Γεμάτη θετική ενέργεια η Ζωή μετά την επίσκεψη της μαμάς της
Η μαμά της Ζωής στάζει… μέλι για τον Γιάννη
Η Ζωή μαθαίνει από τη μαμά της τι λένε στην Κρήτη γι’ αυτή
Η μαμά της Ζωής μπαίνει στο σπίτι του Big Brother
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η επιλογή της Γαλλίας να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης «επιβραβεύει την τρομοκρατία»
Ζωή: «Όλα καλά με τη Φένια – Δεν μπορώ να την παρεξηγήσω»
Τεταμένη η ατμόσφαιρα μεταξύ Φένιας και Ζωής – Οι σπόντες που αντάλλαξαν
Ο Νίκος αποχαιρετά την κοπέλα του
Πανευτυχής ο Νίκος με την επίσκεψη της κοπέλας του: «Περνάω μέσα από τζαμαρίες τώρα!»
Ο Νίκος κοιτά τη Μαρία και λάμπει όλο του το πρόσωπο!
Αναστάτωση με Φένια και Ζωή: Ρήξη στη σχέση τους;
Πλάνταξε στο κλάμα ο Νίκος: Η εξομολόγηση στο κορίτσι του για τη διαβίωση στο σπίτι
Αποχαιρετισμός του Μάνου Νιφλή στους θεατές του One Channel – ΒΙΝΤΕΟ
Λάρισα: Σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων – Ένας τραυματίας διασωληνωμένος
Φοιτήτρια ΕΑΑΚ: «Ανάξιο αναφοράς να συζητάμε για τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια»
Συγκίνηση για τον Νίκο | Η κοπέλα του μπαίνει στο σπίτι του Big Brother!
Δραματικός λιμός κατακλύζει τη Γάζα: Οι άνθρωποι υποκύπτουν στην πείνα – Ρεπορτάζ των New York Times στην κατεστραμμένη περιοχή
Τι νέο περιμένει τη Ζωή στο Big Brother; – «Είμαι η Μάρθα Βούρτση του παιχνιδιού»
Νίκαια: «Αντί να ανοίξω το air-condition, πάτησα λάθος κουμπί», δηλώνει η οδηγός που «εισέβαλε» σε σούπερ μάρκετ
Europa League: Σημαντικό βήμα πρόκρισης για Σαχτάρ και ΑΕΚ Λάρνακας
//

Διαβάστε περισσότερα

Αποκαλύπτονται οι πέντε πιο μυστικιστικές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

Μια περιήγηση στις πέντε ιερές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας: Ελευσίνα, Αθήνα, Δήλος, Ολυμπία και Δελφοί, κέντρα λατρείας και πολιτισμού του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Η Ελευσίνα ήταν μία από τις πέντε ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας, με πλούσια ιστορική και μυθολογική σημασία. Το όνομά της προέρχεται από το ρήμα ελεύθω, που σημαίνει έρχομαι, και συνδέεται άμεσα με τη θεά Δήμητρα και τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν η σημαντικότερη θρησκευτική τελετή της αρχαίας Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε από τη Σαμοθράκη και μεταφέρθηκε στην Ελευσίνα. Κορυφώθηκαν κατά τον χρυσό αιώνα του Περικλή και αποτελούσαν μια βαθιά σεβαστή λατρευτική πρακτική προς τιμήν της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Η Αθήνα, ως πόλη-κράτος, ήταν ένα σημαντικό πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας. Διακρίθηκε για την ανάπτυξη των τεχνών, των γραμμάτων και της δημοκρατίας, χάρη στο δημοκρατικό πολίτευμα, τον πλούτο και το εκτεταμένο εμπόριο. Πρωταγωνίστησε σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως οι Περσικοί πόλεμοι και ο Πελοποννησιακός πόλεμος.

Πιο αναλυτικά:

Κατά την αρχαιότητα η Ελευσίνα αποτελούσε μαζί με την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδος και σε αυτήν κατέληγε η Ιερά Οδός.

  • Ελευσίνα

Η λέξη Ελευσίς-ίνος αναφέρεται για πρώτη φορά στον Ορφικό ύμνο «Δήμητρος θυμίαμα».

Επιπλέον, ο Ησύχιος μας αναφέρει ότι το παλαιότερο όνομα της Ελευσίνας ήταν Σαισαρία. Σύμφωνα με το μύθο, η Σαισαρία ήταν η μικρότερη κόρη του βασιλιά Κελεού.

Ο Κελεός αναφέρεται ως ο πρώτος Ιεροφάντης και ότι πρώτος χειροτόνησε τις κόρες του Ιέρειες της θεάς Δήμητρας.

Ο Κελεός ήταν ο οικιστής της Ελευσίνας, ο οποίος για να τιμήσει τον πατέρα, τον ήρωα Ελευσίνα, έδωσε το όνομά του στην πόλη.

Η λέξη Ελευσίνα είναι ομιλούν όνομα και προέρχεται από το ρήμα ελεύθω = έρχομαι. Δηλαδή ο τόπος της αφίξεως, του ερχομού, της παρουσίας, της αποκάλυψης.

