Τι καιρό θα κάνει σήμερα – Καλοκαίρι Παρέα – 23/07/2025
Κ. Καραγκούνης: «Παύση εργασίας για οικοδόμους και ντελιβεράδες μεταξύ 11:00-18:00»
Ozzy Osbourne: Ανατριχίλα – Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια στους θαυμαστές του πριν πεθάνει
Λαύριο: Θάνατος 41χρονου ναυτικού – Βρέθηκε αναίσθητος σε εμπορικό πλοίο
Thessaly Evros Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων μέχρι και την Παρασκευή (25/7)
Με χαμηλές προσδοκίες η συνάντηση των αντιπροσώπων Ρωσίας και Ουκρανίας
Καταζητούμενος της Ιντερπόλ Μολδαβικής καταγωγής συνελήφθη από την ΕΛΑΣ με λεία 1 δισ. ευρώ
Bloomberg: Η στρατηγική της κυβέρνησης για τη λειψυδρία – Ενοποίηση 700 εταιριών ύδρευσης και νέο ταμείο για υποδομές
Στ. Κασσελάκης: «Μου είναι αδιάφορο αν φτιάξει κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας»
Νίνο: Η συγκινητική ανάρτηση για τα γενέθλια της κόρης του – «Η μοναδική αγάπη της ζωής μου»
Πειραιάς: Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα κοκαΐνης με εμπλεκόμενους Έλληνες λιμενεργάτες
Αμαλία Κωστοπούλου: Το bachelorette πάρτι στο Σαιν-Τροπέ πριν τον γάμο με τον Jake Medwell (Εικόνες)
44χρονη συνελήφθη για την παρακολούθηση του πρώην 46χρονου συζύγου της
Η γοτθική επίθεση στην Ελλάδα (267 μ.Χ.) – Η άγνωστη μάχη των Θερμοπυλών
Κ. Αναγνώστου: «Δεν αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη δικαστική απόφαση»
Οι τελευταίες ώρες του Οσάμα Μπιν Λάντεν (βίντεο)
Τραμπ εναντίον όλων – Σύγκρουση με τα μέσα
Νεαρός με… αφοπλιστική ειλικρίνεια πηγαίνει στην Πάρο με έναν στόχο: «Δουλεύει ο αδερφός μου σεζόν, πάμε μπας και τη βγάλουμε τσάμπα»
Γιώργος Παράσχος: «Ο καρκίνος πλήττει τις φωνητικές χορδές, μαθαίνω τη νοηματική»
Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας στις δασικές περιοχές λόγω καύσωνα
//

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γεννήθηκαν τα μαθηματικά; – Το συναρπαστικό ταξίδι τους στην αρχαιότητα

Η ιστορία των ελληνικών μαθηματικών: Από τη φιλοσοφική αναζήτηση και τις πρακτικές ανάγκες μέχρι τις θεμελιώδεις μαθηματικές ανακαλύψεις.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Τα ελληνικά μαθηματικά ήταν προϊόν εσωτερικής αναζήτησης και φιλοσοφίας, ή προέκυψαν από τις πρακτικές ανάγκες των ανθρώπων;

Τα ελληνικά μαθηματικά παραπέμπουν στα μαθηματικά που είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα από την εποχή του Θαλή του Μιλήσιου (~ 600 π.Χ.) μέχρι το κλείσιμο της Ακαδημίας των Αθηνών, το 529 μ.Χ..

Οι Έλληνες μαθηματικοί ζούσαν σε πόλεις που εξαπλώθηκαν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, από την Ιταλία έως τη Βόρεια Αφρική, αλλά παρέμεναν ενωμένοι γλωσσικά και πολιτισμικά. Τα ελληνικά μαθηματικά μετά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συχνά ονομάζονται και Ελληνιστικά Μαθηματικά.

Τα ελληνικά μαθηματικά ήταν πολύ πιο περίπλοκα από τα μαθηματικά που αναπτύχθηκαν σε προγενέστερους πολιτισμούς. Όλα τα σωζόμενα αρχεία των προ-ελληνικών μαθηματικών, μας δείχνουν τη χρήση της επαγωγικής λογικής, δηλαδή, τις επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό των κανόνων του αντίχειρα.

Οι Έλληνες Μαθηματικοί, αντίθετα, έκαναν χρήση του επαγωγικού συλλογισμού. Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη λογική για να εξάγουν συμπεράσματα από τους ορισμούς και τα αξιώματα και χρησιμοποιώντας μαθηματική ακρίβεια, να τα αποδείξουν.

Τα ελληνικά μαθηματικά, θεωρείται ότι έχουν ξεκινήσει με το Θαλή το Μιλήσιο (περ. 624-546 π.Χ.) και τον Πυθαγόρα τον Σάμιο (περ. 583-507 π.Χ.). Αν και το εύρος της επιρροής αμφισβητείται, πιθανότατα εμπνεύστηκαν από τα αιγυπτιακά και τα βαβυλωνιακά μαθηματικά.

