Καλλιπάτειρα: Η αρχαία Ελληνίδα που μπήκε κρυφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες μεταμφιεσμένη σε άντρα

Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας
  • Η Καλλιπάτειρα, ή Φερενίκη της Ρόδου, μπήκε κρυφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες μεταμφιεσμένη σε άντρα για να δει τον γιο της να αγωνίζεται στο παγκράτιο.
  • Γεννήθηκε στην Ρόδο, κόρη του αθλητή Διαγόρα και μητέρα του πρωταθλητή αθλητή Ευκλή.
  • Η Καλλιπάτειρα παραβίασε τους κανόνες συμμετέχοντας στους αγώνες και αποκάλυψε το φύλο της κατά τη διάρκεια του ενθουσιώδους συγχαρητηρίου προς τον γιο της.
  • Η οικογένειά της είχε εξαιρετική αθλητική κληρονομιά, με πολλούς Ολυμπιονίκες, όπως ο πατέρας της Διαγόρας.
  • Ο γιος της Πισίδωρος νίκησε στο παγκράτιο, με τη μητέρα του να αποκαλύπτει τη μεταμφίεσή της και να προκαλεί σάλο.
  • Η Καλλιπάτειρα αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα γυναίκας που παραβίασε τα κοινωνικά όρια της εποχής της για να υποστηρίξει την οικογένειά της.

που έζησε μεταξύ του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα, εναλλάσσοντας τη συμμετοχή του σε πολλούς πολέμους.

Aρχόντισσα Ροδίτισσα, πώς μπήκες;
Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία
εδώθε.* – Έχω εν’ ανίψι, τον Ευκλέα,
τρί’ αδέρφια, γιο πατέρα ολυμπιονίκες·

να με αφήσετε πρέπει, Ελλανοδίκες,
κι εγώ να καμαρώσω μες στα ωραία
κορμιά, που για τ’ αγρίλι* του Ηρακλέα
παλεύουν, θιαμαστές* ψυχές αντρίκιες.

Με τις άλλες γυναίκες δεν είμ’ όμοια·
στον αιώνα το σόι μου θα φαντάζει
με της αντρειάς τα αμάραντα προνόμια.

Με μάλαμα* γραμμένος το δοξάζει
σ’ αστραφτερό κατεβατό μαρμάρου*
ύμνος χρυσός τ’ αθάνατου Πινδάρου!

Εν προκειμένω, οι στίχοι είναι αφιερωμένοι σε μια γυναίκα που μεταμφιέστηκε κρυφά ανάμεσα στους προπονητές της αρχαίας Ολυμπίας για να δει τον γιο της να αγωνίζεται στο παγκράτιο και, όταν κέρδισε, έτρεξε να τον συγχαρεί τόσο ενθουσιωδώς που έχασε τα ρούχα στο τρέξιμο, αποκαλύπτοντας το φύλο της. Το όνομά της ήταν Καλλιπάτειρα , γνωστή και ως Φερενίκη της Ρόδου.

Δεν ήταν οποιαδήποτε γυναίκα αλλά είχε βασιλικό αίμα, κάτι που αναμφίβολα επηρέασε το γεγονός ότι δεν καταδικάστηκε σε θάνατο για την απάτη της, όπως συνηθιζόταν, μαζί με το γεγονός ότι ήταν μητέρα, αδερφή και κόρη ολυμπιονικών πρωταθλητών. Γεννήθηκε γύρω στο 396 π.Χ. στην Ιαλυσό (σημερινή Τριάντα ή Ιαλυσός), μια από τις τρεις πόλεις του νησιού της Ρόδου, με πατέρα τον βασιλιά Διαγόρα και τους παππούδες της Δαμαγήτο και Αριστομένη από τη Μεσσηνία. Ο Διαγόρας δεν ήταν μόνο μονάρχης αλλά και πολυπρωταθλητής στους τέσσερις μεγάλους Πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες της αρχαιότητας, δηλαδή στους Ολυμπιακούς, Νεμείς, Ισθμιακούς και Πυθίους.