Σε όλα τα αρχαία κείμενα η λέξη Ελευσίς δεν υπάρχει παρά μόνο σε συνάρτηση με τη θεά Δήμητρα ή στα Ελευσίνια Μυστήρια. Έτσι έγινε γνωστή η Ελευσίνα στην αρχαιότητα κι έτσι μένει για πάντα.

Σαισαρία, η Ελευσίνα, από την ιέρεια Σαισάρα. Ελευσίνα, από τον ήρωα της τον Ελευσίνα. Ελευσίς, από την έλευση της θεάς Δήμητρας. Στην ελληνιστική εποχή από την πόλη άποικοι ίδρυσαν μια ομώνυμη πόλη πλάι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ένα χωριό Ελευσίς στην όαση του Φαγιούμ.

Τα Ελευσίνια ήταν γιορτή και μυστηριακή τελετή που πραγματοποιούνταν στην Ελευσίνα της Αττικής προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Επρόκειτο για την ιερότερη και πιο σεβαστή τελετή από όλες τις γιορτές της αρχαίας Ελλάδας: έχοντας ξεκινήσει από τη Σαμοθράκη και τα Καβείρια Μυστήρια μεταφέρθηκαν στην Ελευσίνα από Θράκες αποίκους.

Άρχισαν να αποκτούν μεγάλη φήμη κατά τον καιρό του Πεισίστρατου και έφτασαν στο απόγειο της ακμής τους κατά το χρυσό Αιώνα του Περικλή.

  • Αθήνα

Η αρχαία Αθήνα (Αθηναι) ήταν πόλη-κράτος της αρχαίας Ελλάδας και μία από τις σημαντικότατες πόλεις του αρχαίου κόσμου γενικότερα. Τα όρια της περιλάμβαναν το μεγαλύτερο τμήμα της σημερινής Αττικής.

Οι Αθηναίοι πέρα από την Αττική κυριαρχούσαν μέσω του ισχυρού τους στόλου σε έναν μεγάλο αριθμό ιωνικών αποικιών στα νησιά του Αιγαίου και στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Αττική άλλωστε αποτελούσε και την μητρόπολη των περισσότερων ιωνικών αποικιών.

Οι Αθηναίοι συνόρευαν βόρεια με τους Βοιωτούς και δυτικά με τους Μεγαρείς, με τους οποίους βρίσκονταν συχνά σε σύγκρουση.

Η αρχαία Αθήνα πρωταγωνίστησε στους Περσικούς πολέμους, ηγήθηκε της συμμαχίας της Δήλου, καθώς και της μιας από τις δύο συμμαχίες οι οποίες συγκρούστηκαν κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Η Αττική ήταν από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που δεν έγινε εγκατάσταση Δωριέων καθώς εκεί οι Δωριείς αποκρούστηκαν (μύθος του βασιλιά Κόδρου).

Στην Αττική σταδιακά διαμορφώθηκε μία ξεχωριστή διάλεκτος της ιωνικής, η αττική διάλεκτος που έγινε η γλώσσα των γραμμάτων και των τεχνών στην αρχαιότητα. Στην περιοχή της Αττικής υπήρχε έντονη ανθρώπινη παρουσία από την νεολιθική εποχή.

Πρώτος μυθικός βασιλιάς της Αθήνας ήταν ο Κέκροπας στον οποίο αποδίδεται η επιλογή της θεάς Αθηνάς ως προστάτιδας θεάς της πόλης.

Τα πρώιμα χρόνια της εποχής του χαλκού οι Αθηναίοι φαίνεται να βρίσκονταν υποταγμένοι στους Κρήτες, όπως φαίνεται και από τον μύθο του Θησέα.

Το σημαντικότερο γεγονός, μετά την εξόντωση του Μινώταυρου από τον Θησέα, ίσως και αλληγορικός μύθος, για την μελλοντική εξέλιξη της πόλης στάθηκε η συνένωση των δώδεκα οικισμών, που είχαν ιδρυθεί στην περιοχή της Αττικής, σε ένα κράτος, με την Αθήνα ως κεντρική εστία.

Την Μυκηναϊκή περίοδο οι Αθηναίοι βρίσκονταν στην σκιά των ισχυρών Μυκηναϊκών κέντρων της περιόδου. Ο Όμηρος αναφέρει συμμετοχή της Αθήνας στον Τρωικό πόλεμο, με 50 πλοία και αρχηγό τον Μενεσθέα.

Την περίοδο της καθόδου των Δωριέων οι Αθηναίοι αντιστάθηκαν με επιτυχία. Σε καμία άλλη πόλη της αρχαίας Ελλάδας δεν αναπτύχθηκαν τόσο πολύ οι τέχνες και τα γράμματα όσο στην αρχαία Αθήνα καθώς εκεί αναπτύχθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για να υπάρξει αυτό το αξιοθαύμαστο πολιτιστικό δημιούργημα.

