Ένα σοβαρό εμπόδιο έχει προκύψει στη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για την ανάπτυξη ορυκτών, καθώς διαφωνίες σχετικά με τους όρους της συμφωνίας, που είχαν συμφωνηθεί πρόσφατα, δημιουργούν νέα αβεβαιότητα.
Παρά την πρόθεση των δύο χωρών να συνεργαστούν στην εξόρυξη και την ενέργεια, οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπογραφούν ταυτόχρονα η συμφωνία-πλαίσιο και η λεπτομερής συμφωνία του επενδυτικού ταμείου, κάτι που απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση στην Ουκρανία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία για την αμερικανική στάση και ελπίζουν ότι η συμφωνία θα υπογραφεί σύντομα, αν και οι πιθανότητες παραμένουν αβέβαιες.
Πιο αναλυτικά
Ένα σοβαρό εμπόδιο της τελευταίας στιγμής μπορεί να ανακόψει την υπογραφή της συμφωνίας για τα ορυκτά μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, καθώς διαφωνίες για σημεία που είχαν συμφωνηθεί κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου δημιούργησαν νέα αβεβαιότητα, αναφέρει το ρεπορτάζ των Financial Times.
Η συμφωνία, την οποία είδαν οι Financial Times, προέβλεπε ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα επιδιώξουν, μέσω της ανάπτυξης των φυσικών πόρων της Ουκρανίας και της δημιουργίας ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, «να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για την ενίσχυση των επενδύσεων στην εξόρυξη, την ενέργεια και τη σχετική τεχνολογία στην Ουκρανία».
Αν και η συμφωνία δεν προσφέρει ρητά εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, χαρακτηρίζεται ως «μια έκφραση ευρύτερης, μακροπρόθεσμης στρατηγικής ευθυγράμμισης… και μια απτή επίδειξη της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην ασφάλεια, την ευημερία, την ανοικοδόμηση και την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στα παγκόσμια οικονομικά πλαίσια».
Το αδιέξοδο και η παραχώρηση των ΗΠΑ
Η συμφωνία ήρθε αφού η Ουκρανία εξασφάλισε σημαντική παραχώρηση από την κυβέρνηση Τραμπ: μόνο μια μελλοντική στρατιωτική βοήθεια θα λογίζεται ως συμβολή των ΗΠΑ στη συμφωνία.
Η υπουργός Οικονομικών και πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, πέταξε στην Ουάσιγκτον για να υπογράψει τη συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, σύμφωνα με τρεις Ουκρανούς αξιωματούχους.
Καθώς το αεροπλάνο της Σβιριντένκο κατευθυνόταν προς την Ουάσιγκτον, προέκυψαν προβλήματα. Η ομάδα του Μπέσεντ της μετέφερε ότι θα πρέπει «να είναι έτοιμη να υπογράψει όλες τις συμφωνίες ή να γυρίσει πίσω», όπως δήλωσαν τρία πρόσωπα με γνώση του θέματος.
Όπως ανέφεραν δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι, οι Αμερικανοί επιθυμούν η Ουκρανία να υπογράψει τόσο τη συμφωνία-πλαίσιο όσο και τη λεπτομερή συμφωνία του επενδυτικού ταμείου την ίδια ημέρα.
Ωστόσο, όπως σημείωσαν οι ουκρανικές πηγές των FT, η συμφωνία για το ταμείο πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας προτού υπογραφεί, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ταυτόχρονη υπογραφή και των δύο κειμένων.
Διαφωνίες
Ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με τη θέση της αμερικανικής πλευράς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί επειδή «η Ουκρανία επιχείρησε να επανεξετάσει όρους που είχαν συμφωνηθεί το Σαββατοκύριακο».
Το ίδιο πρόσωπο πρόσθεσε πως ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτό θα μειώσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, αλλά σημείωσε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί «το νωρίτερο την Τετάρτη» εάν η Ουκρανία επανέλθει στους αρχικούς όρους.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε πως «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι τώρα είναι η ώρα να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, και κινούμαστε με πλήρη ταχύτητα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για την ταχεία ολοκλήρωση αυτής της ζωτικής συμφωνίας και για την εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία».
Ουκρανοί αξιωματούχοι απέρριψαν τη θέση των ΗΠΑ ως ανακριβή και τόνισαν ότι δεν μπορούν να υπογράψουν και τα δύο έγγραφα την ίδια μέρα, λόγω της απαίτησης κοινοβουλευτικής έγκρισης για τη συμφωνία του ταμείου.
Ένας Ουκρανός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση των ΗΠΑ. «Ανησυχούμε ότι δεν θα είναι ικανοποιημένοι με τίποτα», σχολίασε.
«Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία-πλαίσιο σήμερα», αλλά εκτίμησε ότι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό ήταν λίγο πάνω από «50-50».
Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντενίς Σμίχαλ, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι ελπίζει η συμφωνία-πλαίσιο να υπογραφεί μέσα στις «επόμενες 24 ώρες».
«Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι τελικές λεπτομέρειες, κάτι που ελπίζω να γίνει μέσα στις επόμενες 24 ώρες, η συμφωνία θα υπογραφεί και θα κάνουμε το πρώτο βήμα», δήλωσε.
«Πιστεύουμε ότι οι ομάδες έχουν κάνει καλή δουλειά και η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη και για τις δύο χώρες», δήλωσε στους Financial Times ένας άλλος Ουκρανός αξιωματούχος με γνώση της υπόθεσης.