Τα τρία συγκλονιστικά αινίγματα των Μυκηνών

Εξερευνώντας τα διαχρονικά μυστήρια των Μυκηνών και τις χαμένες πτυχές του μυκηναϊκού πολιτισμού που σημάδεψε την ελληνική αρχαιότητα.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξετάζει τα μυστήρια των Μυκηνών, του σημαντικού κέντρου του μυκηναϊκού πολιτισμού, που άνθισε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού. Παρά την παρακμή τους πριν τον υποτιθέμενο Τρωικό Πόλεμο, οι Μυκήνες παραμένουν ένα αρχαιολογικό αίνιγμα, με άγνωστη προέλευση των πρώτων κατοίκων τους.

Οι Μυκηναίοι, γνωστοί για τις εμπορικές τους δραστηριότητες, είχαν επαφές με περιοχές από την Ευρώπη έως την Αίγυπτο. Η ακμή τους χαρακτηρίζεται από πλούτο και στρατιωτική ισχύ, ενώ η παρακμή τους συνδέεται με αναταραχές και οικονομική συρρίκνωση.

Παρά την καταστροφή τους από το Άργος, οι Μυκήνες παραμένουν σύμβολο βασιλικής δύναμης, με την Πύλη των Λεόντων να αποτελεί το εμβληματικό τους τοπόσημο.

Πιο αναλυτικά:

Έδωσαν το όνομά τους στον πρώτο μεγάλο ελληνικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.).

Ο μυκηναϊκός πολιτισμός επινοήθηκε ως όρος από τους αρχαιολόγους, που τον εμπνεύστηκαν από το σημαντικότερο κέντρο της εποχής, τις πολύχρυσες Μυκήνες, όπως τις παραδίδει ο Ομηρος, μιλώντας για την ηγεμονική δύναμη ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες.

Μόνο που, αν και εφόσον ο Τρωικός Πόλεμος έγινε όντως, και αν και εφόσον έγινε περί το 1150 π.Χ. όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, όχι μόνο οι Μυκήνες αλλά και όλα τα μυκηναϊκά βασίλεια είχαν ήδη παρακμάσει και καταστραφεί.

Δεν είναι το μόνο μυστήριο που καλείται να λύσει η αρχαιολογία με επιστημονικό τρόπο. Οι Μυκήνες αποτελούν από μόνες τους μυστήριο.

Κανείς δεν ξέρει από πού ήρθαν στην Αργολίδα οι πρώτοι κάτοικοι, οι οποίοι, πάντως, ανήκαν σε ελληνικά φύλα.

Ξέρουμε όμως μέχρι πού έφτασαν: μέχρι την κεντρική και βόρεια Ευρώπη (παραδουνάβιες περιοχές, Βαλτική, Καρπάθια) και μέχρι τη Σαρδηνία και την Κάτω Ιταλία, αλλά και την Αίγυπτο, τη μικρασιατική ακτή, τη Μεσοποταμία σε αναζήτηση πρώτων υλών και αγορών.

Μάλιστα, αυτοί οι δεινοί έμποροι είχαν συναλλαγές μέχρι τη νότια Αγγλία, όπως διαπιστώνεται και πάλι από τα ευρήματα. Κάποιος υπήρξε ο μετακομιστής εμπορευμάτων τους, μας λέει η έφορος αρχαιοτήτων Αργολίδας, Αλκηστις Παπαδημητρίου.

Αφορμή για τη συζήτηση μαζί της υπήρξε η έκδοση του τόμου «Μυκήνες» από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στη σειρά «Ο κύκλος των μουσείων». Ενα έργο γραμμένο με επιστημοσύνη και αγάπη, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε άλλους 16 τόμους που υπάρχουν με μορφή δωρεάν e-book στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Ταυτοχρόνως, ο φροντισμένος τόμος, με εξαιρετικές φωτογραφίες του Σωκράτη Μαυρομμάτη, και τη βοήθεια των εκδόσεων «Ολκός», προσφέρεται σε περιορισμένα αντίτυπα σε φορείς, σχολεία, πανεπιστήμια και επιστήμονες.

