Ναταλί Κάκκαβα: Ξεσπά με οδύνη για τη ληστεία στο σπίτι της με τον Γρηγόρη Γκουντάρα – «Βιασμός»
Απέκτησε η Έφη Αχτσιόγλου: Πατέρας ξανά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος
Επιστημονική ανακάλυψη: Τα νευρικά κύτταρα εξελίσσονται πέραν της παιδικής ηλικίας
Κέντρικ Ναν και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ σε θρυλική μάχη στο Grand Prix της Βρετανίας
Παπασταύρου στον Realfm 97,8: «Με την ευρωπαϊκή ομάδα δράσης επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για κοινή ενεργειακή πολιτική»
ΚΚΕ: Η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στον αγώνα για να απαλλαγεί από το διεφθαρμένο κράτος του κεφαλαίου
Τριάντα στιγμές που ο Πλάτωνας χάρισε ανεκτίμητη σοφία
Ο Χρήστος Μανδάς παντρεύεται την καρδιά του: «Μαζί από τότε που όλα ήταν απλά»
Γεωργίου: Στη Ρόδο με τη Χριστοδούλου – Οι στιγμιότυπα με έγκυο στην αμμουδιά
Συνελήφθη ύποπτος μελισσοκόμος για την καταστροφική πυρκαγιά στην Αλυκή
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεσήκωσε το λιμάνι των Χανίων στο πρόσφατο οικογενειακό του διάλειμμα
Καύσωνας: Κρίσιμη προειδοποίηση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ – Οι οδηγίες στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού
Ολυμπιακός: Αποκαλυπτικά στοιχεία από τα εργομετρικά του Λορέντζο Σιπιόνι
Μόργκαν: Η συγκινητική εξομολόγηση για τον γιο που αναμένει με τη Βαλαβάνη – «Θα του διδάσκω πώς να…»
Ισραήλ: Απέστειλε διαπραγματευτική αποστολή στο Κατάρ
Χρηστίδου: Αποκαλυπτική ανάρτηση για το τέλος του Χαμογέλα και πάλι – «Χωρίς το Mega και τον Βαγγέλη Μαρινάκη…»
Πυρκαγιά στη Σητεία στην περιοχή Χαμέζι – Ρίχνουν και εναέρια μέσα
Χατζηδάκης για συνεχή λειτουργία των ΜΜΜ: Κάποτε προκαλούσε αντιδράσεις, τώρα θεωρείται πια αυτονόητο
Ο Ολυμπιακός διεκδικεί τον Μπράιαν Σαραγόσα από την Μπάγερν Μονάχου
Μιχάλης Χατζηγιάννης: Συγκινήθηκε στο Καλύτερα δεν γίνεται – Η σπάνια εξομολόγηση για τους χωρισμούς του
//

Διαβάστε περισσότερα

Πού κρύβεται ο τάφος του Αχιλλέα που προσκύνησε ο Μέγας Αλέξανδρος;

Η περιπλάνηση στο μυστήριο του τάφου του Αχιλλέα μέσα από τοπωνύμια, μυθολογικές αφηγήσεις και ιστορικές μαρτυρίες, με επίκεντρο το νησί Zmeinyi στον Εύξεινο Πόντο.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο τάφος του Αχιλλέα, του εμβληματικού ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, παραμένει άγνωστος, παρά τις πολλές ανασκαφές και εικασίες που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των αιώνων. Σύμφωνα με τον Όμηρο, η ταφή του έγινε κοντά στον Ελλήσποντο, ενώ ιστορικές αναφορές, όπως αυτές του Μέγα Αλεξάνδρου, υποδεικνύουν διάφορους τύμβους στην περιοχή της Τροίας, όπως τον τύμβο Kum Tepe και άλλους κοντινούς.

Ωστόσο, οι ανασκαφές δεν έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη του τάφου του Αχιλλέα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκδοχή που τονίζει ότι τα οστά του ήρωα μεταφέρθηκαν σε ένα νησί, το Λευκό Νησί, που ταυτίζεται με το σύγχρονο Φιδονήσι.

Σήμερα, η περιοχή είναι γνωστή για αρχαιολογικά ευρήματα που σχετίζονται με τη λατρεία του Αχιλλέα, αν και ορισμένα από τα μυστικά του παρελθόντος παραμένουν ακόμα ανεξερεύνητα.

Πιο αναλυτικά

Ο Αχιλλέας, ο μεγαλύτερος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας έχει εξασφαλίσει ήδη από την αρχαιότητα την παγκόσμια και αιώνια φήμη του. Η θεϊκή του καταγωγή, ο εκρηκτικός του χαρακτήρας, ο σπαρακτικός του θρήνος επάνω από το νεκρό σώμα του Πατρόκλου, αλλά κυρίως, η εντυπωσιακή του συνομιλία με τον βασιλιά της Τροίας Πρίαμο, μας αποκαλύπτουν κάθε λεπτομέρεια της εντυπωσιακής του προσωπικότητας.

Περιέργως, αυτό που δεν γνωρίζουμε, είναι ο τόπος της ταφής του, μολονότι παλαιότερα είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες, οι οποίες δεν απέδωσαν καρπούς.

Δυστυχώς, οι πληροφορίες που διέθεταν οι ερευνητές ήταν ελάχιστες και προέρχονταν αποκλειστικά από μυθολογικές αφηγήσεις. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι πως ο τάφος του Αχιλλέα κάποτε θα βρεθεί.