Σύμφωνα με το μύθο, ο Πυθαγόρας ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να μάθει μαθηματικά, γεωμετρία και αστρονομία από τους Αιγύπτιους ιερείς.

Ο Θαλής χρησιμοποιούσε γεωμετρία για την επίλυση προβλημάτων όπως ο υπολογισμός του ύψους των πυραμίδων και την απόσταση των πλοίων από την ακτή. Σε αυτόν αποδίδεται η πρώτη χρήση παραγωγικού συλλογισμού που εφαρμόζεται στη γεωμετρία, το οποίο απορρέει από τα τέσσερα θεωρήματα που υποστηρίζεται ότι απέδειξε ο ίδιος.

Ως αποτέλεσμα, έχει αναγνωριστεί ως ο πρώτος αληθινός μαθηματικός αλλά και ο πρώτος γνωστός άνθρωπος στον οποίο έχει αποδοθεί μια μαθηματική ανακάλυψη.

Ο Πυθαγόρας ίδρυσε την Πυθαγόρεια Σχολή, η οποία υποστήριζε ότι τα μαθηματικά κυβερνούν το σύμπαν και σύνθημα της ήταν «Το παν είναι αριθμός».

Ήταν οι Πυθαγόρειοι που επινόησαν τον όρο «μαθηματικά» και εκείνοι που ξεκίνησαν, για δικούς του λόγους, τη μελέτη των μαθηματικών.

Στους Πυθαγόρειους αποδίδεται η πρώτη απόδειξη του Πυθαγορείου θεωρήματος, αν και η δήλωση του θεωρήματος έχει μια μεγάλη ιστορία, όπως και η απόδειξη της ύπαρξης των άρρητων αριθμών.

Ο Πλάτων (428/427 π.Χ. – 348/347 π.Χ.) παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία των μαθηματικών κυρίως γιατί ενέπνεε και διεύθυνε τους υπόλοιπους. Η Ακαδημία του Πλάτωνα στην Αθήνα, έγινε το μαθηματικό κέντρο του κόσμου τον 4ο αιώνα π.Χ. και ήταν η Ακαδημία απ’ την οποία προήλθαν κορυφαίοι μαθηματικοί της εποχής όπως ο Εύδοξος από την Κνίδο.

Ο Πλάτωνας ασχολήθηκε επίσης και με τα θεμέλια των μαθηματικών, διευκρίνισε κάποιους ορισμούς και αναδιοργάνωσε τις υποθέσεις. Η αναλυτική μέθοδος αποδίδεται στον Πλάτωνα ενώ και μια φόρμουλα εύρεσης πυθαγορείων τριάδων φέρει το όνομα του.

Ο Εύδοξος (408-περ.355 π.Χ.) ανέπτυξε τη μέθοδο της εξάντλησης, έναν πρόδρομο για τη σύγχρονη ολοκλήρωση και μια θεωρία που αφορούσε λόγους, αποφεύγοντας έτσι το πρόβλημα των ασύμμετρων μεγεθών.

Η πρώτη επέτρεψε τους υπολογισμούς των επιφανειών και των όγκων των καμπυλών, ενώ η τελευταία επέτρεψε στους επόμενους γεωμέτρες να κάνουν σημαντικές προόδους στη γεωμετρία.

Αν και ο ίδιος δεν έκανε ειδικές τεχνικές μαθηματικές ανακαλύψεις, ο Αριστοτέλης (384-περ.322 π.Χ.) συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των μαθηματικών, θέτοντας τις βάσεις της λογικής.

Τον 3ο αιώνα π.Χ., το κορυφαίο κέντρο της μαθηματικής εκπαίδευσης και της έρευνας ήταν το Μουσείο της Αλεξάνδρειας. Εκεί δίδαξε ο Ευκλείδης και έγραψε τα Στοιχεία (περ. 300 π.Χ.), τα οποία θεωρούνται ευρέως ως τα πιο επιτυχημένα και με την μεγαλύτερη επιρροή, βιβλία όλων των εποχών.

Τα Στοιχεία, τα οποία εισήγαγαν τη μαθηματική ακρίβεια μέσω της αξιωματικής μεθόδου, είναι το αρχαιότερο παράδειγμα που χρησιμοποίησε τη μορφή, ορισμός, αξίωμα, θεώρημα και απόδειξη, που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Αν και τα περισσότερα από τα περιεχόμενα των Στοιχείων ήταν γνωστά, ο Ευκλείδης τα τοποθέτησε σε ένα ενιαίο, συνεκτικό και λογικό πλαίσιο.

Τα Στοιχεία ήταν γνωστά σε όλους τους μορφωμένους ανθρώπους της Δύσης μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα και το περιεχόμενο τους εξακολουθεί να διδάσκεται σε τάξεις γεωμετρίας μέχρι και σήμερα.

Εκτός από τα γνωστά θεωρήματα της Ευκλείδειας γεωμετρίας, τα Στοιχεία γράφτηκαν και ως ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο που κάλυπτε όλα τα στοιχειώδη μαθηματικά της εποχής, όπως η θεωρία αριθμών, η άλγεβρα και η στερεά γεωμετρία, ενώ περιείχε και τις αποδείξεις ότι η ρίζα του 2 είναι άρρητος αριθμός και ότι υπάρχουν άπειροι πρώτοι αριθμοί.

Ο Ευκλείδης έγραψε και για άλλα θέματα όπως για κωνικές τομές, οπτική, και σφαιρική γεωμετρία, και την μηχανική, αλλά μόνο τα μισά από αυτά έχουν σωθεί.

Ο Αρχιμήδης (287 – 212 π.Χ.) ο Συρακούσιος, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς της αρχαιότητας, χρησιμοποίησε τη μέθοδο της εξάντλησης για να υπολογίσει την περιοχή κάτω από το τόξο μίας παραβολής με το άθροισμα των άπειρων σειρών, με τρόπο όχι ιδιαίτερα ανόμοιο σε σχέση με τους μοντέρνους λογισμούς.

Επιπλέον απέδειξε ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της εξάρτησης για να υπολογίσει την τιμή του π με όσο περισσότερη ακρίβεια γίνεται, και να αποσπάσει την πιο ακριβή τιμή του π που έχει υπάρξει, 310⁄71 < π < 310⁄70 .

Επιπλέον σπούδασε την σπείρα, δίνοντας της το όνομα του, εξάγοντας συναρτήσεις από τους όγκους των γεωμετρικών επιφανειών (παραβολή, έλλειψη, υπερβολή), και ενός ευφυέστατου συστήματος για να εκφράζει πολύ μεγάλους αριθμούς.

Ενώ είναι γνωστός για τη συνεισφορά του στη φυσική και σε πολλές μηχανικές συσκευές, ο Αρχιμήδης εγκαθίδρυσε τον εαυτό του ανώτερο από κάθε σκέψη και γενικούς μαθηματικούς κανόνες. Θεώρησε ως το μέγιστο κατόρθωμα του την ανακάλυψη μέτρησης της επιφάνειας και του όγκου μίας σφαίρας, η οποία ισούται με τα 2/3 της επιφάνειας και του όγκου ενός εγγεγραμμένου κυλίνδρου στη σφαίρα.

Ο Απολλώνιος ο Περγαίος (262-190 π.Χ.) έκανε σημαντικές βελτιώσεις στην μελέτη του κώνου, αποδεικνύοντας ότι μπορεί κανείς να παρατηρήσει και τις τρεις διαστάσεις του κώνου μεταβάλλοντας την άκρη του σχήματος έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο αντίθετοι κώνοι με την ίδια άκρη.

Επίσης χάραξε την ορολογία για τους κώνους όπως αυτή χρησιμοποιείται έως και σήμερα, με το όνομα παραβολή (“πλάγιο επίπεδο” ή “σύγκριση”), “έλλειψη” (“‘έλλειψη”), ”υπερβολή” (“μπροστινό επίπεδο”).

Η δουλεία του πάνω στην θεωρία των Κώνων είναι μία από τις καλύτερες όλων των εποχών, ή οποία διατηρείται από την αρχαιότητα έως και σήμερα και από την οποία εκπορεύονται πολλά ανεκτίμητα θεωρήματα για τους κώνους που θα χρησιμοποιηθούν αργότερα από μαθηματικούς και αστρονόμους που θα μελετήσουν την κίνηση των πλανητών, όπως ο Isaac Newton.

Ενώ ούτε ο Απολλώνιος, αλλά ούτε και κανένας άλλος Έλληνα μαθηματικός έκανε την υπέρβαση στον τομέα της γεωμετρίας, η προσέγγιση των καμπυλών από τον Απολλώνιο τείνει να μοιάζει με την μοντέρνα και μέρος του έργου του θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αναλυτικής γεωμετρίας από τον Descartes περίπου 1800 χρόνια μετά.

Περίπου την ίδια εποχή, Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (c. 276-194 BC) επινόησε το Κόσκινο του Ερατοσθένη το οποίο έβρισκε τους πρώτους αριθμούς. Ο 3ος αιώνα π.Χ θεωρείται ως ο ” Χρυσός Αιώνας” για τους Έλληνες μαθηματικούς, με προόδους στα καθαρά μαθηματικά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ύφεση.

Παρόλα αυτά, στους αιώνες που ακολούθησαν έγιναν σημαντικές πρόοδοι στα εφαρμοσμένα μαθηματικά, και ιδιαίτερα στην τριγωνομετρία , όπου σε μεγάλο βαθμό απευθυνόταν στις ανάγκες των αστροναυτών.

Ο Ίππαρχος της Νίκαιας(c. 190-120 π.Χ) θεωρείται ο θεμελιωτής της τριγωνομετρίας και ιδιαίτερα του πρώτου γνωστού τριγωνομετρικού πίνακα, και σε αυτόν οφείλεται επίσης και η συστηματική χρήση του κύκλου με 360 μοίρες.

Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (c. 10–70 μ.Χ) είναι γνωστός για τον Τύπο του Ήρωνα με τον οποίο βρήκε την περιοχή ενός σκαλινού τριγώνου και ήταν ο πρώτος που αναγνώρισε την πιθανότητα οι αρνητικοί αριθμοί να έχουν τετραγωνική ρίζα.

Ο Μενέλαος ο Αλεξανδρεύς (c. 100 μ.Χ) πρωτοστάτησε στην σφαιρική τριγωνομετρία μέσω του θεωρήματος Μενέλαου. Η πιο ολοκληρωμένη και σημαντική τριγωνομετρική συνεισφορά στην αρχαιότητα ήταν η Αλμαγέστη του Κλαύδιου Πτολεμαίου(c. AD 90-168), ορόσημο στην αστρονομική διατριβή εκ των οποίων οι τριγωνομετρικοί πίνακες χρησιμοποιήθηκαν από αστροναύτες για χιλιάδες χρόνια.

Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος έχει διατυπώσει επίσης και ένα θεώρημα, το θεώρημα του Πτολεμαίου από όπου απορρέουν τριγωνομετρικές ποσότητες, και η πιο ακριβής τιμή του π έξω από την Κίνα μέχρι την μεσαιωνική περίοδο, 3.1416.

Μετά από τον Κλαύδιο ακολούθησε μια περίοδος στασιμότητας, η περίοδος μεταξύ 250 και 350 μερικές φορές αναφέρεται ως ” Ασημένια Χρόνια” των Ελλήνων μαθηματικών.

Σε αυτή την περίοδο, ο Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς έκανε σημαντικές βελτιώσεις στην άλγεβρα, και συγκεκριμένα την απροσδιόριστη ανάλυση,η οποία είναι επίσης γνωστή ως “Διοφαντική Ανάλυση”.

Η μελέτη των Διοφαντικών εξισώσεων και της Διοφαντικής προσέγγισης είναι μια σημαντική συνεισφορά στις έρευνες που γίνονται εως και σήμερα. Η βασική του δουλεία ήταν πάνω στην Αριθμητική, μια συλλογή από 150 αλγεβρικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με ακριβής λύσεις για τις απροσδιόριστες εξισώσεις.

Η Αριθμητική είχε μια σημαντική επιρροή στους μεταγενέστερους μαθηματικούς, όπως τον Πιέρ Ντε Φερμά , ο οποίος κατέληξε στο φημισμένο του θεώρημα, το Τελευταίο θεώρημα μετά από την προσπάθειά του να γενικεύσει το πρόβλημα που είχε διαβάσει στην Αριθμητική ( αυτό που χωρίζει ένα τετράγωνο σε δύο μικρότερα τετράγωνα).

Ο Διόφαντος έκανε επίσης σημαντικές βελτιώσεις στον συμβολισμό, η Αριθμητική ήταν το πρώτο δείγμα από αλγεβρικούς συμβολισμούς και συγκοπές.

Η πρώτη γυναίκα μαθηματικός στην ιστορία ήταν η Υπατία της Αλεξάνδρειας (350 – 415 μ.Χ.). Διαδέχθηκε τον πατέρα της ως Βιβλιοθηκάριος τηε Μεγίστης Βιβλιοθήκης και συνέγραψε μεγάλο έργο πάνω στα εφαρμοσμένα μαθηματικά.

Λόγω μίας πολιτικής αντιπαράθεσης, τιμωρήθηκε από την Χριστιανική αδελφότητα της Αλεξάνδρειας, θεωρώντας την ως συνένοχο, μαστιγώνοντας την γυμνή και αφαιρώντας της το δέρμα χρησιμοποιώντας όστρακα (φήμες κάνουν λόγο για κεραμίδια).

Διαβάστε επίσης:

Η γοτθική επίθεση στην Ελλάδα (267 μ.Χ.) – Η άγνωστη μάχη των Θερμοπυλών

Το άρθρο εξετάζει την εισβολή των Γότθων και των...

Οι τελευταίες ώρες του Οσάμα Μπιν Λάντεν (βίντεο)

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ...

Το χρονικό του «βρυκόλακα» της Μυκόνου που έσπερνε τον τρόμο

Όταν πρόκειται για τη Μύκονο, το τελευταίο πράγμα που...

