Σέρρες: Μυστήριο καλύπτει το όνομα της αρχαίας πόλης που αποκαλύπτεται στην Κάτω Κοιλάδα του Στρυμώνα

Συστηματική αρχαιολογική έρευνα στην Κάτω Κοιλάδα του Στρυμώνα αποκαλύπτει μια πόλη με μακραίωνη ιστορία, από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Στην Κάτω Κοιλάδα του Στρυμώνα, η αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται από την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών αποκαλύπτει τα ίχνη μιας αρχαίας πόλης με ιστορία που εκτείνεται από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Στη θέση Παλαιόκαστρο, έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά μνημεία και ευρήματα, όπως επιγραφές και νομίσματα, που αναδεικνύουν τη στρατηγική σημασία της περιοχής και την εκμετάλλευση του χρυσού. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν σε νέα ευρήματα που θα αποκαλύψουν το όνομα της πόλης, ενώ οι ανασκαφές συνεχίζονται με στόχο την πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

Πιο αναλυτικά

Στα χνάρια μίας αρχαίας πόλης της Κάτω Κοιλάδας του Στρυμόνα του δήμου Βισαλτίας, με διάρκεια ζωής από το τέλος τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ., βρίσκεται η συστηματική αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται για τέταρτη χρονιά στην περιοχή, από την Εφορία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

Η αρχαιολογική έρευνα, αποκαλύπτει εντυπωσιακά μνημεία και συμπληρώνει τις γνώσεις των αρχαιολόγων αλλά το παζλ του αρχαίου χάρτη της περιοχής. Σέρρες: Μυστήριο καλύπτει το όνομα της αρχαίας πόλης που αποκαλύπτεται στην Κάτω Κοιλάδα του Στρυμώνα Σέρρες: Μυστήριο καλύπτει το όνομα της αρχαίας πόλης που αποκαλύπτεται στην Κάτω Κοιλάδα του Στρυμώνα

Όπως είχε αναφέρει προ ετών η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δημητρία Μαλαμίδου, «η θέση Παλαιόκαστρο, ταυτίζεται με μια από τις αρχαίες πόλεις της κάτω κοιλάδας του Στρυμόνα που είναι γνωστές από τις αρχαίες ιστορικές πηγές».

«Ελπίζουμε ότι με την καινούργια έρευνα θα υπάρξουν ευρήματα (επιγραφές, νομίσματα) που θα επιτρέψουν τον ασφαλή προσδιορισμό του ονόματός της.

Είναι πάντως ήδη φανερό ότι η στρατηγική της θέση ανάμεσα στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα και στις πλαγιές των πλούσιων σε μεταλλεύματα βουνών Κερδύλλιον και Βερτίσκος, συνέβαλε στην μακραίωνη επιτυχημένη ιστορική της πορεία. Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των παλαιότερων ευρημάτων ξεχωρίζει επιγραφή που αναφέρει τη λέξη «αδάμαϛ», όρο που αναφέρεται στο χρυσό και πιθανότατα στην εκμετάλλευσή του», επισημαίνει η κα Μαλαμίδου.

Στο ίδιο μήκος κλίματος ήταν και οι απόψεις του αρχαιολόγου Ευθυμίου Ρίζου, αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και μέλος της ανασκαφικής ομάδας του έργου στην Τερπνή.

«Γνωρίζουμε από τις πηγές ότι εδώ ήκμαζαν διάφορες πόλεις κατά την αρχαιότητα, όμως για πολλούς λόγους οι περισσότερες από τις πόλεις αυτές δεν μπορούν να ταυτιστούν με βεβαιότητα. Δεν ξέρουμε ποια πόλη είναι ο κάθε ένας από αυτούς τους οικισμούς.

Ο οικισμός της Τερπνής με την αρχαιολογική του διερεύνηση μας έχει δώσει σαφή στοιχεία ότι ξεκινάει η ζωή του τουλάχιστον από την αρχαϊκή εποχή, ίσως και ακόμη παλαιότερα.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι, πότε σταματάει η ζωή της πόλης αυτής όπου είναι μετά τα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ.

Σε καμιά περίπτωση δεν κατοικείται στη διάρκεια της βυζαντινής εποχής. Το όνομα της πόλης είναι ένα από τα μυστήρια της ακόμη. Αυτό που ελπίζουμε να έχουμε είναι κάποια επιγραφική επιβεβαίωση που να μας δώσει το όνομα της.

Υπάρχει επιγραφή η οποία επιβεβαιώνει ότι στα ρωμαϊκά αυτοκρατορικά χρόνια ο οικισμός αυτός είχε καθεστώς πόλεως, είχε θεσμούς πολιτικούς. Άρα είναι όντως μία από τις αρχαίες πόλεις της αρχαίας Βισαλτίας», επισημαίνοντας πως αυτός ο οικισμός άκμαζε λόγω της εκμετάλλευσης του χρυσού.

«Ο λόγος ο οποίος ο οικισμός αυτός ακμάζει σε αυτό το σημείο είναι η εκμετάλλευση του χρυσού τον οποίο κατέβαζε ο παρακείμενος χείμαρρος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει σε κάποιο βαθμό την ευημερία της πόλης και στη Ρωμαϊκή και στην Πρωτοβυζαντινή εποχή. Κάποιες από τις επιγραφές της ρωμαϊκής εποχής μας δίνουν τη βάση να πούμε ότι εδώ έχουμε συστηματική εκμετάλλευση του χρυσού» λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχαιολόγος.

Τι αποκαλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή

«Η γεωγραφική αυτή ζώνη αρχικά βρισκόταν υπό τον έλεγχο του θρακικού φύλλου των Βισαλτών, αλλά γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ελλήνων από τις πόλεις του Νότου και από το Μακεδονικό βασίλειο.

Τα ευρήματα των ανασκαφών αποδεικνύουν την παρουσία ελληνικής κεραμικής ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. Οι ανασκαφές στο λόφο αποκάλυψαν μέχρι τώρα οικοδομικές φάσεις των ελληνιστικών χρόνων, τμήμα της οχύρωσης, ρωμαϊκή βασιλική (δημόσιο κτίριο) με συγκρότημα θερμών, εργαστηριακό χώρο με πατητήρια για κρασί (ληνεώνας) ρωμαϊκών χρόνων, και δυο χριστιανικές εκκλησίες στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής. Πρόκειται λοιπόν για μια πόλη με διάρκεια ζωής από το τέλος τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Στην επικράτειά της έχουν κατά καιρούς ανασκαφεί αρκετοί τάφοι διαφόρων εποχών, καθώς και τάφος «μακεδονικού» τύπου που ανήκε στα αδέλφια Ιππώνακτα και Διοσκουρίδη, γιών του Απολλοδώρου, ο οποίος ήταν, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, εταίρος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» επισημαίνει η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Πότε ξεκίνησε η αρχαιολογική έρευνα

Όπως εξιστορεί η κ. Μαλαμίδου, «οι πρώτες έρευνες στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν από την Ευγενία Γιούρη, το 1965, με την ανασκαφή ενός τάφου «μακεδονικού τύπου» σε απόσταση περίπου 2 χλμ ανατολικά από τη θέση Παλαιόκαστρο. Χρονολογήθηκε σύμφωνα με ένα νόμισμα γύρω στο 328 π.Χ., και σύμφωνα με τις επιγραφές χαραγμένες στο εσωτερικό του ταφικού θαλάμου, ανήκε στους αδελφούς Ιππώνακτα και Διοσκουρίδη, μέλη της μακεδονικής αριστοκρατίας, γιούς του Απολλόδωρου, ο οποίος ταυτίζεται πιθανότατα με τον εγκατεστημένο στην Αμφίπολη εταίρο του μεγάλου Αλεξάνδρου.