Από την άλλη, ακολουθώντας τις ίδιες μυθολογικές αφηγήσεις, ο Σλήμαν έφερε στο φως τα απομεινάρια της Τροίας και των Μυκηνών. Εξ άλλου οι αρχαίοι ισχυρίζονταν πως γνώριζαν που βρισκόταν αυτός ο τάφος, αν και δεν εννοούσαν όλοι το ίδιο μέρος.

Τι λέει ο Όμηρος στην Οδύσσεια

Μία πληροφορία μας δίνει ο Όμηρος στην Οδύσσεια. Στην τελευταία ραψωδία, διαδραματίζεται η συνάντηση των ψυχών του Αγαμέμνονα και του Αχιλλέα. Ο Αγαμέμνονας του περιγράφει τον θρήνο των Αχαιών επάνω στο νεκρό του σώμα, τον οδυρμό της μητέρας του η οποία με τη συνοδεία των Μουσών τον ντύνει και τον ετοιμάζει για τον άλλο κόσμο. Στη συνέχεια, του διηγείται πώς έγινε η κηδεία και η ταφή του:

«Δεκαεπτά μερόνυχτα σε κλαίγαμε, το ίδιο θνητοί και αθάνατοι· την δεκάτη όγδοη σε παραδώσαμε στην πυρά, σφάζοντας όλη νύχτα ολόπαχα πρόβατα γύρω σου και βόδια με κέρατα στριφτά. Κι εσύ καιγόσουν μέσα στη θεϊκή σου φορεσιά και καλυμμένος με αλοιφές και μέλι γλυκό· και πολλοί Αχαιοί ήρωες οπλισμένοι γύρω από την πυρά έτρεχαν καθώς εσύ καιγόσουν, ιππείς και πεζοί· και έγινε μεγάλος ορυμαγδός.

Κι αφού του Ηφαίστου η φλόγα σε αποτέλειωσε, μόλις ξημέρωσε, τα λευκά σου οστά συλλέξαμε, Αχιλλέα, μέσα σε άκρατο οίνο και αλοιφές. Και η μητέρα σου πρόσφερε αμφορέα χρυσό, που έλεγε πως ήταν δώρο του Διονύσου, φτιαγμένο από τον Ήφαιστο. Μέσα εκεί κείτονται τα λευκά σου οστά, λαμπρέ Αχιλλέα, με εκείνα του νεκρού Πατρόκλου Μενοιτιάδου αναμεμειγμένα, και σ’ άλλο σκεύος του Αντιλόχου, πού ξέχωρα τιμούσες απ’ όλους σου τους φίλους, απ’ όταν πέθανε ο Πάτροκλος.

Ύστερα, ο ιερός στρατός των Αργείων πολεμιστών, φτιάξαμε γύρω σας τύμβο μεγάλο και χωρίς ψεγάδι στην προεξέχουσα ακτή του μεγάλου Ελλησπόντου, ώστε από μακριά στη θάλασσα να τον βλέπουν οι άνδρες, όσοι τώρα γεννήθηκαν και όσοι πρόκειται να γεννηθούν.»

Σύμφωνα με την ομηρική περιγραφή, ο τάφος του Αχιλλέα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της δυτικής ακτογραμμής της Τρωάδος, στην είσοδο των στενών του Ελλησπόντου. Ο Αρριανός και ο Πλούταρχος μας πληροφορούν πως ο Μέγας Αλέξανδρος επισκέφτηκε έναν τύμβο στον οποίο θυσίασε προς τιμήν του Αχιλλέα πηγαίνοντας προς την Τροία.

Ο τύμβος Kum Tepe που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Σκαμάνδρου ερευνήθηκε από τον Σλήμαν και άλλους, με την ελπίδα να αποκαλύψουν τον τόπο ταφής του ήρωα. Αυτή η περιοχή ταιριάζει με την περιγραφή του Ομήρου και τον 18ο και 19ο αιώνα οι επισκέπτες πίστευαν πως ο τύμβος που δεσπόζει εκεί ήταν ο τάφος του αρχαίου ήρωα. Δυστυχώς, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ταφές μεταγενέστερες και κανένα στοιχείο δεν παραπέμπει σε πολεμιστή εποχής παλαιότερης των κλασικών χρόνων.

Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα στην ίδια ακτή κοντά στις αιολικές αποικίες Σίγειον και Αχίλλειον βρίσκονται δύο ακόμα τύμβοι, το Kesik Tepe γνωστό ως τύμβος του Δημητρίου και το Sivri Tepe. Από τους ελληνιστικούς χρόνους και μετά, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, θεωρήθηκαν ως ο χαμένος τάφος του Αχιλλέα που είχε επισκεφτεί ο Μέγας Αλέξανδρος. Ούτε εδώ αποκαλύφθηκε κάτι διαφωτιστικό.

Μερικούς αιώνες αργότερα, επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, εμφανίζεται και τρίτος υποψήφιος τύμβος. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλλας τον 3ο αιώνα αφιέρωσε ένα μπρούτζινο άγαλμα στον τύμβο του Αχιλλέα, που νόμιζε πως βρίσκεται στο Üvecik Tepe, επτά περίπου χιλιόμετρα νότια της Τροίας. Μάλιστα έθαψε εκεί τον φίλο του Festus το 214. Εδώ βρέθηκαν ταφές της μυκηναϊκής εποχής, όχι όμως κτερίσματα που θα έπρεπε να συνόδευαν έναν πολεμιστή και μάλιστα έναν βασιλιά-πολεμιστή και ήρωα.