Ενβέρ Χότζα: Ο «Στάλιν» της Αλβανίας στα Βαλκάνια (φωτό)

Ο Ενβέρ Χότζα, γεννημένος το 1908, υπήρξε ο ηγέτης...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

VIDEO πριν 2 λεπτά

Τι καιρό θα κάνει σήμερα – Καλοκαίρι Παρέα – 23/07/2025

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα 23 Ιουλίου 2025 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με αρκετές διακυμάνσεις ανά περιοχή. Στα κεντρικά και…

VIDEO πριν 7 λεπτά

Κ. Καραγκούνης: «Παύση εργασίας για οικοδόμους και ντελιβεράδες μεταξύ 11:00-18:00»

Ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. Σύμφωνα…

LIFE πριν 9 λεπτά

Ozzy Osbourne: Ανατριχίλα – Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια στους θαυμαστές του πριν πεθάνει

Ο Ozzy Osbourne, ο εμβληματικός frontman των Black Sabbath και θρύλος της heavy metal, έφυγε από την ζωή εχθές, Τρίτη 22 Ιουλίου…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 9 λεπτά

Λαύριο: Θάνατος 41χρονου ναυτικού – Βρέθηκε αναίσθητος σε εμπορικό πλοίο

Ένας 41χρονος αλλοδαπός ναυτικός βρέθηκε αναίσθητος σε φορτηγό πλοίο υπό ελληνική σημαία στο λιμάνι του Λαυρίου, με τα αίτια του…

VIDEO πριν 14 λεπτά

Thessaly Evros Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων μέχρι και την Παρασκευή (25/7)

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Thessaly Evros Pass παραμένει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουλίου. Πρόκειται για…

VIDEO πριν 20 λεπτά

Με χαμηλές προσδοκίες η συνάντηση των αντιπροσώπων Ρωσίας και Ουκρανίας

Αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες, με την ατμόσφαιρα να χαρακτηρίζεται από επιφυλακτικότητα.…

VIDEO πριν 24 λεπτά

Καταζητούμενος της Ιντερπόλ Μολδαβικής καταγωγής συνελήφθη από την ΕΛΑΣ με λεία 1 δισ. ευρώ

Σε μια σημαντική επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη πρώην κομματάρχης από τη Μολδαβία που καταζητούνταν διεθνώς με ερυθρά αγγελία της…

ΕΛΛΑΔΑ πριν 25 λεπτά

Bloomberg: Η στρατηγική της κυβέρνησης για τη λειψυδρία – Ενοποίηση 700 εταιριών ύδρευσης και νέο ταμείο για υποδομές

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία μέσω της συγχώνευσης 700 μικρών εταιρειών ύδρευσης σε τρεις μεγαλύτερες, με στόχο…

VIDEO πριν 28 λεπτά

Στ. Κασσελάκης: «Μου είναι αδιάφορο αν φτιάξει κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμφανίστηκε στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” όπου τοποθετήθηκε για τις πολιτικές εξελίξεις. Κατά τη διάρκεια της…

LIFE πριν 29 λεπτά

Νίνο: Η συγκινητική ανάρτηση για τα γενέθλια της κόρης του – «Η μοναδική αγάπη της ζωής μου»

Ο γνωστός τραγουδιστής Νίνο μοιράστηκε μια συγκινητική ανάρτηση στο Instagram για τα γενέθλια της κόρης του, Κάρεν – Αγάπης, εκφράζοντας…

VIDEO πριν 30 λεπτά

Πειραιάς: Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα κοκαΐνης με εμπλεκόμενους Έλληνες λιμενεργάτες

Σε μια μεγάλη επιχείρηση των αρχών ασφαλείας, εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης στο λιμάνι του Πειραιά. Η επιχείρηση αποκάλυψε τη…

LIFE πριν 33 λεπτά

Αμαλία Κωστοπούλου: Το bachelorette πάρτι στο Σαιν-Τροπέ πριν τον γάμο με τον Jake Medwell (Εικόνες)

Η Αμαλία Κωστοπούλου, κόρη της Τζένης Μπαλατσινού και του Πέτρου Κωστόπουλου, γιόρτασε το bachelorette πάρτι της στο Σαιν-Τροπέ με τις…

VIDEO πριν 36 λεπτά

44χρονη συνελήφθη για την παρακολούθηση του πρώην 46χρονου συζύγου της

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη μιας 44χρονης γυναίκας η οποία κατηγορείται για συστηματική παρακολούθηση του πρώην συζύγου της. Σύμφωνα με…

VIRAL πριν 36 λεπτά

Η γοτθική επίθεση στην Ελλάδα (267 μ.Χ.) – Η άγνωστη μάχη των Θερμοπυλών

Το άρθρο εξετάζει την εισβολή των Γότθων και των Έρουλων στην Ελλάδα το 267 μ.Χ., περιγράφοντας τις επιδρομές τους και…

VIDEO πριν 40 λεπτά

Κ. Αναγνώστου: «Δεν αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη δικαστική απόφαση»

Επτά χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους, οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν να…

0:00 / 0:00

Η γοτθική επίθεση στην Ελλάδα (267 μ.Χ.) – Η άγνωστη μάχη των Θερμοπυλών

Το άρθρο εξετάζει την εισβολή των Γότθων και των Έρουλων στην Ελλάδα το 267 μ.Χ., περιγράφοντας τις επιδρομές τους και τις αντιδράσεις των ελληνικών...

Οι τελευταίες ώρες του Οσάμα Μπιν Λάντεν (βίντεο)

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα και υπεύθυνος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2011...

Το χρονικό του «βρυκόλακα» της Μυκόνου που έσπερνε τον τρόμο

Όταν πρόκειται για τη Μύκονο, το τελευταίο πράγμα που περιμένουμε να ακούσουμε είναι για ένα βαμπίρ που στοίχειωνε το νησί των Ανέμων.Σύμφωνα με την...

Ενβέρ Χότζα: Ο «Στάλιν» της Αλβανίας στα Βαλκάνια (φωτό)

Ο Ενβέρ Χότζα, γεννημένος το 1908, υπήρξε ο ηγέτης της Αλβανίας που εφάρμοσε ένα αυταρχικό καθεστώς εμπνευσμένο από τον Στάλιν, οδηγώντας τη χώρα σε...

Αρχαιολόγοι εντόπισαν κρυμμένο υπόγειο λαβύρινθο των Ίνκας, vid

Αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός υπόγειου λαβύρινθου από σήραγγες που εκτείνονται από τον Ναό του Ήλιου στο Κούσκο, ένα σημαντικό πολιτιστικό μνημείο της αρχαίας...

Η αρχαία φυλή Ντόγκον που υποστηρίζει ότι κατέχει αστρονομικές γνώσεις για τον Σείριο

Η φυλή Ντόγκον της Δυτικής Αφρικής, γνωστή για τις εκπληκτικές αστρονομικές της γνώσεις, ισχυρίζεται ότι οι πρόγονοί της είχαν επαφή με όντα από το...

Η αινιγματική υποθαλάσσια πυραμίδα της Ιαπωνίας: “Είναι ανθρώπινο έργο;”, vid

Το Μνημείο Γιοναγκούνι, μια μυστηριώδης υποβρύχια κατασκευή κοντά στην Ιαπωνία, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις για το αν είναι ανθρώπινο έργο ή φυσικό φαινόμενο. Ανακαλύφθηκε το...

«Λαδάδικα»: Ο τολμηρός στίχος που αφαιρέθηκε από το εμβληματικό τραγούδι του Δ. Μητροπάνου

Το άρθρο αναφέρεται στο εμβληματικό τραγούδι «Λαδάδικα» του Δημήτρη Μητροπάνου, το οποίο κυκλοφόρησε το 1996 σε συνεργασία με τον συνθέτη Μάριο Τόκα και τον...

Δέκα άγνωστα στοιχεία που δεν ήξερες για τον Παρθενώνα

Ο Παρθενώνας, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Ελλάδας, κρύβει πολλά άγνωστα στοιχεία. Αρχικά, υπήρξε ένας προ-Παρθενώνας που καταστράφηκε το 480 π.Χ. και...

Ηλιαία: Το κορυφαίο δικαστήριο της αρχαίας Αθήνας – Ποιος ήταν ο όρκος των...

Η Ηλιαία ήταν το κορυφαίο δικαστήριο της αρχαίας Αθήνας, αποτελούμενο από 6.000 δικαστές που επιλέγονταν με κλήρωση από τις 10 φυλές της πόλης. Λειτουργούσε ως...

Αρκαδία: Οι «πρόγονοί» μας κυνηγούσαν ιπποπόταμους, ελέφαντες και ρινόκερους πριν 700.000 χρόνια (εικόνες)

Στην Αρκαδία, προϊστορικές τοποθεσίες αποκαλύπτουν ότι οι πρόγονοί μας κυνηγούσαν μεγαθήρια όπως ιπποπόταμους και ελέφαντες πριν από 280.000 έως 700.000 χρόνια. Οι ανακαλύψεις αυτές, που...

Επιστήμονες εντόπισαν ίχνη 115.000 ετών στην έρημο Νεφούντ της Αραβικής Χερσονήσου

Επιστήμονες ανακάλυψαν επτά πατημασιές που χρονολογούνται πριν από 115.000 χρόνια σε μια προϊστορική λιμνοθάλασσα στην έρημο Νεφούντ της Αραβικής Χερσονήσου. Οι πατημασιές, που αποδίδονται...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν μυστικό λαβύρινθο των Ίνκας, vid

Αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός υπόγειου λαβυρίνθου από σήραγγες κάτω από τον Ναό του Ήλιου στο Κούσκο, που συνδέει τον ναό με το φρούριο...

