Ναός Επικούριου Απόλλωνα: Το μυστήριο που τον τυλίγει και το αριστούργημα της Αρχαίας Ελλάδας

Ο μοναδικός αρχαίος ναός της Πελοποννήσου που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του αρτιότητα και την ιστορική του σημασία στην καρδιά της αρκαδικής γης
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της χώρας μας είναι ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα (ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ.) που αποκαλείται και ως «Παρθενώνας της Πελοποννήσου», αφού έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον περίφημο ναό προς τιμήν της θεάς Αθηνάς στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Άλλωστε, ο ναός αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Ικτίνο, που έχτισε από κοινού με τον Καλλικράτη τον περίφημο Παρθενώνα.

Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Οι πηγές αναφέρουν ότι οι Φιγαλείς (από την αρχαία αρκαδική πόλη) αφιέρωσαν τον συγκεκριμένο ναό στον Απόλλωνα, διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Μάλιστα, ήταν το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986, ενώ είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας.

Όταν, επίσης, ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας επισκέφθηκε τον ναό, τον θεώρησε δεύτερο, μετά τον της Τεγέας, ναό της Πελοποννήσου σε κάλλος και αρμονία (“ἐς κάλλος καὶ τῆς ἁρμονίας ἕνεκα”)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σωστή ορθογραφία της λέξης “επικούριος” είναι με “ι” και όχι “επικούρειος”, καθώς προέρχεται από το ότι στην αρχαιοελληνική μυθολογία ο Απόλλωνας είχε επικουρήσει την περιοχή και όχι από τον Επίκουρο και τους επικούρειους (π.χ. πυθαγόρειος: από τον Πυθαγόρα), ενώ η γραφή αυτή χρησιμοποιείται ήδη από τον Παυσανία.

Η αρχαιολογική σκαπάνη απέδειξε ότι ο Ναός είναι θεμελιωμένος πάνω σε άλλο προϋπάρχοντα αρχαϊκό Ναό του θεού Απόλλωνα. Ο Ναός αυτός είχε ιδρυθεί από του Φιγαλείς, ίσως μετά το 659 π.χ.

Σ’ αυτό το ναΐδριο υπήρχε ένα θαυματουργό ξόανο, δηλαδή ένα ξύλινο λατρευτικό άγαλμα άτεχνο, του Βασσίτα Απόλλωνα. Η προσωνυμία του Θεού σχετίζεται με το χωρίο της περιοχής Βάσσαι (Βάσσα και Βήσσα = χούνη, φαράγγι). Ταλαιπωρημένοι από κάποιο λοιμό οι Φιγαλείς, ήρθαν να προσευχηθούν σ’ αυτό το θαυματουργό ξόανο, για να θεραπευθούν. Η μετακίνηση έκανε το θαύμα της και τους θεράπευσε, αφού έφυγαν από τη νοσηρότητα της περιοχής τους για κάποιο διάστημα και έμειναν στον καθαρό αέρα και το ζωογόνο ήλιο.

Μετά απ’ αυτό το γεγονός αποφάσισαν να κτίσουν τον καινούριο και μεγάλο ναό τους στη θέση του παλιού ναού, τον αφιέρωσαν στον Απόλλωνα και τον ονόμασαν Επικούριο, γιατί ήρθε ως επικουρία στο θανατηφόρο λοιμό. Όμως, υπήρχε και ένας επιπλέον λόγος που οι Φιγαλείς κτίσανε τον συγκεκριμένο ναό, δεδομένου ότι θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των άλλων πόλεων, που έφτιαχναν μεγαλοπρεπή μνημεία. Έτσι, κάλεσαν τον αρχιτέκτονα Ικτίνο, και του ανάθεσαν να τους κάνει σε αυτή τη θέση ένα μεγάλο ναό, για να τοποθετήσουν το θαυματουργό ξόανο του Βασσίτα Απόλλωνα.