Οι λόγοι που αυτό συνέβη ιδιαίτερα στην Αθήνα ήταν η ύπαρξη δημοκρατικού πολιτεύματος, η μεγάλη εισροή πλούτου στην πόλη, αλλά και η έντονη συναναστροφή και ανταλλαγή ιδεών με ξένους λαούς και πολιτισμούς μέσω του ιδιαίτερα ανεπτυγμένου Αθηναϊκού εμπορίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτιστικού δημιουργήματος της αρχαίας Ελλάδας οφείλεται στην Αθήνα. Εκεί δημιουργήθηκε το θέατρο, πρωτοεφαρμόστηκε το δημοκρατικό πολίτευμα, αναπτύχθηκε η φιλοσοφία, η ιστοριογραφία, η ρητορική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική κ.α.

Από την Αθήνα ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών της αρχαιότητας, όπως οι Δραματικοί ποιητές Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης και Αριστοφάνης, οι φιλόσοφοι Σωκράτης και Πλάτωνας, οι ιστορικοί Θουκυδίδης και Ξενοφώντας, οι ρήτορες Λυσίας, Ισοκράτης και Δημοσθένης ο γλύπτης Φειδίας κ.α. Επίσης οι φιλόσοφοι Αριστοτέλης, Αναξαγόρας, Επίκουρος και Ζήνων έζησαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην Αθήνα.

Στην Αθήνα λειτούργησαν και οι μεγάλες φιλοσοφικές σχολές της αρχαιότητας, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος και το Λύκειο του Αριστοτέλη και αργότερα η σχολή των Επικούρειων φιλοσόφων και των Στωικών. Στον χώρο της Αττικής υπήρχαν μερικοί από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους της αρχαίας Ελλάδας.

Ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος ήταν η Ακρόπολη στον οποίο λατρευόταν η θεά Αθηνά. Η ακρόπολη ήταν ο σημαντικότερος λατρευτικός χώρος της θεάς Αθηνάς στην αρχαία Ελλάδα.

Μετά την αποχώρηση των Περσών το 479 π.Χ. ανοικοδομήθηκαν στην Ακρόπολη εντυπωσιακά μνημεία κάτω από την επίβλεψη των σημαντικότερων αρχιτεκτόνων και γλυπτών της αρχαιότητας όπως του Φειδία, του Ικτίνου, του Καλλικράτη κ.α.

Πολύ σημαντικός λατρευτικός χώρος ήταν το Σούνιο, αφιερωμένος στον θεό Ποσειδώνα. Στο Σούνιο υπήρχε σημαντικός ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα που σώζεται μέχρι σήμερα.

Στην Ελευσίνα λατρευόταν η θεά Δήμητρα και η περιοχή ήταν από τους σημαντικότερους λατρευτικούς χώρους στην αρχαία Αθήνα.

Εκεί διεξάγονταν κάθε χρόνο τα Ελευσίνια Μυστήρια σημαντική γιορτή προς τιμήν της θεάς Δήμητρας.

Στην ανατολική Αττική υπήρχαν άλλοι τρεις σημαντικοί λατρευτικοί χώροι.

Η Βραυρώνα στην περιοχή του αρχαίου Αθηναϊκού δήμου της Αραφήνος, που ήταν λατρευτικός χώρος της Άρτεμης, ο Ραμνούντας, στην περιοχή του αρχαίου Αθηναϊκού δήμου του Μαραθώνα, όπου λατρευόταν η θεά Νέμεση και το Αμφιαράειο στα σύνορα με την Βοιωτία, σημαντικό μαντείο αφιερωμένο τον μυθικό ήρωα Αμφιάραο.

  • Δήλος

Η Δήλος, είναι μικρή νήσος των Κυκλάδων, δυτικά της Μυκόνου. Στην αρχαιότητα υπήρξε ιδιαίτερα διάσημη ως γενέτειρα του θεού Απόλλωνα, εξ ου και η επωνυμία του Δήλιος και εκ τούτου σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο που εξελίχθηκε ομοίως και σε εμπορικό.

Ο κάτοικος της Δήλου καλείται Δήλιος, ή Δηλιεύς (΄΄Δήλιοι ή Δηλιείς). Όταν η Ήρα έμαθε ότι η Λητώ ήταν έγκυος από το Δία, απαγόρευσε στη Λητώ να γεννήσει σε στεριά και σε οποιοδήποτε μέρος κάτω από τον ήλιο. Ή γέννησή του Απολλωνα αναφέρει πως αυτή πραγματοποιήθηκε στο νησί Ορτυγία Δήλος) από τη Λητώ που υπήρξε σύζυγος του Δία πριν από την Ήρα.

Λόγω της μεγάλης ζήλιας της Ήρας για την Λητώ, κανένας τόπος δεν τη δεχόταν να γεννήσει εκτός από την Ορτυγία.

Ήταν ένα νησί που έως τότε έπλεε ελεύθερο στα κύματα κι έτσι ήταν δύσκολο η Ήρα να ανιχνεύσει την τοποθεσία στην οποία η Λητώ είχε καταφύγει. Αργότερα, ο Δίας σταθεροποίησε το νησί προκειμένου να πραγματοποιηθεί η γέννηση του Απόλλωνα.

