατασκευής διαμέτρου 17μ (πλέον είναι ορατές τρεις πάνω στη νησίδα και μία στο Δεσποτικό) (Εικ.16). Η κακή κατάσταση διατήρησής της δεν επιτρέπει επί του παρόντος τη διεξαγωγή συμπερασμάτων για τη χρήση της.

Αναστήλωση

Συνεχίστηκε και φέτος η αποκατάσταση του τετράστυλου πρόστυλου Κτιρίου Δ, του δεύτερου σημαντικότερου κτιρίου του τεμένους (Εικ.17-18) Μετά την συμπλήρωση της υπόβασης και του στυλοβάτη από γνεύσιο, τοποθετήθηκε το κατώφλι και οι παραστάδες του, αποκαταστάθηκαν οι βάσεις και τμήματα σπονδύλων από αρχαίο και νέο υλικό, αλλά και η πρόσοψη του κτιρίου από μαρμάρινους δόμους. Τέλος, αποκαταστάθηκε η ΒΔ γωνία της θεμελίωσης ώστε να τοποθετηθεί ο τοιχοβάτης από μαρμάρινους δόμους δουλεμένους με χοντρό βελόνι. Οι αναστηλωτικές εργασίες, διάρκειας 3 εβδομάδων, πραγματοποιήθηκαν από τους εξιδεικευμένους μαρμαροτεχνίτες Β. Χατζή. Μ. Αρμάο, Γ. Σκαρή, Γ. Παλαμάρη, Λ. Ιωάννου, Γ. Κοντονικολάου υπό την επίβλεψή του αρχιτέκτονα Γουλιέλμου Ορεστίδη.

Εργασίες Στερέωσης-συντήρησης

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης τοιχοποιών και στερέωσης κονιαμάτων από τον συντηρητή Γιώργο Καράμπαλη και την Εύα Τσάβου, στα Κτίρια Ζ και Υ στο Δεσποτικό, αλλά και στους χώρους του Συγκροτήματος Βτ στο Τσιμηντήρι. Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε φωτογραφίες


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση κατέρρευσε οικτρά στην αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια

Κυπριακό: Σφοδρές αντιδράσεις για τις προκλήσεις Ερντογάν περί δύο κρατών – «Η πραγματικότητα είναι η παράνομη κατοχή» αντεπιτίθεται ο Χριστοδουλίδης

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

Συρία: Συνέλαβαν τον αρχηγό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Σοφία Ζαχαράκη από την Κύπρο: Ισχυρή συμμαχία και στον τομέα της Παιδείας

Αυστραλία: Πώς το φάντασμα του συντηρητικού Τραμπ εκτόξευσε στην νίκη τους Εργατικούς του Άντονι Αλμπανέζι

Θάνατος 47χρονου άνδρα εντός κρατητηρίου στο Α.Τ. Ομόνοιας

Βαγιαδολίδ – Μπαρτσελόνα 1-2: Θρίαμβος με ανατροπή και στο +7 οι Καταλανοί στην κορυφή της «La Liga»

ΗΠΑ: Το Voice of America, που ο Τραμπ επιδιώκει να εξαφανίσει, ετοιμάζεται να αναγεννηθεί

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από τη γιορτή της μητέρας

Ίντερ – Βερόνα 1-0: Καλπάζουν προς την κορυφή της Serie A οι «νερατζούρι»

Θεσσαλονίκη: Ανθρωποκυνηγητό για τον “εγκέφαλο” της βόμβας – Σύμπραξη ποινικών με αντάρτες πόλης για το χτύπημα με «άρωμα» τρομοκρατίας

Χριστοδουλίδης: Μισό αιώνα παράνομης κατοχής στην Κύπρο – Προκλητική η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα καταγγέλλει το κυπριακό ΥΠΕΞ

Χάρης Δούκας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό: «Εφικτή η παράδοση τον Δεκέμβριο του 2026»

Βασίλης Ξανθόπουλος: Δάκρυα και αξέχαστες στιγμές στο αποχαιρετιστήριο ματς Πανιώνιος – Περιστέρι

00:00 / 00:00

Οι Αρχαίοι Καρχηδόνιοι πρόσφεραν τα παιδιά τους θυσία για να εξασφαλίσουν την εύνοια...