Ο κλασικός ναός είναι θεμελιωμένος πάνω στο βράχο του όρους Κωτιλίου σε ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο. Η τοποθεσία του ναού ονομαζόταν στην αρχαιότητα Βάσσαι (μικρές κοιλάδες) και φιλοξενούσε από τον 7ο αιώνα π.Χ. ιερό του Απόλλωνος Βασσίτα που είχαν ιδρύσει οι γειτονικοί Φιγαλείς, οι οποίοι λάτρευαν τον θεό με την προσωνυμία Επικούριος δηλαδή βοηθός, συμπαραστάτης στον πόλεμο ή στην αρρώστια. Ο πρώτος ναός γνώρισε και μεταγενέστερες φάσεις, γύρω στο 600 και γύρω στο 500 π.Χ., από τις οποίες σώζονται πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη.

Ο ιδιαίτερος προσανατολισμός του ναού

Ο ναός ξεχωρίζει από τους υπολοίπους κλασικούς ναούς της αρχαιότητας γιατί δεν έχει ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό αλλά είναι κατασκευασμένος με διεύθυνση από βορά προς νότο λόγω οικονομίας του χώρου ή για λατρευτικούς λόγους που συνδέονται με τις παραδόσεις των Αρκάδων μιας και άλλοι ναοί της περιοχής φέρουν ίδιο προσανατολισμό.

Ο ναός συνδυάζει αρχαϊκά, κλασικά και παραδοσιακά αρκαδικά χαρακτηριστικά. Έτσι προσφέρει ένα ελκυστικό μείγμα του παλιού και του νέου, του αγροτικού και του εκλεπτυσμένου. Η επιμήκης περίπτερη δομή (39,87 × 16,13 μέτρα) είναι κατασκευασμένη κυρίως από γκρίζο ασβεστόλιθο τοπικής προέλευσης. Η εξωτερική κιονοστοιχία του εξάστηλου ναού ακολουθεί έναν εξαιρετικά αυστηρό δωρικό ρυθμό (οι μετόπες δεν είναι λαξευμένες). Όμως στο εσωτερικό, έξοχης ποιότητας γλυπτική συνταιριάζεται με έναν πιο περίτεχνο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Το εμπρόσθιο τμήμα του προνάου και του οπισθοδόμου με δύο κίονες εν παραστάσει (in antis) αναδιατυπώνουν τον δωρικό ρυθμό. Χαρακτηρίζεται λοιπόν ως ναός δωρικός, δίστυλος εν παραστάσει περίπτερος. Αντιθέτως, στον σηκό μια σειρά εντοιχισμένων ιωνικών κιόνων στέκονται απέναντι σε χαμηλούς τοίχους στήριξης. Στο νότιο τμήμα όπου βρίσκεται το άδυτο, οι δύο τελευταίοι ιωνικοί κίονες του σηκού στέκονται στο μακρινό άκρο λοξών τοίχων, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται ένας κορινθιακός κίων, μόνος στο κέντρο του ναού. Το κιονόκρανο του κίονα αυτού αποτελεί «το αρχαιότερο σωζόμενο δείγμα και θεωρείται πρότυπο για όλα τα “Κορινθιακά” μνημεία του ελληνικού, ρωμαϊκού και μεταγενέστερων πολιτισμών».

Η διακόσμηση είναι αξιοσημείωτη ειδικά λόγω των διαφορετικών υλικών που χρησιμοποιούνται: οι τοίχοι, οι βάσεις και οι κίονες είναι από ασβεστόλιθο, τα ιωνικά κιονόκρανα και το κορινθιακό κιονόκρανο είναι από μάρμαρο Δολιανών όπως και οι λαξευτές μετόπες της εξωτερικής ζωφόρου του κυρίως ναού, οι βάσεις της ιωνικής ζωφόρου στο εσωτερικό του τεμένους, τα ερείσματα και τα κεραμίδια της οροφής.