Η εκδοχή στο έργο «Αιθιοπίς»

Από αυτό το έργο, το οποίο αποδίδεται στον Αρκτίνο από την Μίλητο, έχουν διασωθεί μόνο τρία μικρά αποσπάσματα. Το πρώτο που διασώθηκε στη «Χρηστομάθεια» του Πρόκλου που περιγράφει την υπόθεση του έργου. Εκεί αποκαλύπτεται ένας άλλος τόπος, όχι πολύ μακριά από τις ακτές της Τροίας:

«Ο Αχιλλέας κατεδίωξε τους Τρώες ως την πόλη τους, και αφού μπήκε μέσα μαζί τους, φονεύθηκε από τον Πάρη ή τον Απόλλωνα. Ακολούθησε σκληρή μάχη για το σώμα του. Ο Αίαντας πήρε το νεκρό σώμα και το μετέφερε στα πλοία, ενώ ο Οδυσσέας αναχαίτιζε τους Τρώες. Ύστερα, οι Αχαιοί έθαψαν τον Αντίλοχο και ετοίμασαν το σώμα του Αχιλλέα για ταφή, ενώ η Θέτις (η μητέρα του), έφτασε με τις Μούσες και τις αδελφές της, θρηνεί τον γιο της, τον οποίο αργότερα αρπάζει από την πυρά και τον μεταφέρει στο «Λευκό Νησί». Κατόπιν, οι Αχαιοί του φτιάχνουν έναν τύμβο και οργανώνουν αγώνες προς τιμήν του.»

Και σε αυτή την αφήγηση, ο τύμβος βρίσκεται κάπου στη χερσόνησο της Τρωάδος, αλλά δεν αναφέρει πού ακριβώς. Ωστόσο πρόκειται για κενοτάφιο, εφόσον τα οστά του ήρωα μεταφέρθηκαν σε κάποιο νησί που ονομάζεται «Λευκό». Υπάρχει άραγε κάποια αλήθεια σε αυτή την εκδοχή; Υπάρχει τέτοιο νησί;

Το νησί του Αχιλλέα

Το 1823, ο πλωτάρχης N. D Kritsikii, έκανε τις πρώτες έρευνες στο ακατοίκητο νησάκι Zmeinyi του Ευξείνου Πόντου. Είδε ένα αρχαίο κτίσμα, ακριβώς στο μέσο του νησιού, το οποίο και σχεδίασε. Κατέγραψε ακόμα και μερικά ευρήματα που προέκυψαν από μία πρόχειρη ανασκαφή. Γνώριζε καλά πως το νησάκι Zmeinyi (Φιδονήσι), ήταν η αρχαία Λεύκη ή Αχίλλεια, ο τόπος που οι αρχαίοι συγγραφείς ανέφεραν ως κέντρο λατρείας του Αχιλλέα. Όπως σε όλη την περιοχή της Ποντικής Ολβίας, ο Αχιλλέας λατρευόταν στο νησί από τους Μιλήσιους αποίκους ως Ποντοκράτορας και Σωτήρας.

Από την κλασική περίοδο δεν έχουμε σχετικές αναφορές, εκτός από έναν στίχο στην «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη, όπου η Θέτις λέει στον σύζυγό της Πηλέα πως μπορεί να δει τον γιο του στον οίκο του στο Λευκό Νησί του Ευξείνου Πόντου. Δύο αιώνες αργότερα, την ύπαρξη του ναού επιβεβαιώνει ο γλύπτης Αντίγονος από την Κάρυστο.

Αργότερα, ο Παυσανίας αποκαλύπτει πως, τουλάχιστον στην εποχή του, ο ναός αυτός είχε τη φήμη θεραπευτηρίου. Η Πυθία των Δελφών, μας λέει, έστειλε εκεί τον Λεωνίδα, έναν στρατηγό από τον Κρότωνα της Σικελίας, για να θεραπευτεί.

Ο ναός του Αχιλλέα

Περισσότερες πληροφορίες για το νησί όμως, μας δίνει ο βιογράφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αρριανός, στο έργο του «Περίπλους Ευξείνου Πόντου». Το 130 Κ.Χ που γράφει το έργο αυτό, το νησί ονομαζόταν ακόμα «Αχιλλέως Νήσος», «Αχιλλέως Δρόμος» και «Λευκή». Περιγράφει τον ναό που βρισκόταν στο ψηλότερο σημείο, στο κέντρο του νησιού. Υπήρχε ακόμα ένα παλιό ξόανο του ήρωα-θεού. Το νησί ήταν ακατοίκητο, και μόνο προσωρινά το επισκέπτονταν όσοι ήθελαν να αποδώσουν τιμές στον ήρωα.

Οι πολλές κατσίκες που υπήρχαν στο νησί ήταν προσφορές των προσκυνητών, αλλά υπήρχαν πολλά ακόμα αναθήματα, αγγεία και λίθοι από τους πιο πολύτιμους. Είδε και επιγράμματα στην ελληνική ρωμαϊκή γλώσσα, που ήταν όλα έπαινοι του Αχιλλέα και του Πατρόκλου, ο οποίος λατρευόταν εκεί επίσης. Τον ναό τον προστάτευαν και τον φρόντιζαν τα απειράριθμα πουλιά που ζούσαν στο νησί.