Η ειδικότητα του Διαγόρα ήταν η πυγμαχία (αρχαία πυγμαχία), στην οποία κέρδισε δύο φορές στην Ολυμπία, δύο στη Νεμέα, τέσσερις φορές στον Ισθμό της Κορίνθου και τουλάχιστον μία φορά στους Δελφούς, τους χώρους των προαναφερθέντων αγώνων. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος που φέρει το όνομά του (εκτός από το αεροδρόμιο της Ρόδου) και ότι ο διάσημος ποιητής Πίνδαρος του αφιέρωσε την έβδομη από τις Ολυμπιακές του Ωδές.

Ο Διαγόρας της Ρόδου απέκτησε οικογένεια πρωταθλητών αθλητών. Εκτός του ότι τους έμαθε την ίδια αθλητική και ενάρετη συμπεριφορά που είχε δείξει στον αγώνα, εκπαίδευσε προσωπικά τους τρεις γιους του, τους οποίους ονόμασε Δαμάγετο, Ακουσίλαο και Δωριέα. Έγιναν όλοι Ολυμπιονίκες σε διάφορες ειδικότητες (παγκράτιο και πυγμαχία) και αρκετές φορές, έτσι απαθανατίστηκαν στη γλυπτική δίπλα στον πατέρα τους.

Σε μια από τις ολυμπιακές τους νίκες, απέτισαν φόρο τιμής στον πατέρα τους κουβαλώντας τον στους ώμους τους πριν από τις επευφημίες των θεατών, ένας από τους οποίους φώναξε: Μπορείς να πεθάνεις τώρα, Διαγόρα, γιατί μην περιμένεις να ανέβεις στον Όλυμπο! Και, όντως, ο ηλικιωμένος Διαγόρας έφυγε εκείνη τη στιγμή ικανοποιημένος.

Ο Διαγόρας όμως είχε και μια κόρη, την Καλλιπάτειρα (ή Φερενίκη), την οποία εκπαίδευσε από μικρός όπως τα αδέρφια της. Αυτό δεν ήταν σύνηθες στην Αρχαία Ελλάδα, παρά μόνο στη Σπάρτη… και στη Ρόδο, η οποία είχε προσεγγίσει πολιτικά την πρώτη μετά την αποσύνδεση της από τη Συμμαχία της Δήλου και όπου η αθλητική παράδοση είχε αναδείξει μεγάλους πρωταθλητές. Υπήρχαν ακόμη και αρκετές δυναστείες – πλούσιες, φυσικά – που ήταν ιδιαίτερα εξέχουσες από αυτή την άποψη.

Ωστόσο, άλλο πράγμα η εξάσκηση και άλλο η δυνατότητα συμμετοχής, κάτι που απαγορευόταν , ειδικά για γυναίκες, αν και τους επιτρεπόταν να το κάνουν ως προπονήτριες.

Επομένως, η Καλλιπάτειρα πρέπει να έκανε τη συνηθισμένη ζωή κάθε άλλης γυναίκας της εποχής της. Αν και αγνοούμε τις λεπτομέρειες της βιογραφίας της, γνωρίζουμε ότι παντρεύτηκε έναν άλλο νικητή αθλητή, τον Καλλιάναξ, και απέκτησαν δύο γιους, τον Πισίδωρο και τον Ευκλή, που συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση.

Ο Πίνδαρος λέει ότι ο Ευκλής (τον οποίο αποκαλεί Ευκλώνα) δεν ήταν γιος αλλά ανιψιός. Εν πάση περιπτώσει, ήταν τόσο καλός πυγμάχος που του έστησαν άγαλμα στην Ολυμπία, το οποίο ανατέθηκε σε δύο από τους σημαντικότερους γλύπτες της εποχής, τον Ναυκύδη και τον περίφημο Πολύκλειτο. Όσο για τον Πισίδωρο, δεν ήταν ακόμη ενήλικας όταν η μητέρα του τον παρουσίασε στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα παιδικό παγκράτιο γύρω στο 404 π.Χ.