Η ζωοφόρος εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο

Στις αρχές του 19ου αιώνα η ζωφόρος ανασκάφηκε από τα ερείπια και δόθηκε προς πώληση. Τελικά αγοράστηκε από την βρετανική κυβέρνηση με αποτέλεσμα σήμερα να εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ εκμαγεία του εκτίθενται από το 1963 στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας. Στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική η ζωφόρος κοσμούσε το εξωτερικό του ναού αλλά στις Βάσσες η ζωφόρος περιέτρεχε το εσωτερικό του σηκού. Η ζωφόρος αναπαριστά δύο θέματα: τη μάχη ανάμεσα στους Έλληνες, με αρχηγό τον Ηρακλή (διακρίνεται από τη λεοντή του) και τις Αμαζόνες και την μάχη μεταξύ Λαπιθών και Κενταύρων. Το δεύτερο ήταν συχνό θέμα στην αρχαιοελληνική τέχνη και εμφανίζεται στις μετόπες του Παρθενώνα. Εδώ οι γυναίκες των Λαπιθών απεικονίζονται να κρατούν σφιχτά τα μικρά παιδιά τους καθώς προσπαθούν να αντισταθούν στους Κενταύρους.

Αν και η απόδοση αυτής της ζωφόρου είναι ανομοιογενής στην ποιότητα, δραματική ζωηρότητα και βίαιη κίνηση διέπουν το όλο σχέδιο. Τα υπερβολικά στροβιλιζόμενα ενδύματα των Λαπιθών γυναικών και των Αμαζόνων απηχούν και ενισχύουν την αίσθηση της κίνησης που χαρακτηρίζει τις ίδιες τις μορφές. Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών ορισμένοι μελετητές παραλλήλισαν τη σύνθεση αυτή με στοιχεία του μπαρόκ. Τη ζωφόρο ίσως φιλοτέχνησε ο γλύπτης Παιώνιος, δημιουργός της περιφημης Νίκης που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας.

Η πορεία των ανασκαφών

Ο ναός παρέμεινε σε χρήση κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια όπως φαίνεται από τις επιδιορθώσεις που δεχόταν η κεραμοσκεπή. Με την κατάρρευση της στέγης λόγω της φθοράς των ξύλινων δοκαριών της επήλθε η πρώτη σημαντική καταστροφή. Η ανθρώπινη επέμβαση ήταν ένας άλλος φθοροποιός παράγοντας. Το 1765 ο ναός ταυτίσθηκε επιτυχώς από το Γάλλο αρχιτέκτονα J. Bocher. Το 1812 διενεργήθηκαν οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές από τους γνωστούς από την λεηλασία τον προηγούμενο χρόνο του γλυπτού διακόσμου του ναού της Αφαιας Αθηνας της Αίγινας, αρχαιοκάπηλους J. Foster, C. R. Cockerell, K. H. von Hallerstein, G. Gropius, J. Linckh, O. M. Stackerlberg, και P. O. Brondsted έφεραν στο φως τις πλάκες της ζωφόρου και το κορινθιακό κιονόκρανο.

Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Ζάκυνθο, με τη συγκατάθεση του Βελή πασά, που είχε δωροδοκηθεί για το σκοπό αυτό. Το 1814 η ζωφόρος αγοράστηκε με εντολή του Άγγλου αντιβασιλέως Γεωργίου και το 1815 κατέληξε στο Βρεταννικό Μουσείο. Ο Άγγλος διανοούμενος Christian Muller χαρακτήρισε την υφαρπαγή των μνημείων πράξη βανδαλισμού, αντίστοιχη με αυτή του λόρδου Έλγιν.

