Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής, αναλύει τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8. Επισημαίνει ότι η στρατηγική του προεδρου είναι δυσδιάκριτη και προκαλεί χάος, με τακτικές κινήσεις που δημιουργούν αναστάτωση στην οικονομία και αποδυναμώνουν την εμπιστοσύνη των συμμάχων.
Εξετάζει επίσης την πολιτική του Τραμπ σχετικά με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν έχει επιφέρει την ειρήνη και ότι παρατηρείται απομάκρυνση της Δύσης από τις ΗΠΑ. Τέλος, αναφέρεται στις σχέσεις Ιταλίας και Τουρκίας, επισημαίνοντας τις επιχειρηματικές κινήσεις της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.
Πιο αναλυτικά
Για τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ και την συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής στον Νίκο Χατζηνικολάου από την συχνότητα του Realfm 97,8.
Για τις πολιτικές του Αμερικανού Προέδρου τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης του ο Κώστας Υφαντής ανέφερε ότι «χάος έχουν δημιουργήσει οπωσδήποτε και όχι με την έννοια που το αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης αλλά με την έννοια ότι κανείς και καμία δεν μπορεί στα σοβαρά να περιγράψει ποια είναι η στρατηγική του προέδρου Τραμπ. Γιατί αυτό το οποίο έχουμε μέχρι τώρα είναι μία σειρά από τακτικές κινήσεις οι οποίες προκαλούν αναστάτωση, δηλαδή βάζουμε δασμούς την μία μέρα τους βγάζουμε την άλλη, εκτοξεύονται οι τιμές και τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων, αναδιπλωνόμαστε για αυτόν τον λόγο, τα βάζουμε με τα αμερικανικά πανεπιστήμια, απομειώνεται μέρα με την ημέρα η εμπιστοσύνη συμμάχων κυρίως απέναντι στην διοίκηση Τραμπ. Υπό αυτή την έννοια έχουμε ναι ένα χάος. Έχουμε μία πολύ μεγάλη αβεβαιότητα».
Και συνέχισε: «Είναι εύκολο να απαντήσει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες 100 ημέρες; Όχι δεν είναι καθόλου σίγουρο. Υπάρχει ένα ορόσημο, η συμπλήρωση των 90 ημερών από την 2α Απριλίου, όταν θεωρητικά θα επανέλθει το ζήτημα των πολύ υψηλών δασμών που επέβαλε τότε την δήθεν, την λεγόμενη μέρα της απελευθέρωσης αλλά μέχρι εκεί».
Για την γραμμή που ακολούθησε ο Τραμπ στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις υποσχέσεις ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τόνισε ότι «έχετε δίκιο ότι αυτό το οποίο έκανε ιδιαίτερα στο μέτωπο της Ουκρανίας ήταν σίγουρο ότι με μία απλή αξιολόγηση ότι δεν θα επιφέρει την ειρήνευση υπό την έννοια ότι ναι ανάγκασε την κυβέρνηση Ζελένσκι, τον κύριο Ζελένσκι να παραδοθεί σχεδόν άνευ όρων στις αμερικανικές απαιτήσεις χωρίς να έχει εξασφαλίσει στην ουσία την συναίνεση της Μόσχας. Και τώρα βλέπουμε ότι η Μόσχα συνεχίζει χωρίς να δεσμεύεται από κανέναν, χωρίς να μπορεί να πιεστεί παρά τις κατά καιρούς απειλές για έναν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Αλλά είμαστε σε αυτό το στάδιο».
«Το κυριότερο δεν είναι ότι δεν έχει έρθει η ειρήνευση. Το κυριότερο είναι ότι απομακρύνεται ή φαίνεται να υπάρχει μία αποστασιοποίηση της υπόλοιπης Δύσης από τον Ντόναλντ Τραμπ και τις ΗΠΑ- Καναδάς, Μεξικό, Ευρώπη, Ιαπωνία, Κορέα και Αυστραλία», είπε ο Κώστας Υφαντής.
Για το γεγονός ότι ο Τραμπ φάνηκε να μην θέλει τον Γάλλο Πρόεδρο στην συνάντηση που είχε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό και αν αυτό δείχνει ότι μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ανέφερε ότι «και δείχνει απόσταση και δείχνει πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος την διαχείριση του παγκόσμιου ρόλου των ΗΠΑ, πολύ μακριά από τους συμμάχους, πολύ μακριά από πολυμερή πλαίσια διαπραγμάτευσης όπου οι ΗΠΑ έχουν βεβαίως τον πρώτο ρόλο αλλά δεν θέλει ούτε καν αυτό. Θέλει αυτή την εικόνα που είδαμε, τετ-α-τετ συμφωνία (…) ή την τέχνη της συμφωνίας που έχει κάνει μπεστ σέλερ ο πρόεδρος Τραμπ στην επιχειρηματική του διαδρομή, προσπαθεί να την επιβάλει τώρα και σε αυτό. Και το κακό είναι – κακό εντός εισαγωγικών η λέξη- ότι σε αντίθεση με την πρώτη του θητεία αυτή την φορά είχε προβλέψει να έχει δίπλα του μόνο ανθρώπους οι οποίοι του λένε «ναι» και κολακεύουν τις ικανότητες του παρά ανθρώπους οι οποίοι θα διαφωνήσουν μαζί του. Και γι’ αυτό επαναλαμβάνω είναι το παιχνίδι του ενός μέχρι στιγμής και γι’ αυτό και είναι και δύσκολο να κάνει κανείς οποιαδήποτε πρόβλεψη».
Αναφορικά με την συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι η Ιταλία βάζει από την πίσω πόρτα την Τουρκία στην κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική ο Κώστας Υφαντής σχολίασε ότι «ενδεχομένως είναι και αυτό αλήθεια αλλά θα πρέπει να πούμε για να αξιολογούμε την κατάσταση συνολικά ότι οι επιχειρηματικές αυτές κινήσεις, η προσπάθεια της Τουρκίας να μπει, να συμμετάσχει ή να εξαγοράσει μερίδια ευρωπαϊκών αμυντικών εταιρειών βιομηχανιών δεν είναι καινούργιο. Δεν γίνεται δηλαδή με αφορμή τα 150 ή τα 600 δισ. του προγράμματος ReARM Europe που έχει αναγγείλει η Επιτροπή».
Και πρόσθεσε: «Αλλά είναι γεγονός ότι μέσα από αυτές τις συνεργασίες και τις εξαγορές οι τουρκικές επιχειρήσεις, και κυρίως η Bayraktar θα μπορέσει να διεκδικήσει, θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ένα μερίδιο. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ισχύσουν όλα αυτά που ακούγονται ότι ένα πολύ μεγάλο (σ.σ. μερίδιο ) ή την μερίδα του λέοντος. Όχι σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν γερμανικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν γαλλικές επιχειρήσεις. Οι τουρκικές επιχειρήσεις είναι ανταγωνιστικές αλλά δεν είναι στο ίδιο επίπεδο αλλά είναι γεγονός ότι η Ιταλία και με την πρωθυπουργό, Μελόνι, γιατί και με τους προκατόχους της το ίδιο είχαμε, έχει εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία και με τον πρόεδρο Ερντογάν. Η Ιταλία έχει χαράξει αυτή την πορεία εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια απέναντι στην Τουρκία».
Ακούστε το ηχητικό: