Αυτές ήταν οι αρχαίες ελληνικές αποικίες του Εύξεινου Πόντου

Ανακαλύψτε τις αρχαίες ελληνικές αποικίες του Εύξεινου Πόντου και τη σημασία τους στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Ο Στράβων αναφέρει πως στην αρχαιότητα, η Μαύρη Θάλασσα συχνά αποκαλείτο απλά Πόντος (δηλ. η Θάλασσα).

Για το μεγαλύτερο μέρος η ελληνική παράδοση αναφέρεται στη Μαύρη Θάλασσα ως Εύξεινος Πόντος, (Φιλόξενη Θάλασσα). Ο όρος αποτελει ευφημισμό που αντικατέστησε τον πρότερο όρο Άξεινος Πόντος (Αφιλόξενη Θάλασσα), τον οποίο πρωτοσυναντάμε στον Πίνδαρο (αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.).

Ο Στράβων πιστεύει πως η Μαύρη Θάλασσα αποκαλείτο αφιλόξενη προ της Ελληνικής αποικιοποίησης, γιατί η διάπλευσή της ήταν δύσκολη, και γιατί οι ακτές της κατοικούνταν από άγριες φυλές, και πως το όνομα άλλαξε σε φιλόξενη αφού οι Μιλήσιοι αποίκησαν την περιοχή, καθιστώντας την μέρος του Ελληνικού πολιτισμού.

Η γη στο ανατολικό όριο της Μαύρης Θάλασσας, η Κολχίς (σημερινή Γεωργία), σηματοδοτούσε για τους Έλληνες ένα από τα όρια του αποικιακού τους χώρου.

Κατά την Ελληνική μυθολογία η περιοχή κατοικείτο από τη θεότητα «Πόντος», γιος του Αιθέρα και της Γαίας. Είναι επίσης η θάλασσα την οποία διέσχισε ο Ιάσονας κατά την Αργοναυτική εκστρατεία με το μυθικό πλοίο Αργώ. Η μυθολογία φέρει δε τον Αυτόλυκο, μέλος της Αργοναυτικής εκστρατείας, ως ιδρυτή της Σινώπης.

Κατά τους Ιστορικούς ο Πόντος αποικίζεται από τους Έλληνες από τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η πόλη δε της Μιλήτου φέρεται σαν ιδρύτρια πολλών πόλεων τόσο στα δυτικά, όσο και στα ανατολικά παράλια του Ευξείνου Πόντου. Αυτές ήταν οι αρχαίες ελληνικές αποικίες του Εύξεινου Πόντου

Οι κυριότερες Ελληνικές πόλεις της περιοχής:

Ίστρος, Ιστρόπολις

Η βορειότερη Ελληνική πόλη της αρχαίας Θράκης, στη λεγόμενη Κάτω Μοισία, κοντά στο άλλοτε χωριό Καρά Ομάν που πρόσφατα μετονομάσθηκε σε Ιστρία. Ιδρύθηκε, σύμφωνα με τον Ευσέβιο, από Μιλήσιους το έτος 657, επάνω σε βραχώδη νησίδα στο λεγόμενο «Ιερόν στόμα» του ποταμού Ίστρου ( Δουνάβεως ) από τον οποίο και έλαβε το όνομά της, όπως μαρτυρεί ο Σκύμνος ο Χίος. Το πολίτευμά της αρχικά ήταν ολιγαρχικό και από την κλασική εποχή κι εντεύθεν δημοκρατικό, από δε το έτος 400 έκοψε και δικό της ασημένιο νόμισμα. Επί Φιλίππου και Αλεξάνδρου παρέμεινε αυτόνομη, και αργότερα πρωτοστάτησε στην λεγομένη Ομοσπονδία της Πενταπόλεως, αλλά αποκοπείσα σταδιακά από τους βασικούς εμπορικούς δρόμους άρχισε να φθίνει, κατά την εποχή δε του Στράβωνος ( αρχές 1ου αιώνος μΧ. ) ήταν μικρό πολίχνιο. Οι ανασκαφές του 1914 ανέδειξαν το ρωμαϊκό τείχος της πόλεως, πάχους τριών μέτρων με πολλαπλούς πύργους ύψους έως και 8 μ. και έφεραν στο φώς δύο Ναούς των κλασικών χρόνων, έναν του 5ου αιώνος της Θεάς Αφροδίτης και έναν του 4ου αιώνος του Μεγάλου Θεού με αναθήματα του Πεισιστράτου Μνησικλέους εκ Θάσου.

Τόμις, Τομεύς, Tόμοι

Αποικία των Μιλησίων ιδρυθείσα περί τον 7ο αιώνα, 250 – 300 στάδια νοτίως της πόλεως Ίστρου. Κατά την τοπική παράδοση εκεί είχε θάψει ο βασιλεύς της Κολχίδος Αιήτης τα κομμάτια του υιού του Αψύρτου, που τον σκότωσε η Μήδεια κατά την φυγή της με τους Αργοναύτες για να καθυστερήσουν οι διώκτες τους. Επί των διαδόχων του Αλεξάνδρου η πόλη υπετάγη στον Λυσίμαχο, εναντίον του οποίου εξεγέρθηκε το 313 μαζί με τις υπόλοιπες Ελληνικές πόλεις της περιοχής, με συμμάχους τους Θράκες και τους Σκύθες. Ο Λυσίμαχος κατέστειλε την εξέγερση, αλλά η πόλη ελευθερώθηκε αργότερα, το 292 μετά την ήττα και αιχμαλωσία του Λυσιμάχου από τους Σκύθες. Αμέσως μετά η Τόμις σχημάτισε με άλλες ισχυρές πόλεις της περιοχής ( Οδυσσό, Διονυσόπολη, Ίστρο και Καλλάτιδα ) την Ομοσπονδία της Πενταπόλεως (και αργότερα Εξαπόλεως με την προσθήκη της Μαρκιανουπόλεως). Η πόλη έκοψε και δικό της ασημένιο και χάλκινο νόμισμα με πιο συνηθισμένο τύπο τους την κεφαλή του Ποσειδώνος έμπροσθεν και αετό εντός δρύϊνου στεφάνου όπισθεν. Οι Πλίνιος ( IV, 18 ), Πομπόνιος Μέλας και Αμμιανός Μαρκελίνος ( XXVΙΙ, 4, 12 ) την περιγράφουν ως μία από τις ωραιότερες πόλεις του Ευξείνου. Στους υστερορωμαϊκούς χρόνους με την υποδιαίρεση της επαρχίας της Μοισίας, οι Τόμοι έγιναν πρωτεύουσα της λεγομένης Μικρής Σκυθίας, έπεσαν ωστόσο αργότερα σε μαρασμό, όταν ο Κωνσταντίνος απαγόρευσε την αυτοθέσμισή τους και τους μετονόμασε σε Κωνσταντία (εξού και το μετέπειτα τούρκινο όνομά της Κιουστέντζε και το βουλγαρικό Κονστάντζα).

Κάλλατις, Κερβάτις

Παράλια αποκία των Μιλησίων, όπου σήμερα η ρουμανική πόλη Μαγγαλια 44 χλμ. νοτίως της Κονστάντζας, ιδρυθείσα τον 7ο αιώνα ( κατά τον Πομπόνιο Μέλαν ), ή των Ηρακλεωτών του Πόντου μετά από χρησμό (κατά τους Στράβωνα, Πλίνιο, Μέμνονα, Σκύμνο τον Χίο) νοτίως των Τομών. Αρχικώς λεγόταν Κερβάτις και μετονομάσθηκε, κατά τον Σκύμνο, περίπου όταν ανέβηκε στον Μακεδονικό θρόνο ο Αμύντας ο Α. δηλαδή περί το έτος 540. Κατά τον 4ο και 3ο αιώνα γνώρισε εξαιρετική ακμή και ευημερία εξαιτίας των τοπικών εργαστηρίων κεραμεικής, υπήρξε δε η πατρίδα του ιστορικού Δημητρίου Καλλατιανού (20 βιβλία περί Ασίας και Ευρώπης, όπως μαρτυρεί ο Διογένης Λαέρτιος) και του δραματουργού Ίστρου. Γύρω στο έτος 260 η πόλη ήλθε σε πόλεμο κατά του αρχαίου Βυζαντίου, για τη διεκδίκηση τοπικών εμπορικών δρόμων, ηττήθηκε όμως και έκτοτε έπεσε σε παρακμή που ολοκληρώθηκε με την απαγόρευση της αυτοθέσμισής της από τον Κωνσταντίνο. Σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η προκυμαία της αρχαίας πόλεως, καθώς και διάσπαρτα ερείπια.

Τετρισιάς, Τίριζις άκρα, Τίριζα

Μικρή οχυρωμένη πόλη στο σημερινό ακρωτήριο «Καλή Άκρη»( Caput Caliacra ).
Ο Μακεδών Λυσίμαχος τη χρησιμοποιούσε ως θησαυροφυλάκιο.

Βιζώνη

Αποικία της Μεσημβρίας, νοτίως της Τιριζίδος, όπου σήμερα είναι η Βουλγαρική πόλη Καβάρνα. Ο Στράβων αναφέρει ότι μεγάλο τμήμα της είχε καταποθεί από σεισμό αν και αργότερα η πόλη ανέκαμψε και γνώρισε νέα ακμή. Κατά τον Στέφανο Βυζάντιο οι κάτοικοι λέγονταν Βιζώνιοι, Βιζωναίοι ή Βιζωνίται. Λόγω της μακρόχρονης Βυζαντινής ζωής της κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως κάστρο ελάχιστες αρχαιότητες έχουν διασωθεί και αυτές ως εντελεώς άμορφα ερείπια.