Το 1902 έγινε συστηματική ανασκαφή της περιοχής από την πρώτη Αρχαιολογική Εταιρία Αθηνών υπό τους αρχαιολόγους Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη, Κωνσταντίνο Ρωμαίο και Παναγή Καββαδία. Περαιτέρω ανασκαφές έλαβαν χώρα το 1959, 1970 και 1975-80 υπό την διεύθυνση του Ν. Γιαλούρη. Το 1975 δημιουργήθηκε η Επιτροπή Συντηρήσεως του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος με καθήκοντα τον προγραμματισμό και τη σύνταξη μελετών συντήρησης και αναστήλωσης. Το 1982 η Επιτροπή ανασυστάθηκε και το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε την αποκατάσταση του επιβλητικού μνημείου. Το σαθρό έδαφος στο οποίο είναι χτισμένος, οι ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και το ασβεστολιθικό υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος, επέβαλαν τη μόνιμη κάλυψη του ναού με στέγαστρο από το 1987. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του αρμόδιου υπουργείου το στέγαστρο, το αντισεισμικό ικρίωμα, καθώς και οι άλλες εγκαταστάσεις, θα απομακρυνθούν μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων επεμβάσεων.

Η μετάβαση στον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα γίνεται από το παραλιακό χωριό Θολό, μέσω Νέας Φιγάλειας (Φιγαλείας) Ηλείας κατά μήκος του ποταμού Νέδα. Ο δρόμος είναι μεν ασφαλτοστρωμένος αλλά έχει αρκετές στροφές. Η πρόσβαση αυτή είναι δυτική. Από ανατολικά η πρόσβαση γίνεται μέσω Τρίπολης, Μεγαλόπολης και Ανδρίτσαινας.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Νετανιάχου: Επιτέλους το Κατάρ να «σταματήσει το διπλό παιχνίδι»

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση κατέρρευσε οικτρά στην αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια

Κυπριακό: Σφοδρές αντιδράσεις για τις προκλήσεις Ερντογάν περί δύο κρατών – «Η πραγματικότητα είναι η παράνομη κατοχή» αντεπιτίθεται ο Χριστοδουλίδης

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

Συρία: Συνέλαβαν τον αρχηγό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Σοφία Ζαχαράκη από την Κύπρο: Ισχυρή συμμαχία και στον τομέα της Παιδείας

Αυστραλία: Πώς το φάντασμα του συντηρητικού Τραμπ εκτόξευσε στην νίκη τους Εργατικούς του Άντονι Αλμπανέζι

Θάνατος 47χρονου άνδρα εντός κρατητηρίου στο Α.Τ. Ομόνοιας

Βαγιαδολίδ – Μπαρτσελόνα 1-2: Θρίαμβος με ανατροπή και στο +7 οι Καταλανοί στην κορυφή της «La Liga»

ΗΠΑ: Το Voice of America, που ο Τραμπ επιδιώκει να εξαφανίσει, ετοιμάζεται να αναγεννηθεί

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από τη γιορτή της μητέρας

Ίντερ – Βερόνα 1-0: Καλπάζουν προς την κορυφή της Serie A οι «νερατζούρι»

Θεσσαλονίκη: Ανθρωποκυνηγητό για τον “εγκέφαλο” της βόμβας – Σύμπραξη ποινικών με αντάρτες πόλης για το χτύπημα με «άρωμα» τρομοκρατίας

Χριστοδουλίδης: Μισό αιώνα παράνομης κατοχής στην Κύπρο – Προκλητική η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα καταγγέλλει το κυπριακό ΥΠΕΞ

Χάρης Δούκας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό: «Εφικτή η παράδοση τον Δεκέμβριο του 2026»

00:00 / 00:00

Οι Αρχαίοι Καρχηδόνιοι πρόσφεραν τα παιδιά τους θυσία για να εξασφαλίσουν την εύνοια...

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη από Αμερικανούς ερευνητές αποκάλυψε ότι οι αρχαίοι Καρχηδόνιοι θυσίαζαν τα παιδιά τους για να κερδίσουν την εύνοια των θεών. Η ανακάλυψη,...

Ένα μυστήριο θανατηφόρο περιστατικό που δεν βρήκε ποτέ απάντηση: Ο πιλότος που πήδηξε...

