Τι ήταν τα Φαλληφόρια στην Αρχαία Ελλάδα και πού τελούνταν αυτές οι μυστηριώδεις τελετές;

Η φαλλική πομπή των Διονυσίων ως γιορτή γονιμότητας, με μεταμφιέσεις, χορούς, τραγούδια και περιφορά συμβόλων που τιμούσαν τον κύκλο της ζωής και της φύσης
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Τα Φαλληφόρια ήταν εορταστικές τελετές της αρχαίας Ελλάδας, που τελούνταν κατά τη διάρκεια των Διονυσίων, κυρίως στην Αττική, και είχαν ως κεντρικό στοιχείο την περιφορά ενός φαλλού, σύμβολο γονιμότητας. Οι συμμετέχοντες, μεταμφιεσμένοι σε Σατύρους και Βάκχες, χόρευαν και τραγουδούσαν φαλλικά τραγούδια, γιορτάζοντας την αναγέννηση της φύσης και την παραγωγικότητα της γης.

Οι τελετές αυτές, που περιλάμβαναν και διάφορα λαϊκά παιχνίδια, συνδέονταν άμεσα με τη λατρεία του Διονύσου και αναπαριστούσαν τη μετάβαση από τον χειμώνα στην άνοιξη. Σημαντική είναι η αναγνώριση της επιρροής τους στη γένεση της κωμωδίας, καθώς οι φαλλικές εκδηλώσεις αποτέλεσαν τον πυρήνα του κωμικού θεάτρου.

Πιο αναλυτικά

Τα Φαλληφόρια ήταν εορταστική πομπή, μέρος των Διονυσίων. Γίνονταν το μήνα Ποσειδώνα. Στην πομπή προπορευόταν ο φαλλός, σύμβολο της γονιμότητας και της βλάστησης.

Όσοι ακολουθουσαν ήταν μεταμφιεσμένοι σε Σειληνούς, Σατύρους και Βάκχες. Κρατούσαν στα χέρια τους θύρσους, φαλλούς, κρατήρες με νέο κρασί, χόρευαν και τραγουδούσαν φαλλικά τραγούδια.

Επίσης καλούσαν το Φάλλη, ακόλουθο του Διονύσου και προσωποποίηση του φαλλού, να προσέλθει και να γιορτάσει μαζί τους.Στη γιορτή αυτή επίσης γίνονταν και χοροί στο θέατρο των Αθηνών από άνδρες, αλλα και μερικες γυναίκες ,που ήταν μεταμφιεσμένοι σε Βάκχες ,Νύμφες και Ώρες, κατώτερες θεότητες οι οποίες προσωποποιούσαν τις φυσικές δυνάμεις που προστάτευαν τη βλάστηση και ανθοφορία της άνοιξης και την καρποφορία του καλοκαιριού.

Οι μεταμφιέσεις αυτού του είδους απέβλεπαν στο να ενεργοποιήσουν μέσα στο χειμώνα τις αναγεννησιακές δυνάμεις της φύσης, να αποτρέψουν τις αντίθετες κακοποιές δυνάμεις και να δώσουν τον τόνο, ιδίως οι βακχικές μεταμφιέσεις, ενός ξέφρενου ξεφαντώματος.Τα Διονύσια ήταν αγροτική καθαρά γιορτή. Πυρήνας των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν κι εδώ μια πομπή, η πομπή του φαλλού.

Ο μπροστάρης της πομπής κρατούσε αμφορέα γεμάτο κρασί και μια κληματόβεργα,έπειτα ακολουθούσε κάποιος που τραβούσε ένα τράγο, ζώο σύμβολο της γονιμοποιητικής δύναμης που θυσιαζόταν στο θεό Διόνυσο.Στη συνέχεια ερχόταν άλλος με κάνιστρο από λυγαριά γεμάτο με ξερά σύκα και τελικά εκείνος που περιέφερε ψηλά πάνω σε κοντάρι το φαλλό , το κατεξοχήν σύμβολο των γονιμοποιητικών δυνάμεων. Για την πομπή αυτή στην αρχαία απλή και τη μεταγενέστερη πολυτελή της μορφή μάς μιλά ο Πλούταρχος στο έργο του » Περί φιλοπλουτίας» 527d :