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη από Αμερικανούς ερευνητές αποκάλυψε ότι οι αρχαίοι Καρχηδόνιοι θυσίαζαν τα παιδιά τους για να κερδίσουν την εύνοια των θεών. Η ανακάλυψη,...

Ένα μυστήριο θανατηφόρο περιστατικό που δεν βρήκε ποτέ απάντηση: Ο πιλότος που πήδηξε...

Σοκ προκαλεί ένα πολύ περίεργο θανατηφόρο περιστατικό από το καλοκαίρι του 2022.Τότε ένα αεροσκάφος επιχειρούσε να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Ράλεϊ-Ντέρχαμ στην Βόρεια Καρολίνα...

Κι όμως το ποδόσφαιρο «γεννήθηκε» στην αρχαία Ελλάδα: Η συγκλονιστική αποκάλυψη έρευνας

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ρίζες του ποδοσφαίρου ενδέχεται να βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες φαίνεται να ήταν οι πρώτοι που κλώτσησαν μια...

Ελληνική μυθολογία: Από πού προήλθε το όνομα της Ιταλίας;

Σύμφωνα με την αρχαίους Ελληνικούς μύθους, οι Αρκάδες ήταν οι πρώτοι εποικιστές της Ιταλίας. Πάντα με βάση τους ίδιους μύθους, οι Αρκάδες αφού επικράτησαν...

Κανείς δεν πίστευε πως θα επιζήσει από το χάος: Το θαύμα της πτήσης 243 της Aloha Airlines

Η πτήση 243 της Aloha Airlines, που συνέβη στις 28 Απριλίου 1988, θεωρείται ένα αεροπορικό θαύμα καθώς το Boeing 737-200 υπέστη σοβαρή ζημιά με...

Σόδομα και Γόμορρα: Το θρυλικό λημέρι των πειρατών της Καραϊβικής που εξαφανίστηκε από…...

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του Port Royal, της θρυλικής πειρατικής πόλης της Τζαμάικας, που θεωρούνταν το πιο διεφθαρμένο μέρος του κόσμου τον 17ο...

«Έγινε της Πόπης»: Το αιματηρό δράμα με τους 11 νεκρούς πίσω από την...

Η φράση «έγινε της Πόπης» έχει τις ρίζες της σε μια τραγική ναυτική καταστροφή που συνέβη το 1934, όταν το πλοίο «Πόπη» βυθίστηκε κοντά...

Αποκαλύφθηκε το θανατηφόρο ερπετό που αξιοποιούσαν ως “όπλο” οι αρχαίοι Έλληνες

Επιστήμονες από την Ιταλία ανακάλυψαν το φίδι «Javelin Sand Boa», γνωστό και ως «Eryx Jaculus» ή «Τόπακας», το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως...

10 συγκλονιστικά μυστικά από τη ζωή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη που αγνοούσατε

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, Γάλλος στρατηγός και αυτοκράτορας, υπήρξε μια εμβληματική μορφή της ιστορίας, γνωστός για την στρατηγική του ιδιοφυΐα και τις κυβερνητικές του μεταρρυθμίσεις....

Πολωνία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εργαλείο 500 ετών που εικάζουν ότι το χρησιμοποιούσε ο...

Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα σπάνιο εργαλείο πλοήγησης 500 ετών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιούσε ο διάσημος αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος.<div class="video-container wrap-video-container">Η αρχαία χάλκινη...

Ανακαλύφθηκε βυθισμένη γέφυρα μήκους 7,6 μέτρων σε ένα σπήλαιο στο ισπανικό νησί της...

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι, καθώς εντόπισαν μια βυθισμένη γέφυρα μήκους 7,6 μέτρων σε ένα σπήλαιο στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, παρέχοντας τις...