Σοκ προκαλεί ένα πολύ περίεργο θανατηφόρο περιστατικό από το καλοκαίρι του 2022.Τότε ένα αεροσκάφος επιχειρούσε να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Ράλεϊ-Ντέρχαμ στην Βόρεια Καρολίνα...

Κι όμως το ποδόσφαιρο «γεννήθηκε» στην αρχαία Ελλάδα: Η συγκλονιστική αποκάλυψη έρευνας

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ρίζες του ποδοσφαίρου ενδέχεται να βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες φαίνεται να ήταν οι πρώτοι που κλώτσησαν μια...

Ελληνική μυθολογία: Από πού προήλθε το όνομα της Ιταλίας;

Σύμφωνα με την αρχαίους Ελληνικούς μύθους, οι Αρκάδες ήταν οι πρώτοι εποικιστές της Ιταλίας. Πάντα με βάση τους ίδιους μύθους, οι Αρκάδες αφού επικράτησαν...

Κανείς δεν πίστευε πως θα επιζήσει από το χάος: Το θαύμα της πτήσης 243 της Aloha Airlines

Η πτήση 243 της Aloha Airlines, που συνέβη στις 28 Απριλίου 1988, θεωρείται ένα αεροπορικό θαύμα καθώς το Boeing 737-200 υπέστη σοβαρή ζημιά με...

Σόδομα και Γόμορρα: Το θρυλικό λημέρι των πειρατών της Καραϊβικής που εξαφανίστηκε από…...

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του Port Royal, της θρυλικής πειρατικής πόλης της Τζαμάικας, που θεωρούνταν το πιο διεφθαρμένο μέρος του κόσμου τον 17ο...

«Έγινε της Πόπης»: Το αιματηρό δράμα με τους 11 νεκρούς πίσω από την...

Η φράση «έγινε της Πόπης» έχει τις ρίζες της σε μια τραγική ναυτική καταστροφή που συνέβη το 1934, όταν το πλοίο «Πόπη» βυθίστηκε κοντά...

Αποκαλύφθηκε το θανατηφόρο ερπετό που αξιοποιούσαν ως “όπλο” οι αρχαίοι Έλληνες

Επιστήμονες από την Ιταλία ανακάλυψαν το φίδι «Javelin Sand Boa», γνωστό και ως «Eryx Jaculus» ή «Τόπακας», το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως...

10 συγκλονιστικά μυστικά από τη ζωή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη που αγνοούσατε

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, Γάλλος στρατηγός και αυτοκράτορας, υπήρξε μια εμβληματική μορφή της ιστορίας, γνωστός για την στρατηγική του ιδιοφυΐα και τις κυβερνητικές του μεταρρυθμίσεις....

Νέα ευρήματα στο Ιερό του Απόλλωνα στη Μάντρα και στο Τσιμηντήρι – Δείτε...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποίησε συστηματικές ανασκαφές στη θέση Μάντρα στη νησίδα Δεσποτικό και στη νησίδα Τσιμηντήρι. Η ανασκαφή διήρκησε πέρσι για έξι εβδομάδες και...

Πολωνία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα εργαλείο 500 ετών που εικάζουν ότι το χρησιμοποιούσε ο...

Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν ένα σπάνιο εργαλείο πλοήγησης 500 ετών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιούσε ο διάσημος αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος.<div class="video-container wrap-video-container">Η αρχαία χάλκινη...

Ανακαλύφθηκε βυθισμένη γέφυρα μήκους 7,6 μέτρων σε ένα σπήλαιο στο ισπανικό νησί της...

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι, καθώς εντόπισαν μια βυθισμένη γέφυρα μήκους 7,6 μέτρων σε ένα σπήλαιο στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα, παρέχοντας τις...

Αποκαλύφθηκε η αρχαιότερη κατοικημένη πόλη στον πλανήτη – Δείτε πότε χρονολογείται

Η Δαμασκός, μια από τις πιο αρχαίες κατοικημένες πόλεις στον κόσμο, χρονολογείται περίπου 5.000 χρόνια πριν, από την εποχή των Αραμαίων. Η πόλη, γνωστή...

