Στο άρθρο αναλύονται οι πέντε χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο από πολέμους κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους.
Η Συρία, η οποία βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση από το 2011, το Ισραήλ με τις μακροχρόνιες διαμάχες του με γειτονικές αραβικές χώρες, η Κίνα που έχει βιώσει εμφύλιες συγκρούσεις, η Τουρκία με την ιστορία της από την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το Ιράκ, το οποίο έχει εμπλακεί σε πολλούς πολέμους από την ανεξαρτησία του το 1932, αποτελούν παραδείγματα εθνών που έχουν πληγεί έντονα από τις συγκρούσεις.
Πιο αναλυτικά
Από τον συνεχιζόμενο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο μέχρι τη σύγκρουση Ισραήλ–Χαμάς, οι πόλεμοι αποτελούν μέρος της ανθρώπινης ιστορίας για χιλιετίες.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο έχει εμπλακεί σε πόλεμο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένα έθνη έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από συγκρούσεις σε σχέση με άλλα. Και ενώ πολλές χώρες πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους, για παράδειγμα, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου οι πόλεμοι ξεκίνησαν ως μέρος της αρπαγής της εξουσίας.
Εδώ είναι οι χώρες που βίωσαν περισσότερο πόλεμο
Συρία
Από τότε που η Συρία απέκτησε για πρώτη φορά την ανεξαρτησία της το 1920, η χώρα έχει εμπλακεί σε μια σειρά πολέμων. Σε όλο αυτό το διάστημα, η Συρία έχει εξελιχθεί από το Αραβικό Βασίλειο της Συρίας στη Συριακή Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο από το 2011 σε μια άλλη προσπάθεια αλλαγής καθεστώτος.
Από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, τον Μάιο του 1948, το Ισραήλ έχει κάνει διάφορους πολέμους με γειτονικές αραβικές χώρες. Η σύγκρουση με την Παλαιστίνη είναι μια από τις πιο μακροχρόνιες στον κόσμο.
Επίσημα γνωστή ως Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η Κίνα έχει ιστορικό εμφύλιων συγκρούσεων, οι οποίες έληξαν μόνο όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα κέρδισε τον Κινεζικό Εμφύλιο Πόλεμο το 1949.
Μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία έγινε γνωστή στον απόηχο του επιτυχημένου πολέμου της ανεξαρτησίας της το 1919. Η Τουρκία έχει ηττηθεί μόνο μία φορά, με τις υπόλοιπες συγκρούσεις της να καταλήγουν είτε σε νίκη, είτε σε αδιέξοδο, είτε σε εκεχειρία.
Ιράκ
Ενώ κυβερνούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, το Ιράκ εμπλεκόταν πάντα σε κάποιο είδος πολέμου. Μόλις απαλλαγεί από την οθωμανική επιρροή, έπεσε υπό βρετανική κυριαρχία. Μόλις το 1932 το Ιράκ κέρδισε την ανεξαρτησία του, αλλά δεν άργησε να εμπλακεί η χώρα στον πρώτο από τους πολλούς νέους πολέμους.