Αποκαλύφθηκε η αρχαιότερη κατοικημένη πόλη στον πλανήτη – Δείτε πότε χρονολογείται

Η Δαμασκός, μια από τις πιο αρχαίες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο, χρονολογείται περίπου 5.000 χρόνια πριν, από την εποχή των Αραμαίων. Η πόλη, γνωστή...

Σαντ Κρικ 1864: Σφαγή για μια χούφτα χρυσάφι

Από την πρώτη σχεδόν στιγμή που ο Κολόμβος πάτησε το πόδι του στη νέα ήπειρο, το 1492, οι Ινδιάνοι διώχθηκαν από τους «πολιτισμένους» Ευρωπαίους....

Μετά από 856 «Δαγκώματα Φιδιού»…το αίμα ενός επιστήμονα αποκαλύπτει το μυστικό για το...

Ο Τιμ Φρίντε, αυτοδίδακτος ειδικός στα δηλητήρια, έχει υποβληθεί σε 856 «δαγκώματα φιδιού» κατά τη διάρκεια 18 ετών, με σκοπό να αναπτύξει ανοσία στο...

Ο αρχαιότερος οδηγός τυριών της Αγγλίας από τον 16ο αιώνα αποκαλύπτει: Αποφύγετε πάση θυσία…τυρί σκύλου

Ένα πρόσφατα μεταγραμμένο χειρόγραφο του 16ου αιώνα, το οποίο είναι ο αρχαιότερος γνωστός οδηγός τυριών στην Αγγλία, αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες για την παρασκευή και...

Ερευνητές ΑΙ πραγματοποίησαν κρυφό πείραμα σε χρήστες του Reddit και τα ευρήματα σοκάρουν

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης πραγματοποίησαν κρυφά πείραμα στο subreddit r/changemyview, χρησιμοποιώντας chatbots τεχνητής νοημοσύνης για να επηρεάσουν τις απόψεις των χρηστών. Τα...

Ερευνητές ΑΙ διεξήγαγαν ένα μυστικό πείραμα σε χρήστες του Reddit και τα αποτελέσματα είναι ανατριχιαστικά

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης εξαπέλυσαν κρυφά έναν στρατό από χειριστικά chatbots στο subreddit r/changemyview — και ήταν πιο πειστικά από τους ανθρώπους στο...

Οι μυθικές «γυναίκες της θάλασσας» στη Νότια Κορέα που βουτούν ελεύθερα ακόμη και στα 80 τους!

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Reports διερευνά τη φυσιολογία των Jeju Haenyeo, των διάσημων γυναικών ελεύθερων δυτών στη Νότια Κορέα, οι οποίες...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Αποκαλύφθηκε το θανατηφόρο ερπετό που αξιοποιούσαν ως “όπλο” οι αρχαίοι Έλληνες

Επιστήμονες από την Ιταλία ανακάλυψαν το φίδι «Javelin Sand...

Πέτρος Κωστόπουλος: «Ήθελα να αυτοκτονήσω, ήθελα με τη μηχανή να συντριβώ» – Το AIDS,...

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

Άφαντη η θρυλική Ζωζώ Σαπουντζάκη

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η εμβληματική μορφή του ελληνικού θεάτρου...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση κατέρρευσε οικτρά στην αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια

Η Ελληνική Λύση καταγγέλλει την κυβέρνηση για την αποτυχία...

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

Η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, σύμφωνα...

Συρία: Συνέλαβαν τον αρχηγό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Στη Δαμασκό, οι συριακές αρχές συνέλαβαν τον ηγέτη του...

Σοφία Ζαχαράκη από την Κύπρο: Ισχυρή συμμαχία και στον τομέα της Παιδείας

Η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στην...

Αυστραλία: Πώς το φάντασμα του συντηρητικού Τραμπ εκτόξευσε στην νίκη τους Εργατικούς του Άντονι Αλμπανέζι

Στις πρόσφατες εκλογές στην Αυστραλία, ο Άντονι Αλμπανέζι, ηγέτης...

