Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Το γκου, το φονικό δηλητήριο των Κινέζων γυναικών, χρησιμοποιούνταν για να ελέγχουν τους εραστές τους και να αποτρέπουν τις απιστίες τους.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία του γκου, ενός μυστηριώδους δηλητηρίου που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στην Κίνα για να κρατούν τους συντρόφους τους κοντά τους, αποτρέποντας τις απιστίες. Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι γυναίκες των φυλών Miao και Lingnan παρασκεύαζαν το γκου με τη χρήση δηλητηριωδών ζώων, δημιουργώντας μια τοξίνη που δρούσε αργά και βασανιστικά.

Το θύμα μπορούσε να ζήσει κανονικά για μέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, και η γυναίκα είχε τη δυνατότητα να του δώσει το αντίδοτο αν επέστρεφε εγκαίρως. Η χρήση του γκου συνδέθηκε με πολιτισμικές προκαταλήψεις και φόβους κατά των μειονοτικών φυλών του Νότου, και η κληρονομιά του συνεχίζει να επηρεάζει τη λαϊκή φαντασία μέχρι σήμερα.

Πιο αναλυτικά:

Οι ερωτοχτυπημένες Κινέζες μιας άλλης εποχής είχαν βρει ένα φονικό «ξόρκι», για να μη χάνουν τα ταίρια τους από τις λογής «Σειρήνες», που κινδύνευαν να ξεμυαλίσουν τους συντρόφους τους.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα εξάλλου το να αποδεχόσουν την παροιμιώδη φιλοξενία των γυναικών που ζούσαν στις ορεινές περιοχές του κινεζικού Νότου ήταν μια κίνηση ολότελα υψηλού ρίσκου.

Οι χωριανοί διηγούνταν συνεχώς ιστορίες για γυναίκες που νάρκωναν τους ταξιδιώτες, ταΐζοντάς τους γεύματα με το πανίσχυρο γκου, κι έτσι τους κρατούσαν για πάντα κοντά τους. Κανείς τους δεν μπορούσε να επιστρέψει στο σπιτικό του στον Βορρά, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τον θάνατό του.

Κι ενώ αυτά τα καμώματα θα ήταν υπό άλλες συνθήκες αντικείμενο μυθολογίας, στη μακρινή Κίνα ήταν κάτι παραπάνω από αλήθεια. Ήταν μια ιδιοσυγκρασιακή φυλακή από την οποία κανείς δεν μπορούσε να αποδράσει.

Ζωντανός τουλάχιστον…

Το γκου που επιβίωσε για τουλάχιστον μία χιλιετία

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Το δηλητήριο γκου, όπως μας λένε τόσο οι θρύλοι όσο και η ζοφερή πραγματικότητα, μαζευόταν με μια ακραία τεχνική. Βάζοντας δηλαδή δηλητηριώδη φίδια, σκορπιούς και σαρανταποδαρούσες μέσα σε ένα βαζάκι και αφήνοντάς τα να παλέψουν, μέχρι να τραφεί τελικά το ένα από το άλλο.

Το πλάσμα που επιβίωνε από τη σφαγή περιείχε τώρα εντός του το συνολικό δηλητήριο, μια συμπυκνωμένη τοξίνη που δεν ήταν παίξε-γέλασε. Το γκου δρούσε αργά και βασανιστικά. Ούτε γεύση είχε ούτε χαρακτηριστική οσμή, κι έτσι δεν το έπαιρνες μυρωδιά όταν το κατανάλωνες με το γεύμα ή το αφέψημα.

Το ανυποψίαστο θύμα μπορούσε να ζήσει φυσιολογικά ακόμα και 10 μέρες πριν ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα. Και πριν πέσει του θανατά μετά! Στις ορεινές αυτές περιοχές του Νότου, εκεί που οι άντρες σπάνιζαν, ήταν το μόνο εχέγγυο που είχε η ντόπια για την επιστροφή του εραστή της. Της ανήκε δεν της ανήκε.

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Γιατί αν αυτός γυρνούσε κοντά της στον προκαθορισμένο χρόνο που της είχε υποσχεθεί, η γυναίκα θα του έδινε το αντίδοτο και θα γιατρευόταν. Αν πάλι όχι, σύντομα θα έβλεπε τον εαυτό του να κατατρώγεται από τα μέσα προς τα έξω.

Το γκου ήταν γνωστό ότι έκανε «την καρδιά του και το υπογάστριό του να πρήζονται και να πονούν, γιατί το δηλητήριο τον ροκάνιζε στο εσωτερικό του», γράφει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια ιστορίας της ιατρικής του John Hopkins University, Marta Hanson, στο κατατοπιστικό πόνημά της «Speaking of Epidemics in Chinese Medicine».

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Το γκου μπορεί να ήταν ολότελα άγνωστο στη Δύση, όπως και πάμπολλα ακόμα που αφορούσαν στην αχανή και μυστηριώδη χώρα της Άπω Ανατολής, στην Κίνα ήταν όμως γνωστό τουλάχιστον από το 610 μ.Χ. Σε άλλες περγαμηνές πάλι περιγράφεται στο πλαίσιο μαγικών ξορκιών, καθώς το γκου ήταν σταθερά σε πρακτικές μαύρης μαγείας και επίκλησης δαιμόνων.

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Η παρασκευή του άλλωστε δεν ήταν απλή υπόθεση. Στα σχετικά «γιατροσόφια» επισημαίνεται εξάλλου με ρητό τρόπο ότι η δημιουργία μιας ισχυρής φόρμουλας απαιτούσε αναγκαστικά τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» της Κίνας: την οχιά, τη σαρανταποδαρούσα, τον σκορπιό, τον βάτραχο και την αράχνη.

Τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά, τα «τσονγκ» της μαγικής συνταγής, θεωρούνταν κακόβουλες ενσαρκώσεις μοχθηρών δαιμόνων που μπορούσαν να στοιχειώσουν το σώμα ενός ανθρώπου. Το γκου είχε συνδεθεί με αναρίθμητες περιοχές και φυλές της Κίνας κατά το διάβα των χιλίων και πλέον ετών της ιστορίας του και όλοι είχαν τον δικό τους τρόπο (μικρές παραλλαγές του αυθεντικού) να το φτιάχνουν.

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

Ισχυρότερους δεσμούς είχε όμως με τις μειονότητες του Νότου, οι οποίες υπέφεραν από την υπεροχή και την προκατάληψη των Βορείων, και κυρίως με τις γυναίκες των φυλών Lingnan και Miao.

Υπήρχαν μάλιστα αρκετές παραδεδομένες μέθοδοι για την παρασκευή του «τέλειου γκου», όπως εξομολογείται ο αξιωματούχος του αυτοκρατορικού ιατρικού γραφείου Xu Chunfu ήδη από το 1556. Η πιο γνωστή συνταγή ήταν η περισυλλογή διαφορετικών ειδών από τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» και η τοποθέτησή τους σε ένα βάζο.

Η λυσσαλέα μάχη δεν δινόταν μάλιστα όποτε να ’ναι. Έπρεπε τα πλάσματα να μπουν στο βαζάκι την πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα και να αποθηκευτούν σε σκιερό σημείο για αρκετό καιρό. Κάποιοι μας λένε ακόμα και για έναν χρόνο. Και ήταν το σώμα του θριαμβευτή, αυτού που είχε φάει δηλαδή όλα τα άλλα, αυτό που χρειαζόσουν για να φτιάξεις το φονικό δηλητήριο.

Ο Xu Chunfu περιγράφει και μια εναλλακτική φόρμουλα, κατά την οποία ο παρασκευαστής σκοτώνει ένα δηλητηριώδες φίδι, το αναμειγνύει με όλων των λογιών τα μπαχαρικά και το ραντίζει με νερό. Το αφήνει κατόπιν σε σκιερό μέρος για μερικές ημέρες, μέχρι να αρχίσει η σάρκα να αποσυντίθεται και να καλυφθεί από μούχλα. Τότε το έπαιρνες, το άλεθες μέχρι να γίνει σκόνη και το έριχνες στο κρασί του θύματος. Αυτή η εκδοχή δεν ήταν πάντως τόσο ισχυρή όσο το αλληλοτσιμπούσι των πέντε δηλητηριωδών.

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες τους συντρόφους τους και τους «έκοβαν» τις απιστίες (φωτό)

«Στην ιατρική, η δηλητηρίαση από γκου μετατράπηκε σε δείκτη αρκετών πηγών κινδύνου: σεξουαλική ζήλεια, μαγεία, άνθρωποι που δεν ανήκαν στη φυλή των Χαν και τοπικά δηλητήρια», μας λέει ξανά η Hanson, «στη διάρκεια των επόμενων περιόδων, και ειδικά κατά τη διάρκεια των δυναστειών Σούι (581-617 μ.Χ.) και Τανγκ (618-907), οι κινεζικές πηγές αρχίζουν να συνδέουν τη δηλητηρίαση από γκου με συγκεκριμένες μεθόδους μαγείας που αποδίδονταν σε μειονοτικές κοινωνίες»…

Οι γυναίκες των φυλών του Νότου

Από τον 17ο αιώνα όμως μέχρι και τα μέσα του 18ου, κανείς δεν χρησιμοποιούσε τόσο αθρόα το γκου όσο οι γυναίκες των απομονωμένων φυλών του Νότου, Miao και Lingnan.

Ο χρόνος δεν ήταν καθόλου τυχαίος, όπως μας λένε οι ακαδημαϊκοί ιστορικοί, καθώς τα θύματα του γκου πολλαπλασιάστηκαν στις περιοχές αυτές μετά τη μεγάλη εξέγερση των Miao κατά το 1735 και 1736.

Οι Κινέζοι του Βορρά δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τις ιδιαίτερες πρακτικές της φυλής αναφορικά με τη γεωργία, τον πολιτισμό, την κοινωνική διαστρωμάτωση και κυρίως την ανεξαρτησία που απολάμβαναν οι γυναίκες των Miao.

Τις οποίες θεωρούσαν «βάρβαρες» οι Βόρειοι, καθώς περπατούσαν ξυπόλυτες, ντύνονταν με αποκαλυπτικά φορέματα, κυνηγούσαν δίπλα στους άντρες τους και ήταν ελεύθερες να έχουν όσες προγαμιαίες σχέσεις τραβούσε η καρδιά τους.

Αυτά μας λέει η Louisa Schein στο πόνημά της «Minority Rules: The Miao and the Feminine in China’s Cultural Politics», μια σειρά από συνήθειες που κάθονταν στον λαιμό των γραφειοκρατών του Βορρά δηλαδή, οι οποίοι έβλεπαν ότι οι νόμοι τους δεν εφαρμόζονταν στα απροσπέλαστα αυτά εδάφη.

Κι έτσι αυτή την εποχή γενικεύεται η χρήση του γκου, ή καλύτερα η φερόμενη χρήση του γκου, καθώς η κεντρική διοίκηση θέλησε να επιβάλει εθνικά σύνορα στις περιοχές αυτές φοβούμενη τους διαφυλετικούς γάμους των Βορείων με τις γυναίκες των Miao.

Άρθρο στην επιθεώρηση «Ethnology» καταλήγει πως «ήταν οι γυναίκες της φυλής αυτές που αναφέρονται συνεχώς ως πηγές του κινδύνου, αντί να είναι οι ένοπλοι άντρες τους αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα της κινεζικής ηγεμονίας στην περιοχή».

Και πρέπει το δηλητήριο να ήταν ακόμα δυνατότερο και από σπαθί! Ο Xu περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το 1556 την ανατριχιαστική επίδραση της τοξίνης στο ανθρώπινο σώμα. Μας λέει ότι το δηλητήριο «καταναλώνει το θύμα από τα μέσα προς τα έξω, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία».

Τα συμπτώματα έμοιαζαν μάλιστα με αυτά της θερμοπληξίας, καθώς ο καταραμένος εραστής βίωνε παρατεταμένους πυρετούς, απώλεια όρεξης και βάρους και συχνότατους εμετούς σαν «μαλακό (ή μουχλιασμένο) βαμβάκι», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Μια γυναίκα που «ξελόγιαζε» με το γκου έναν άντρα, τον κρατούσε δίπλα της εκβιαστικά δηλαδή, θεωρούνταν αυτομάτως μάγισσα. Στις περισσότερες ιστορίες που επιβίωσαν εξάλλου από τις χρόνιες αυτές δηλητηριάσεις, τα θύματα ήταν άντρες. Το πράγμα ακολουθούσε μάλιστα μια απαρέγκλιτη, σχεδόν νομοτελειακή, ακολουθία.

Έπειτα από μερικές μέρες άφθονων ερωτικών συνευρέσεων, η γυναίκα απαγόρευε στον εραστή της να επιστρέψει στο σπίτι για κάμποσο καιρό. Ήταν εκείνη η εποχή του χρόνου (η πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα) που ετοιμαζόταν το γκου. Όταν το είχε στα χέρια της, μετέτρεπε πια τον ταξιδιώτη ή τον μπερμπάντη ντόπιο σε σωστό υποχείριο, καθώς όλοι ήταν πια σίγουροι πως δεν θα απομακρυνόταν από κοντά της. Ποτέ!

Από τα μέσα του 17ου αιώνα, η δηλητηρίαση με γκου είχε γίνει τόσο εκτεταμένη, ή τουλάχιστον ο φόβος της, που αναπτύχθηκαν πάμπολλες τεχνικές για τον εντοπισμό της τοξίνης και τη θεραπεία της.

Ο μεγάλος κινέζος γιατρός Zhang Lu συμβούλευε κατά τον 17ο αιώνα τους πολίτες της επαρχίας του: «Αν φάτε στα σπίτια [των ανθρώπων που ζουν εκεί], πάρτε αμέσως κέρατο ρινόκερου και ανακατέψτε καλά [το φαγητό]. Αν [το φαγητό] βγάλει έναν λευκό αφρό, είναι δηλητηριώδες, αν δεν υπάρχει αφρός, τότε δεν είναι».

Μόνο που το γκου και ο θρύλος του δεν πέθαναν τον 18ο αιώνα. Ο Chen Guoqun συμβουλεύει τους ταξιδιώτες το 1942 να κουβαλούν μαζί τους ξυλάκια φαγητού με ασημένιες απολήξεις και να τα βουτούν στο φαγητό ή το ποτό που τους προσφέρουν στις «ύποπτες» νότιες επαρχίες. Αν το ασήμι αλλάξει χρώμα, τότε το φαγητό είναι δηλητηριασμένο.

Αλλά και ο Xu Chunfu μας παραθέτει τουλάχιστον 15 θεραπείες, καθεμιά για ένα διαφορετικό είδος δηλητηρίασης από γκου. Αν νιώσεις, μας λέει, οποιαδήποτε δυσφορία στα άκρα μετά το πέρας του φαγητού, άρχισε να τις δοκιμάζεις μία-μία, καθώς την έχεις πατήσει.

Σήμερα βέβαια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ιστορικών και μελετητών θεωρούν πως το πράγμα δεν ήταν παρά στο πλαίσιο της προκατάληψης κατά των αδούλωτων μειονοτικών φυλών του Νότου. Μπορεί να ήταν αλήθεια σε κάποια ιστορική στιγμή, πιστεύουν πάντως πως η ιστορία των χιλίων χρόνων του γκου είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Κάποιοι ιστορικοί, όπως και η Hanson, το χρησιμοποιούν απλώς ως πυξίδα για να κατανοήσουν τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές της αχανούς Κίνας και μας λένε πως ήταν άλλη μια στερεοτυπική συμπεριφορά της πλειονότητας κατά των μικρών εθνοτικών ομάδων του κινεζικού Νότου. «Το αντίδοτο φτιαχνόταν στο φαντασιακό του αρσενικού και υπό τον φόβο των προσωπικών σχέσεων με τις γυναίκες των Lingnan και των Miao», καταλήγει η Hanson.

Ο φόβος πάντως του πανίσχυρου δηλητηρίου ήταν υπαρκτός στην Κίνα τουλάχιστον ως και τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν απαγορεύτηκε στις γυναίκες των επίμαχων φυλών να περιδιαβαίνουν τις τοπικές λαϊκές αγορές. Ακόμα όμως κι αν η ιστορία του γκου ήταν απλώς αντικείμενο θρύλων, η κοινωνική επίδρασή του ήταν πραγματικά κατακλυσμιαία, δημιουργώντας πραγματικά γεωγραφικά σύνορα μέσα στην αχανή Χώρα του Δράκου που διάρκεσαν για αιώνες και αιώνες.

Όσο για την κληρονομιά του γκου, συνεχίζει να ζει ακόμα και σήμερα, ως μεταφυσικός πια τρόπος να χειραγωγείς τον εραστή σου και να προκαλείς θάνατο με τη βοήθεια των πλασμάτων της φύσης. Των πέντε δηλητηριωδών…


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με μικρή άνοδο κατά 0,22% – Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Φατάχ Αλ Σίσι: Αθήνα και Κάιρο “επισφραγίζουν” την ισχυρή συμμαχία τους – Τι αποκαλύπτει η σημερινή συνάντηση

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε θέση στο Final 4 της Euroleague με τη μαγική εμφάνιση του Τσεντί Οσμάν

Δανάης Μπάρκα: Με εντολή της οι ρεπόρτερ μπαίνουν στα στούντιο του MEGA μόνο με συνοδεία security

Κακλαμάνης προς Κωνσταντοπούλου: “Αν δεν συνειδητοποιεί ότι δεν είναι πια Πρόεδρος της Βουλής θα αναγκαστεί να το αντιληφθεί”

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Επιβεβαιώθηκε επίσημα – Αποκάλυψη για το επιτελείο του Happy Day της νέας σεζόν

Ο Τιμωρός: Ο Λεωνίδας συνειδητοποιεί πως η Εβίτα θα γίνει ο εφιάλτης του!

Άλμα-ρεκόρ σημειώνει το Bitcoin, εκτοξεύτηκε πάνω από τα 96.000 δολάρια εν μέσω διαπραγμάτευσης ΗΠΑ – Κίνας

Από το φως του ήλιου στην πρίζα: Το ιαπωνικό πρόγραμμα OHISAMA στέλνει διαστημική ηλιακή ενέργεια στη Γη!

Politico: Μυστικές μηχανορραφίες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Κονκλάβιου – Οι παρεμβάσεις ισχυρών ηγετών για τον διάδοχο του Πάπα Φραγκίσκου

Υπόθεση Φιλιππίδη: Τα 3 ηχηρά ονόματα που προτάθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης

ΖΩΝΤΑΝΑ – Η ιστορική συνάντηση Τασούλα με τον Αλ Σίσι

Παναγοπούλου για Παπαγιάννη – Παυλίδου: «Δεν έχουμε καμία δουλειά να ασχοληθούμε!» Ήταν μπροστά στο συμβάν;

“Γαλανόλευκο” θρίαμβος στο Άμπου Ντάμπι με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και τους Έλληνες της Μονακό

Πανταζής για χωρισμό Μεταξά – Καπότση: «Μπορεί και να είπα καμία κουβέντα που να τους στεναχώρησα»

00:00 / 00:00

Ο θρυλικότερος πολεμιστής στην Ιστορία: Επέζησε σε δεκάδες μάχες μέχρι τα 109!

Ο Ζαν Τουρέλ, ο γηραιότερος στρατιώτης στην ιστορία, υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό μέχρι τα 109 του χρόνια, συμμετέχοντας σε δεκάδες μάχες από την ηλικία...

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Η τρομακτική ξηρασία 600.000 ετών που “εξαφάνισε” τη Μεσόγειο – Πώς...

Πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια, η Μεσόγειος ήταν μια τεράστια έρημος λόγω τεκτονικών αλλαγών που απομόνωσαν τη θάλασσα από τον Ατλαντικό. Αυτή η περίοδος...

Αυτό είναι το ελληνικό χωριό που αναγεννήθηκε μέσα από μια διαθήκη

Ο Ευστάθιος Ξεζωνάτος, Έλληνας μετανάστης στις ΗΠΑ, άφησε πίσω του μια σημαντική κληρονομιά για το χωριό του, τους Μεξιάτες Λαμίας, μέσω μιας διαθήκης που...

Οκτώ εκπληκτικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων που επιβιώνουν στο σήμερα

Το άρθρο αναδεικνύει οκτώ σημαντικές αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη εποχή. Καλύπτει εφευρέσεις όπως το ξυπνητήρι, οι αυτόματες πόρτες, το οδόμετρο,...

«Ωκεανός»: Tο ναυάγιο του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου στον Ινδικό Ωκεανό- 571 επιβάτες σώθηκαν από… τους μουσικούς

Ήταν 4 Αυγούστου 1991, όταν το κρουαζιερόπλοιο «Ωκεανός» βρέθηκε αντιμέτωπο με πελώρια κύματα, με τους μόνους που έσπευσαν να βοηθήσουν τους επιβάτες να ήταν...

Cuju: Το αρχαιότερο ποδόσφαιρο του πλανήτη που γεννήθηκε στην Κίνα

Το Cuju, η αρχαία μορφή ποδοσφαίρου που αναπτύχθηκε στην Κίνα γύρω στον 3ο αιώνα π.Χ., υπηρέτησε αρχικά ως σωματική άσκηση για στρατιώτες, προτού εξελιχθεί...

Εφιάλτης ο Ευρυδήμου: Αποκαλύπτοντας τον διαβόητο προδότη του αρχαίου κόσμου

Ο Εφιάλτης, γιος του Ευρυδήμου, θεωρείται ο μεγαλύτερος προδότης του αρχαίου κόσμου, καθώς το 480 π.Χ. υπέδειξε στους Πέρσες τη διαδρομή που οδηγούσε από...

Το μυστηριώδες ελληνικό χωριό που στοιχειώνεται από το θάνατο – Σήμερα στέκει έρημο

Η Αγία Ελεούσα, ένα πανέμορφο αλλά ερημωμένο χωριό στη Ρόδο, έχει συνδεθεί με ιστορίες θανάτου που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Χτισμένο αρχικά για...

Η Συλλογή Traveller αποκαλύπτεται: Αμύθητος χρυσός θησαυρός 160 εκατομμυρίων δολαρίων ανακαλύφθηκε κρυμμένος στο...

Μια εκπληκτική ανακάλυψη ήρθε στο φως, καθώς μια σπάνια συλλογή χρυσών νομισμάτων, κρυμμένη για πάνω από 50 χρόνια, αποκαλύφθηκε και εκτιμάται ότι αξίζει 160...

Potez 633: Τα θρυλικά γαλλικά βομβαρδιστικά που υπηρέτησαν στην ΕΒΑ

Το άρθρο αναφέρεται στα γαλλικά βομβαρδιστικά Potez 630 και Potez 633, που αναπτύχθηκαν για την Armée de l'air στα τέλη της δεκαετίας του 1930....

Θανατηφόρος μύκητας απειλεί να εξοντώσει εκατομμύρια ανθρώπους… αποκαλύπτει μελέτη

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης του θανατηφόρου μύκητα Aspergillus, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πνευμονικά προβλήματα σε ευάλωτα άτομα, καθώς...

2.500 χρόνια πριν: Κρυφό «δωμάτιο έκστασης» γεμάτο ψυχεδελικά αποκαλύφθηκε σε προ-Ίνκας τοποθεσία στο...

Αρχαιολόγοι στο Περού ανακάλυψαν ένα μυστικό δωμάτιο ηλικίας 2.500 ετών γεμάτο ψυχεδελικά ναρκωτικά στην προ-Ίνκας τοποθεσία Chavín de Huántar. Η ανακάλυψη περιλαμβάνει σωληνάρια εισπνοής...

Αποκαλύπτουμε τα στοιχειωμένα σπίτια της Αττικής – Τα μυστικά που “κρύβουν”

Το άρθρο εξερευνά τα στοιχειωμένα σπίτια της Αττικής, που συνδέονται με διάφορους θρύλους και ιστορίες τρόμου. Από το Σανατόριο της Πάρνηθας, που φημίζεται για...

Όταν το Μοναστηράκι έκρυβε σκοτεινά κελιά

Το άρθρο αναφέρεται στις στρατιωτικές φυλακές του Μοναστηρακίου στην Αθήνα κατά τη δεκαετία του 1930, σε μια εποχή που η Ελλάδα γνώριζε κοινωνικές και...

Μυστηριώδη πλάσματα αναδύονται μετά από 17 χρόνια υπόγειας ζωής! Τρισεκατομμύρια θα κατακλύσουν τις ΗΠΑ

Μετά από 17 χρόνια, τα περιοδικά τζιτζίκια του Brood XIV επιστρέφουν στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας ενθουσιασμό και περιέργεια. Η τελευταία τους εμφάνιση καταγράφηκε...

Τι κρύβεται στην έρημο της Βραζιλίας εδώ και 4.000 χρόνια; Οι τεράστιες κατασκευές που φαίνονται από το διάστημα!

Ένα μυστηριώδες δίκτυο τεράστιων κατασκευών, που εκτείνεται σε 88.000 τετραγωνικά μίλια στην έρημο της βορειοανατολικής Βραζιλίας, αποκαλύφθηκε μέσω δορυφορικών εικόνων.Στις άνυδρες εκτάσεις της βορειοανατολικής...

Ο απίστευτος πόλεμος-ρεκόρ: Διήρκεσε 335 χρόνια χωρίς ούτε έναν νεκρό!

Ο μεγαλύτερος πόλεμος στην ιστορία διήρκεσε 335 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1986 χωρίς να υπάρξει ούτε ένας νεκρός. Ξεκίνησε το 1651, όταν τα νησιά...

Κινεζικός πυρηνικός σταθμός θα “φυτευτεί” στη Σελήνη σε συνεργασία με τη Ρωσία

Η Κίνα και η Ρωσία προγραμματίζουν την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Σελήνη έως το 2035, στο πλαίσιο του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για...

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

Πάμε Δανάη: Οργή και σοκ των συνεργατών της Μπάρκα για το αιφνίδιο τέλος της...

Η εκπομπή "Πάμε Δανάη" του MEGA ανακοινώθηκε ότι θα...

«Καταπέλτης» η Χρυσηίδα Δημουλίδου κατά του Rouk Zouk: «Εμφανίζεται η Ζέτα Μακρυπούλια και πατάω...

Η Χρυσηίδα Δημουλίδου, τηλεκριτικός, ασκεί σφοδρή κριτική στο τηλεπαιχνίδι...

Κατερίνα Λέχου: Η εξομολόγηση για τον σύζυγό της, Μάνο Στρατάκη – «Θέλω να είμαι...

Η Κατερίνα Λέχου έκανε μια τρυφερή εξομολόγηση στο περιοδικό...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με μικρή άνοδο κατά 0,22% – Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Ήπια άνοδο σημειώνουν οι τιμές των μετοχών κατά την...

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε θέση στο Final 4 της Euroleague με τη μαγική εμφάνιση του Τσεντί Οσμάν

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την πρόκριση του στο Final 4...

Δανάης Μπάρκα: Με εντολή της οι ρεπόρτερ μπαίνουν στα στούντιο του MEGA μόνο με συνοδεία security

Μια αποκάλυψη έκανε η δημοσιογράφος του Super Κατερίνα, Μένια...

Σταματίνα Τσιμτσιλή: Επιβεβαιώθηκε επίσημα – Αποκάλυψη για το επιτελείο του Happy Day της νέας σεζόν

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή επιβεβαίωσε τη συνέχιση της συνεργασίας της...

Ο Τιμωρός: Ο Λεωνίδας συνειδητοποιεί πως η Εβίτα θα γίνει ο εφιάλτης του!

Στη νέα σειρά «Ο Τιμωρός» του Alpha, ο Λεωνίδας...

Άλμα-ρεκόρ σημειώνει το Bitcoin, εκτοξεύτηκε πάνω από τα 96.000 δολάρια εν μέσω διαπραγμάτευσης ΗΠΑ – Κίνας

Το Bitcoin καταγράφει σημαντική άνοδο, ξεπερνώντας τα 96.000 δολάρια,...

Από το φως του ήλιου στην πρίζα: Το ιαπωνικό πρόγραμμα OHISAMA στέλνει διαστημική ηλιακή ενέργεια στη Γη!

Η Ιαπωνία προχωρά σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με το...

Υπόθεση Φιλιππίδη: Τα 3 ηχηρά ονόματα που προτάθηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης

Η υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη συνεχίζει να απασχολεί το...

ΖΩΝΤΑΝΑ – Η ιστορική συνάντηση Τασούλα με τον Αλ Σίσι

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναντήθηκε με τον...

Παναγοπούλου για Παπαγιάννη – Παυλίδου: «Δεν έχουμε καμία δουλειά να ασχοληθούμε!» Ήταν μπροστά στο συμβάν;

Στην κάμερα του Πρωινού του ΑΝΤ1 παραχώρησε δηλώσεις σήμερα,...

Πανταζής για χωρισμό Μεταξά – Καπότση: «Μπορεί και να είπα καμία κουβέντα που να τους στεναχώρησα»

Ο Λευτέρης Πανταζής καλεσμένος στην εκπομπή της Σταματίνας Τσιμτσιλή,...

Το θρυλικό Yugo αναγεννάται ηλεκτρικά!

Το Yugo επιστρέφει στην αγορά με ηλεκτρική αναβίωση, υπό...

Xiaomi SU7 Ultra, στην πρόσφατη αναβάθμιση “εξαφανίστηκαν” 650 ίπποι

Η Xiaomi προκάλεσε αναστάτωση στους κατόχους του SU7 Ultra...

Ιράν: Πατέρας σκότωσε με μαχαίρι την 18χρονη κόρη του – Εξομολογήθηκε στη σύζυγό του την απιστία του

Στο Ιράν, μια 18χρονη αισθητικός, η Fatemeh Soltani, δολοφονήθηκε...

Κώστας Τσουρός για το τέλος του Πάμε Δανάη: «Μόνο αυτό το σχόλιο θα μπορούσα να κάνω»

Στην κάμερα του Breakfast@Star στο Star παραχώρησε δηλώσεις ο...

Παναθηναϊκός: Θρύλοι του “τριφυλλιού” ξεσηκώθηκαν μαζί για την πρόκριση στο Final 4 του Άμπου Ντάμπι

Ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε την πρόκριση στο Final 4 της...

Βόλος, 25-27 Απριλίου: Ένα επιτυχημένο δημοσιογραφικό συνέδριο

Από την Παρασκευή 25 μέχρι την Κυριακή 27 Απριλίου...

Αποκαλύπτουμε το θρυλικό φέρι μποτ που εγκαινίασε τη γραμμή Ρίο-Αντίρριο: Η συναρπαστική ιστορία του

Το άρθρο αναφέρεται στο θρυλικό φέρι μποτ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΙΑΣΕΜΙΔΗΣ»,...

Σαράντος επιτίθεται στη Δανάη Μπάρκα: «Το τέλος του Πάμε Δανάη ήταν θεϊκή τιμωρία! Θα πρέπει να προσέχει τι…»

Ο Δημήτρης Σαράντος σχολίασε το ξαφνικό τέλος της εκπομπής...

Δίκη Παπαγιάννη & Παυλίδου: Η οργισμένη αντίδραση του Μάνου – «Απαιτεί 80.000 ευρώ»

Στο Εφετείο Αθηνών βρέθηκαν σήμερα ο ηθοποιός Μάνος Παπαγιάννης...

Προσγειώθηκε στην Αθήνα ο ηγέτης της Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, έφτασε...

Λευτέρης Πανταζής: «Έχω ρίξει κι εγώ χαστούκι! Μου είπε σε συγχωρώ επειδή εγώ σε προκάλεσα»

Ο Λευτέρης Πανταζής, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή...

Ατζέντης Κοτάρσκι: «Πιστεύω πως θα εγκαταλείψει τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι»

Ο ατζέντης του Ντόμινικ Κοτάρσκι, Βιντσέντσο Καβαλιέρε, δήλωσε ότι...

Ταμπού: Αποκαλύπτεται το συγκλονιστικό φινάλε της σειράς!

Η δραματική σειρά «Ταμπού» του MEGA ολοκληρώνεται την Τετάρτη...

Modern Cinderella για Μαρία Αντωνά: «Ούρλιαξα! Μου έφερε την πόρτα στο κεφάλι»

Στη διαδικτυακή εκπομπή Τσάι με λεμόνι φιλοξενήθηκε η Modern...

Χανιά: Προφυλακίστηκαν 2 άνδρες για τη βίαιη επίθεση με τσεκούρι σε ντελιβερά

Δύο άνδρες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή για την...

Μέγκαν Μαρκλ: Αποκάλυψε σπάνια φωτογραφία του Άρτσι για τα γενέθλιά του

Η Μέγκαν Μαρκλ δημοσίευσε μια τρυφερή φωτογραφία του γιου...

Μάικ Τζέιμς για το Ολυμπιακός – Μονακό στο Final 4 του Άμπου Ντάμπι: «Είναι το πεπρωμένο μας»

Ο Μάικ Τζέιμς, γκαρντ της Μονακό, αναφέρθηκε στην επικείμενη...

ΟΣΥ: Δόθηκε παράταση για 413 μόνιμες προσλήψεις

Η ΟΣΥ ανακοίνωσε παράταση για την υποβολή αιτήσεων στις...