Σαντ Κρικ 1864: Σφαγή για μια χούφτα χρυσάφι

Από την πρώτη σχεδόν στιγμή που ο Κολόμβος πάτησε το πόδι του στη νέα ήπειρο, το 1492, οι Ινδιάνοι διώχθηκαν από τους «πολιτισμένους» Ευρωπαίους....

Μετά από 856 «Δαγκώματα Φιδιού»…το αίμα ενός επιστήμονα αποκαλύπτει το μυστικό για το Παγκόσμιο Αντίδοτο

Ο Τιμ Φρίντε, αυτοδίδακτος ειδικός στα δηλητήρια, έχει υποβληθεί σε 856 «δαγκώματα φιδιού» κατά τη διάρκεια 18 ετών, με σκοπό να αναπτύξει ανοσία στο...

Ο αρχαιότερος οδηγός τυριών της Αγγλίας από τον 16ο αιώνα αποκαλύπτει: Αποφύγετε πάση θυσία…τυρί σκύλου

Ένα πρόσφατα μεταγραμμένο χειρόγραφο του 16ου αιώνα, το οποίο είναι ο αρχαιότερος γνωστός οδηγός τυριών στην Αγγλία, αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες για την παρασκευή και...

Ερευνητές ΑΙ πραγματοποίησαν κρυφό πείραμα σε χρήστες του Reddit και τα ευρήματα σοκάρουν

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης πραγματοποίησαν κρυφά πείραμα στο subreddit r/changemyview, χρησιμοποιώντας chatbots τεχνητής νοημοσύνης για να επηρεάσουν τις απόψεις των χρηστών. Τα...

Ερευνητές ΑΙ διεξήγαγαν ένα μυστικό πείραμα σε χρήστες του Reddit και τα αποτελέσματα είναι ανατριχιαστικά

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης εξαπέλυσαν κρυφά έναν στρατό από χειριστικά chatbots στο subreddit r/changemyview — και ήταν πιο πειστικά από τους ανθρώπους στο...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Αποκαλύφθηκε το θανατηφόρο ερπετό που αξιοποιούσαν ως “όπλο” οι αρχαίοι Έλληνες

Επιστήμονες από την Ιταλία ανακάλυψαν το φίδι «Javelin Sand...

Πέτρος Κωστόπουλος: «Ήθελα να αυτοκτονήσω, ήθελα με τη μηχανή να συντριβώ» – Το AIDS,...

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή...

Άφαντη η θρυλική Ζωζώ Σαπουντζάκη

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η εμβληματική μορφή του ελληνικού θεάτρου...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νετανιάχου: Επιτέλους το Κατάρ να «σταματήσει το διπλό παιχνίδι»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε το Κατάρ να...

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση κατέρρευσε οικτρά στην αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια

Η Ελληνική Λύση καταγγέλλει την κυβέρνηση για την αποτυχία...

Ουκρανία: Η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

Η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, σύμφωνα...

Συρία: Συνέλαβαν τον αρχηγό του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Στη Δαμασκό, οι συριακές αρχές συνέλαβαν τον ηγέτη του...

Σοφία Ζαχαράκη από την Κύπρο: Ισχυρή συμμαχία και στον τομέα της Παιδείας

Η Υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ολοκλήρωσε διήμερη επίσκεψη στην...

Αυστραλία: Πώς το φάντασμα του συντηρητικού Τραμπ εκτόξευσε στην νίκη τους Εργατικούς του Άντονι Αλμπανέζι

Στις πρόσφατες εκλογές στην Αυστραλία, ο Άντονι Αλμπανέζι, ηγέτης...

Θάνατος 47χρονου άνδρα εντός κρατητηρίου στο Α.Τ. Ομόνοιας

Το Σάββατο 3 Μαΐου 2025, ένας 47χρονος χρήστης ουσιών,...