Θάνατος 47χρονου άνδρα εντός κρατητηρίου στο Α.Τ. Ομόνοιας

Το Σάββατο 3 Μαΐου 2025, ένας 47χρονος χρήστης ουσιών,...

Βαγιαδολίδ – Μπαρτσελόνα 1-2: Θρίαμβος με ανατροπή και στο +7 οι Καταλανοί στην κορυφή της «La Liga»

Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να ανατρέψει το σκορ και να...

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από τη γιορτή της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας, που σήμερα γιορτάζεται με αγάπη...

Ίντερ – Βερόνα 1-0: Καλπάζουν προς την κορυφή της Serie A οι «νερατζούρι»

Η Ίντερ κατάφερε να νικήσει τη Βερόνα με 1-0...

Χάρης Δούκας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό: «Εφικτή η παράδοση τον Δεκέμβριο του 2026»

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανακοίνωσε ότι οι εργασίες...

Βασίλης Ξανθόπουλος: Δάκρυα και αξέχαστες στιγμές στο αποχαιρετιστήριο ματς Πανιώνιος – Περιστέρι

Στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Βασίλη Ξανθόπουλου, ο Πανιώνιος επικράτησε...

Τι κρύβει ο μαγευτικός αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου;

Ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου, ο πιο σημαντικός του...

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η κρυφή νύχτα σε γκέι μπαρ με τον Φ.Μέρκιουρι – Πώς ξεγέλασε τους πάντες!

Σε νέο βιβλίο του βιογράφου Έντουαρντ Γουάιτ, αποκαλύπτεται μια...

Δήμητρα Παπαδήμα για δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Τα προκάλεσε και τα υπέστη»

Η Δήμητρα Παπαδήμα παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Talk of...

Θεσσαλονίκη: 33χρονη επιτέθηκε με μαχαίρι στον σύντροφό της

Στη Θεσσαλονίκη, μια 33χρονη γυναίκα από την Αιθιοπία επιτέθηκε...

Χάος και επεισόδια οπαδών με τα ΜΑΤ στον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Αχαΐας

Στον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Αχαΐας, η ομάδα του...

Άντζελα Δημητρίου: «Λιώνει» για την εγγονή της – Η γλυκιά στιγμή που την ταΐζει στο στόμα

Η Άντζελα Δημητρίου από τότε που έγινε γιαγιά δεν...

Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία – Τα αποκαλυπτικά έγγραφα που “καρφώνουν” τον Καραμανλή

Η δικογραφία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη...

Θώνις-Ηράκλειο: Η μυθική πόλη που αναδύθηκε από τη θάλασσα και δικαίωσε τον Ηρόδοτο

Η αρχαία πόλη Θώνις-Ηράκλειο, που είχε εξαφανιστεί κάτω από...

Αλτσχάιμερ: Η απροσδόκητη σχέση της μύτης με τον κίνδυνο εμφάνισης

Το άρθρο εξετάζει τη σχέση μεταξύ του σκαλίσματος της...

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2619: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2619 που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3...

Ανδρουλάκης: «Στην κοινωνία θα συντρίψουμε τον δήθεν “μονόδρομο” που επιχειρούν να επιβάλουν τα συμφέροντα υπέρ του κ. Μητσοτάκη»

Στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Θεσσαλίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,...

ΟΦΗ – Άρης: Αναγκαστικό διάλειμμα στον αγώνα λόγω βλάβης σε πυλώνα φωτισμού

Στον αγώνα ΟΦΗ – Άρης για τα πλέι οφ...

Φωτιά στην Κερατέα: Τυλίχθηκαν στις φλόγες παράγκα και όχημα

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το βράδυ του Σαββάτου στην...

Περού: Αρχαιολόγοι εντόπισαν μούμια 5.500 ετών σε χωματερή σκουπιδιών!

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στο Περού, καθώς...

Μαρινάκης: Αυτό που εγγυώμαι απόλυτα είναι ότι στη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν μειώσεις φόρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι στη ΔΕΘ...