Οι πόνοι του τοκετού διήρκεσαν εννιά μέρες και εννιά νύχτες και τότε η Ειλείθυια, η μαμή, που η Ήρα κρατούσε επίτηδες κοντά της, μπόρεσε να διαφύγει ώστε να βοηθήσει την ετοιμόγεννη Λητώ. Πρώτη γεννήθηκε η Άρτεμις και ύστερα ο Απόλλωνας. Η Ορτυγία ονομάστηκε Δήλος επειδή εκεί αποκαλύφθηκε (δήλος, δηλαδή φανερός) ο θεός Απόλλωνας.

  • Ολυμπία

Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία, πατέρα των θεών και των ανθρώπων.

Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας.

Αντίστοιχες γιορτές ήταν τα Πύθια που διοργανώνονταν προς τιμήν του Απόλλωνος στους Δελφούς, τα Ίσθμια προς τιμήν του Ποσειδώνος στον Ισθμό της Κορίνθου και τα Νέμεα, επίσης προς τιμήν του Διός στο ιερό του στη Νεμέα.

Στην Ολυμπία, εντός του μεγαλοπρεπούς ναού του θεού, βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.

Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια.

Την Ελληνιστική περίοδο ανεγέρθηκαν αρκετά οικοδομάματα, κυρίως κοσμικού χαρακτήρα, όπως το γυμνάσιο και η παλαίστρα, και στα ρωμαϊκά χρόνια έγιναν μετασκευές στα ήδη υπάρχοντα.

Οικοδομήθηκαν επίσης θέρμες, πολυτελείς κατοικίες και το υδραγωγείο. Η λειτουργία του ιερού χώρου συνεχίσθηκε κανονικά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια επί Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Το 393 μ.Χ. έγιναν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και λίγο αργότερα ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α΄, με διάταγμά του απαγόρευσε οριστικά την τέλεσή τους γιατί θεωρούνταν παγανιστικοί, ενώ επί Θεοδοσίου Β΄, επήλθε η οριστική καταστροφή του ιερού (426 μ.Χ.).

  • Δελφοί

Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της πόλης ενισχύθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Αποτέλεσε επίσης κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας.

Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄. Τους επόμενους αιώνες η πόλη παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε οριστικά την περίοδο των σλαβικών επιδρομών στον μεσαίωνα (570-780μ.χ).

Στην περιοχή των Δελφών υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη γυναικεία θεότητα της Γαίας και φύλακάς του είχε τοποθετηθεί ο φοβερός δράκοντας Πύθων. Κύριος του ιερού έγινε ο Απόλλωνας όταν σκότωσε τον Πύθωνα.

Στη συνέχεια ο θεός μεταμορφωμένος σε δελφίνι μετέφερε στην περιοχή Κρήτες, οι οποίοι ίδρυσαν το ιερό του. Ο μύθος αυτός σχετικά με την κυριαρχία του Απόλλωνα επιβίωσε σε εορταστικές αναπαραστάσεις στις τοπικές γιορτές, όπως τα Σεπτήρια, τα Δελφίνια, τα Θαργήλια, τα Θεοφάνεια, και τα Πύθια.

Τα παλαιότερα ευρήματα στην περιοχή των Δελφών έχουν εντοπιστεί στο Κωρύκειο Άντρο και χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (4000 π.Χ.) Στο ξεκίνημα της Μυκηναϊκής περιόδου εγκαταστάθηκαν στο χώρο των Δελφών Αχαιοί προερχόμενοι από τη Θεσσαλία και ίδρυσαν οργανωμένη πόλη.

Από την πόλη αυτή έχουν βρεθεί κατάλοιπα μυκηναϊκού οικισμού και νεκροταφείου. Πιστεύεται πως αντιστοιχεί στην πόλη που αναφέρεται στον κατάλογο των Νεών της Ιλιάδας, με το όνομα Πυθώ.

Η Πυθώ ήταν μία από τις εννέα Φωκικές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο, στο πλευρό των υπολοίπων Αχαιών.

Με το τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου η πόλη εγκαταλείφθηκε, όπως και πολλά ακόμα Μυκηναϊκά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας.Για τους επόμενους τέσσερις αιώνες δεν παρατηρήθηκε καμία σημαντική εγκατάσταση στην περιοχή.

Τα ευρήματα από την περιοχή παρέμειναν ελάχιστα και πολύ αποσπασματικά μέχρι τον 8ο αι. π.Χ., οπότε και επικράτησε οριστικά η λατρεία του Απόλλωνα και άρχισε η ανάπτυξη του ιερού και του μαντείου.

Προς το τέλος του 7ου αι. π.Χ. οικοδομήθηκαν οι πρώτοι λίθινοι ναοί, αφιερωμένοι ο ένας στον Απόλλωνα και ο άλλος στην Αθηνά, που λατρευόταν επίσημα, με την επωνυμία «Προναία» ή «Προνοία» και είχε δικό της τέμενος.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η αρχαία ελληνική επιγραφή που αποκάλυψε την κατάρα του χορευτή

Μια αρχαία ελληνική επιγραφή που βρέθηκε σε θέατρο στο...

Νέα Υόρκη – Λος Άντζελες σε 3 ώρες; Νέος νόμος φέρνει τις εμπορικές υπερηχητικές πτήσεις μετά από...

Ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα στις ΗΠΑ καταργεί την 52ετή...

Πώς ένα κοτόπουλο μπορεί να αξίζει μέχρι 6.000 ευρώ! Ανακαλύψτε τις “Λαμποργκίνι” των πουλερικών

Το άρθρο εξετάζει τις πιο σπάνιες και ακριβές ράτσες...

Αποκάλυψη του γρίφου της “τρύπας βαρύτητας” στον Ινδικό Ωκεανό – Δείτε το βίντεο

Το άρθρο εξετάζει το μυστήριο της "τρύπας βαρύτητας" στον...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

VIDEO πριν 50 λεπτά

Γεμάτη θετική ενέργεια η Ζωή μετά την επίσκεψη της μαμάς της

Συγκινητική στιγμή καταγράφηκε στο δωμάτιο επικοινωνίας κατά την επίσκεψη της μητέρας της Ζωής. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από έντονη συναισθηματική φόρτιση,…

VIDEO πριν 52 λεπτά

Η μαμά της Ζωής στάζει… μέλι για τον Γιάννη

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η μητέρα της Ζωής εξέφρασε τη θερμή συμπάθειά της για τον Γιάννη, έναν από τους συγκατοίκους…

VIDEO πριν 58 λεπτά

Η Ζωή μαθαίνει από τη μαμά της τι λένε στην Κρήτη γι’ αυτή

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο σπίτι, η μητέρα της Ζωής αποκαλύπτει στην κόρη της τα σχόλια που κυκλοφορούν στην Κρήτη…

VIDEO πριν 1 ώρα

Η μαμά της Ζωής μπαίνει στο σπίτι του Big Brother

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο ριάλιτι όταν η μητέρα της Ζωής επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το σπίτι του Big Brother. Οι συμπαίκτες της…

ΔΙΕΘΝΗ πριν 1 ώρα

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η επιλογή της Γαλλίας να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης «επιβραβεύει την τρομοκρατία»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση της Γαλλίας να αναγνωρίσει το Κράτος της…

VIDEO πριν 1 ώρα

Ζωή: «Όλα καλά με τη Φένια – Δεν μπορώ να την παρεξηγήσω»

Στο δωμάτιο επικοινωνίας, η Ζωή μίλησε με ηρεμία για τη σχέση της με τη Φένια, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει κάποια…

VIDEO πριν 1 ώρα

Τεταμένη η ατμόσφαιρα μεταξύ Φένιας και Ζωής – Οι σπόντες που αντάλλαξαν

Η ένταση κορυφώθηκε ανάμεσα στη Φένια και τη Ζωή κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, με τις δύο να ανταλλάσσουν…

VIDEO πριν 1 ώρα

Ο Νίκος αποχαιρετά την κοπέλα του

Συγκινητικές στιγμές στο σπίτι του Big Brother, καθώς ο Νίκος περνάει τις τελευταίες ώρες με την αγαπημένη του πριν τον…

VIDEO πριν 2 ώρες

Πανευτυχής ο Νίκος με την επίσκεψη της κοπέλας του: «Περνάω μέσα από τζαμαρίες τώρα!»

Η απρόσμενη επίσκεψη της συντρόφου του έδωσε στον Νίκο νέα πνοή και αυτοπεποίθηση. Η χαρά του ήταν τόσο μεγάλη που…

VIDEO πριν 2 ώρες

Ο Νίκος κοιτά τη Μαρία και λάμπει όλο του το πρόσωπο!

Συγκινητική στιγμή στο σπίτι του Big Brother, όταν η Μαρία επισκέφθηκε τον Νίκο μετά από εβδομάδες αποχωρισμού. Η έκπληξη αποτυπώθηκε…

VIDEO πριν 2 ώρες

Αναστάτωση με Φένια και Ζωή: Ρήξη στη σχέση τους;

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την ένταση μεταξύ Φένιας και Ζωής. Η συνάντηση της Φένιας με…

VIDEO πριν 2 ώρες

Πλάνταξε στο κλάμα ο Νίκος: Η εξομολόγηση στο κορίτσι του για τη διαβίωση στο σπίτι

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο σπίτι του Big Brother όταν ο Νίκος άνοιξε την καρδιά του στη Μαρία. Με δάκρυα στα…

MEDIA πριν 2 ώρες

Αποχαιρετισμός του Μάνου Νιφλή στους θεατές του One Channel – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Μάνος Νιφλής αποχαιρέτησε τους τηλεθεατές του One Channel μέσω της εκπομπής «Evening Report», καθώς ολοκληρώνεται η συνεργασία του με…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 2 ώρες

Λάρισα: Σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων – Ένας τραυματίας διασωληνωμένος

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον δρόμο Λάρισας-Τυρνάβου, όταν δύο ΙΧ αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μετωπικά κάτω από άγνωστες…

VIDEO πριν 2 ώρες

Φοιτήτρια ΕΑΑΚ: «Ανάξιο αναφοράς να συζητάμε για τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια»

Η εκπρόσωπος των ΕΑΑΚ του ΕΚΠΑ, Δέσποινα Μπίλια, παρουσιάζει τις θέσεις της παράταξης σχετικά με τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστημιακά…

0:00 / 0:00

Αυτή είναι η αρχαία ελληνική επιγραφή που αποκάλυψε την κατάρα του χορευτή

Μια αρχαία ελληνική επιγραφή που βρέθηκε σε θέατρο στο Ισραήλ αποκρυπτογραφήθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτοντας μια κατάρα εναντίον ενός χορευτή ονόματι Manna. Η επιγραφή, πιθανώς γραμμένη...