Βουτάνε στη θάλασσα και ύστερα πετούν πάνω από τον ναό καταβρέχοντάς τον και σκουπίζοντας το έδαφος με τα φτερά τους.

Ο ναός αυτός λειτουργούσε και ως μαντείο. Όσοι πήγαιναν εκεί για να πάρουν χρησμό και να προσφέρουν λατρεία στον Αχιλλέα, έφερναν και ένα ζώο μαζί με όποια άλλη προσφορά ήθελαν. Ανάλογα με την περίπτωσή τους, οι ιερείς τους συμβούλευαν ή να θυσιάσουν το ζώο ή να το αφήσουν ελεύθερο στο νησί. Εκείνοι πάλι που έφταναν στο νησί αναγκαστικά, ναυτικοί και ταξιδιώτες που έπεφταν σε κακοκαιρία, διάλεγαν για θυσία ένα από τα ζώα του νησιού, πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο. Το παρουσίαζαν στο μαντείο και αν το ζώο δεν προσπαθούσε να διαφύγει, η τιμή που είχε προσφερθεί γινόταν αποδεκτή. Αν όχι, η τιμή αυξανόταν μέχρι το προς θυσία ζώο να μείνει ατάραχο. Με τον τρόπο αυτό είχε συγκεντρωθεί στον ναό αξιόλογη περιουσία.

Ο Αρριανός ανέφερε και τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε σχετικά με την εμφάνιση του Αχιλλέα σε πολλούς προσκυνητές, αλλά και ναυτικούς που έπλεαν κοντά στο νησί. Ορισμένοι τον έβλεπαν σε όνειρο να τους καθοδηγεί πώς να συνεχίσουν με ασφάλεια τον δρόμο τους ή πού ήταν πιο ασφαλές να αγκυροβολήσουν, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε μέρας. Υπήρχαν όμως και πολλοί που ισχυρίστηκαν πως τον είδαν στο ξύπνιο τους επάνω στον ιστό του καραβιού, όπως ακριβώς εμφανίζονταν στους ναυτικούς και οι Διόσκουροι. Μόνο που οι Διόσκουροι εμφανίζονται οπουδήποτε στη θάλασσα σε όποιον χρειάζεται προστασία, ενώ ο Αχιλλέας μόνο σε όσους περιπλέουν ή προσεγγίζουν το νησί του.

Το Φιδονήσι στη σύγχρονη ιστορία

Το 1788, στο πλαίσιο των ρωσοτουρκικών πολέμων, ο Fiodor Ushacov διέλυσε τον τουρκικό στόλο στις ακτές του νησιού. Είναι ο ίδιος Ushacov του οποίου το μνημείο δεσπόζει στο κάστρο της Κέρκυρας. Ως αντιναύαρχος, το 1799 εξεδίωξε τους Γάλλους από τα Επτάνησα, ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία της Επτανήσου Πολιτείας. Μπορείτε να δείτε το μνημείο εδώ.

Το 1841, ο ιστορικός N. Murzakevich επισκέφτηκε το νησί, αλλά πλέον, εκεί είχε κτιστεί ένας φάρος 48 μέτρων, και μόνο κάποιες σκόρπιες πέτρες από το αρχαίο κτίσμα είχαν απομείνει εδώ κι εκεί. Λίγα χρόνια νωρίτερα, από το νησί είχε περάσει ο ιστορικός Sergey Solovyov μαζί με έναν έμπορο και συγκέντρωσαν όσα ευρήματα είχαν απομείνει, τα οποία δώρισαν στην Αρχαιολογική Εταιρία της Οδησσού, το σημερινό Μουσείο.

Το 2008, το Μουσείο εγκατέστησε στην Αχίλλεια που σήμερα ανήκει στην Ουκρανία και ονομάζεται Zmeinyi (Острів Зміїний), δηλαδή νησί των φιδιών, ένα παράρτημα. Εκεί εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί, κυρίως στην υποθαλάσσια περιοχή γύρω από αυτό: κεραμικά θρησκευτικής χρήσης που προέρχονται από διάφορα μέρη και χρονολογούνται από τον 7ο αι. π.Κ.Χ. και νομίσματα από κάθε γωνιά του κόσμου της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

Σήμερα βρίσκεται εκεί ένας πολύ μικρός οικισμός εκατό περίπου ανθρώπων, που ονομάζεται Bile(Λευκό), οι οποίοι εργάζονται στον Φάρο, στο Μουσείο, και κάποιες υποτυπώδεις τουριστικές υπηρεσίες.


Διαβάστε επίσης:

Επιστημονική ανακάλυψη: Τα νευρικά κύτταρα εξελίσσονται πέραν της παιδικής ηλικίας

Μια νέα έρευνα από επιστήμονες στη Σουηδία αποδεικνύει ότι...

Τριάντα στιγμές που ο Πλάτωνας χάρισε ανεκτίμητη σοφία

Ο Πλάτωνας, ο σπουδαίος φιλόσοφος και μαθητής του Σωκράτη,...