Οι Μυκήνες πριν γίνουν πολύχρυσες ήταν ένας μικρός νεολιθικός οικισμός, (7η έως 4η χιλιετία) από τον οποίο βρέθηκαν λίγα κεραμεικά. Πρώτα αρχιτεκτονικά ίχνη κατοίκησης έχουμε από το 2200 έως το 1900 π.Χ. Από το 1650 έως το 1600 δημιουργήθηκαν οι ταφικοί κύκλοι Β’ και Α’ (όπως ονομάστηκαν από τους πρώτους ανασκαφείς). Ο οικισμός, με στρατηγική θέση ώστε να ελέγχει τα περάσματα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία στην Αργολίδα, αναπτύσσεται σιγά σιγά.

Το νεκροταφείο της μεσοελλαδικής περιόδου (1900 – 1600 π.Χ.) δείχνει βαθμιαία αύξηση πληθυσμού και δημιουργία ηγεμονικής δύναμης. «Τέλη του 17ου αιώνα π.Χ., η δύναμη αυτή θα αναλάβει την εξουσία και τον έλεγχο όλης της περιοχής, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το Αργος, το σημαντικότερο κέντρο της Αργολίδας κατά τη μεσοελλαδική εποχή» σύμφωνα με τη δρα Παπαδημητρίου. Οι Μυκήνες μετατρέπονται σιγά σιγά σε τεράστιο κέντρο στον ελλαδικό χώρο.

Τα τρία συγκλονιστικά αινίγματα των Μυκηνών

Αεροφωτογραφία της ακρόπολης των Μυκηνών. Αποψη από νοτιοδυτικά

«Ποιοι ήταν όμως αυτοί οι ρωμαλέοι ηγεμόνες;» αναρωτιέται στο βιβλίο. «Και πώς απέκτησαν τον υπέρογκο πλούτο που τους επέτρεψε να αποσύρουν από την κυκλοφορία και να πάρουν μαζί τους στο ταξίδι για τον άλλο κόσμο, ανάμεσα σε άλλα τιμαλφή, πάνω από 14 κιλά χρυσού με τη μορφή εκπληκτικών έργων τέχνης, πολλά από τα οποία κατασκευάστηκαν πιθανώς από Μινωίτες τεχνίτες σύμφωνα με βασιλικές παραγγελίες, για να εκφράσουν την ιδεολογία της ανερχόμενης νέας τάξης;

Η φυσιογνωμία τους, που διαφαίνεται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, έχει πολεμικά χαρακτηριστικά, όπως μαρτυρεί ο λαμπρός οπλισμός που βρέθηκε στους τάφους τους.

Γνωρίζουμε όμως πως ήταν ριψοκίνδυνοι ταξιδιώτες, που αναζήτησαν ευγενή και πολύτιμα μέταλλα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Επίσης, για να προωθήσουν τα πλούσια αγαθά που προέρχονταν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως το κρασί, το λάδι και ενδεχομένως τα υφαντά, συνδέθηκαν στενά με τους Μινωίτες.

Αυτοί πάλι γνώριζαν καλά τους θαλασσινούς δρόμους προς την Αίγυπτο και είναι πιθανό να τους οδήγησαν προς το ακμαίο Μέσο Βασίλειο. Ισως εκεί λοιπόν να πλούτισαν οι πρώιμοι Μυκηναίοι, θέτοντας τις πολεμικές τους αρετές στην υπηρεσία της ξενόφερτης στην Αίγυπτο δυναστείας των Υκσώς που κατέλαβε την εξουσία στα μέσα του 17ου αιώνα π.Χ. Και επειδή τίποτε στην ανθρώπινη Ιστορία δεν είναι τυχαίο ή ξαφνικό, θα πρέπει να δεχτούμε πως οι Μυκηναίοι απέκτησαν σιωπηλά αλλά συστηματικά στη διάρκεια των τριών αιώνων της Μέσης Χαλκοκρατίας τη δύναμη που αντανακλούν τα κτερίσματα των βασιλικών ταφικών περιβόλων. Εξασφάλισαν έτσι για τα γένη τους την πρωτεύουσα θέση, όχι μόνο στην Αργολίδα αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και έδωσαν το όνομά τους σε ολόκληρο τον σπουδαίο πολιτισμό της Υστερης Εποχής του Χαλκού».

Τα τρία συγκλονιστικά αινίγματα των Μυκηνών

Εγχρωμη αναπαράσταση του μεγάρου της ακρόπολης των Μυκηνών από τον Ε. Ολύμπιο. Γ. Ε. Μυλωνάς, «Πολύχρυσοι Μυκήναι»

Εγχρωμη αναπαράσταση του μεγάρου της ακρόπολης των Μυκηνών από τον Ε. Ολύμπιο. Γ. Ε. Μυλωνάς, «Πολύχρυσοι Μυκήναι».

Εχοντας εκτιμήσει τη σημασία της Κρήτης, με την ύφεση που παρουσιάζεται στο νησί, εγκαθιστούν μυκηναϊκή δυναστεία στην Κνωσό, ελέγχοντας στην ουσία ολόκληρη τη μεγαλόνησο, όπως και την ηπειρωτική χώρα. Στους Ανακτορικούς χρόνους (14ος – 13ος αι. π.Χ.) κατασκευάζονται στις Μυκήνες τα κυκλώπεια τείχη «με τη βοήθεια των γνώσεων των βασιλικών εταίρων από την αυτοκρατορία των Χετταίων» και ιδρύεται το μεγαλοπρεπές ανάκτορο με όλα του τα παραρτήματα.

Ο μύθος που παρουσιάζει ο Στράβων για τους προϊστορικούς Κύκλωπες τους θέλει να έρχονται από τη Λυκία, όπου και το βασίλειο των Χετταίων.

Μέσα στα τείχη ανεγείρεται ανάκτορο, με χώρους άσκησης εξουσίας, κατοίκησης, εργαστήρια, αποθήκες, και επίσης ένα θρησκευτικό κέντρο. «Η άρχουσα τάξη» αναφέρει η κ. Παπαδημητρίου, «εξακολουθεί να ενταφιάζεται με πλούσια κτερίσματα σε θαλαμωτούς ή εντυπωσιακούς μνημειώδεις θολωτούς τάφους».

Οι Μυκηναίοι έμποροι «κατακλύζουν με τα προϊόντα τους τις αγορές της Μεσογείου, ενώ οι ηγεμόνες εξακολουθούν να επιδεικνύονται μέσω αντικειμένων, ακραιφνούς μυκηναϊκού ύφους πλέον, από πολύτιμα ή εξωτικά υλικά, τα οποία αναδεικνύουν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες των ανακτορικών εργαστηρίων». Η πλούσια παραγωγή απαιτεί οργάνωση, γραφειοκρατία και διαχειριστικό έλεγχο. Λογιστικά στοιχεία καταγράφονται σε πήλινες πινακίδες της πρώιμης ελληνικής Γραμμικής Β΄γραφής.

Τα τρία συγκλονιστικά αινίγματα των Μυκηνών

Χρυσή νεκρική προσωπίδα, γνωστή ως η μάσκα του Αγαμέμνονα

Γυναικεία κεφαλή από ασβεστοκονίαμα. Περιοχή θρησκευτικού κέντρου, 13ος αι. π.Χ.

Η ακμή αυτών των δύο αιώνων, η εξέχουσα θέση που κατείχαν οι ηγεμόνες των Μυκηνών στο σύνολο του μυκηναϊκού κόσμου, «θα προσωποποιηθεί στην ιστορική μνήμη με τον αρχιστράτηγο των Ελλήνων στον Τρωικό πόλεμο, τον μυθικό βασιλιά Αγαμέμνονα» υπογραμμίζει η συγγραφέας. «Ο μύθος, που κρύβει πάντοτε μια ιστορική αλήθεια, θα επιλέξει αυτόν τον ατρόμητο άνακτα για αρχηγό».

Τα τρία συγκλονιστικά αινίγματα των Μυκηνών

Γυναικεία κεφαλή από ασβεστοκονίαμα. Περιοχή θρησκευτικού κέντρου, 13ος αι. π.Χ

Γύρω στα τέλη του 13ου αιώνα και στις αρχές του επόμενου ξέσπασαν μεμονωμένες και όχι κατ” ανάγκη ταυτόχρονες πυρκαγιές, που ακολουθήθηκαν από επισκευές του ανακτόρου και των κτιρίων διοίκησης. Kατά τη διάρκεια του 12ου αι. π.X. οι περισσότερες εγκαταστάσεις, ανακτορικές και μη, εξακολούθησαν να λειτουργούν.

Oι αναταραχές όμως του 1200 π.X. στη Mικρά Aσία και στην Aνατολική Mεσόγειο και η καταστροφή των εμπορίων τους από επιδρομείς απέκοψαν τις επαφές των Mυκηναίων ανάκτων με τα κυριότερα κέντρα συναλλαγών τους. O 12ος και ο 11ος αι. π.X. είναι για τις Mυκήνες περίοδος οικονομικής συρρίκνωσης και πολιτικής παρακμής, χωρίς όμως γενικές ή, έστω, εκτεταμένες καταστροφές. H ακρόπολη δεν είχε βίαιο τέλος.

Τα τρία συγκλονιστικά αινίγματα των Μυκηνών

Χρυσά δισκάρια με έκτυπη διακόσμηση

Στους αιώνες που θα ακολουθήσουν, οι Μυκήνες έχουν φθίνουσα πορεία και θα καταλήξουν, τον 7ο αιώνα π.Χ., προσάρτημα του Αργους. Οι Αργείοι τις καταλαμβάνουν το 468 π.Χ., καταστρέφουν καίρια τμήματα της οχύρωσης και εξανδραποδίζουν τους κατοίκους. Μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ., οπότε τις επισκέπτεται ο Παυσανίας, είναι ορατά μονάχα μέρη της οχύρωσης και η Πύλη των Λεόντων.

Αυτό το μεγαλειώδες έμβλημα βασιλικής δύναμης και επιβολής θα είναι το αδιαμφισβήτητο τοπόσημο της ένδοξης πόλης που δεν υπήρχε πια, μέχρι τον 19ο αιώνα, οπότε ο Ερρίκος Σλήμαν θα ξεκινήσει τις ανασκαφές.

Ακέφαλοι οι λέοντες και η πόλη λεηλατημένη από χέρια ντόπιων, κατακτητών, αλλά και περιηγητών, θα επιβεβαιώνουν το λατινικό απόφθεγμα: sic transit gloria mundi.

Έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ανθή Βούλγαρη: Υποδέχτηκε τον Μάη με τον γιο της – «Το πιο μαγευτικό λουλούδι το κρατάω στην αγκαλιά μου»

Κερατσίνι: «Είχα κατέβει στο υπόγειο αλλά δεν είχα κλειδιά» εξομολογείται ο αδερφός του 43χρονου Σπύρου Σέββου που εντοπίστηκε νεκρός στην αποθήκη του σπιτιού του

Κάμαλα Χάρις: Επιτίθεται στον Τραμπ για «αυταρχική» άσκηση εξουσίας – «Εκδικείται όσους αποκαλύπτουν την αλήθεια»

ΗΠΑ: Αποχωρεί ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Τραμπ, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα – Πώς έχασε την εμπιστοσύνη του Αμερικανού προέδρου

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Πληγώθηκα βαθιά από τη διαθήκη του πατέρα μου – Είμαι πεπεισμένη ότι ο Νίκος δεν είναι γιος του»

Βασίλης Καλογήρου: Ανατροπή στα αίτια θανάτου του 39χρονου – Ισχαιμικό επεισόδιο αποκαλύπτουν οι ιστολογικές εξετάσεις

Ερντογάν: Πιέζει για αναγνώριση του ψευδοκράτους – «Με μια λύση δύο κρατών μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα ιστορικά προβλήματα»

«Ο Σαμί Τλεμκανί κλείνει συμφωνία ανανέωσης με την ΑΕΚ» αποκαλύπτει το Shoot Africa

ΣΥΡΙΖΑ: Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα αγώνα και μνήμης

Ο Ζιλ Κουντέ εκτός μάχης για το ντέρμπι Ίντερ – Μπαρτσελόνα

Η Ειρήνη Μουρτζούκου αντιμέτωπη με τη μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη – Πού επικεντρώνονται οι έρευνες για την τραγωδία του παιδιού

Κερατέα: Επικίνδυνη κολώνα κατέρρευσε στη Λεωφόρο Λαυρίου

Κουτσουμπής: Χάρισε στην Καινούργιου την πιο συγκινητική έκπληξη για τα γενέθλιά της

Γιουρτσεβέν για το Εφές – Παναθηναϊκός: Στοχεύουμε να σφραγίσουμε στην Τουρκία το εισιτήριό μας για το Final Four της Euroleague

«Έχω δεχθεί απειλές, αγνοώ τα πάρτι στο Ντουμπάι», αποκαλύπτει η 26χρονη αστυνομικός για τις «ροζ» καταγγελίες

00:00 / 00:00

Τελικά είναι θρύλος ή πραγματικότητα πως ένα μήλο χτύπησε το κεφάλι του Νεύτωνα;

Η ιστορία του Ισαάκ Νεύτωνα που λέει ότι εμπνεύστηκε τη θεωρία της βαρύτητας από ένα μήλο που τον χτύπησε στο κεφάλι, είναι εν μέρει...

Η ελληνική Πομπηία: Το χωριό που θάφτηκε ζωντανό από μία κατολίσθηση

Το άρθρο αναφέρεται στην καταστροφή του χωριού Μικρό Χωριό, κοντά στο Καρπενήσι, το 1963, όταν μια σοβαρή κατολίσθηση, προκληθείσα από κακοκαιρία, θάβει το χωριό...

Επιχείρηση Carnival – Η τελευταία δολοφονική εντολή του Χίμλερ: Τα SS εκτελούν τον δήμαρχο του Άαχεν

Το άρθρο εξερευνά την "Επιχείρηση Carnival", μια δολοφονική αποστολή που διατάχθηκε από τον Χίμλερ κατά την τελευταία φάση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αφηγείται την...

Διαστημόπλοιο «μεγέθους αυτοκινήτου» θα προσκρούσει στη Γη και παραμένει μυστήριο το σημείο

Ένας νεκρός σοβιετικός δορυφόρος, το Kosmos 482, αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της Γης μεταξύ 8 και 11 Μαΐου, με πιθανότερη ημερομηνία την...

Αποκαλύπτονται οι πέντε χώρες που έχουν υποφέρει από τον περισσότερο πόλεμο

Στο άρθρο αναλύονται οι πέντε χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο από πολέμους κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους. Η Συρία, η οποία βρίσκεται σε διαρκή...

Περιπλανήθηκαν κάποτε γίγαντες ανθρωποφάγοι στον πλανήτη μας; – Τι αποκαλύπτουν τα ευρήματα

Στην Πολιτεία της Νεβάδα, έχουν ανακαλυφθεί περίεργα ανθρώπινα λείψανα, με σκελετούς που φτάνουν έως και τα 3 μέτρα ύψος και κόκκινα μαλλιά, ενισχύοντας τη...

Aloha Airlines 243: Η συγκλονιστική προσγείωση που άφησε άφωνο τον πλανήτη – To...

Στις 28 Απριλίου 1988, η πτήση 243 της Aloha Airlines υπέστη μια τρομακτική αποσυμπίεση όταν ένα μεγάλο τμήμα της οροφής του Boeing 737 εκτινάχθηκε,...

Ερευνητές ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν νέα κατάσταση ανθρώπινης συνείδησης – Μπορεί να ξεκλειδώσει μέρος του εγκεφάλου

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το αποκαλούμενο συνειδητό ή διαυγές όνειρο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κατάσταση έντονου ύπνου, είναι στην πραγματικότητα μια εντελώς...

Μουμιοποιημένη γυναίκα ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία με εντυπωσιακές κάλτσες από δέρμα πουλαριού και μυστηριώδη...

Μια μουμιοποιημένη γυναίκα του 19ου αιώνα ανακαλύφθηκε στη Γιακουτία της Σιβηρίας, διατηρημένη σε εξαιρετική κατάσταση χάρη στο μόνιμο πάγωμα της περιοχής. Η Δρ. Έλενα Σολοβιόβα,...

Πώς έμοιαζε το Σικάγο στις αρχές του περασμένου αιώνα; – Συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο από...

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα συγκλονιστικό βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσιάζει το Σικάγο στις αρχές του 20ού αιώνα, με πλάνα που προέρχονται κυρίως από το 1915,...

Συγκλονιστικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Αίγυπτο: Αποκαλύφθηκαν μούμιες, μάσκες και άγαλμα του «θεού της...

Αρχαιολόγοι από την Αίγυπτο και την Ιαπωνία πραγματοποίησαν μια σημαντική ανακάλυψη στη νεκρόπολη της Σακκάρα, όπου βρήκαν σαρκοφάγους, μούμιες, νεκρικές μάσκες και αγάλματα, συμπεριλαμβανομένου...

Η «μητέρα των βασανιστηρίων»: Η γυναίκα που απολάμβανε να κακοποιεί παιδιά μπροστά σε...

Το άρθρο εξετάζει την απάνθρωπη κακοποίηση της 16χρονης Sylvia Likens από τη Gertrude Baniszewski το 1965 στην Indianapolis. Η Sylvia και η αδερφή της...

Η γέννηση του θρύλου Godzilla – Το κρυφό μήνυμα και το συλλογικό τραύμα...

Το άρθρο εξετάζει τη γέννηση του θρύλου Godzilla, αναλύοντας το κρυφό μήνυμα και το συλλογικό τραύμα του ιαπωνικού λαού μετά τις ατομικές επιθέσεις σε...

Όταν η Υεμένη βρισκόταν υπό βρετανικό ζυγό

Ένα νέο βίντεο φέρνει στο φως την εικόνα της Υεμένης κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση στο λιμάνι Άντεν. Το βίντεο,...

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο από το Βιετνάμ της γαλλικής αποικιοκρατίας: Ταΐζουν τους κρατούμενους σαν να ήταν ψάρια…

Ένα σοκαριστικό βίντεο από την εποχή της γαλλικής αποικιοκρατίας στο Βιετνάμ αποκαλύπτει την απάνθρωπη μεταχείριση των υποτελών, καθώς δείχνει καλοντυμένες γυναίκες να πετούν κέρματα...

Η τραγική μοίρα της Μαρίας των Μεδίκων: Από το θρόνο στους δρόμους

Η Μαρία των Μεδίκων, μια από τις πιο πλούσιες κληρονόμους της Ευρώπης, βίωσε μια τραγική παιδική ηλικία γεμάτη απώλειες και δολοπλοκίες. Παρά την αρχική...

Αποκαλύφθηκε το αρχαιότερο ρολόι του πλανήτη – Πού φυλάσσεται σήμερα

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ρολόι του κόσμου, το οποίο βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Salisbury και χρονολογείται γύρω στο 1386. Αν και δεν έχει την...

Αποκαλύφθηκε η οδοντοστοιχία του Χίτλερ που ταυτοποίησε το απανθρακωμένο πτώμα του

Η Ρωσία αποκάλυψε την οδοντοστοιχία του Αδόλφου Χίτλερ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο Γερμανός ηγέτης αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου 1945 στο Βερολίνο, διαψεύδοντας τις...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Μαγευτική παρουσία στο φαντασμαγορικό πάρτι για τα 50ά γενέθλιά της

Η Όλγα Κεφαλογιάννη γιόρτασε τα 50ά της γενέθλια με...

Ο 28χρονος που θανατώθηκε ως ο «Δράκος του Σέιχ Σου» – «Μανούλα μου γλυκιά...

Ο 28χρονος Αριστείδης Παγκρατίδης, γνωστός ως ο «Δράκος του...

«Το παιδί που έπεσε από τον ουρανό»: Η συγκλονιστική ιστορία του 14χρονου που παγιδεύτηκε...

Το άρθρο αναφέρεται στην τραγική ιστορία του 14χρονου Αυστραλού...

Στον Πειραιά το λαβωμένο από τους Χούθι τάνκερ SOUNION – Αποκλειστικά βίντεο

Στο αγκυροβόλιο του Πειραιά έχει δέσει το τάνκερ SOUNION,...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