Μέχρι τότε, η Καλλιπάτειρα ήταν ήδη χήρα και μη θέλοντας να χάσει τη συμμετοχή του γιου της, πήγε τόπο διεξαγωγής των αγώνων πάλης μεταμφιεσμένη με ανδρικό χιτώνα και κάθισε στον χώρο που προοριζόταν για προπονητές. Αυτό αποτελούσε σοβαρό έγκλημα, τουλάχιστον για τις παντρεμένες γυναίκες, το οποίο τιμωρούνταν με θάνατο με κατακρήμνιση από το βραχώδες Τυπαίο όρος. 

Ο Πισίδωρος βγήκε νικητής στο παγκράτιο και η μητέρα του ήταν τόσο ενθουσιασμένη που πήδηξε από την κερκίδα για να τρέξει προς το μέρος του και να τον αγκαλιάσει, όπως έκαναν άλλοι ενθουσιώδεις θεατές. Δυστυχώς για εκείνη, όταν πήδηξε πάνω από το φράγμα, ο χιτώνας της πιάστηκε και τον έχασε, χάνοντας έτσι τη μεταμφίεσή της και αποκαλύπτοντας το πραγματικό της φύλο.

Μπορεί κανείς να φανταστεί την ταραχή που ξέσπασε ανάμεσα στο εξ ολοκλήρου αντρικό κοινό όταν συνειδητοποίησαν την εξαπάτηση. Ένα μεγάλο σκάνδαλο που όμως έμελλε εξαιρετικά να μείνει ατιμώρητο. Αυτό οφειλόταν στη διπλή της ιδιότητα ως μέλος της βασιλικής οικογένειας και ως μέλος της οικογένειας του Διαγόρα, τόσο δημοφιλής και αγαπημένη. Ήταν, θυμηθείτε, η κόρη, η αδερφή, η σύζυγος, η μητέρα, ακόμη και η θεία των πρωταθλητών.

Να προστεθεί, ως επίλογος, ότι ο Πισίδωρος έλαβε και το άγαλμά του στην Ολυμπία και ο ίδιος ο Παυσανίας ισχυρίστηκε ότι το είδε.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: intime


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

// ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Έλενα Κρεμλίδου για τη δίκη με τις γυμνές φωτογραφίες της: «Προσπαθώ να ηρεμήσω κορίτσια που θέλουν να πηδήξουν από τον 4ο»

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η Ford Mustang GTD

Χείμαρρος ο Σταύρος Νικολαΐδης κατά του Big Brother – «Σιχαίνομαι! Βλέπω αυτές τις κοπέλες που κυκλοφορούν…»

Πάτρα: Γυναίκα σόκαρε υπαλλήλους καταστήματος με επιθετική επίθεση καυστικού υγρού

Σπίτια – “μανιτάρια” του μέλλοντος: Επιστήμονες δημιούργησαν επαναστατικό δομικό υλικό από…μύκητες!

Καιρός – Τσατραφύλλιας: Δεκαήμερο καύσωνα με 30άρια και αφρικανική σκόνη

Αθηνά Οικονομάκου: Απόδραση σε πολυτελές ξενοδοχείο των Νοτίων Προαστίων με τον Τσερέλα – Η έντονη αντιπαράθεσή του

Χειροπέδες σε μέλη συμμορίας που ρήμαζαν σπίτια στη δυτική Αττική – Εντόπιζαν τα θύματά τους μέσω αγγελιών

Γιώργος Γιακουμάκης και Κρουζ Αζούλ εξασφάλισαν θέση στον τελικό του Champions League της CONCACAF

Δολοφόνησε τον σύζυγό της και εξαπάτησε την αστυνομία ισχυριζόμενη αυτοκτονία

Μάρκος Σεφερλής: Αποκάλυψε το συναρπαστικό πρότζεκτ που ετοιμάζει στον ΣΚΑΙ – «Ψάχνω κόσμο»

Λύθηκε το «μυστήριο» με τη μούμια του ιερέα στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στο Μπλάζενσταϊν: Πώς έγινε η ταρίχευση

Σούζυ Καζαντζίδου – Η συγκλονιστική εξομολόγηση για τη σχέση της με τον Βασίλη Καρρά: «Τέλειωνε τη χημειοθεραπεία και πήγαινε να τον δει»

Κατερίνη: Συνελήφθη νεαρός που δολοφόνησε με τσεκούρι γυναίκα στην Πολωνία, την απανθράκωσε και την εγκατέλειψε σε κάδο

Αποκάλυψη: Οι αράχνες κατασκευάζουν ιστούς για…θωράκιση από τον θόρυβο των πόλεων

00:00 / 00:00

Το μυστήριο της Μούμιας του «Αποξηραμένου στον Αέρα Εφημέριου»: Ο εφημέριος που πέθανε...

Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα περνούσαν σχεδόν 300 χρόνια θαμμένοι σε φέρετρα θα κατέληγαν σε ένα σωρό από κόκαλα.Όχι όμως και ο Φραντς Ξάβερ...

Συγκλονιστική ανακάλυψη στο Μεξικό: Επιστήμονες αποκάλυψαν σε σπήλαιο θησαυρούς εξαφανισμένου πολιτισμού

Ερευνητές στο σπήλαιο Tlayócoc στο Μεξικό ανακάλυψαν στοιχεία ενός εξαφανισμένου πολιτισμού, συγκεκριμένα της εθνοτικής ομάδας Tlacotepehaus. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, βρέθηκαν τρία χαραγμένα...

Η Πομπηία αναβιώνει την τραγική της μέρα: Ευρήματα στον Οίκο του Φρίξου και της Έλλης αποκαλύπτουν μια συγκλονιστική προσπάθεια επιβίωσης

Στην Πομπηία, οι τελευταίες στιγμές των κατοίκων του Σπιτιού της Έλλης και του Φρίξου αποκαλύπτονται μέσα από πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα. Η ανασκαφή, που δημοσιεύθηκε...

“Κοιμώμενος γίγαντας”: Τεράστιο υποθαλάσσιο ηφαίστειο στις ΗΠΑ αναμένεται να εκραγεί «από μέρα σε μέρα»

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το Axial Seamount, το πιο ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, ενδέχεται να εκραγεί «ανά πάσα στιγμή», καθώς παρατηρείται φούσκωμα...

V-2: Ο θρυλικός βαλλιστικός πύραυλος που άνοιξε την πύλη για την κατάκτηση του διαστήματος

Ο V-2, ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος που κατασκευάστηκε από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, αποτέλεσε ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα. Με ταχύτητα 5.600 χλμ/ώρα...

Θεσσαλονίκη: Ανακαλύφθηκε στον Θερμαϊκό το θρυλικό γαλλικό υποβρύχιο «Floreal» του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Στον Θερμαϊκό Κόλπο, κοντά στη Θεσσαλονίκη, ανακαλύφθηκε το γαλλικό υποβρύχιο «Floreal», το οποίο βυθίστηκε το 1918 κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ομάδα υποβρυχίων...

Τρεις θρυλικοί εξερευνητές που εξαφανίστηκαν στα ταξίδια τους και ανακάλυψαν κάτι απροσδόκητο

Το άρθρο εξερευνά τις ιστορίες τριών θρυλικών εξερευνητών που, αν και αρχικά επιδίωκαν να βρουν νέες διαδρομές προς την Ασία, κατέληξαν να ανακαλύψουν νέες...

Αυτή ήταν η αρχαιότερη ταβέρνα των Αθηνών – Που βρισκόταν;

Οι ταβέρνες ήταν πάντα σημείο αναφοράς στη ζωή των Ελλήνων και όλες μετρούν σημαντικές ανθρώπινες στιγμές. Στα τραπέζια τους έχει καθίσει κόσμος και κοσμάκης.Η...

Πώς εξευτέλιζαν τον μοιχό και τη μοιχαλίδα στην αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα, η μοιχεία ήταν ένα σοβαρό έγκλημα με αυστηρές ποινές. Οι μοιχοί αντιμετώπιζαν σκληρές τιμωρίες, όπως η "ραφανίδωσις" (μπήξιμο ραπανάκι στον πρωκτό)...