Βαγιαδολίδ – Μπαρτσελόνα 1-2: Θρίαμβος με ανατροπή και στο +7 οι Καταλανοί στην κορυφή της «La Liga»

Η Μπαρτσελόνα κατάφερε να ανατρέψει το σκορ και να...

Η συγκλονιστική αλήθεια πίσω από τη γιορτή της μητέρας

Η γιορτή της μητέρας, που σήμερα γιορτάζεται με αγάπη...

Ίντερ – Βερόνα 1-0: Καλπάζουν προς την κορυφή της Serie A οι «νερατζούρι»

Η Ίντερ κατάφερε να νικήσει τη Βερόνα με 1-0...

Χάρης Δούκας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό: «Εφικτή η παράδοση τον Δεκέμβριο του 2026»

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανακοίνωσε ότι οι εργασίες...

Βασίλης Ξανθόπουλος: Δάκρυα και αξέχαστες στιγμές στο αποχαιρετιστήριο ματς Πανιώνιος – Περιστέρι

Στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Βασίλη Ξανθόπουλου, ο Πανιώνιος επικράτησε...

Τι κρύβει ο μαγευτικός αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου;

Ο αστερισμός της Μεγάλης Άρκτου, ο πιο σημαντικός του...

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Η κρυφή νύχτα σε γκέι μπαρ με τον Φ.Μέρκιουρι – Πώς ξεγέλασε τους πάντες!

Σε νέο βιβλίο του βιογράφου Έντουαρντ Γουάιτ, αποκαλύπτεται μια...

Δήμητρα Παπαδήμα για δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Τα προκάλεσε και τα υπέστη»

Η Δήμητρα Παπαδήμα παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Talk of...

Θεσσαλονίκη: 33χρονη επιτέθηκε με μαχαίρι στον σύντροφό της

Στη Θεσσαλονίκη, μια 33χρονη γυναίκα από την Αιθιοπία επιτέθηκε...

Χάος και επεισόδια οπαδών με τα ΜΑΤ στον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Αχαΐας

Στον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Αχαΐας, η ομάδα του...

Άντζελα Δημητρίου: «Λιώνει» για την εγγονή της – Η γλυκιά στιγμή που την ταΐζει στο στόμα

Η Άντζελα Δημητρίου από τότε που έγινε γιαγιά δεν...

Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία – Τα αποκαλυπτικά έγγραφα που “καρφώνουν” τον Καραμανλή

Η δικογραφία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη...

Θώνις-Ηράκλειο: Η μυθική πόλη που αναδύθηκε από τη θάλασσα και δικαίωσε τον Ηρόδοτο

Η αρχαία πόλη Θώνις-Ηράκλειο, που είχε εξαφανιστεί κάτω από...

Αλτσχάιμερ: Η απροσδόκητη σχέση της μύτης με τον κίνδυνο εμφάνισης

Το άρθρο εξετάζει τη σχέση μεταξύ του σκαλίσματος της...

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2619: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2619 που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3...

Ανδρουλάκης: «Στην κοινωνία θα συντρίψουμε τον δήθεν “μονόδρομο” που επιχειρούν να επιβάλουν τα συμφέροντα υπέρ του κ. Μητσοτάκη»

Στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Θεσσαλίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,...

ΟΦΗ – Άρης: Αναγκαστικό διάλειμμα στον αγώνα λόγω βλάβης σε πυλώνα φωτισμού

Στον αγώνα ΟΦΗ – Άρης για τα πλέι οφ...

Φωτιά στην Κερατέα: Τυλίχθηκαν στις φλόγες παράγκα και όχημα

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το βράδυ του Σαββάτου στην...

Περού: Αρχαιολόγοι εντόπισαν μούμια 5.500 ετών σε χωματερή σκουπιδιών!

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στο Περού, καθώς...

Μαρινάκης: Αυτό που εγγυώμαι απόλυτα είναι ότι στη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν μειώσεις φόρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι στη ΔΕΘ...