Άντζελα Δημητρίου: «Λιώνει» για την εγγονή της – Η τρυφερή στιγμή που την ταΐζει με αγάπη

Η Άντζελα Δημητρίου εκφράζει τη μεγάλη της αδυναμία για...

Ο Άρης Μουγκοπέτρος συγκινεί αγκαλιά με τις κόρες του στο νοσοκομείο – «Ήρθαν οι βασίλισσές μου»

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, γνωστός κλαρινίστας, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά...

Ο Μαξ Φερστάπεν καλωσόρισε κορίτσι! Έγινε πατέρας για πρώτη φορά!

Ο Μαξ Φερστάπεν και η σύντροφός του, Κέλι Πικέ,...

Οι Αρχαίοι Καρχηδόνιοι πρόσφεραν τα παιδιά τους θυσία για να εξασφαλίσουν την εύνοια των θεών

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη από Αμερικανούς ερευνητές αποκάλυψε ότι...

Αθηνά Οικονομάκου: Η τρυφερή ανάρτηση με τα παιδιά της και τον Μπρούνο Τσερέλα

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο σύντροφός της, Μπρούνο Τσερέλα,...

Λέτσε – Νάπολι 0-1: Χρυσό διπλό κατάκτησης από τους Παρτενοπέι στη Serie A

Η Νάπολι συνεχίζει την πορεία της προς την κατάκτηση...

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει την «προκλητική επίσκεψη» Ερντογάν στα Κατεχόμενα – «Αποκαλυπτική των τουρκικών σχεδιασμών»

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδίκασε την πρόσφατη επίσκεψη...

Χλιδή: Αστυνομεύει με πολυτελή Rolls-Royce η τροχαία του Ντουμπάι

Η τροχαία του Ντουμπάι παρουσίασε τη νέα της προσθήκη,...

Εξοργισμένη η Ιωάννα Τούνη – Το απρόοπτο περιστατικό που αντιμετώπισε στο Λος Άντζελες

Η Ιωάννα Τούνη, κατά τη διάρκεια ενός solo ταξιδιού...

Ένα μυστήριο θανατηφόρο περιστατικό που δεν βρήκε ποτέ απάντηση: Ο πιλότος που πήδηξε στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο!

Σοκ προκαλεί ένα πολύ περίεργο θανατηφόρο περιστατικό από το...

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Με Τζούρισιτς και Μπακασέτα η αποστολή του «τριφυλλιού»

Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει αύριο (04/05/25, 20:00, Live από...

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Σάββατο 3 Μαΐου 2025

Μάθετε ποια φαρμακεία εφημερεύουν σε Αθήνα. Βρείτε εύκολα και γρήγορα...

Ο Χρήστος Ζαφείρης σκόραρε από ασίστ του Φοίβου Μπότου στο Σλάβια Πράγας – Βικτόρια Πλζεν 4-3

O Χρήστος Ζαφείρης και ο Φοίβος Μπότος είναι πρωταγωνιστές...

Άρης – Λαύριο 79-61: Κυριάρχησαν οι Θεσσαλονικείς στα πλέι άουτ της Basket League

Στον αγώνα της 4ης αγωνιστικής των πλέι άουτ της...

Καιρός: Επιστρέφει μίνι καλοκαίρι με θερμοκρασίες-φωτιά μέχρι την Πέμπτη – Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά

Ο Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για την επιστροφή ενός «μίνι...

Κι όμως το ποδόσφαιρο «γεννήθηκε» στην αρχαία Ελλάδα: Η συγκλονιστική αποκάλυψη έρευνας

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ρίζες του ποδοσφαίρου ενδέχεται να...

Ουκρανία: Καυχάται πως κατέρριψε πρωτοφανώς ρωσικό μαχητικό με θαλάσσιο drone

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού Su-30...

Ντορέττα Παπαδημητρίου – Γιώργος Γεροντιδάκης: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από την απόδρασή τους στη Βαρκελώνη

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Γεροντιδάκης απολαμβάνουν τις...