Η κινεζική εταιρεία CATL, η μεγαλύτερη παγκοσμίως στην κατασκευή μπαταριών, προγραμματίζει σημαντικές καινοτομίες στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Υπόσχεται ταχύτερη φόρτιση και μεγαλύτερη αυτονομία μέσω νέων μπαταριών ιόντων νατρίου, που διατηρούν υψηλή απόδοση σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Επίσης, ανακοινώνει τη δημιουργία «βοηθητικών μπαταριών» με μειωμένο κόστος και αυξημένη ενέργεια, αν και αυτές θα έχουν κάποιους περιορισμούς. Η CATL επιδιώκει να μειώσει τους χρόνους φόρτισης στα πέντε λεπτά για 520 χιλιόμετρα αυτονομίας, ενισχύοντας τη θέση της στον ανταγωνιστικό χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Πιο αναλυτικά
Η CATL είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία μπαταριών. Εννοείται, κινεζική. Και υπόσχεται ηλεκτρικούς «παπάδες»

Ο κινεζικός κολοσσός κατασκευής μπαταριών ισχυρίζεται ότι θα συντομεύσει χρόνους φόρτισης και θα αυξήσει αυτονομίες στα EV
Το δημοσίευμα των NYT αυτές τις μέρες ήρθε να δώσει μία πνοή αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα των EV και στα όσα άγχη τα συνοδεύουν.
Ποια άγχη; Μα τα γνωστά: Πόση αυτονομία θα έχει; Πόσο γρήγορα θα φορτίζει; Πόσο θα κοστίζει αν χρειαστεί αντικατάσταση μπαταρίας; Και, παρότι καλοκαιριά πλέον αλλά τα χρήσιμα διδάγματα ακινητοποιημένης Αράχωβας δεν έχουν ξεχαστεί, πώς θα συμπεριφέρεται στο ψοφόκρυο;
Στον γεωστρατηγικό χάρτη της κατασκευής μπαταριών, λοιπόν, αυτή η CATL, που ποσώς κι αν την έχουμε ακουστά οι περισσότεροι και της οποίας τα αρχικά σημαίνουν ”Contemporary Amperex Technology Company’’, κατασκευάζει, λέει, το εν τρίτον της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών στον κόσμο


Επίσης προμηθεύει δεκαέξι από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως GM και το εργοστάσιο της Tesla στη Σανγκάη. Βασικός της αντίπαλος είναι η BYD που εκτιμάται ότι κατασκευάζει το εν έκτον της παγκόσμιας παραγωγής μπαταριών, με το μεγαλύτερο μέρος να εξοπλίζει τα δικά της αυτοκίνητα. Για την ιστορία, τη σχετική λίστα πλαισιώνουν κατασκευαστές μπαταριών στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία


Για παράδειγμα, η CATL δήλωσε ότι θα ξεκινήσει την πώληση μπαταριών ιόντων νατρίου, οι οποίες μπορούν να διατηρήσουν πάνω από το 90% της φόρτισής τους ακόμη και σε θερμοκρασία 40 βαθμών υπό το μηδέν, για χρήση σε αυτοκίνητα και φορτηγά με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Οι μπαταρίες νατρίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για να αντικαταστήσουν τις συμβατικές μπαταρίες μολύβδου, οι οποίες τείνουν να αδειάζουν σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών.
Oι βοηθητικές μπαταρίες
Η CATL ισχυρίζεται επίσης ότι είναι θέμα σύντομου χρονοδιαγράμματος όπου οι λεγόμενες «βοηθητικές μπαταρίες» της θα κατεβάσουν το κοστολόγιό τους (περιορίζοντας τη χρήση του ακριβού γραφίτη), θα έχουν αυξημένη, κατά 60%, συμπύκνωση ενέργειας, άρα θα αυξηθεί η αυτονομία καθώς και ο διαθέσιμος χώρος μέσα στα αυτοκίνητα καθώς οι νέες μπαταρίες θα είναι πιο μικρές.
Η ανακοίνωση της CATL ήταν πως προβλέπει ότι οι βοηθητικές μπαταρίες, θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο, ειδικά σε περίπτωση που απαιτείται αδιάλλειπτη ηλεκτρική ροή, όπως, ας πούμε σε συνθήκες αυτόνομης οδήγησης.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως είναι θέμα δύο έως τριών ετών η παραγωγή τους, ενώ απέφυγε να πει ποια συνεργαζόμενη αυτοκινητοβιομηχανία θα επωφεληθεί πρώτη
Ωστόσο, η αφαίρεση του γραφίτη έχει ένα βασικό μειονέκτημα, εξ ου και η CATL θα το κάνει αυτό μόνο για τις βοηθητικές μπαταρίες.
Ποιο; Ότι οι μπαταρίες χωρίς γραφίτη επαναφορτίζονται πιο αργά και δεν μπορούν να επαναφορτιστούν τόσες φορές όσο οι συμβατικές μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων πριν χρειαστεί να αντικατασταθούν.
Οι βοηθητικές μπαταρίες προορίζονται για λιγότερο συχνή χρήση, σε μεγαλύτερες διαδρομές μετά την εξάντληση της κύριας μπαταρίας
Σε 5 λεπτά της ώρας 520 χιλιόμετρα;
Η CATL, η οποία εδρεύει στο Νίνγκντε της Κίνας, δήλωσε επίσης ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ταχύτητα φόρτισης των κύριων μπαταριών.
Η εταιρεία δήλωσε ότι το νέο της σύστημα θα επιτρέψει σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να φορτιστεί αρκετά σε πέντε λεπτά ώστε να διανύσει περίπου 520 χιλιόμετρα.
Ταυτόχρονα ο σχετικός πόλεμος ανταγωνισμού ενημερώνει εκ του«πεδίου» ότι τόσο η BYD όσο και η Huawei, ο γνωστός κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικών ειδών που παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην κατασκευή εξαρτημάτων αυτοκινήτων, έχουν επίσης ανακοινώσει συστήματα φόρτισης πέντε λεπτών, γνωστά ως «υπερφόρτιση».
Ως φαίνεται, τα χρήματα που επενδύονται είναι τεράστια και, αντίστοιχα, το μερίδιο από τη σχετική πίτα είναι επίζηλο.
Μάλιστα κάποιοι λένε πως ίσως είναι θέμα χρόνου η CATL να μπει κι αυτή στην αγορά κατασκευής δικών της αυτοκινήτων και να διοχετεύσει και εκεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο


Εδώ κάθε τρεις και λίγο αποστηθίζουμε και ένα καινούργιο βαφτιστικό μάρκας κινεζικών αυτοκινήτων, πόσο δηλαδή θα εκπλαγεί κανείς στον δυτικό κόσμο (που τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις νέες κινεζικές ηλεκτρικές τεχνολογίες) με μία ακόμα;
Photo: CATL / Δ. Μανώλαρος / 4Drivers