Διονυσόπολις

Επιφανής και πολυάνθρωπη πόλη μικτού πληθυσμού Ελλήνων, Σκυθών και μιγάδων, 15 περίπου χλμ. δυτικώς της Βιζώνης, όπου σήμερα η Βουλγαρική κωμόπολη Μπαλτζίκ. Αρχικά λεγόταν Κρουνοί, μετονομάσθηκαν δε σε Διονυσόπολη, εξαιτίας ενός αγάλματος του Θεού Διονύσου που εκβράσθηκε στην παραλία της. Έκοψε επί Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων δικό της νόμισμα, η δε ακμή της βεβαιώνεται έως και τον 4ο αιώνα μΧ. από τον Αμμιανό Μαρκελίνο. Στο χώρο της αρχαίας πόλεως βρέθηκαν μερικά μαρμάρινα αγάλματα Ελληνιστικής εποχής που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Σόφιας.

Οδυσσός, Οδησσός

Αρχαία πόλη της θρακικής Κάτω Μοισίας, διάφορη της ομώνυμης Ρωσικής. Έστεκε στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, βόρεια των εκβολών του νύν ποταμού Προβάντισκα, όπου σήμερα η Βουλγαρική πόλη Βάρνα. Η Οδυσσός ιδρύθηκε από Μιλήσιους αποίκους στις αρχές του 6ου αιώνος και εξελίχθηκε γρήγορα σε μεγάλη και πλούσια πόλη, ιδρυτικό μέλος της ομόσπονδης «Πενταπόλεως» του Ευξείνου. Οι εκεί ανασκαφές έφεραν στο φώς πολλές επιγραφές, αγάλματα και νομίσματα ( εντόπιας κοπής, ακόμη και χρυσοί στατήρες και τετράδραχμα που καλύπτουν την χρονική περίοδο από τον 4ο έως και τον 2ο αιώνα μ.Χ. ). Στους πρωτοβυζαντινούς χρόνους πάντως είχε συρρικνωθεί σε μικρό οχυρό χωρό, έδρα επισκόπου.

Πρόβατον

Αρχαία θρακική πόλη της Κάτω Μοισίας, όπου η νύν Βουλγαρική πόλη, Προβάντια, 42 χλμ. δυτικώς της Βάρνας. Η ίδρυση του Προβάτου ανάγεται στην προ της εισβολής του Δαρείου ( 507 ) εποχή και η ζωή της μαρτυρείται σε πλήρη ακμή έως τουλάχιστον και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Νίψα

Αρχαιότατη πόλη της Κάτω Μοισίας, πρωτεύουσα της θρακικής φυλής των Νιψαίων. Η πόλη υπετάγη αμαχητί στον Δαρείο ( Ηρόδοτος 4, 93 ).

Σαρδική

Ελληνική πόλη στο ομώνυμο υψίπεδο της Έσω Δακίας όπου σήμερα βρίσκεται η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια. Η πόλη ιδρύθηκε στην περιοχή των Θρακικών φυλών των Τρήρων, Τιλαταίων και Σέρδων, αργότερα δε γνώρισε μεγάλη ακμή, έχοντας εξελληνίσει πλήρως τους πολίτες της ασχέτως καταγωγής, αυτοδιοικούμενη από τη Βουλή και τον Δήμο της με καθαρά Ελληνική λατρεία. Το 28 όλη η περιοχή υπετάγη στον Ρωμαίο Λικίνιο Κράσσο και αργότερα το 46 μ.Χ. προσαρτήθηκε κανονικά στην Αυτοκρατορία, τειχίσθηκε δε επί Τραϊανού για να προστατευθεί από τις βαρβαρικές επιδρομές και λαμπρύνθηκε επί Μάρκου Αυρηλίου. Επί Κωνσταντίνου επλήγη η αυτοδιάθεσή της καταργηθέντων των Ελληνικών πολιτικών θεσμών της και κατέληξε μία τυπική χριστιανική κωμόπολη, παρά το ότι φιλοξένησε ακόμη και Σύνοδο το έτος 347 μ.Χ. (κατά της αίρεσης των Ευσεβιανών). Εκατό ακριβώς χρόνια αργότερα (447 μ.Χ.), αλώθηκε και καταστρέφηκε από τους Ούνους του Αττίλα.

Βιζύη

Την πόλη Βιζύη ίδρυσε ο Θραξ στρατηγός του Λυσιμάχου Βίζυς, μετά την καταστροφή της οχυρωμένης αρχαίας θρακικής πόλεως των Κοτυδών Δάματα. Η πόλη διέθετε λαμπρά κτίρια και Ναούς της Θεάς Δήμητρος και του Θεού Ασκληπιού, τη δε λαμπρότητά της διετήρησε επί Ρωμαϊκών χρόνων (με δική της μάλιστα και περίτεχνη νομισματοκοπή) ως αποτέλεσμα της φιλίας της προς τη Ρώμη. Νοτίως της Βιζύης (θέση Μακγριώτισσα) βρέθηκαν ενδείξεις Ναού και βάθρο αναθήματος του Γαίου Ιουλίου Κρόκου προς τον Θεό Σωτήρα Δία («Ύψιστο Άγιο Θεό») ευχαριστήριο της σωτηρίας φίλων του κατά τον εντόπιο Κοιλαλητικό Πόλεμο. Η περιοχή φιλοξενεί πάνω από 30 Μακεδονικές και Ρωμαϊκές «τούμπες», υδραγωγεία και έχουν βρεθεί αρκετές περικαλλείς προτομές, αρχαϊκές κόρες, Ερμές, κορινθιακά κιονόκρανα, θεμέλια κτιρίων και Θεάτρου, καθώς και νεκροταφείο. Την ευημερία της πόλεως έπληξε ο Κωνσταντίνος, που κατάργησε τους πολιτικούς της θεσμούς και τη νομισματοκοπή, οδηγώντας την σε μαρασμό και υποβιβάζοντάς την σε ένα μικρό οχυρό χωριό των Βυζαντινών. Πολλά από τα σπασμένα αγάλματα της πόλεως χρησιμοποιήθηκαν τον 19ο αιώνα για την κατασκευή της Μητρόπολης.

Απολλωνία παρ’ Ευξείνω (σημερινή Σωζόπολη)

Αποικία των Μιλησίων στη δυτική παραλία του Ευξείνου Πόντου, ιδρυθείσα περί το έτος 610, διοικηθείσα κάποτε (κατά τον Αιλιανό) και από τον φιλόσοφο Αναξίμανδρο ( περ. 570 ). Το 515 υπετάγη αμαχητί στους Πέρσες του Δαρείου και στη συνέχεια υπήρξε αυτόνομη με δική της μάλιστα νομισματοκοπή από το έτος 430 κι εντεύθεν (με τα ονόματα των αρχόντων της), είχε δε μεγαλοπρεπή Ναό του Θεού Απόλλωνος με κολοσσιαίο άγαλμα, έργο του Καλάμιδος.
Η πόλη συνεργάθηκε με τους Μακεδόνες κατά των Θρακών (342-339), είχε δε ολιγαρχικό πολίτευμα το οποίο δοκιμάσθηκε όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης από δύο στάσεις (μία εξαιτίας της αποδοχής βαρβάρων ως πολιτών και μία εξαιτίας καταχρήσεων των ολιγαρχικών). Το 323 ο Μακεδών μονάρχης Λυσίμαχος κατέστησε την πόλη φόρου υποτελή, το 316 επαναστάτησε όμως μαζί με άλλες πόλεις. Το 72 την κατέστρεψε ο Ρωμαίος Μάρκος Λούκουλλος και μετέφερε το περίφημο άγαλμα του Θεού Απόλλωνος στο Ρωμαϊκό Καπιτώλιο. Αργότερα ο Θραξ άρχων Μητόκος Τάρουλος ξανάκτισε την πόλη, η οποία κυριεύθηκε και λεηλατήθηκε 20 χρόνια αργότερα από τους Γέτες του Βυρεβίστα. Η πόλη έκτοτε παρήκμασε και αργότερα, με την επικράτηση του Χριστιανισμού μετονομάσθηκε τον 4ο αιώνα μ.χ.χ. σε Σωζόπολη και τα ίχνη της χάθηκαν από την Ιστορία επί τουλάχιστον 8 αιώνες, με εξαίρεση την πληροφορία ότι το 515 κατελήφθη κατά την ανταρσία του Γότθου Φοιδετάρου Βιταλιανού κατά του αυτοκράτορος Αναστασίου.

Θυνιάς

Αρχαία αποικία των Μιλησίων στην καταγωγή Απολλωνιατών, ιδρυθείσα στις αρχές του 6ου αιώνος όπου σήμερα η Βουλγαρική πόλη Νιάδα ή Ινιάδα.

Σαλμυδησσός, Μήδεια

Αρχαιοτάτη πόλη των Μελινοφάγων Θρακών στα παράλια του Ευξείνου πλησίον της οποίας κατοικούσε ο μάντις Φινεύς, υιός του Αντήνορος, που αναφέρεται στη διήγηση της Αργοναυτικής εκστρατείας. Η πόλη, οι ακτές της οποίας ήσαν άγριες και δυσπρόσορμες, ονομάσθηκε κατά την ύστερη Ρωμαϊκή εποχή Μήδεια. Από Μακεδονοκρατίας, η πόλη ήταν πολύ πλούσια, ισχυρή στρατιωτικά και προστατευόταν από επιβλητικά τείχη.

Τινόπολις, Φινόπολις, Φιλόπολις

Αρχαία Θρακική πόλη στο από την πλευρά του Ευξείνου στόμιο του Βοσπόρου. Έλαβε το όνομά της από τον μάντι Φινέα και στους ιστορικούς χρόνους εποικίσθηκε από τους Μεγαρείς ιδρυτές του Βυζαντίου.