Λίγο αργότερα, το 1981, εκτεταμένες εργασίες ισοπέδωσης προκάλεσαν φθορές στην κορυφή του λόφου Παλαιόκαστρο, φέρνοντας στο φως τμήματα αρχαίων κτιρίων, αρχιτεκτονικά μέλη, ανάγλυφα, καθώς και μια επιγραφή του 3ου αι. μ.Χ. Οι πρώτες διερευνητικές ανασκαφικές τομές που έγιναν το 1985 αποκάλυψαν ένα ρωμαϊκό κτίριο και χαμηλότερα τοίχους τις ελληνιστικής περιόδου.

Το 1993, υπό τη διεύθυνση της Μαριάννας Καραμπέρη, αρχαιολόγου της τότε ΙΗ΄ ΕΠΚΑ Καβάλας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συστηματική ανασκαφή στη θέση». Ερευνήθηκαν τότε συνολικά τρεις ζώνες:

Αποκαλύφθηκε ένα τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου πλάτους 1,70 μ, το οποίο, στη βόρεια πλευρά του λόφου, διατηρείται σε ύψος 1,80 μ..

Στον τομέα του συνεχίσθηκε η ανασκαφή τμήματος ρωμαϊκού κτιρίου που περιλαμβάνει ληνούς και υπολήνια, δεξαμενές και πίθους, σύνολο που προφανώς σχετίζεται με την παραγωγή οίνου.

Σε μεγαλύτερο βάθος, η ανασκαφή έφτασε σε τοίχους ελληνιστικής εποχής. Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται και αρκετά νομίσματα από τις αρχές του 4ου έως και 1ου αι. π.Χ.

Στον τομέα που υπέστη τις παράνομες εργασίες ισοπέδωσης το 1981, αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο κτίριο με τυπική κάτοψη ρωμαϊκής βασιλικής και δάπεδα στρωμένα με πλάκες μαρμάρου, σε άμεση γειτνίαση με εγκατάσταση θερμών. Μια επιγραφή του 2ου-3ου αι. μ.Χ. που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο των Σερρών και προέρχεται πιθανότατα από το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης, αναφέρεται στην οικοδόμηση βασιλικής με τη συνδρομή της Ιουλίας, από κληροδότημα του συζύγου της Φιλίππου υπό την επιμέλεια του Πόπλιου Αιλίου Κλαρανού Αλεξάνδρου.

Είναι αρκετά πιθανόν να πρόκειται για το κτίριο που αποκάλυψε η ανασκαφή. Το κτίριο φαίνεται ότι ήταν σε χρήση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον 2ο έως και τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ., με αρκετές φάσεις ανακατασκευής και πιθανή μετατροπή του σε χριστιανική εκκλησία που λειτουργούσε τουλάχιστον μέχρι και τον 6ο αιώνα», τονίζει η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Οι στόχοι της αρχαιολογικής έρευνας

Οι εργασίες του νέου προγράμματος της συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στην αρχαία πόλη στη θέση Παλαιόκαστρο, που βρίσκεται κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Μανδηλίου, σε μία έκταση 17 στρεμμάτων, δυτικά της Τερπνής του Δήμου Βισαλτίας συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών και της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Βισαλτίας.

Το πρόγραμμα είναι πενταετές (2022-2026), εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, με προοπτική παράτασης στο μέλλον . Περιλαμβάνει ανασκαφική έρευνα στο πεδίο, καθώς και γεωμορφολογική και περιβαλλοντική έρευνα στην επικράτεια του οικισμού. Συνυπεύθυνες του προγράμματος είναι Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου και η Διευθύντρια Σπουδών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, Laurianne Martinez-Sève, ενώ συμμετέχουν ερευνητές και φοιτητές από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τον Καναδά.

«Εμείς ξεκινήσαμε το 2022 συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, υπό τη Διεύθυνση της κ. Μαλαμίδου και της κ. Laurianne Martinez-Sève . Ανοίξαμε τρία σκάματα. Το ένα είναι μία δεύτερη εκκλησία που σκάβει ο κ. Ρίζος, η δεύτερη είναι μία τομή που σκάβει η κ. Μαλαμίδου και μάλλον έχουμε βρει ένα κλίβανο και στη δυτική μεριά του λόφου είναι ένας τομέας που έχουμε πέσει σε οικιστικά κατάλοιπα, δηλαδή σπίτια, δρόμους και οργάνωση του οικισμού .

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό οικισμό από τις πρώτες φάσεις της ελληνικής εμφάνισης στο χώρο, του ελληνικού αποικισμού στο Βόρειο Αιγαίο, δεν ξέρουμε βεβαίως του κατά πόσο στις πρώτες φάσεις του ο οικισμός ήταν ελληνικός ή συνυπήρχαν Έλληνες και Θράκες κάτι το οποίο είναι μάλλον το πιο πιθανόν. Οι οικισμοί σε εκείνες τις φάσεις ήταν κυρίως συνεργασίες των δύο πληθυσμών» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το επιστημονικό μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Χαλαζωνίτης.

Ο στόχος των αρχαιολόγων

«Άμεσος στόχος μας είναι να αποδώσουμε στο κοινό έναν πολύ σημαντικό χώρο, ο οποίος ευελπιστούμε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και πηγή πολιτισμικής και οικονομικής αναβάθμισης της περιοχής. Δράσεις πληροφόρησης του κοινού και κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας έχουν τεθεί σε εφαρμογή άμεσα και παράλληλα με τις ερευνητικές διαδικασίες.

Οι δράσεις αυτές ευελπιστούμε ότι θα λειτουργούν για τον Δήμο Βισαλτίας ως εργαλείο τουριστικής αξιοποίησης και προβολής.

Την ίδια ώρα ο Δήμος Βισαλτίας, σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ήδη από το 2019, να ολοκληρώσει τον καθαρισμό ενός χώρου ανεκμετάλλευτου επί χρόνια, ενώ συνεχίζει να στηρίζει σταθερά και με κάθε τρόπο την ερευνητική ομάδα.

Κοινή συνισταμένη μας είναι η ανάδειξη του συγκεκριμένου ιστορικού χώρου, υπό το πρίσμα πάντα της προστασίας των αρχαιοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος, με κύριο στόχο φυσικά την εξασφάλιση επισκεψιμότητας στο χώρο», καταλήγει η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αποκαλύφθηκε το εντυπωσιακό Toyota Corolla Cross με σπορ έκδοση GR SPORT

Σοκ στο Παρίσι μετά το Παρί – Άρσεναλ: Όχημα έπεσε πάνω σε φιλάθλους

Βίντεο: Αίνιγμα με μαύρο δακτύλιο στον ουρανό του Κάνσας – Το παράξενο φαινόμενο που μάγεψε μετεωρολόγους και κατέκλυσε τα social media

Europa και Conference League: Όλες οι συναρπαστικές μάχες σήμερα

Μετς: Συγκλονιστικό βίντεο αποκαλύπτει τη στιγμή που το όχημα τυλίγεται στις φλόγες

Στη Ρώμη ο Κυρανάκης – Ξεκινά η κρίσιμη επαναδιαπραγμάτευση με την Hellenic Train

Μεσσαροπούλου για δηλώσεις Παναγοπούλου – «Αποκαλύπτει την αλήθεια για τη φωτογραφία με τον Ντέμη Νικολαΐδη που πρόδωσε τη σχέση της»

Ρόδος: 21χρονη κατήγγειλε την μητέρα της για αρπαγή βρέφους – Συνελήφθη η 53χρονη

Επιστήμονες εξέτασαν μυστηριώδες UFO – Ισχυρίζονται πως εντόπισαν εξωγήινη τεχνολογία

Ινδία: Τραγωδία με ελικόπτερο στην Ουταραχάντ – Τουλάχιστον 6 θύματα

Γιώργος Κιμούλης: Ηχηρή ήττα στη δικαστική μάχη με το ΣΕΗ – Αποκλειστικό

Τσιμτσιλή αποκαλύπτει για Καινούργιου: «Την βλέπω να κάνει λαμπερό γάμο…»

Μετς: Άλυτο μυστήριο ο νεκρός άνδρας, γρίφος με τις πινακίδες του καμένου οχήματος – Τα 3 σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Λειψυδρία: Τα κρίσιμα έργα αποκαλύπτονται μέχρι τον Ιούνιο

Ζαχαράκη: «Αποκλείεται οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά της εκκλησίας»

00:00 / 00:00

Τα πέντε εκπληκτικά μυστικά της καθημερινότητας των αρχαίων

Το άρθρο αναδεικνύει πέντε παράξενες πρακτικές που είχαν οι αρχαίοι πολιτισμοί, οι οποίες φαίνονται ιδιαίτερα ασυνήθιστες με τα σημερινά δεδομένα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η...

Η αποτυχημένη επιχείρηση χιλιάδων Βρετανών για τη σύλληψη του Γρίβα Διγενή

Στις 7 Μαΐου 1957, οι βρετανικές δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ιστορία της Κύπρου, με στόχο τον εντοπισμό και...

Πέντε συγκλονιστικές αλήθειες για τον πρώτο serial killer των ΗΠΑ – Οι εφημερίδες τον χρυσοπλήρωσαν για την εξομολόγησή του

Ο H. H. Holmes, ο πρώτος serial killer των ΗΠΑ, είναι γνωστός κυρίως για το «Murder Castle» που κατασκεύασε στο Σικάγο, γεμάτο παγίδες και μυστικά...

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το παλαιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο

Ένας ιστορικός υποστηρίζει ότι ένα χωράφι στην σκωτσέζικη ύπαιθρο, κοντά στις ακτές του Solway Firth, ήταν πιθανώς το παλαιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο. Η αγροτική...

Τρέμουν τον Ήλιο – H NASA προειδοποιεί: “Ο Ήλιος θα μας εξαφανίσει –...

Η NASA και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Tōhō στην Ιαπωνία προειδοποιούν ότι ο Ήλιος αποτελεί σοβαρή απειλή για τη Γη, με την κατάληξη...

Γιατί οι πριγκίπισσες γεννούσαν δημόσια μπροστά σε θεατές;

Το άρθρο εξετάζει την παράδοση των γυναικών των βασιλικών οικογενειών να γεννούν μπροστά σε κοινό, μια πρακτική που διαρκούσε για αιώνες, κυρίως στη Γαλλία....

Μην είδατε τον Παναή: Η συγκλονιστική ιστορία του θρυλικού άντρα που εγκατέλειπε τις γυναίκες

Ο Παναής ήταν ένας διαβόητος έμπορος που, εκμεταλλευόμενος την αφέλεια των γυναικών, αρραβωνιαζόταν τις πλουσιότερες του χωριού και στη συνέχεια τις εγκατέλειπε αφού πρώτα...

Ποια ονόματα έδιναν στα σκυλιά τους οι αρχαίοι Έλληνες;

Φανταστείτε ότι ζούσατε στην αρχαία Ελλάδα και αποφασίζατε να πάρετε ένα σκύλο, τι όνομα θα του δίνατε; Για αυτό υπήρχε η «επιστήμη» της επιλογής...

Αποκαλύφθηκε μυστηριώδες ιερό του Απόλλωνα στην Κύπρο με εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα μέχρι και...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ξανά ένα χαμένο ιερό του θεού Απόλλωνα κοντά στην αρχαία πόλη Ταμασσού στην Κύπρο, το οποίο είχε ανασκαφεί το 1885 αλλά παρέμεινε...

Επιστήμονες αποκάλυψαν τα μυστικά ενός μεσαιωνικού αλχημιστή και έμειναν άφωνοι με ένα εύρημα

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε την παρουσία βολφραμίου σε θραύσματα από το αλχημικό εργαστήριο του διάσημου αστρονόμου Τύχου Μπράχε, αναδεικνύοντας μια εκπληκτική πτυχή της αλχημικής...

Ποια είναι η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε απανθρακωμένο πάπυρο 2.000 ετών

Ερευνητές αποκάλυψαν ποια ήταν η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε αρχαίους πάπυρους του Ερκουλάνεουμ, οι οποίοι είναι ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών.Πρόκειται για κυλίνδρους που...

Ποια είναι η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε απανθρακωμένο πάπυρο 2.000 ετών

Ερευνητές αποκάλυψαν ποια ήταν η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε αρχαίους πάπυρους του Ερκουλάνεουμ, οι οποίοι είναι ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών.Πρόκειται για κυλίνδρους που...

Αποκάλυψη: Ποια αμερικανική πόλη βαπτίστηκε από τον ήρωα Δημήτριο Υψηλάντη

Η πόλη Υψηλάντι (Ypsilanti) στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ πήρε το όνομά της από τον Έλληνα στρατηγό Δημήτριο Υψηλάντη, μια ηρωική μορφή της ελληνικής Επανάστασης...

Σε αυτό το μέρος ο χρόνος κυλάει 9% πιο αργά για τους ανθρώπους…αποκαλύπτει εντυπωσιακή έρευνα

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο χρόνος φαίνεται να κυλάει 8-9% πιο αργά κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως διαπιστώθηκε από συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν...

Αποκαλύπτονται οι πέντε μαγευτικές Ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

Το άρθρο αναλύει τις πέντε ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας: την Ελευσίνα, την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο. Κάθε πόλη είχε...

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η αρχαιότερη γλώσσα του πλανήτη

Το άρθρο εξετάζει το ζήτημα της αρχαιότητας των γλωσσών στον κόσμο, αναφέροντας ότι υπάρχουν πάνω από 7.100 γλώσσες, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν με...

Μυστηριώδης “βόμβα γύρης” σαρώνει το Λονδίνο: Οι κάτοικοι υποφέρουν από σφίξιμο στο στήθος, κόκκινα μάτια και θόλωση εγκεφάλου

Μια μυστηριώδης "βόμβα γύρης" έχει πλήξει το Λονδίνο, προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα στους κατοίκους, όπως σφίξιμο στο στήθος, κόκκινα μάτια και θόλωση του εγκεφάλου. Παρά τις...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για...

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

Δανάη Μπάρκα: Με διαταγή της οι ρεπόρτερ εισέρχονται στα στούντιο του MEGA αποκλειστικά με...

Η Δανάη Μπάρκα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας kontroversy, καθώς...

Το μυστικό αφροδισιακό: Πώς οι αρχαίοι Έλληνες εξασφάλιζαν πάθος και αντοχή στον έρωτα

Στην αρχαία Ελλάδα, οι αντιλήψεις γύρω από τον γάμο...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκαλύφθηκε το εντυπωσιακό Toyota Corolla Cross με σπορ έκδοση GR SPORT

Η Toyota παρουσίασε την ανανεωμένη έκδοση του Corolla Cross,...

Σοκ στο Παρίσι μετά το Παρί – Άρσεναλ: Όχημα έπεσε πάνω σε φιλάθλους

Τρόμος επικράτησε στο Παρίσι μετά τη νίκη της Παρί...

Europa και Conference League: Όλες οι συναρπαστικές μάχες σήμερα

Η Πέμπτη, 8 Μαΐου 2025, είναι γεμάτη αθλητικές μεταδόσεις,...

Μετς: Συγκλονιστικό βίντεο αποκαλύπτει τη στιγμή που το όχημα τυλίγεται στις φλόγες

Στο Μετς, ένα αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες, με έναν...

Στη Ρώμη ο Κυρανάκης – Ξεκινά η κρίσιμη επαναδιαπραγμάτευση με την Hellenic Train

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης βρίσκεται στην Ρώμη...

Ρόδος: 21χρονη κατήγγειλε την μητέρα της για αρπαγή βρέφους – Συνελήφθη η 53χρονη

Στη Ρόδο, μια 21χρονη κατήγγειλε τη μητέρα της για...

Επιστήμονες εξέτασαν μυστηριώδες UFO – Ισχυρίζονται πως εντόπισαν εξωγήινη τεχνολογία

Επιστήμονες μελέτησαν ένα μυστηριώδες σφαιρικό αντικείμενο που ανακαλύφθηκε στην...

Ινδία: Τραγωδία με ελικόπτερο στην Ουταραχάντ – Τουλάχιστον 6 θύματα

Στην Ινδία, ένα ελικόπτερο που μετέφερε τουρίστες συνετρίβη κοντά...

Γιώργος Κιμούλης: Ηχηρή ήττα στη δικαστική μάχη με το ΣΕΗ – Αποκλειστικό

Ο Γιώργος Κιμούλης έχασε τη δίκη που είχε καταθέσει...

Τσιμτσιλή αποκαλύπτει για Καινούργιου: «Την βλέπω να κάνει λαμπερό γάμο…»

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή αποκάλυψε στην εκπομπή "Happy Day" ότι...

Λειψυδρία: Τα κρίσιμα έργα αποκαλύπτονται μέχρι τον Ιούνιο

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης,...

Ζαχαράκη: «Αποκλείεται οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά της εκκλησίας»

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει...

Θεσσαλονίκη: Στρατολογούσαν ανήλικους από σχολεία τα μέλη της ακροδεξιάς συμμορίας που εξαρθρώθηκε

Στη Θεσσαλονίκη, οι αρχές εξάρθρωσαν μια ακροδεξιά οργάνωση που...

Παγωτά… με τιμές «φωτιά»: Εκτόξευση κόστους σε σχέση με το 2024 – Πόσο κοστίζει μια μπάλα παγωτό

Οι τιμές στα παγωτά σημειώνουν αύξηση, κυρίως λόγω της...

Φανή Σπυριδάκη: Ραγίζει καρδιές για τον επιθετικό καρκίνο που αντιμετωπίζει – «Στον υπέρηχο πάγωσε το χαμόγελο…»

Η Φανή Σπυριδάκη, γνωστή γευσιγνώστρια και επιχειρηματίας, μοιράστηκε την...

Δανάη Μπάρκα: Συντετριμμένη ψυχολογικά λίγο πριν το οριστικό «αντίο» – Αποκλειστικό

Η Δανάη Μπάρκα βιώνει δύσκολες ψυχολογικές στιγμές λίγο πριν...

Βατικανό: Μαύρος καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα – Σήμερα η «δεύτερη πράξη» της μυστικής διαδικασίας στο Κονκλάβιο

Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθείται από εκατομμύρια Καθολικούς πιστούς και...

Αυτές είναι οι διαχρονικές παροιμίες από την αρχαία Ελλάδα που επιβιώνουν ακόμα

Το άρθρο αναλύει τις παροιμίες και φράσεις της αρχαίας...

Αρχαίο μουσικό κοχύλι ζωντανεύει μαγικά μετά από 18.000 χρόνια

Επιστήμονες αποκάλυψαν τον ήχο ενός κοχυλιού ηλικίας 18.000 ετών,...

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Τα πρώτα του γενέθλια μετά το χωρισμό – Αποκαλύφθηκε η πρόσκληση για το εντυπωσιακό πάρτι

Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 38α γενέθλιά...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Πέμπτη 8 Μαΐου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Λειψυδρία: Τα κρίσιμα έργα αποκαλύπτονται μέχρι τον Ιούνιο

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων,...

Ελλάδα και Ισραήλ αναπτύσσουν καινοτόμο υποβρύχιο drone

Η Ελλάδα και το Ισραήλ προχωρούν στην κατασκευή του...

Γιατί οι πριγκίπισσες γεννούσαν δημόσια με θεατές;

Το άρθρο εξετάζει την παράδοση των γυναικών των βασιλικών...

Άγιος έρωτας: Σοκαριστική αποκάλυψη – Η Σοφία είδε τον πατέρα της να κακοποιεί την Χαρά!

Στο επεισόδιο της σειράς "Άγιος έρωτας", η Σοφία παλεύει...

Αίνιγμα με τη χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα: Το προσωπείο που προκαλεί διαμάχη στους αρχαιολόγους

Το άρθρο εξετάζει την αμφιλεγόμενη γνησιότητα του χρυσού προσωπείου...

ΣΤΑΣΥ: Αδειάζει η κλεψύδρα για αίτηση – Μόνιμες προσλήψεις

Αδειάζει η κλεψύδρα για μόνιμες θέσεις εργασίας στην ΣΤΑΣΥ....