«Χορεύοντας στα όρια του θανάτου»: Η ανεξιχνίαστη επιδημία του Στρασβούργου που παραμένει μυστήριο

Το άρθρο «Χορεύοντας μέχρι θανάτου» εξετάζει την παράξενη επιδημία...

Η Ρωσία ανακάλυψε 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Ανταρκτική!

Εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και ενός ταχέως μεταβαλλόμενου...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

LIFE πριν 4 λεπτά

Ναταλί Κάκκαβα: Ξεσπά με οδύνη για τη ληστεία στο σπίτι της με τον Γρηγόρη Γκουντάρα – «Βιασμός»

Η Ναταλί Κάκκαβα, σε δηλώσεις της στην εκπομπή Δεκατιανοί του ΣΚΑΪ, εξέφρασε την οργή και τη θλίψη της για τη…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 7 λεπτά

Απέκτησε η Έφη Αχτσιόγλου: Πατέρας ξανά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καλωσόρισαν το δεύτερο παιδί τους, έναν γιο, τα ξημερώματα της 6ης Ιουλίου. Το…

VIRAL πριν 9 λεπτά

Επιστημονική ανακάλυψη: Τα νευρικά κύτταρα εξελίσσονται πέραν της παιδικής ηλικίας

Μια νέα έρευνα από επιστήμονες στη Σουηδία αποδεικνύει ότι ο ενήλικος εγκέφαλος συνεχίζει να παράγει νέα εγκεφαλικά κύτταρα, διαψεύδοντας την…

SPORTS πριν 9 λεπτά

Κέντρικ Ναν και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ σε θρυλική μάχη στο Grand Prix της Βρετανίας

Ο Κέντρικ Ναν και ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στην Αγγλία για να παρακολουθήσουν το βρετανικό Grand Prix της…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 16 λεπτά

Παπασταύρου στον Realfm 97,8: «Με την ευρωπαϊκή ομάδα δράσης επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για κοινή ενεργειακή πολιτική»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανακοίνωσε την πρώτη συνεδρίαση της ευρωπαϊκής task force για τις τιμές της ενέργειας,…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ πριν 24 λεπτά

ΚΚΕ: Η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στον αγώνα για να απαλλαγεί από το διεφθαρμένο κράτος του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καταγγέλλει την πολιτική της ΝΔ ως αντιλαϊκή και υποστηρίζει ότι η…

VIRAL πριν 29 λεπτά

Τριάντα στιγμές που ο Πλάτωνας χάρισε ανεκτίμητη σοφία

Ο Πλάτωνας, ο σπουδαίος φιλόσοφος και μαθητής του Σωκράτη, έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δυτική φιλοσοφία με τις ιδέες του…

SPORTS πριν 29 λεπτά

Ο Χρήστος Μανδάς παντρεύεται την καρδιά του: «Μαζί από τότε που όλα ήταν απλά»

Ο Χρήστος Μανδάς, τερματοφύλακας της Λάτσιο και της Εθνικής Ελλάδας, ανακοίνωσε μέσω Instagram τον αρραβώνα του με την επί χρόνια…

LIFE πριν 44 λεπτά

Γεωργίου: Στη Ρόδο με τη Χριστοδούλου – Οι στιγμιότυπα με έγκυο στην αμμουδιά

Ο Ανδρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου απολαμβάνουν τις τελευταίες τους διακοπές στη Ρόδο πριν καλωσορίσουν το πρώτο τους παιδί.…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 56 λεπτά

Συνελήφθη ύποπτος μελισσοκόμος για την καταστροφική πυρκαγιά στην Αλυκή

Στη Βοιωτία, συνελήφθη ένας 55χρονος μελισσοκόμος για εμπρησμό από αμέλεια, μετά την εκδήλωση φωτιάς στην Αλυκή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική,…

SPORTS πριν 58 λεπτά

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεσήκωσε το λιμάνι των Χανίων στο πρόσφατο οικογενειακό του διάλειμμα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απολαμβάνει τις διακοπές του στα Χανιά, όπου η παρουσία του στο λιμάνι προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκέντρωση…

ΥΓΕΙΑ πριν 1 ώρα

Καύσωνας: Κρίσιμη προειδοποίηση της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ – Οι οδηγίες στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Η Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση σχετικά με τον καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη…

SPORTS πριν 1 ώρα

Ολυμπιακός: Αποκαλυπτικά στοιχεία από τα εργομετρικά του Λορέντζο Σιπιόνι

Ο Λορέντσο Σιπιόνι βρίσκεται στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει τη μετεγγραφή του στον Ολυμπιακό, με video από τις εργομετρικές του…

LIFE πριν 1 ώρα

Μόργκαν: Η συγκινητική εξομολόγηση για τον γιο που αναμένει με τη Βαλαβάνη – «Θα του διδάσκω πώς να…»

Ο Γρηγόρης Μόργκαν και η Ευρυδίκη Βαλαβάνη περιμένουν με ανυπομονησία τον γιο τους, καθώς η δημοσιογράφος βρίσκεται στον τελευταίο μήνα…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 1 ώρα

Ισραήλ: Απέστειλε διαπραγματευτική αποστολή στο Κατάρ

Αντιπροσωπεία του Ισραήλ αναχώρησε για το Κατάρ προκειμένου να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία και την απελευθέρωση ομήρων από τη Γάζα. Η…

0:00 / 0:00

Επιστημονική ανακάλυψη: Τα νευρικά κύτταρα εξελίσσονται πέραν της παιδικής ηλικίας

Μια νέα έρευνα από επιστήμονες στη Σουηδία αποδεικνύει ότι ο ενήλικος εγκέφαλος συνεχίζει να παράγει νέα εγκεφαλικά κύτταρα, διαψεύδοντας την παλιά αντίληψη ότι η...