Νέα Υόρκη – Λος Άντζελες σε 3 ώρες; Νέος νόμος φέρνει τις εμπορικές...

Ένα νέο εκτελεστικό διάταγμα στις ΗΠΑ καταργεί την 52ετή απαγόρευση των χερσαίων εμπορικών υπερηχητικών πτήσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την επανεισαγωγή τους με μειωμένο...

Πώς ένα κοτόπουλο μπορεί να αξίζει μέχρι 6.000 ευρώ! Ανακαλύψτε τις “Λαμποργκίνι” των πουλερικών

Το άρθρο εξετάζει τις πιο σπάνιες και ακριβές ράτσες κοτόπουλων στον κόσμο, οι οποίες μπορούν να πωληθούν για χιλιάδες ευρώ λόγω της μοναδικής τους...

Αποκάλυψη του γρίφου της “τρύπας βαρύτητας” στον Ινδικό Ωκεανό – Δείτε το βίντεο

Το άρθρο εξετάζει το μυστήριο της "τρύπας βαρύτητας" στον Ινδικό Ωκεανό, γνωστή ως Χαμηλό Γεωειδές Ινδικού Ωκεανού (IOGL), μια βαρυτική ανωμαλία που προκαλεί την...

Αυτή η ελληνική πόλη είναι η πιο αρχαία της Ευρώπης

Το Άργος, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης που κατοικείται συνεχώς για 7.000 χρόνια, αποτελεί έναν ζωντανό θησαυρό πολιτιστικής κληρονομιάς. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο, σε απόσταση περίπου...

Ανακαλύψτε τι εγκατέστησαν οι Κινέζοι στην καρδιά της ερήμου Τάκλα Μακάν, video

Στην έρημο Τάκλα Μακάν, οι Κινέζοι εγκατέστησαν ένα ομοίωμα αμερικανικού αεροπλανοφόρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως στόχος σε πυραυλικές δοκιμές. Αυτή η κίνηση υποδηλώνει την...

«Απίστευτα σπάνιο»! Χάλκινη πανοπλία στην Τσεχία από την εποχή του Τρωικού Πολέμου

Στην Τσεχική Δημοκρατία, κοντά στο Μπρνο, ανακαλύφθηκε ένα σπάνιο κομμάτι χάλκινης πανοπλίας από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, ηλικίας 3.200 ετών. Πρόκειται για μόλις...

Ο Νεύτωνας κατέγραφε σημειώσεις στα αρχαία ελληνικά!

Περισσότερες από 4.000 σελίδες χειρογράφων του Ισαάκ Νεύτωνα στα αρχαία ελληνικά βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, αποκαλύπτοντας τη βαθιά γνώση του στη γλώσσα. Ο Νεύτωνας,...

ΒΙΝΤΕΟ: Όταν η Γη άνοιξε στα δύο – Κάμερα καταγράφει καρέ-καρέ ρήγμα 2,5...

Απίστευτο βίντεο αποκαλύπτει ρήγμα 2,5 μέτρων μετά από σεισμόΣτις 28 Μαρτίου 2025, ένας σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ έπληξε την κεντρική Μιανμάρ , κοντά στο...

Οι ΕΛΑΣιτες της Ούλεν – Η δίκη για την εκτέλεση της Ε. Παπαδάκη...

Το άρθρο περιγράφει τη δίκη των κατηγορουμένων για την εκτέλεση της ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη και 37 χωροφυλάκων στα διυλιστήρια της Ούλεν το 1944, ένα...

Sacro Bosco: Πώς το “Ιερό Δάσος” της Ιταλίας μεταμορφώνεται σε κήπο με πέτρινα...

Το Sacro Bosco, γνωστό και ως Ιερό Δάσος, είναι ένα μοναδικό τοπίο της Ιταλικής Αναγέννησης, γεμάτο με γιγάντια πέτρινα γλυπτά που απεικονίζουν φανταστικά πλάσματα. Δημιουργήθηκε...

Πώς η δυτική διανόηση ισχυρίστηκε ότι το βυζαντινό κράτος δεν ήταν ελληνικό –...

Το άρθρο εξετάζει την προσπάθεια της δυτικής διανόησης να αποξενώσει το Βυζάντιο από την ελληνική του ταυτότητα, παρουσιάζοντάς το ως κάτι ξένο από τον...

Πώς η Ελλάδα κατέρριψε πανίσχυρες αυτοκρατορίες

Το άρθρο αναλύει πώς η Ελλάδα, παρά το μικρό της μέγεθος και πληθυσμό, κατάφερε να ανατρέψει ισχυρές αυτοκρατορίες στην ιστορία. Από την αρχαιότητα, όταν οι...