Τζον Γουέιν Γκέισι: Αποκαλύπτεται ο τρομακτικός “κλόουν” που αφαίρεσε τη ζωή 33 αγοριών

Ο Τζον Γουέιν Γκέισι Τζούνιορ, γνωστός και ως "κλόουν που σκοτώνει", υπήρξε ένας από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους της Αμερικής, υπεύθυνος για...

Όταν Ολλανδοί έμποροι απέκτησαν το Μανχάταν για μόλις 24 δολάρια από τους ιθαγενείς

Το άρθρο εξετάζει την ιστορική αγορά του Μανχάταν από τους Ολλανδούς το 1626, όταν ο κυβερνήτης Πίτερ Μίνουιτ απέκτησε το νησί από τους ιθαγενείς...

Το γνωρίζατε; – Αποκαλύπτεται γιατί οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το ουράνιο τόξο «μονοπάτι...

Το άρθρο εξερευνά την αρχαία ελληνική αντίληψη για το ουράνιο τόξο, το οποίο θεωρούνταν «μονοπάτι των θεών» και σημάδι θεϊκής παρέμβασης. Για τους αρχαίους...

Αυτά είναι τα αρχαία ελληνικά λιμάνια που εξαφανίστηκαν στα βάθη της θάλασσας

Το άρθρο εξερευνά την ιστορία των αρχαίων ελληνικών λιμανιών που έχουν βυθιστεί ή εξαφανιστεί κάτω από τη θάλασσα, αποκαλύπτοντας πώς οι φυσικές αλλαγές, οι...

Η ιστορία του στοιχειωμένου χωριού – Οι επισκέπτες ορκίζονται ότι συναντούν φαντάσματα

Το άρθρο αναφέρεται στο στοιχειωμένο χωριό Kuldhara στην Ινδία, το οποίο έχει προσελκύσει πολλούς τουρίστες που αναζητούν μεταφυσικές εμπειρίες. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση,...

Εσύ το ήξερες; – Η διάσημη γειτονιά της Αθήνας που κρύβει το μυστικό των “Μαύρων Πετρών”

Η γειτονιά των Αναφιώτικων στην Πλάκα, γνωστή για την ομορφιά της, έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που χρονολογείται από την Οθωμανική περίοδο, όταν ονομαζόταν «Μαύρες...

Η αρχαιότερη απεικόνιση του Γαλαξία μας αποκαλύφθηκε σε αιγυπτιακή τέχνη

Μια νέα μελέτη του Δρ. Ορ Γκράουρ αναδεικνύει την πιθανότητα ότι η αρχαία αιγυπτιακή θεά του ουρανού Νουτ απεικονίζει τον Γαλαξία μας μέσα από...

Αίγυπτος: Συγκλονιστική αποκάλυψη για κρυμμένη πόλη κάτω από τις πυραμίδες

Μια νέα μελέτη από Ιταλούς επιστήμονες, που χρησιμοποίησαν παλμικό ραντάρ, αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας κρυμμένης πόλης και δομών κάτω από την πυραμίδα του Χεβρήνου...

Κλάση Chao Ho: Το κινεζικό θρυλικό πρότυπο του εύδρομου «ΕΛΛΗ»

Ο εύδρομος «ΕΛΛΗ» ανήκει στην κινεζική κλάση Chao Ho, που περιλάμβανε τρία ελαφρά καταδρομικά ναυπηγημένα μεταξύ 1910-1913. Η κλάση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός επταετούς...

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντενίση: «Τι με φέρατε εδώ πέρα για 5 λεπτά;» – Το ξέσπασμα της ηθοποιού...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, η Μιμή Ντενίση παραχώρησε...

Νίκος Κοκλώνης: Ξέσπασε στο Πρωινό για τα χρέη και την Καινούργιου – «Ψέματα δεν...

Στην εκπομπή "Πρωινό" του ΑΝΤ1, ο Νίκος Κοκλώνης απάντησε...

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Πληγώθηκα βαθιά από τη διαθήκη του πατέρα μου – Είμαι πεπεισμένη ότι...

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη παραχώρησε μια συγκινητική συνέντευξη στην εκπομπή...

// ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