»… , όρα μη πομπήν επαινούντι και πανήγυριν μάλλον ή βίον έοικας. η πάτριος των Διονυσίων εορτή το παλαιόν επέμπετο δημοτικώς και ιλαρώς˙ αμφορεύς οίνου και κληματίς, είτα τράγον τις είλκεν, άλλος ισχάδων άρριχον ηκολούθει κομίζων, επί πάσι δ’ ο φαλλός. αλλά νυν ταύτα παρεώραται και ηφάνισται χρυσωμάτων παραφερομένων και ιματίων πολυτελών και ζευγών ελαυνομένων και προσωπείων ˙ ούτω τα αναγκαία του πλούτου και χρήσιμα τοις αχρήστοις κατακέχωσται και τοις περιττοίς.»

Η φαλλική πομπή απέβλεπε στη μεταβίβαση των γονιμοποιητικών δυνάμεων, που συμβόλιζε ο φαλλός, στη γη και στην ενεργοποίηση των παραγωγικών της δυνάμεων για μια νέα χρονιά με καλή σοδειά. Η τιμητική για το θεό Διόνυσο πομπή με το φαλλό μπροστά αναρτημένο πάνω σε κοντάρι λεγόταν Φαλληφόρια ή Φαλλαγώγια

Οι εορταστές που μετείχαν σ’ αυτήν μεταμφιέζονταν, έβαφαν τα πρόσωπά τους ή φορούσαν προσωπίδες, στεφανώνονταν με στεφάνια από κισσό και είχαν αναρτημένους από το λαιμό και τη μέση τους φαλλούς. Ευθυμούσαν πίνοντας από το νέο κρασί της χρονιάς, τραγουδούσαν βωμολοχικά και περιπαιχτικά τραγούδια, τα λεγόμενα φαλλικά, και χόρευαν κωμικούς χορούς. Οι εορταστικές εκδηλώσεις αυτού του είδους αποτέλεσαν τον πυρήνα για την γένεση της κωμωδίας.Ο Αριστοτέλης στο σύγγραμμά του «Περί ποιητικής» αναφέρει πως η κωμωδία προήρθε από τους «εξάρχοντας τα φαλλικά» , από εκείνους δηλαδή που στα φαλλικά τραγούδια έκαναν την αρχή κι ακολουθούσαν οι άλλοι απαντώντας ή επαναλαμβάνοντας ( Αριστοτέλους Περί ποιητικής 1449a, στίχοι 9-15):

»Γενομένης δ’ ουν απ’ αρχής αυτοσχεδιαστικής και αυτή και η κωμωδία, και η μεν από των εξαρχόντων τον διθύραμβον, η δε από των τα φαλλικά, α έτι και νυν εν πολλαίς των πόλεων διαμένει νομιζόμενα, κατά μικρόν ηυξήθη, προαγόντων όσον εγίγνετο φανερόν αυτής, και πολλάς μεταβολάς μεταβαλούσα η τραγωδία επαύσατο, επεί έσχε την αυτής φύσιν.»

Στις εορταστικές εκδηλώσεις των μικρών Διονυσίων περιλαμβάνονταν και λαϊκά παιχνίδια με κυριότερο εκείνο του ασκωλιασμού . Σ’ αυτό κάποιος πηδούσε πάνω σε ασκό από δέρμα τράγου αλειμμένο με λάδι και προσπαθούσε να κρατήσει ισορροπία, πράγμα που δεν ήταν εύκολο να το καταφέρει και πέφτοντας προκαλούσε το γέλιο των θεατών.

Ο Τελεστικός θίασος «Διόνυσος Ελευθερεύς» και η Λατρευτική κοινότητα «Λάβρυς» διοργάνωσαν την πρώτη σύγχρονη τέλεση των Φαλληφορίων, η οποία και πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών, το Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

O »Παρμενίδης» Ιωάννης Μπουσίου πρωτεργάτης των προσπαθειών αυτών έδωσε μια εξαιρετική συνέντευξη στα Φαινόμενα του Ελ. Τύπου, για το παρελθόν και το παρόν των φαλληφορίων.