Τριάντα στιγμές που ο Πλάτωνας χάρισε ανεκτίμητη σοφία

Ο Πλάτωνας, ο σπουδαίος φιλόσοφος και μαθητής του Σωκράτη, έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δυτική φιλοσοφία με τις ιδέες του για την κοινωνική ευδαιμονία...

«Χορεύοντας στα όρια του θανάτου»: Η ανεξιχνίαστη επιδημία του Στρασβούργου που παραμένει μυστήριο

Το άρθρο «Χορεύοντας μέχρι θανάτου» εξετάζει την παράξενη επιδημία που έπληξε το Στρασβούργο το 1518, όταν μια γυναίκα, η Φράου Τρόφεα, άρχισε να χορεύει...

Η Ρωσία ανακάλυψε 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Ανταρκτική!

Εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και ενός ταχέως μεταβαλλόμενου παγκόσμιου ενεργειακού τοπίου , μια από τις πιο εκπληκτικές αποκαλύψεις των τελευταίων ετών αναδύεται από...

Οι θαλάσσιοι “διάβολοι” ξεπετιούνται στη Μεσόγειο – Σπάνιο ωκεάνιο φαινόμενο

Στη Μεσόγειο Θάλασσα παρατηρείται ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο με την εμφάνιση σχεδόν 20 τεράστιων σαλαχιών του είδους Mobula mobular κοντά στις ακτές της Ισπανίας, Ιταλίας...

Οι πρώτοι Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αυστραλία ήταν… εξόριστοι βαρυποινίτες

Ήταν 27 Αυγούστου 1829 όταν έφτασαν στο Σίδνεϊ ως βαρυποινίτες, 7 Έλληνες ναυτικοί που εξορίστηκαν μόνιμα εκεί από τις βρετανικές Αρχές.Γλίτωσαν έτσι τα χειρότερα,...

Aστροναύτης της NASA αποτυπώνει μοναδικό ηλεκτρικό φαινόμενο πάνω από τα σύννεφα

Η αστροναύτης της NASA, Nichole «Vapor» Ayers, κατέγραψε ένα σπάνιο ηλεκτρικό φαινόμενο γνωστό ως Παροδικό Φωτεινό Γεγονός (TLE) πάνω από καταιγίδες στο Μεξικό και...

Αντρέι Τσικατίλο: «Ο Δολοφόνος του Ροστόφ» που εξόντωσε 53 ανθρώπους – Με φρικιαστικό τρόπο

Ο Αντρέι Τσικατίλο, γνωστός ως «ο Χασάπης του Ροστόφ», υπήρξε ένας από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους της ιστορίας, με 53 επιβεβαιωμένα θύματα,...

Καιάδας: Το μυστήριο της τοποθεσίας και οι θρύλοι γύρω από αυτόν

Ο Καιάδας, που βρίσκεται στο χωριό Τρύπη της Λακωνίας, είναι γνωστός ως ο τόπος όπου οι Σπαρτιάτες πετούσαν τα παιδιά με δυσμορφίες. Ωστόσο, οι...

Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα – Εκδόθηκε το 1821 και κυκλοφόρησε μόνο...

Η Σάλπιγξ Ελληνική υπήρξε η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα. Κυκλοφόρησαν μόνο 3 φύλλα (1, 5 και 20 Αυγούστου 1821) τα οποία σώζονται στη...

Το μυστηριώδες κρανίο στην Αργεντινή πυροδοτεί σενάρια για εξωγήινους

Ένα παράξενο κρανίο παιδιού που ανακαλύφθηκε στη βορειοδυτική Αργεντινή έχει προκαλέσει θεωρίες για εξωγήινους λόγω του ασυνήθιστου σχήματός του. Ωστόσο, ειδικοί διευκρίνισαν ότι η...

Αριστοτέλης: 20 διαχρονικές σκέψεις που θα μεταμορφώσουν τη ζωή σου

Ο Αριστοτέλης, ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους της αρχαιότητας, προσφέρει μέσα από 20 αποφθέγματα του πολύτιμα διδάγματα για τη ζωή, τη φιλία, την ηθική...

Απίστευτο! Σκύλος δημιούργησε εικόνες με τον Χριστό και την Παναγία, vid

Ένας βελγικός ποιμενικός σκύλος, ονόματι "Monkey", έχει γίνει viral για τους πίνακες που δημιούργησε, απεικονίζοντας τον Ιησού Χριστό και την Παναγία. Εκπαιδευμένος από τον Omar...

Οι άνθρωποι που «λικνίστηκαν μέχρι εξάντλησης» στο Μεσαίωνα – Ένα συναρπαστικό μυστήριο

Το άρθρο εξερευνά το μυστηριώδες φαινόμενο της "πανούκλας του χορού" που έπληξε το Στρασβούργο το 1518, όταν μια γυναίκα άρχισε να χορεύει ασταμάτητα, παρασύροντας...