Ρομπότ ανθρωποειδές εκτός ελέγχου σπέρνει πανικό σε viral βίντεο

Ένα viral βίντεο που δείχνει ένα ανθρωποειδές ρομπότ, το Unitree H1, να εκτελεί βίαιες κινήσεις κατά τη διάρκεια δοκιμών σε κινεζικό εργοστάσιο, έχει προκαλέσει...

Δραματική διάσωση: Επιχείρησε να φτάσει στην Ισπανία από το Μαρόκο με βατραχοπέδιλα!

Ένας νεαρός άνδρας διασώθηκε από οικογένεια σε γιοτ στα ανοιχτά της Κόστα ντελ Σολ, καθώς προσπαθούσε να φτάσει στην Ισπανία από το Μαρόκο χρησιμοποιώντας...

Ανακαλύψτε το Κολούγκο: Ο «ιπτάμενος λεμούριος» που δεν είναι αυτό που φαίνεται, vid

Το άρθρο παρουσιάζει το κολούγκο, ένα μοναδικό θηλαστικό των τροπικών δασών που συχνά αποκαλείται «ιπτάμενος λεμούριος», αν και δεν είναι ούτε λεμούριος ούτε πετάει...

Μια χειρουργική κλινική στην αρχαία Ρώμη – Η επιγραφή με το ελληνικό όνομα

Το 1989, στην ιταλική πόλη Ρίμινι, ανακαλύφθηκε μια αρχαία ρωμαϊκή κλινική, γνωστή ως "Σπίτι του Χειρουργού", με μια συλλογή από 150 χειρουργικά εργαλεία, που...

Ανακαλύψτε τη δημιουργία ενός νέου Πλανήτη: Εκπληκτικές εικόνες αποκαλύπτουν έναν απομακρυσμένο κόσμο

Οι αστρονόμοι έχουν καταγράψει για πρώτη φορά τη γέννηση ενός πλανήτη γύρω από το άστρο HD 135344B, που βρίσκεται 440 έτη φωτός μακριά από...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέτρος Φιλιππίδης: Το ακούσιο σφάλμα του ηθοποιού που προκάλεσε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο σπίτι του

Ο Πέτρος Φιλιππίδης βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά...

Φιλιππίδης – Νίνου: Χωρίς στέγη στην Αθήνα! Σκέψεις για μόνιμη αποχώρηση από την πόλη

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, άλλοτε επιτυχημένος ηθοποιός, βρίσκεται αντιμέτωπος με...

Αντρέ Ρενέ Ρουσιμόφ: Η κρυφή ζωή του θρυλικού «γίγαντα» – Κατανάλωνε 116 μπύρες σε μία νύχτα!

Ο Αντρέ Ρενέ Ρουσιμόφ, γνωστός ως Αντρέ ο Γίγαντας,...

Θρήνος για την 9χρονη Μελίνα: Ο πατέρας της υπό κατηγορία για τη δολοφονία – Την σκότωσε και...

Μια τραγική οικογενειακή υπόθεση συγκλονίζει τις ΗΠΑ και τον...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι καιρό θα κάνει σήμερα – Καλοκαίρι Παρέα – 23/07/2025

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα 23 Ιουλίου 2025...

Κ. Καραγκούνης: «Παύση εργασίας για οικοδόμους και ντελιβεράδες μεταξύ 11:00-18:00»

Ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας...

Ozzy Osbourne: Ανατριχίλα – Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια στους θαυμαστές του πριν πεθάνει

Ο Ozzy Osbourne, ο εμβληματικός frontman των Black Sabbath και...

Λαύριο: Θάνατος 41χρονου ναυτικού – Βρέθηκε αναίσθητος σε εμπορικό πλοίο

Ένας 41χρονος αλλοδαπός ναυτικός βρέθηκε αναίσθητος σε φορτηγό πλοίο...

Thessaly Evros Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων μέχρι και την Παρασκευή (25/7)

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Thessaly Evros Pass παραμένει...

Με χαμηλές προσδοκίες η συνάντηση των αντιπροσώπων Ρωσίας και Ουκρανίας

Αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντώνται σήμερα...

Καταζητούμενος της Ιντερπόλ Μολδαβικής καταγωγής συνελήφθη από την ΕΛΑΣ με λεία 1 δισ. ευρώ

Σε μια σημαντική επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη πρώην...

Bloomberg: Η στρατηγική της κυβέρνησης για τη λειψυδρία – Ενοποίηση 700 εταιριών ύδρευσης και νέο ταμείο για...

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία μέσω...

Στ. Κασσελάκης: «Μου είναι αδιάφορο αν φτιάξει κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμφανίστηκε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα...

Νίνο: Η συγκινητική ανάρτηση για τα γενέθλια της κόρης του – «Η μοναδική αγάπη της ζωής μου»

Ο γνωστός τραγουδιστής Νίνο μοιράστηκε μια συγκινητική ανάρτηση στο...

Πειραιάς: Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα κοκαΐνης με εμπλεκόμενους Έλληνες λιμενεργάτες

Σε μια μεγάλη επιχείρηση των αρχών ασφαλείας, εξαρθρώθηκε οργανωμένο...