-Τι ακριβώς ήταν τα Φαλληφόρια στην αρχαία Ελλάδα και σε ποιες περιοχές εορτάζονταν;

Τα Φαλληφόρια ονομάζονταν μία εορτή που επιτελούνταν στην Αττική στα πλαίσια των κατ’άγρους Διονυσίων. Γενικότερα όμως οι Φαλλικές τελετουργίες ήταν άμεσα συνυφασμένες με την Λατρεία του Διονύσου, άρα όπου συναντάμε τελετές Διονυσίων συναντάμε και Φαλληφορίες εφόσον αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτών των εορτών.

Με το γεγονός ότι οι διονυσιακές τελετουργίες ήταν ευρέως διαδεδομένες σε όλη την γεωγραφική επικράτεια του ελληνισμού αντιλαμβανόμεθα το εκτεταμένο μέγεθος και την ισχύ των φαλληφορικών εορτών. Το κυρίαρχο μέρος της εορτής ήταν η περιφορά του φαλλού εν πομπή γι αυτό και μια εξίσου γνωστή ονομασία της τελετής ήταν και Φαλλαγώγια.

Κατά την πορεία της πομπής άντρες μεταμφιεσμένοι σε Σιληνούς, Σατύρους και Βάκχίδες, με θύρσους δάδες και ξύλινα ραβδιά που κατέληγαν σε δερμάτινους φαλλούς, χόρευαν γύρω από το περιφερόμενο ξόανο του Διονύσου, ενώ προπορεύονταν πάντα το Φαλλικό άρμα. Κατά την πορεία βέβαια οι μετέχοντες της πομπής έπιναν από δερμάτινους ασκούς οίνο και περιέπαιζαν τους περαστικούς, και με φαλλικά τραγούδια καλούσαν τον Διόνυσο–Φαλλήνα (προσωποποίηση του φαλλού) να έρθει να γιορτάσει μαζί τους. Όταν το ξόανο έφτανε στο προορισμό του ακλουθούσαν πάλι χοροί και φαλλικά άσματα αλλά και η συνακόλουθη ευωχία όλων των συμμετεχόντων με το άνοιγμα και την πόση από τα αγγεία που περιείχαν τον διονυσόγευστο οίνο. Υπήρχε μάλιστα και ένα ειδικό τελετουργικό αγγείο-ρυτό το οποίο, έκτος από την οικιακή λατρευτική χρήση του, πολύ πιθανών να χρησιμοποιούνταν και σε οινοποσίες των φαλληφορικών δρωμένων

-Τι συμβόλιζαν αυτού του είδους οι εορτασμοί; Υπάρχει κάποια σχέση με διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη φύση;

Η λατρεία, και πιο συγκεκριμένα, η λιτανεία-περιφορά του φαλλού ως απεικονιστικό σύμβολο της γονιμότητος σαφώς και αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των γονιμικών τελετών που συνέδραμαν στην διασφάλισης της ευκαρπίας και ευγονίας. Οι εορτασμοί αυτοί υπήρξαν ένα είδος τελετουργίας της γονιμότητος όπου αναπαριστούσαν, τόσο με την αρχέγονη μαγικό-θρησκευτική τους μορφή όσο και με το χαρακτήρα της μιμητικής αναπαράστασης, τον θάνατο του παλιού μέσα από την παγωνιά του χειμώνα, προς το ξεκίνημα-την αναγέννηση του νέου που οδηγεί στην απελευθέρωση και την ανανέωση της ζωής. Γι αυτό αλώστε οι τελετουργίες αυτές λαμβάνουν χωρά σε αυτήν την μεταιχμιακή εποχή του τέλους του χειμώνα προς την αρχή της πολυπόθητης ανοίξεως.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  1. Από τις γιορτές της χαράς, της ευθυμίας, της αναγέννησης της φύσης και της ζωής, φθάσαμε σήμερα, στο έμπα της άνοιξης, στην κατήφεια, στην αμαρτία, στην ενοχή.
    Ζούμε στην εποχή του μηδενισμού και θα το πληρώσουμε με αδιανόητο κόστος..