Ο παντοπώλης από την Ήπειρο που χάρισε το όνομά του σε διάσημη περιοχή...

Τα Εξάρχεια, μια από τις πιο γνωστές περιοχές της Αθήνας, οφείλουν το όνομά τους σε έναν παντοπώλη από την Ήπειρο, τον Βασίλειο Έξαρχο. Στα τέλη...

Ποια διαδρομή στις Άλπεις ακολούθησε τελικά ο Αννίβας;

Ο Αννίβας ο Καρχηδόνιος έγραψε ιστορία το 218 π.Χ. όταν διέσχισε τις Άλπεις με έναν τεράστιο στρατό και ελέφαντες, προκαλώντας τρόμο στη Ρώμη. Για...

Σάρισα: Ο τρόμος και ο φόβος της αρχαιότητας – Η ιστορία του πανίσχυρου κινούμενου «φράγματος» των Μακεδόνων

Η μακεδονική σάρισα, ένα μακρύ δόρυ μήκους 5 έως 5,5 μέτρων, αποτέλεσε το φόβητρο της αρχαιότητας και έγραψε ένδοξες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού...

Το Reuters επιδοτούνταν για δεκαετίες από το βρετανικό κράτος για αντισοβιετική προπαγάνδα

Αποχαρακτηρισμένα κυβερνητικά έγγραφα αποκάλυψαν ότι η βρετανική κυβέρνηση χρηματοδοτούσε μυστικά το πρακτορείο Reuters τις δεκαετίες του 1960 και 1970 για την προώθηση αντισοβιετικής προπαγάνδας. Η...

Η «Μπέμπα» της Τρούμπας: Η καθηγήτρια του πάθους που δεχόταν αποκλειστικά μαθητές

Η Τρούμπα στον Πειραιά ήταν γνωστή για τον αγοραίο έρωτα, με την «Μπέμπα» να ξεχωρίζει ως μια θρυλική φιγούρα που δεχόταν αποκλειστικά μαθητές, προσφέροντας...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απεβίωσε ο Βαγγέλης Στεφανάκης, ο φονιάς της Φαίης Μπλάχα – Είχε αποφυλακιστεί με άδεια

Ο Βαγγέλης Στεφανάκης, γνωστός για τη δολοφονία της Φαίης...

Βανδή: Εικόνες από το πάρτι γενεθλίων της! «Λιώνει» στην αγκαλιά του Μπισμπίκη στην πισίνα

Η Δέσποινα Βανδή γιόρτασε τα 57α γενέθλιά της με...

Ναταλία Λιονάκη – Ο λόγος της κρυφής επιστροφής στην Ελλάδα μετά από 9 χρόνια

Η Ναταλία Λιονάκη, γνωστή πλέον ως Μοναχή Φεβρωνία, επέστρεψε...

Η ιστορία – σοκ 45χρονης από το Ρέθυμνο – Δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή

Σοκ προκαλεί η καταγγελία 45χρονης από το Ρέθυμνο που...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γεμάτη θετική ενέργεια η Ζωή μετά την επίσκεψη της μαμάς της

Συγκινητική στιγμή καταγράφηκε στο δωμάτιο επικοινωνίας κατά την επίσκεψη...

Η μαμά της Ζωής στάζει… μέλι για τον Γιάννη

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, η μητέρα της Ζωής εξέφρασε...

Η Ζωή μαθαίνει από τη μαμά της τι λένε στην Κρήτη γι’ αυτή

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο σπίτι, η μητέρα της...

Η μαμά της Ζωής μπαίνει στο σπίτι του Big Brother

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο ριάλιτι όταν η μητέρα της...

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η επιλογή της Γαλλίας να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης «επιβραβεύει την τρομοκρατία»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε την έντονη...

Ζωή: «Όλα καλά με τη Φένια – Δεν μπορώ να την παρεξηγήσω»

Στο δωμάτιο επικοινωνίας, η Ζωή μίλησε με ηρεμία για...

Τεταμένη η ατμόσφαιρα μεταξύ Φένιας και Ζωής – Οι σπόντες που αντάλλαξαν

Η ένταση κορυφώθηκε ανάμεσα στη Φένια και τη Ζωή...

Ο Νίκος αποχαιρετά την κοπέλα του

Συγκινητικές στιγμές στο σπίτι του Big Brother, καθώς ο...

Πανευτυχής ο Νίκος με την επίσκεψη της κοπέλας του: «Περνάω μέσα από τζαμαρίες τώρα!»

Η απρόσμενη επίσκεψη της συντρόφου του έδωσε στον Νίκο...

Ο Νίκος κοιτά τη Μαρία και λάμπει όλο του το πρόσωπο!

Συγκινητική στιγμή στο σπίτι του Big Brother, όταν η...

Αναστάτωση με Φένια και Ζωή: Ρήξη στη σχέση τους;

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με...

Πλάνταξε στο κλάμα ο Νίκος: Η εξομολόγηση στο κορίτσι του για τη διαβίωση στο σπίτι

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο σπίτι του Big Brother όταν...