Αμαλία Κωστοπούλου: Το bachelorette πάρτι στο Σαιν-Τροπέ πριν τον γάμο με τον Jake Medwell (Εικόνες)

Η Αμαλία Κωστοπούλου, κόρη της Τζένης Μπαλατσινού και του...

44χρονη συνελήφθη για την παρακολούθηση του πρώην 46χρονου συζύγου της

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη μιας 44χρονης γυναίκας η...

Η γοτθική επίθεση στην Ελλάδα (267 μ.Χ.) – Η άγνωστη μάχη των Θερμοπυλών

Το άρθρο εξετάζει την εισβολή των Γότθων και των...

Κ. Αναγνώστου: «Δεν αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη δικαστική απόφαση»

Επτά χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε...

Οι τελευταίες ώρες του Οσάμα Μπιν Λάντεν (βίντεο)

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ...

Τραμπ εναντίον όλων – Σύγκρουση με τα μέσα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει την επιθετική του...

Γιώργος Παράσχος: «Ο καρκίνος πλήττει τις φωνητικές χορδές, μαθαίνω τη νοηματική»

Ο Γιώργος Παράσχος, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή εκπομπή...

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας στις δασικές περιοχές λόγω καύσωνα

Σε ισχύ τέθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις...

Το χρονικό του «βρυκόλακα» της Μυκόνου που έσπερνε τον τρόμο

Όταν πρόκειται για τη Μύκονο, το τελευταίο πράγμα που...

Συνεχίζεται ο καύσωνας – Έως και 43 βαθμούς Κελσίου σήμερα (23/7)

Το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα εντείνεται, με...

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκινούν άμεσα οι δεσμεύσεις περιουσιών

Ξεκινά άμεσα η διαδικασία δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για σήμερα, Τετάρτη 23/07

Ο ημερήσιος τύπος σήμερα εστιάζει στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις...

Επιβάτης πλοίου: «Πάμε Σαντορίνη σαν ερωτευμένοι πιγκουίνοι»

Εκατοντάδες ταξιδιώτες συνωστίζονται στο λιμάνι του Πειραιά, περιμένοντας υπομονετικά...

Ενβέρ Χότζα: Ο «Στάλιν» της Αλβανίας στα Βαλκάνια (φωτό)

Ο Ενβέρ Χότζα, γεννημένος το 1908, υπήρξε ο ηγέτης...

Απίστευτο περιστατικό: Εμφάνισαν ηλικιωμένη με πλαστά έγγραφα σε τράπεζα και «σήκωσαν» 95.000 ευρώ από λογαριασμό πεθαμένης γυναίκας

Συγκλονιστικό περιστατικό απάτης αποκαλύφθηκε όταν άγνωστοι δράστες παρουσίασαν ηλικιωμένη...

Ozzy Osbourne: Γνωρίστε τη σύζυγό του – Είχε επιχειρήσει να την στραγγαλίσει στο παρελθόν

Ο θρυλικός μουσικός Ozzy Osbourne, που καθόρισε τη ροκ...

Με 157 ψήφους υπέρ παραπέμπεται στο δικαστικό συμβούλιο ο Κ. Καραμανλής

Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή του Κώστα...

Αρχαιολόγοι εντόπισαν κρυμμένο υπόγειο λαβύρινθο των Ίνκας, vid

Αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός υπόγειου λαβύρινθου από σήραγγες...

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων: Τι γράφουν σήμερα Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

Δείτε παρακάτω όλα τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα...

Βουλή: Πέρασε με 157 ψήφους η παραπομπή Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο

Με 157 θετικές ψήφους, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε...

Η πρόγνωση του καιρού | 23/07/2025

Η Χριστίνα Σούζη παρουσιάζει αναλυτικά τις καιρικές συνθήκες που...

Η αρχαία φυλή Ντόγκον που υποστηρίζει ότι κατέχει αστρονομικές γνώσεις για τον Σείριο

Η φυλή Ντόγκον της Δυτικής Αφρικής, γνωστή για τις...

Καλομοίρα: Γιορτάζει τα γενέθλια της κόρης της Αναστασίας με 10 φωτογραφίες

Η Καλομοίρα γιόρτασε τα 9α γενέθλια της κόρης της,...

Αναχωρούν οι Αθηναίοι για τα νησιά των Κυκλάδων

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς χιλιάδες...

Η αινιγματική υποθαλάσσια πυραμίδα της Ιαπωνίας: “Είναι ανθρώπινο έργο;”, vid

Το Μνημείο Γιοναγκούνι, μια μυστηριώδης υποβρύχια κατασκευή κοντά στην...

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια για τη φωτιά στον Φενεό Κορινθίας

Δύο άτομα συνελήφθησαν από τις αρχές για εμπρησμό από...