Το μυστηριώδες πείραμα τηλεπάθειας που συνέδεσε Αθήνα και Παρίσι το 1928

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα τηλεπάθειας που πραγματοποιήθηκε...

Συναγερμός στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς για τον τραυματισμό του σούπερ σταρ Κάρι

Ο Στεφ Κάρι υπέστη τραυματισμό κατά τη διάρκεια του...

Επιπλέον ημέρα γονικής άδειας εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την καθιέρωση μίας επιπλέον ημέρας...

Αποκάλυψη: Ο Λευτέρης Πανταζής ερωτευμένος με 30χρονη – «Ονειρεύομαι να γίνω πατέρας!»

Ο Λευτέρης Πανταζής, κατά την εμφάνισή του στην εκπομπή...

Μόσχα: Ιστορική τετραήμερη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη – Κρίσιμο ραντεβού με τον Πούτιν την Πέμπτη

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκινά σήμερα τετραήμερη επίσκεψη...

Η εντυπωσιακή αναγέννηση του Volvo XC70

Η Volvo επαναφέρει το XC70, ένα μοντέλο που έχει...

Έλενα Χριστοπούλου – Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Τεταμένη η τρίτη αναμέτρησή τους για τις συμβάσεις

Η τρίτη συνάντηση μεταξύ της Έλενας Χριστοπούλου και της...

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον Εύοσμο μετά από διαπληκτισμό οδηγών

Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, αστυνομικές αρχές ταυτοποίησαν τον 30χρονο Αλβανό...

Λιβάνιος: Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα είναι δημόσια – Tο σύστημα δεν έχει σκοπό να επιβάλει κυρώσεις

Για την αξιολόγηση στο δημόσιο μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών,...

Αμφιλοχία: 95χρονος εντοπίστηκε νεκρός με τραύματα στο κεφάλι από γκλίτσα – Συνελήφθη ο 67χρονος γιος του

Στην τοπική κοινωνία του Χαλκιόπουλου Βάλτου, επικρατεί σοκ μετά...

Γιάννης Πανταζόπουλος (Air France-KLM): Η Γαλλία αναδεικνύεται σε κλειδί του ελληνικού τουρισμού

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής της Air France-KLM, επισημαίνει...

Θεσσαλονίκη: Τρεις ανήλικες βιντεοσκόπησαν τον άγριο ξυλοδαρμό 14χρονης

Στη Θεσσαλονίκη, τρεις ανήλικες επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν μια 14χρονη...

Ινδία–Πακιστάν: Αιματηρή σύγκρουση στο Κασμίρ με τουλάχιστον 36 νεκρούς από πυρά και βομβαρδισμούς – Ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη

Οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν επιδεινώνονται δραματικά με τις τελευταίες συγκρούσεις...

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η συγκλονιστική εξομολόγηση στην Κατερίνα Καραβάτου – «Το συγνώμη δεν το λέω για…»

Η Τίνα Μεσσαροπούλου, κατά τη διάρκεια της εκπομπής "Happy...

Η γη της ελιάς: Το DNA καίει τον Στάθη για τον θάνατο της Αρετής – Ο Μιχάλης τον σώζει

Η είδηση του θανάτου της Αρετής στα επόμενα επεισόδια...

Βατικανό: Αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες πριν από το Κονκλάβιο – Έτοιμη η Καπέλα Σιξτίνα να υποδεχθεί τους Καρδινάλιους

Μια ιστορική διαδικασία, «βυθισμένη» σε περίπου 533 χρόνια παράδοσης...

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Οι ΦοΣΕ να μετατραπούν σε ευέλικτους πυλώνες του ηλεκτρικού συστήματος

Ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ,...

Σοφία Παυλίδου – Μάνος Παπαγιάννη: Στα δικαστήρια ξανά για την υπόθεση ξυλοδαρμού

Ο Μάνος Παπαγιάννης και η Σοφία Παυλίδου θα συναντηθούν...

Άριελ Κωνσταντινίδη: «Η μήτρα δεν έχει ηλικία! Δεν υπάρχει μπαμπάς» – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για πρώτη φορά

Η Άριελ Κωνσταντινίδη, σε πρόσφατη συνέντευξή της, μιλά ανοιχτά...

Σταματίνα Τσιμτσιλή αποκαλύπτει για Δανάη Μπάρκα: «Της ανακοινώθηκε το τέλος της εκπομπής και της έδωσαν…»

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή σχολίασε το πρόωρο τέλος της εκπομπής...

Κυκλοφοριακό χάος: Ουρές χιλιομέτρων σε Κηφισό, Κηφισίας και Λεωφόρο Αθηνών – Ταλαιπωρία στην Αττική Οδό

Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας παραμένει εξαιρετικά δύσκολη,...

Πότε συμφέρει η σύνταξη με πλασματικά έτη

Διπλή αύξηση στη σύνταξη, που σε ετήσια βάση μπορεί...