ΗΠΑ: Ο Τραμπ έτοιμος να αποκαλύψει εμπορική συμφωνία-σταθμό με τη Βρετανία σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει μια εμπορική συμφωνία...

Τα πέντε εκπληκτικά μυστικά της καθημερινότητας των αρχαίων

Το άρθρο αναδεικνύει πέντε παράξενες πρακτικές που είχαν οι...

Η αποτυχημένη επιχείρηση χιλιάδων Βρετανών για τη σύλληψη του Γρίβα Διγενή

Στις 7 Μαΐου 1957, οι βρετανικές δυνάμεις κατοχής εξαπέλυσαν...

ΗΠΑ: Δικαστής μπλοκάρει απελάσεις Ασιατών μεταναστών στη Λιβύη – Αποστάσεις παίρνει ο Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ απαγόρευσε προσωρινά τις απελάσεις Ασιατών...

Πακιστάν: Ισχυρή έκρηξη συγκλονίζει τη Λαχόρη εν μέσω κλιμακούμενης έντασης με την Ινδία

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην Λαχόρη του...

Ονδούρα: Σε επιφυλακή οι δυνάμεις ασφαλείας μετά από συναγερμό της πρεσβείας των ΗΠΑ

Οι αρχές της Ονδούρας ενίσχυσαν τις δυνάμεις ασφαλείας στην...

Μετς: Τραγικός θάνατος άνδρα σε φλεγόμενο όχημα – Οι αρχές αναζητούν στοιχεία από κάμερες ασφαλείας

Στο Μετς, ένας άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο τα ξημερώματα...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Μαΐου 2025

Σήμερα, Πέμπτη (8.5.2025) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η...

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε ισχυρό βαλλιστικό πύραυλο στην Ανατολική Θάλασσα

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση τουλάχιστον ενός βαλλιστικού...

Γάζα: Στερεύουν τα αποθέματα τροφίμων της World Central Kitchen

Η αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen ανακοίνωσε ότι...

Ουκρανία: Η Ρωσία σφυροκόπησε με βόμβες την περιοχή Σούμι λίγες ώρες μετά την έναρξη της τριήμερης εκεχειρίας

Η Ουκρανική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι ρωσικά αεροσκάφη εκτόξευσαν καθοδηγούμενες...

Φρίντριχ Μερτς: «Για τα εθνικά μας ζητήματα αποφασίζουμε εμείς κι όχι η αμερικανική κυβέρνηση»

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα...

Big Brother: Αποκάλυψε τα πάντα χωρίς αναστολές!

Στο άρθρο για το ριάλιτι "Big Brother" του ΣΚΑΪ,...

Koenigsegg Jesko, εκτοξεύεται στο 100-200 ταχύτερα από το 0-100 [video]

Το Koenigsegg Jesko έχει καταρρίψει νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας...

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι εμμένει στην πρόταση για 30ήμερη κατάπαυση πυρός

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη (7/5)...

Τάσος Χατζηβασιλείου: «Η Αίγυπτος κρίσιμος σύμμαχος της Ελλάδας στη Μεσόγειο»

Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε...

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Περήφανος που θα τιμήσει στρατιωτική παρέλαση στην Μόσχα – «Η Δύση αδυνατεί να κατανοήσει»

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε υπερήφανος για...

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Συναγερμός ΟΗΕ για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας – «Πρωτοφανής πολιτική κρίση»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε συνεδρίαση για τη...

Ερντογάν: Κρίσιμη συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική...

Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε θριαμβευτικά θέση στη League Phase του Champions League

Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε τη συμμετοχή του στη League Phase...

Παρί Σεν Ζερμέν – Ίντερ συγκρούονται στον μεγάλο τελικό του Champions League

Στον τελικό του Champions League για τη σεζόν 2024/2025...

Άλμα ανόδου στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed για τα επιτόκια

Η συνεδρίαση της Wall Street έκλεισε θετικά μετά την...