Βεσσαπάρα

Αρχαία Θρακική πόλη, πρωτεύουσα της φυλής των σκληροτράχηλων Βεσσών, με περίφημο Μαντείο του Θεού Διονύσου. Έστεκε 10 χλμ. ΝΑ του σημερινού Τατάρ Παζαρτζίκ, το δε όνομά της στη Θρακική γλώσσα σημαίνει «Πόλη των Βεσσών» ( Βέσσα και Πάρα ). Από τον 3ο αιώνα οι Βεσσοί ήσαν εντελώς Έλληνες κατά τα ήθη, μιλούσαν Ελληνικά και λάτρευαν αποκλειστικά τους Έλληνες Θεούς, πολέμησαν δε αυτοί γενναιότατα κατά των Ρωμαίων, η πόλη τους όμως κατεστράφη μετά την κατάληψή της το έτος 72 από τις λεγεώνες του Λούκουλλου. Η πόλη πρέπει πάντως να ξανακτίσθηκε και να γνώρισε νέα ακμή επί Αντωνίνων, κατά τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους αναφέρεται μάλιστα ( από τον Προκόπιο ) ως μία από τις οχυρωμένες πόλεις της περιοχής.

Χερσόνησος

Η περιοχή της Χερσονήσου, η οποία είχε και το όνομα Μεγαρικά ( σημερινή Σεβαστούπολη ), αποικήθηκε τον 6ο αιώνα από Ίωνες και αργότερα κατά τον 4ο αιώνα από ΔωΟ Στράβων αναφέρει πως στην αρχαιότητα, η Μαύρη Θάλασσα συχνά αποκαλείτο απλά Πόντος (δηλ. η Θάλασσα).ριείς. Σύμφωνα με την παράδοση η αποίκηση έγινε μετά από υπόδειξη του Μαντείου των Δελφών.


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ο πατέρας της 14χρονης που βασανίστηκε από 3 ανήλικες – «Της έσπασαν δόντια και τη χτυπούσαν με κλωτσιές παντού»

Η Γη της Ελιάς – Η Αρετή σοκάρει αποκληρώνοντας τη Βασιλική: Τι κρύβει η διαθήκη

Μαίρη Χατζηπαύλου αποκαλύπτει για Γιώργο Λιάγκα: «Δεν ήταν στημένο αυτό που είπα»

ΖΩΝΤΑΝΑ – Οι κρίσιμες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Φατάχ Αλ Σίσι

Παναθηναϊκός – Προμηθέας Πάτρας: Αλλαγή ημέρας και ώρας για το παιχνίδι των πλέι οφ της Euroleague

Προσωρινό “μπλακ άουτ” σε Taxisnet, πόθεν έσχες και e-παράβολο τον Μάιο λόγω αναβάθμισης

Αποκαλύφθηκαν οι πρώτες λεπτομέρειες για το επερχόμενο Volvo XC70

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το παλαιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο

Χαλκιδική: Εξαρθρώθηκε σπείρα που ανατίναζε ΑΤΜ με λεία-μαμούθ 170.000 ευρώ – Έριχναν λευκή σκόνη στα οχήματά τους για να εξαφανίσουν τα ίχνη

Τρέμουν τον Ήλιο – H NASA προειδοποιεί: “Ο Ήλιος θα μας εξαφανίσει – Μόνο ο Άρης μας σώζει”

Coffeeco Upcycle: Σημαντικοί διεθνείς επενδυτές ενισχύουν την εταιρεία

Βατικανό: Αίνιγμα με Καρδινάλιο από την Αφρική που καταγγέλλει πως τον απέκλεισαν από το Κονκλάβιο – «Είμαι υγιέστατος για να συμμετέχω»

Χρύσα Ρώπα: «Ραγίζει» καρδιές για την απώλεια της Καίτης Κωνσταντίνου – «Πονάει το σώμα μου! Πονάει η αφή μου»

ΣΕΒ: Αισιόδοξες οι επιχειρήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη δική τους ανάπτυξη

Ο εκδικητής: Ο Λεωνίδας έτοιμος να πάρει την καθοριστική απόφαση-βόμβα

00:00 / 00:00

Αποκαλύφθηκε μυστηριώδες ιερό του Απόλλωνα στην Κύπρο με εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα μέχρι και...

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ξανά ένα χαμένο ιερό του θεού Απόλλωνα κοντά στην αρχαία πόλη Ταμασσού στην Κύπρο, το οποίο είχε ανασκαφεί το 1885 αλλά παρέμεινε...

Επιστήμονες αποκάλυψαν τα μυστικά ενός μεσαιωνικού αλχημιστή και έμειναν άφωνοι με ένα εύρημα

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε την παρουσία βολφραμίου σε θραύσματα από το αλχημικό εργαστήριο του διάσημου αστρονόμου Τύχου Μπράχε, αναδεικνύοντας μια εκπληκτική πτυχή της αλχημικής...

Ποια είναι η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε απανθρακωμένο πάπυρο 2.000 ετών

Ερευνητές αποκάλυψαν ποια ήταν η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε αρχαίους πάπυρους του Ερκουλάνεουμ, οι οποίοι είναι ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών.Πρόκειται για κυλίνδρους που...

Ποια είναι η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε απανθρακωμένο πάπυρο 2.000 ετών

Ερευνητές αποκάλυψαν ποια ήταν η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε αρχαίους πάπυρους του Ερκουλάνεουμ, οι οποίοι είναι ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών.Πρόκειται για κυλίνδρους που...

Αποκάλυψη: Ποια αμερικανική πόλη βαπτίστηκε από τον ήρωα Δημήτριο Υψηλάντη

Η πόλη Υψηλάντι (Ypsilanti) στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ πήρε το όνομά της από τον Έλληνα στρατηγό Δημήτριο Υψηλάντη, μια ηρωική μορφή της ελληνικής Επανάστασης...

Σε αυτό το μέρος ο χρόνος κυλάει 9% πιο αργά για τους ανθρώπους…αποκαλύπτει...

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο χρόνος φαίνεται να κυλάει 8-9% πιο αργά κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως διαπιστώθηκε από συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν...

Αποκαλύπτονται οι πέντε μαγευτικές Ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας

Το άρθρο αναλύει τις πέντε ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας: την Ελευσίνα, την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο. Κάθε πόλη είχε...

Αποκάλυψη: Αυτή είναι η αρχαιότερη γλώσσα του πλανήτη

Το άρθρο εξετάζει το ζήτημα της αρχαιότητας των γλωσσών στον κόσμο, αναφέροντας ότι υπάρχουν πάνω από 7.100 γλώσσες, πολλές από τις οποίες κινδυνεύουν με...

Μυστηριώδης “βόμβα γύρης” σαρώνει το Λονδίνο: Οι κάτοικοι υποφέρουν από σφίξιμο στο στήθος,...

Μια μυστηριώδης "βόμβα γύρης" έχει πλήξει το Λονδίνο, προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα στους κατοίκους, όπως σφίξιμο στο στήθος, κόκκινα μάτια και θόλωση του εγκεφάλου. Παρά τις...

Από το φως του ήλιου στην πρίζα: Το ιαπωνικό πρόγραμμα OHISAMA στέλνει διαστημική...

Η Ιαπωνία προχωρά σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με το έργο OHISAMA, που στοχεύει στη συλλογή και ασύρματη μετάδοση ηλιακής ενέργειας από το διάστημα. Ένας...

Αποκαλύπτουμε το θρυλικό φέρι μποτ που εγκαινίασε τη γραμμή Ρίο-Αντίρριο: Η συναρπαστική ιστορία...

Το άρθρο αναφέρεται στο θρυλικό φέρι μποτ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΙΑΣΕΜΙΔΗΣ», το οποίο αποκτήθηκε το 1946 και ήταν το πρώτο που εξυπηρετούσε τη γραμμή Ρίο-Αντίρριο. Οι...

Το μυστηριώδες πείραμα τηλεπάθειας που συνέδεσε Αθήνα και Παρίσι το 1928

Το άρθρο αναφέρεται σε ένα πείραμα τηλεπάθειας που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1928, ταυτόχρονα σε Αθήνα και Παρίσι, από μέντιουμ και επιστήμονες. Σκοπός του...

Καθηγητής αποκαλύπτει το μυστήριο του εσωτερικού συστήματος φωτισμού του Παρθενώνα: “Εκπληκτικό!”

Ο ναός του Παρθενώνα στην Ακρόπολη των Αθηνών φιλοξενούσε ένα κολοσσιαίο άγαλμα από χρυσό και ελεφαντόδοντο, σκαλισμένο από τον διάσημο γλύπτη Φειδία το 438...

Το μυστικό αφροδισιακό: Πώς οι αρχαίοι Έλληνες εξασφάλιζαν πάθος και αντοχή στον έρωτα

Στην αρχαία Ελλάδα, οι αντιλήψεις γύρω από τον γάμο και τις σχέσεις ήταν διαφορετικές από σήμερα, με τον άντρα να έχει τη δυνατότητα να...

Ο θρυλικότερος πολεμιστής στην Ιστορία: Επέζησε σε δεκάδες μάχες μέχρι τα 109!

Ο Ζαν Τουρέλ, ο γηραιότερος στρατιώτης στην ιστορία, υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό μέχρι τα 109 του χρόνια, συμμετέχοντας σε δεκάδες μάχες από την ηλικία...

Επιστήμονες αποκαλύπτουν: Η τρομακτική ξηρασία 600.000 ετών που “εξαφάνισε” τη Μεσόγειο – Πώς “αναγεννήθηκε” ξανά

Πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια, η Μεσόγειος ήταν μια τεράστια έρημος λόγω τεκτονικών αλλαγών που απομόνωσαν τη θάλασσα από τον Ατλαντικό. Αυτή η περίοδος...