Ιστορική Αναδρομή: Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Η ιστορία των κινητών τηλεφώνων ξεκινά το 1973 με την πρώτη κλήση από τον Martin Cooper της Motorola μέσω του βαρύ DynaTAC 8000X. Παρά...

Ο Ι.Παβλόφ και το επαναστατικό πείραμα με τους σκύλους!

Ο Ιβάν Πέτροβιτς Παβλόφ, Ρώσος φυσιολόγος, έγινε γνωστός για τα πειράματά του με σκύλους, που αποκάλυψαν το φαινόμενο των εξαρτημένων αντανακλαστικών. Μέσω ενός πειράματος,...

Πως γεννήθηκε η Αγία Σοφία – Το άγνωστο μυστικό της δημιουργίας της

Η Αγία Σοφία, ο εμβληματικός βυζαντινός ναός της Κωνσταντινούπολης, θεμελιώθηκε το 330 μ.Χ. από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και ολοκληρώθηκε το 537 μ.Χ. υπό τον Ιουστινιανό....

Ο αρχαιότερος ελληνικός λατρευτικός βωμός στη δυτική Μεσόγειο ανακαλύφθηκε στην Ισπανία!

Η ομάδα του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Μέριδα στην Ισπανία ανακάλυψε τον παλαιότερο ελληνικό μαρμάρινο βωμό στη δυτική Μεσόγειο, χρονολογούμενο στον 5ο αιώνα π.Χ., κατά...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πελασγοί: Οι γενάρχες των Ελλήνων – Ποιοι ήταν;

Το όνομα Πελασγοί χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους αρχαίους Έλληνες...

Νίκα – Αργυρός: Λίγο πριν τον επικό γάμο! Η απρόσμενη απαγόρευση στους καλεσμένους τους

Τρεις ημέρες πριν από τον γάμο τους, ο Κωνσταντίνος...

Μήνυση κατά του Πέτρου Κουσουλού: «Ο κομπάρσος προκαλεί! Πρόθεση του η ολοκληρωτική εξόντωσή μου»

Ο Πέτρος Κουσουλός αντιμετωπίζει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από...

Λιάγκας – Καλύβα: Τον φίμωσε και εξαφανίστηκε στο φινάλε του Πρωινού – «Τον έχει κόψει στο Instagram!»

Ο Γιώργος Λιάγκας αποχαιρέτησε τους τηλεθεατές του Πρωινού και...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ναταλί Κάκκαβα: Ξεσπά με οδύνη για τη ληστεία στο σπίτι της με τον Γρηγόρη Γκουντάρα – «Βιασμός»

Η Ναταλί Κάκκαβα, σε δηλώσεις της στην εκπομπή Δεκατιανοί...

Απέκτησε η Έφη Αχτσιόγλου: Πατέρας ξανά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καλωσόρισαν το...

Επιστημονική ανακάλυψη: Τα νευρικά κύτταρα εξελίσσονται πέραν της παιδικής ηλικίας

Μια νέα έρευνα από επιστήμονες στη Σουηδία αποδεικνύει ότι...

Κέντρικ Ναν και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ σε θρυλική μάχη στο Grand Prix της Βρετανίας

Ο Κέντρικ Ναν και ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ του Παναθηναϊκού...

Παπασταύρου στον Realfm 97,8: «Με την ευρωπαϊκή ομάδα δράσης επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για κοινή ενεργειακή πολιτική»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανακοίνωσε την...

Τριάντα στιγμές που ο Πλάτωνας χάρισε ανεκτίμητη σοφία

Ο Πλάτωνας, ο σπουδαίος φιλόσοφος και μαθητής του Σωκράτη,...

Ο Χρήστος Μανδάς παντρεύεται την καρδιά του: «Μαζί από τότε που όλα ήταν απλά»

Ο Χρήστος Μανδάς, τερματοφύλακας της Λάτσιο και της Εθνικής...

Γεωργίου: Στη Ρόδο με τη Χριστοδούλου – Οι στιγμιότυπα με έγκυο στην αμμουδιά

Ο Ανδρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου απολαμβάνουν τις...

Συνελήφθη ύποπτος μελισσοκόμος για την καταστροφική πυρκαγιά στην Αλυκή

Στη Βοιωτία, συνελήφθη ένας 55χρονος μελισσοκόμος για εμπρησμό από...

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεσήκωσε το λιμάνι των Χανίων στο πρόσφατο οικογενειακό του διάλειμμα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απολαμβάνει τις διακοπές του στα Χανιά,...

Ολυμπιακός: Αποκαλυπτικά στοιχεία από τα εργομετρικά του Λορέντζο Σιπιόνι

Ο Λορέντσο Σιπιόνι βρίσκεται στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει...

Μόργκαν: Η συγκινητική εξομολόγηση για τον γιο που αναμένει με τη Βαλαβάνη – «Θα του διδάσκω πώς...

Ο Γρηγόρης Μόργκαν και η Ευρυδίκη Βαλαβάνη περιμένουν με...

Ισραήλ: Απέστειλε διαπραγματευτική αποστολή στο Κατάρ

Αντιπροσωπεία του Ισραήλ αναχώρησε για το Κατάρ προκειμένου να...