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Η γέννηση του θρύλου Godzilla – Το κρυφό μήνυμα και το συλλογικό τραύμα ενός λαού

Όταν η Υεμένη βρισκόταν υπό βρετανικό ζυγό

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη ύποπτος στη Λιθουανία – Διερευνάται αν στρατολογούσε τον 59χρονο κατηγορούμενο για κατασκοπεία

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο από το Βιετνάμ της γαλλικής αποικιοκρατίας: Ταΐζουν τους κρατούμενους σαν να ήταν ψάρια…

Η Γη της Ελιάς: Η Ισμήνη αντιμετωπίζει σοβαρή ασθένεια την ώρα που ανακαλύπτει την εγκυμοσύνη της

Η τραγική μοίρα της Μαρίας των Μεδίκων: Από το θρόνο στους δρόμους

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο ρολόι του πλανήτη – Πού φυλάσσεται σήμερα

Αποκαλύφθηκε η οδοντοστοιχία του Χίτλερ που ταυτοποίησε το απανθρακωμένο πτώμα του

ΗΠΑ και Ουκρανία σφράγισαν συμφωνία για τα ορυκτά: Τι αποκαλύπτει – Το ταμείο ανοικοδόμησης και οι εξορύξεις

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Πέμπτη 1 Μαΐου 2025

Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Έρχονται τα νέα τιμολόγια – Το βαρύ φορτίο οφειλών των Δήμων Αττικής

Συντάξεις: Επιτέλους αναδρομικά και για τις χήρες δικαιούχους

Τροποποιητικές δηλώσεις: Προθεσμία για διορθώσεις χωρίς κυρώσεις

Η κρίσιμη σύσκεψη για τα εξοπλιστικά στο Μαξίμου και η θέσπιση Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας

Εφές Αναντολού – Παναθηναϊκός ανάλυση: Η εκτόξευση του Μήτογλου και η αφύπνιση του Κέντρικ Ναν

00:00 / 00:00

Αποκαλύφθηκε η οδοντοστοιχία του Χίτλερ που ταυτοποίησε το απανθρακωμένο πτώμα του

Η Ρωσία αποκάλυψε την οδοντοστοιχία του Αδόλφου Χίτλερ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο Γερμανός ηγέτης αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου 1945 στο Βερολίνο, διαψεύδοντας τις...

Σπαρτιάτες εναντίον Περσών: Ο ιδιοφυής Δερκυλίδας και η αριστοτεχνική στρατηγική του

Στο άρθρο εξετάζεται η στρατηγική του Δερκυλίδα, ενός σημαντικού Σπαρτιάτη στρατηγού, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με την Περσική αυτοκρατορία στα τέλη του 5ου...

Μιλάνε για επαναστατικό εμβόλιο: Η Βρετανία λανσάρει 5λεπτη «σούπερ θεραπεία» που μπορεί να εξουδετερώσει 15 διαφορετικούς τύπους καρκίνου

Η Βρετανία πρόκειται να λανσάρει μια νέα «σούπερ ένεση» για τη θεραπεία του καρκίνου, η οποία μπορεί να εξουδετερώσει 15 διαφορετικούς τύπους της νόσου,...

Το διάστημα αποκαλύπτεται ως θησαυροφυλάκιο γεννώντας αμύθητες ποσότητες χρυσού!

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ισχυρές διαστημικές εκλάμψεις από μάγναστρα, τύπους αστέρων νετρονίων με εξαιρετικά ισχυρά μαγνητικά πεδία, είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία σημαντικών...

«Αφροδισιακά» στην αρχαία Ελλάδα και τα νομίσματα του πάθους στην αρχαία Ρώμη

Το άρθρο εξερευνά τις αντιλήψεις περί γάμου και σεξουαλικότητας στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, επισημαίνοντας τις διαφορετικές συνθήκες που αντιμετώπιζαν γυναίκες και άντρες. Στην...

Αφγανιστάν 1979-1989: Η συντριβή του θρύλου της σοβιετικής αυτοκρατορίας

Το άρθρο αναλύει την περίοδο 1979-1989 στο Αφγανιστάν, εστιάζοντας στην αποτυχία της σοβιετικής στρατηγικής και την κατάρρευση του μύθου της σοβιετικής υπερδύναμης. Αρχικά, οι...

Σιλεσία 1945: Η αμείλικτη εκδίκηση κατά των Γερμανών για τις θηριωδίες τους στον...

Το άρθρο αναφέρεται στην αμείλικτη εκδίκηση του Κόκκινου Στρατού κατά των Γερμανών κατοίκων κατά την κατάληψη των γερμανικών εδαφών το 1945, στο πλαίσιο του...