Αποχαιρετισμός του Μάνου Νιφλή στους θεατές του One Channel – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Μάνος Νιφλής αποχαιρέτησε τους τηλεθεατές του One Channel...

Λάρισα: Σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων – Ένας τραυματίας διασωληνωμένος

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον...

Φοιτήτρια ΕΑΑΚ: «Ανάξιο αναφοράς να συζητάμε για τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια»

Η εκπρόσωπος των ΕΑΑΚ του ΕΚΠΑ, Δέσποινα Μπίλια, παρουσιάζει...

Συγκίνηση για τον Νίκο | Η κοπέλα του μπαίνει στο σπίτι του Big Brother!

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στο σπίτι του Big Brother όταν...

Τι νέο περιμένει τη Ζωή στο Big Brother; – «Είμαι η Μάρθα Βούρτση του παιχνιδιού»

Η Ζωή, παίκτρια του Big Brother, αποκαλύπτει τις σκέψεις...

Νίκαια: «Αντί να ανοίξω το air-condition, πάτησα λάθος κουμπί», δηλώνει η οδηγός που «εισέβαλε» σε σούπερ μάρκετ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη Νίκαια όταν αυτοκίνητο που...

Europa League: Σημαντικό βήμα πρόκρισης για Σαχτάρ και ΑΕΚ Λάρνακας

Η ΑΕΚ Λάρνακας και η Σαχτάρ έκαναν σημαντικά βήματα...

Κούσαντας: «Ακόμα και αν η Τουρκία πάρει τα Eurofighter είμαστε ακόμα πολύ μπροστά»

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Κούσαντας:...

Τράπαλης: Η τακτική της ΝΔ «μόνοι μας και όλοι σας» έχει πιάσει ταβάνι – Ποια κοινά...

Ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Τράπαλης αναλύει τη στρατηγική της...

Ρ. Σβίγκου: «Στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε τα φάγαμε ούτε τα βοσκήσαμε μαζί»

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Σβίγκου τοποθετήθηκε σχετικά με...

Καύσωνας: Χωρίς τέλος η «ομηρία» του καύσωνα – 44άρια και κίνδυνος ακραίων πυρκαγιών

Η «διαβολοβδομάδα» του χωρίς τέλος καύσωνα, συνεχίζεται ακάθεκτη και...

Τζόκερ κλήρωση 2940: Οι σημερινοί τυχεροί αριθμοί

Στην κλήρωση Τζόκερ της 24ης Ιουλίου 2025, με αριθμό...

Wall Street: Νέα ύψη για τον S&P 500 και τον Nasdaq

Ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν νέα ρεκόρ...

Νίκολιτς μετά το ΑΕΚ – Χάποελ Μπερ Σεβά: «Έπρεπε να έχουμε προβάδισμα δύο με τρία γκολ»

Η ΑΕΚ πήρε προβάδισμα πρόκρισης με τη νίκη 1-0 επί...

Βόλος: 60χρονος με νοητική αναπηρία έμενε στο σπίτι με τον νεκρό πατέρα του για 7 ημέρες

Σοκαριστική υπόθεση αποκαλύφθηκε στον Βόλο, όταν 90χρονος άνδρας βρέθηκε...

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Έπρεπε να ασκηθούν διώξεις σε αυτούς που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Σύρου»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται σχετικά με τα...

Γάζα: Συγκέντρωση στο Σύνταγμα με κατσαρόλες και τηγάνια – «Τροφή για την Παλαιστίνη»

Στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κατσαρόλες και τηγάνια,...

Βάσεις 2025: Σχολές με άνοδο, πτώση και σταθερότητα – Ποιες άλλαξαν και ποιες όχι

Οι βάσεις εισαγωγής για το 2025 ανακοινώθηκαν, παρουσιάζοντας άνοδο...

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δεν γίνεται οι μετανάστες που έρχονται από Λιβύη να μείνουν ελεύθεροι, είναι θέμα ασφάλειας»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει την αναγκαιότητα αυστηρότερων...

Μ. Χρυσοχοΐδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Όποιος επιχειρήσει να παραστήσει τον ανήξερο σίγουρα ψεύδεται»

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσιάζει τη θέση...

Αυτοδιοικητική “θύελλα” για τις αλλαγές στη διαχείριση του νερού

Οι δήμαρχοι της Κρήτης εκφράζουν έντονες αντιδράσεις στις πρόσφατες...

Σεφερτζής: Η κριτική Μητσοτάκη στον Καραμανλή δείχνει ανησυχία – Δεν βλέπω σε τι μπορεί να συμβάλει

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Σεφερτζής:...

Άνδρας κερδίζει αποζημίωση 11.000 ευρώ από την Google – Το Street View τον απαθανάτισε γυμνό στην αυλή...

Ένας άνδρας από την Αργεντινή κέρδισε αποζημίωση 11.000 ευρώ...

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Μέχρι την ΔΕΘ θα έχουμε ερευνήσει μικρό αριθμό υποθέσεων αλλά πολύ σημαντικό σε ποσά»

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προανήγγειλε σημαντικές εξελίξεις...