Χρηστίδου: Αποκαλυπτική ανάρτηση για το τέλος του Χαμογέλα και πάλι – «Χωρίς το Mega και τον Βαγγέλη...

Η Σίσσυ Χρηστίδου ανακοίνωσε το φινάλε της εκπομπής της...

Πυρκαγιά στη Σητεία στην περιοχή Χαμέζι – Ρίχνουν και εναέρια μέσα

Στη Σητεία, στην περιοχή Χαμέζι, έχει ξεσπάσει μεγάλη φωτιά...

Χατζηδάκης για συνεχή λειτουργία των ΜΜΜ: Κάποτε προκαλούσε αντιδράσεις, τώρα θεωρείται πια αυτονόητο

Ο Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σχολίασε την πιλοτική...

Ο Ολυμπιακός διεκδικεί τον Μπράιαν Σαραγόσα από την Μπάγερν Μονάχου

Ο Ολυμπιακός έχει προχωρήσει σε πρόταση προς την Μπάγερν...

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Συγκινήθηκε στο Καλύτερα δεν γίνεται – Η σπάνια εξομολόγηση για τους χωρισμούς του

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης βρέθηκε καλεσμένος στο τελευταίο Καλύτερα δεν...

Φωτιά στην Εύβοια: Ενώπιον του εισαγγελέα ο 52χρονος ύποπτος για εμπρησμό στα Μεσοχώρια

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ένας 52χρονος Αλβανός, ο οποίος συνελήφθη...

«Χορεύοντας στα όρια του θανάτου»: Η ανεξιχνίαστη επιδημία του Στρασβούργου που παραμένει μυστήριο

Το άρθρο «Χορεύοντας μέχρι θανάτου» εξετάζει την παράξενη επιδημία...

Εύβοια: Οδυνηρό τέλος 59χρονου στη Χαλκίδα – Η συναισθηματική κατάρρευση και η οικογενειακή τραγωδία

Στη Χαλκίδα, ένας 59χρονος άνδρας αυτοκτόνησε με καραμπίνα, προκαλώντας...

Ανδρουλάκης: «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε την πολιτική αλλαγή, να δώσουμε φωνή σε αυτούς που σήμερα δεν έχουν»

«Με την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ξαναπιάνουμε το...

Κορυφαία στιγμή: Αυλαία για τη Ναταλία Γερμανού – Ξέσπασε σε δάκρυα όταν αποχαιρέτησε την Αργυράκη

Η Ναταλία Γερμανού αποχαιρέτησε την εκπομπή "Καλύτερα δεν γίνεται"...

FacteurDix Line: Ηλεκτρικό με εντυπωσιακή αυτονομία, κάτω από €30.000

Τόσο καιρό αναζητείται μια ευρωπαϊκό ανάχωμα στα κινεζικά BEV....

Καιρός: Θερμική κάμερα «αποκάλυψε» πάνω από 50 βαθμούς στην Αθήνα – Οι περιοχές που θα πυρακτωθούν από...

Ο καύσωνας πλήττει την Ελλάδα, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν...

Καύσωνας: Το ανησυχητικό σημάδι στα χέρια που προειδοποιεί για θερμοπληξία

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω του καύσωνα, οι ειδικοί...

Η Ρωσία ανακάλυψε 511 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Ανταρκτική!

Εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και ενός ταχέως μεταβαλλόμενου...

Κρίσιμη Συνάντηση Γεραπετρίτη – Χαφτάρ: «Μας ενώνει η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο» – Στο επίκεντρο η οριοθέτηση...

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε στη Βεγγάζη με...

Βρετανία: Επίθεση με πυρά κατά πλοίου στα ανοιχτά της Υεμένης

Ένα πλοίο δέχθηκε πυρά την Κυριακή στην Ερυθρά Θάλασσα,...

Ναταλία Γερμανού προς Βασίλη Χαραλαμπόπουλο: «Δάκρυσα αρκετά μαζί σου»

Στην τελευταία εκπομπή του "Καλύτερα δεν γίνεται", η Ναταλία...

Τζέιμς Πενράις: Η ιστορική πρώτη μέρα του νεαρού αποκτήματος της ΑΕΚ

Ο Τζέιμς Πενράις είναι πλέον επίσημα ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ,...

Οι θαλάσσιοι “διάβολοι” ξεπετιούνται στη Μεσόγειο – Σπάνιο ωκεάνιο φαινόμενο

Στη Μεσόγειο Θάλασσα παρατηρείται ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο με την...

Το εντυπωσιακό ηλεκτρικό «Datsun» με τα 469 άλογα

Η Alpha Motor παρουσιάζει το ηλεκτρικό pick-up «Wolf», που...

Πυρκαγιά στην Αργολίδα – Κινητοποιήθηκαν 4 αεροσκάφη

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην δασική περιοχή...

Ο Ζοσέ Σα συγκλονίζει με το συγκινητικό αντίο στον Ντιόγκο Ζότα: «Αδερφέ μου, θρηνώ την απώλειά σου»

Ο Ζοσέ Σα, πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, αποχαιρέτησε με...

Αγία Παρασκευή: Σοκαρίζει η δολοφονία 43χρονου Πολωνού καθηγητή – Τον ταυτοποίησε η Ελληνίδα πρώην σύντροφός του

Στην Αγία Παρασκευή, ένας 43χρονος Πολωνός καθηγητής, που ζούσε...