Αυτό είναι το ελληνικό χωριό που αναγεννήθηκε μέσα από μια διαθήκη

Ο Ευστάθιος Ξεζωνάτος, Έλληνας μετανάστης στις ΗΠΑ, άφησε πίσω του μια σημαντική κληρονομιά για το χωριό του, τους Μεξιάτες Λαμίας, μέσω μιας διαθήκης που...

Οκτώ εκπληκτικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων που επιβιώνουν στο σήμερα

Το άρθρο αναδεικνύει οκτώ σημαντικές αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη εποχή. Καλύπτει εφευρέσεις όπως το ξυπνητήρι, οι αυτόματες πόρτες, το οδόμετρο,...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χάος στη δίκη Φιλιππίδη: Η δικηγόρος του πετάχτηκε όρθια και χειροκροτούσε – «Είμαστε για...

Στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, που διεξάγεται σήμερα, παρουσιάστηκαν...

Πάμε Δανάη: Οργή και σοκ των συνεργατών της Μπάρκα για το αιφνίδιο τέλος της...

Η εκπομπή "Πάμε Δανάη" του MEGA ανακοινώθηκε ότι θα...

«Καταπέλτης» η Χρυσηίδα Δημουλίδου κατά του Rouk Zouk: «Εμφανίζεται η Ζέτα Μακρυπούλια και πατάω...

Η Χρυσηίδα Δημουλίδου, τηλεκριτικός, ασκεί σφοδρή κριτική στο τηλεπαιχνίδι...

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Γη της Ελιάς – Η Αρετή σοκάρει αποκληρώνοντας τη Βασιλική: Τι κρύβει η διαθήκη

Στην πρόσφατη εξέλιξη της σειράς "Γη της Ελιάς", η...

Μαίρη Χατζηπαύλου αποκαλύπτει για Γιώργο Λιάγκα: «Δεν ήταν στημένο αυτό που είπα»

Η Μαίρη Χατζηπαύλου, που πρόσφατα αποχώρησε από το Big...

ΖΩΝΤΑΝΑ – Οι κρίσιμες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Φατάχ Αλ Σίσι

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου,...

Παναθηναϊκός – Προμηθέας Πάτρας: Αλλαγή ημέρας και ώρας για το παιχνίδι των πλέι οφ της Euroleague

Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε επί της Εφές Αναντολού στα πλέι...

Αποκαλύφθηκαν οι πρώτες λεπτομέρειες για το επερχόμενο Volvo XC70

Η Volvo ετοιμάζεται να επαναφέρει το XC70 στην αγορά,...

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το παλαιότερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο

Ένας ιστορικός υποστηρίζει ότι ένα χωράφι στην σκωτσέζικη ύπαιθρο,...

Τρέμουν τον Ήλιο – H NASA προειδοποιεί: “Ο Ήλιος θα μας εξαφανίσει – Μόνο ο Άρης μας σώζει”

Η NASA και επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Tōhō...

Coffeeco Upcycle: Σημαντικοί διεθνείς επενδυτές ενισχύουν την εταιρεία

Σημαντικοί διεθνείς επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική νεοφυή...

Ο εκδικητής: Ο Λεωνίδας έτοιμος να πάρει την καθοριστική απόφαση-βόμβα

Στα επόμενα επεισόδια της σειράς "Τιμωρός" του ALPHA, ο...

Παναθηναϊκός: Θεραπεία ο Γεντβάι, αποφόρτιση για Σφιντέρσκι και Τζούρισιτς

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στα πλέι οφ...

Θεσσαλονίκη: Μαφιόζικα κυκλώματα διακινούσαν ναρκωτικά μέσα σε γήπεδα – Οι κωδικές λέξεις και οι «χρυσοί» λογαριασμοί

Στη Θεσσαλονίκη, δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν ναρκωτικά σε...

Γιατί οι πριγκίπισσες γεννούσαν δημόσια μπροστά σε θεατές;

Το άρθρο εξετάζει την παράδοση των γυναικών των βασιλικών...

Coffeeco Upcycle: Κορυφαίοι διεθνείς επενδυτές στηρίζουν δυναμικά την εταιρεία

Η ελληνική startup Coffeeco Upcycle AE εξασφάλισε 715.000 ευρώ...

Grand Hotel: Η Φρειδερίκη αποκαλύπτει τον δολοφόνο της Ελισάβετ!

Η άφιξη της Βαρόνης Φρειδερίκης στο "Grand Hotel" φέρνει...

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης – Η ανάρτηση Δένδια

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση...

Ελένη Μενεγάκη: Σε απόλυτη καλοκαιρινή διάθεση – Λάμπει μαυρισμένη με λευκό φόρεμα και προκαλεί φρενίτιδα!

Η Ελένη Μενεγάκη, με φόντο τον καλοκαιρινό ήλιο, δημοσίευσε...