Τίτο προς Στάλιν – «Πάψε να αποστέλλεις δολοφόνους εναντίον μου…»

Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ηγέτης των παρτιζάνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γιουγκοσλαβία, μετά τον πόλεμο διέκοψε τις σχέσεις του με την...

30 Απριλίου 1999: Το μοιραίο βυτιοφόρο που συγκλόνισε τα Καμένα Βούρλα

Στις 30 Απριλίου 1999, παραμονή Πρωτομαγιάς, σημειώθηκε μια από τις πιο φονικές τραγωδίες στη Φθιώτιδα, όταν ένα βυτιοφόρο γεμάτο προπάνιο συγκρούστηκε με ένα φορτηγάκι...

Αποκαλύφθηκε μυστηριώδης πλανήτης που παραμονεύει στο ηλιακό μας σύστημα – Πιστεύουν ότι μπορεί...

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων από την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την Αυστραλία εντόπισε νέα στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός μυστηριώδους πλανήτη, πιθανώς του...

Άντολφ Γκάλλαντ: Ο θρυλικός αετός της LUFTWAFFE

Ο Άντολφ Γκάλλαντ, ένας από τους πιο θρυλικούς πιλότους της γερμανικής αεροπορίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε ο νεότερος πτέραρχος της Λουφτβάφφε, καταγράφοντας...

Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες λάτρευαν παθιασμένα τον Μέγα Αλέξανδρο – Αντέγραψαν ακόμα και το...

Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες είχαν μεγάλη αδυναμία στον Μέγα Αλέξανδρο, θεωρώντας τον πρότυπο ηγέτη και στρατηγού. Ο Γναίος Πομπήιος και ο Ιούλιος Καίσαρας προσπάθησαν να...

Πειραματόζωο: Το πρώτο reality άνθισε πολύ πριν το Big Brother και διακόπηκε με...

Το "Πειραματόζωο" ήταν το πρώτο ελληνικό reality show, που δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Γιάννη Κόκκολη τη δεκαετία του 1970 και είχε ανατρεπτική δομή παρόμοια...

Μυστήριο ή οπτική αυταπάτη; Αποκαλύπτουμε τι φέρονται να είδαν πάνω από τα σύννεφα,...

Σε ένα πρόσφατο βίντεο, παρατηρείται ένα σύννεφο που έχει σχήμα σκύλου, προκαλώντας απορίες σχετικά με το αν πρόκειται για ένα μυστήριο ή απλώς μια...

Μάθημα αισιοδοξίας: Αιωνόβια γιαγιά διευθύνει ακόμα το δικό της καφέ στην Ιταλία: “Δουλεύω πάντα”

Η Νόνα Άννα, μια 100χρονη γυναίκα από την Ιταλία, συνεχίζει να διευθύνει το «Bar Centrale» στο Νεμπιούνο, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από το 1958....

Νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι ο σκελετός στον οικογενειακό τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι ο Φίλιππος Β’

Το 1977, αρχαιολόγοι έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη κατά τη διάρκεια ανασκαφών κοντά στην αρχαία πόλη της Βεργίνας στη Βόρεια Ελλάδα .Οι ερευνητές πίστευαν ότι...

Αποκαλύπτονται οι αρχαιότεροι γρίφοι της ιστορίας – Μπορείτε να τους αποκωδικοποιήσετε;

Το άρθρο εξερευνά τους αρχαιότερους γρίφους της ανθρωπότητας, οι οποίοι έχουν διαχρονική αξία και ποικιλία. Παρουσιάζει τον αρχαιότερο καταγεγραμμένο γρίφο, που προέρχεται από τους...

Με μία φόρτιση διαρκεί μισό αιώνα! Ξεκίνησε η μαζική παραγωγή της επαναστατικής πυρηνικής μπαταρίας μεγέθους νομίσματος

Η κινεζική εταιρεία Betavolt ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή της επαναστατικής πυρηνικής μπαταρίας BV100, η οποία έχει μέγεθος νομίσματος και μπορεί να διαρκέσει έως και...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η σωσίας της Αλίκης Βουγιουκλάκη σαρώνει το TikTok – Είσαι πιο Αλίκη από την...

Η Δήμητρα Δερζέκου έχει γίνει viral στο TikTok με...

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά...

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