Άντζελα Δημητρίου: «Λιώνει» για την εγγονή της – Η τρυφερή στιγμή που την ταΐζει με αγάπη

Η Άντζελα Δημητρίου εκφράζει τη μεγάλη της αδυναμία για...

Ο Άρης Μουγκοπέτρος συγκινεί αγκαλιά με τις κόρες του στο νοσοκομείο – «Ήρθαν οι βασίλισσές μου»

Ο Άρης Μουγκοπέτρος, γνωστός κλαρινίστας, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά...

Ο Μαξ Φερστάπεν καλωσόρισε κορίτσι! Έγινε πατέρας για πρώτη φορά!

Ο Μαξ Φερστάπεν και η σύντροφός του, Κέλι Πικέ,...

Οι Αρχαίοι Καρχηδόνιοι πρόσφεραν τα παιδιά τους θυσία για να εξασφαλίσουν την εύνοια των θεών

Μια πρόσφατη αρχαιολογική ανακάλυψη από Αμερικανούς ερευνητές αποκάλυψε ότι...

Αθηνά Οικονομάκου: Η τρυφερή ανάρτηση με τα παιδιά της και τον Μπρούνο Τσερέλα

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο σύντροφός της, Μπρούνο Τσερέλα,...

Λέτσε – Νάπολι 0-1: Χρυσό διπλό κατάκτησης από τους Παρτενοπέι στη Serie A

Η Νάπολι συνεχίζει την πορεία της προς την κατάκτηση...

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει την «προκλητική επίσκεψη» Ερντογάν στα Κατεχόμενα – «Αποκαλυπτική των τουρκικών σχεδιασμών»

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδίκασε την πρόσφατη επίσκεψη...

Χλιδή: Αστυνομεύει με πολυτελή Rolls-Royce η τροχαία του Ντουμπάι

Η τροχαία του Ντουμπάι παρουσίασε τη νέα της προσθήκη,...

Εξοργισμένη η Ιωάννα Τούνη – Το απρόοπτο περιστατικό που αντιμετώπισε στο Λος Άντζελες

Η Ιωάννα Τούνη, κατά τη διάρκεια ενός solo ταξιδιού...

Ένα μυστήριο θανατηφόρο περιστατικό που δεν βρήκε ποτέ απάντηση: Ο πιλότος που πήδηξε στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο!

Σοκ προκαλεί ένα πολύ περίεργο θανατηφόρο περιστατικό από το...

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Με Τζούρισιτς και Μπακασέτα η αποστολή του «τριφυλλιού»

Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει αύριο (04/05/25, 20:00, Live από...

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Σάββατο 3 Μαΐου 2025

Μάθετε ποια φαρμακεία εφημερεύουν σε Αθήνα. Βρείτε εύκολα και γρήγορα...

Ο Χρήστος Ζαφείρης σκόραρε από ασίστ του Φοίβου Μπότου στο Σλάβια Πράγας – Βικτόρια Πλζεν 4-3

O Χρήστος Ζαφείρης και ο Φοίβος Μπότος είναι πρωταγωνιστές...

Άρης – Λαύριο 79-61: Κυριάρχησαν οι Θεσσαλονικείς στα πλέι άουτ της Basket League

Στον αγώνα της 4ης αγωνιστικής των πλέι άουτ της...

Καιρός: Επιστρέφει μίνι καλοκαίρι με θερμοκρασίες-φωτιά μέχρι την Πέμπτη – Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά

Ο Θοδωρής Κολυδάς προειδοποιεί για την επιστροφή ενός «μίνι...

Κι όμως το ποδόσφαιρο «γεννήθηκε» στην αρχαία Ελλάδα: Η συγκλονιστική αποκάλυψη έρευνας

Έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ρίζες του ποδοσφαίρου ενδέχεται να...

Ουκρανία: Καυχάται πως κατέρριψε πρωτοφανώς ρωσικό μαχητικό με θαλάσσιο drone

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού Su-30...