Μην είδατε τον Παναή: Η συγκλονιστική ιστορία του θρυλικού άντρα που εγκατέλειπε τις γυναίκες

Ο Παναής ήταν ένας διαβόητος έμπορος που, εκμεταλλευόμενος την...

Ποια ονόματα έδιναν στα σκυλιά τους οι αρχαίοι Έλληνες;

Φανταστείτε ότι ζούσατε στην αρχαία Ελλάδα και αποφασίζατε να...

Και η Alpine εισβάλλει δυναμικά στον κόσμο των SUV

Η Alpine, μέχρι πρότινος αντίπαλος των SUV, εισέρχεται στην...

Greece’s Next Top Model: Παπαγεωργίου, Μπράτης και 3 ακόμα αστέρια οριστικοποιήθηκαν για το λαμπερό ριάλιτι

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα πέντε πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στην...

Η Μπαρτσελόνα «έκλεισε» τον Σενγκέλια και «τελειώνει» Ερνανγκόμεθ και Αμπρίνες

Ο αποκλεισμός της Μπαρτσελόνα από τη Μονακό στα πλέι...

Γιώργος Λυγγερίδης: Ομόφωνα καταδικάστηκε ο 19χρονος δράστης για τη δολοφονία του

Ο 19χρονος κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Μεικτό...

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίστηκαν οι τρεις ανήλικες που φέρονται να βασάνισαν 14χρονη και απαθανάτισαν την επίθεση

Ελεύθερες αφέθηκαν τρεις ανήλικες, δύο 14χρονες και μία 16χρονη,...

Αποκαλύφθηκε μυστηριώδες ιερό του Απόλλωνα στην Κύπρο με εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα μέχρι και αιγυπτιακά

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ξανά ένα χαμένο ιερό του θεού Απόλλωνα...

Ανδρέας Μικρούτσικος: Εισέβαλε αιφνιδιαστικά στην Καινούργιου – Σάστισε η παρουσιάστρια στο πλατό!

Ο Ανδρέας Μικρούτσικος εμφανίστηκε ζωντανά στην εκπομπή "Super Κατερίνα",...

Σωτήρης Τσιόδρας προειδοποιεί για long-COVID: «Άγνωστες οι επιπτώσεις με την εξέλιξη του συνδρόμου»

Ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, σε άρθρο του στον...

Λιάγκας: Η κρυφή σχέση του Λάζαρη με την Αραβανή – «Όταν τα πρωτοφτιάξανε…»

Ο Γιώργος Λιάγκας αποκάλυψε σε εκπομπή του ΑΝΤ1 μια...

Θεσσαλονίκη: Εξαρθρώθηκε πυρήνας 25 μελών ακροδεξιών οργανώσεων

Στη Θεσσαλονίκη, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 25 μελών...

Ηλέκτρα: Ο Βρεττός αποκαλύπτει τον απαγωγέα της Τιτίκας!

Στη σειρά «Ηλέκτρα» της ΕΡΤ, οι εξελίξεις εντείνονται καθώς...

ΣτΕ: Πράσινο φως για τη μετεγκατάσταση του καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη τη μεταφορά του...

Επιστήμονες αποκάλυψαν τα μυστικά ενός μεσαιωνικού αλχημιστή και έμειναν άφωνοι με ένα εύρημα

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε την παρουσία βολφραμίου σε θραύσματα...

Πάμε Δανάη: Σοκάρει με αποκάλυψη ο Λιάγκας – «Πιθανότατα να πήρε την απόφαση η Μπάρκα για το τέλος»

Στο Πρωινό του ΑΝΤ1, ο Γιώργος Λιάγκας αποκάλυψε ότι...

Η Lamborghini Revuelto που μεταμορφώνει την εμφάνισή της

Η Lamborghini παρουσίασε τη Revuelto, ένα αυτοκίνητο που αλλάζει...

Λαμίν Γιαμάλ: «Ορκίζομαι να κατακτήσω το Champions League με την Μπαρτσελόνα»

Ο Λαμίν Γιαμάλ, παρά τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα από...

ΑΣΕΠ: Τελευταία προθεσμία τη Δευτέρα (19/5) για 591 θέσεις εργασίας

Ως την Δευτέρα 19 Μαΐου 2025, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν...

Ποια είναι η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε απανθρακωμένο πάπυρο 2.000 ετών

Ερευνητές αποκάλυψαν ποια ήταν η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα...

Ποια είναι η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα σε απανθρακωμένο πάπυρο 2.000 ετών

Ερευνητές αποκάλυψαν ποια ήταν η λέξη που αποκωδικοποιήθηκε πρώτα...

Τασούλας σε Αλ Σίσι: Η μακραίωνη σχέση μας χαρακτηρίζεται από σχέσεις φιλίας και συνεργασίας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ...

Αποκάλυψη: Ποια αμερικανική πόλη βαπτίστηκε από τον ήρωα Δημήτριο Υψηλάντη

Η πόλη Υψηλάντι (Ypsilanti) στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ πήρε...