«Πονοκέφαλος» για τον Τραμπ τα δημοσιέυματα για την σχέση του με τον Τζέφρι Επστάιν
Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά
Πρόγνωση Καιρού | 19/07/2025
Καλά Νέα | 19/07/2025
Πανικός στο Λος Άντζελες όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος
Sofia Tech Park: Ο δημόσιος βουλγαρικός φορέας- φυτώριο ανάπτυξης κορυφαίων τεχνολογιών
Αίγινα: Απόδραση στο αγαπημένο νησί των Αθηναίων
Φωτεινή Πετρογιάννη – Μιχάλης Ρουμπής: Βάφτισαν το γιο τους στην Τήνο (Εικόνα)
Ολυμπιακός: Ο γιατρός των ερυθρόλευκων, Χρήστος Θέος, έσωσε ποδοσφαιριστή της Μπρέντα με εξάρθρωση ώμου
10 δις δολάρια ζητεί ο Τραμπ: Μηνύσεις κατά WSJ και Μέρντοχ για τη λίστα Επστάϊν
Ανυπολόγιστες καταστροφές στη Νότια Κορέα μετά από παρατεταμένη βροχόπτωση – «Πνίγηκε» η Άγκυρα
Υψηλές θερμοκρασίες: Παραμένουν στις παραλίες αναζητώντας δροσιά
Σχεδόν 250 μετανάστες έφτασαν σήμερα στην Κρήτη: Αναμένεται να μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα
Φιλιππίδης: Τα αρχικά ευρήματα των αρχών για την πυρκαγιά στο σπίτι του
ΠΑΟΚ – Γκόου Αχέντ Ιγκλς 3-3: Έδειξε συνέπεια στην επίθεση αλλά είχε αστάθεια στην άμυνα
Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Κιλκίς: Συναγερμός από το 112 – «Ασφαλίστε πόρτες και παράθυρα»
Συνελήφθη ο 22χρονος πιστολέρο που σκόρπισε τον τρόμο σε καφετέρια στον Κολωνό – Η εντολή από την φυλακή
Ελληνική Λύση: Το έγκλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν συστηματικό και συντονισμένο
Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση-αντιπολίτευση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Σάλος από τις δηλώσεις του Νίκου Φαραντούρη
Ανεβαίνει ο υδράργυρος! Δείτε τον αναλυτικό καιρό για όλη την Ελλάδα – 20/07
//

Διαβάστε περισσότερα

Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και τους… «έκοβαν» τις απιστίες

Η παράδοση του γκου, του δηλητηρίου που χρησιμοποιούσαν οι Κινέζες για να κρατούν τους άντρες τους κοντά τους, αποκαλύπτει μύθους και πραγματικότητες μιας αρχαίας εποχής.
Αποθήκευση άρθρου
Το άρθρο προστέθηκε στη λίστα σας

Το άρθρο εξερευνά το μυστήριο γύρω από το δηλητήριο γκου, που χρησιμοποιούσαν οι Κινέζες γυναίκες του παρελθόντος για να κρατούν τους συντρόφους τους κοντά τους, αποτρέποντας τις απιστίες. Μέσω μιας διαδικασίας που περιλάμβανε την πάλη δηλητηριωδών ζώων, παρασκευαζόταν ένα ισχυρό δηλητήριο που δρούσε αργά και βασανιστικά, με αποτέλεσμα οι άντρες να υποφέρουν από σοβαρές παρενέργειες.

Το γκου είχε συνδεθεί με μαγικές πρακτικές και πολιτισμικές προκαταλήψεις, κυρίως κατά των γυναικών των μειονοτήτων του Νότου, και η φήμη του διατηρήθηκε για αιώνες, καταδεικνύοντας τις κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές στην Κίνα. Αν και οι σύγχρονοι ιστορικοί αμφισβητούν την πραγματική ύπαρξή του, η επιρροή του γκου παραμένει αισθητή ακόμη και σήμερα.

Πιο αναλυτικά:

Οι ερωτοχτυπημένες Κινέζες μιας άλλης εποχής είχαν βρει ένα φονικό «ξόρκι», για να μη χάνουν τα ταίρια τους από τις λογής «Σειρήνες», που κινδύνευαν να ξεμυαλίσουν τους συντρόφους τους.

Μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα εξάλλου το να αποδεχόσουν την παροιμιώδη φιλοξενία των γυναικών που ζούσαν στις ορεινές περιοχές του κινεζικού Νότου ήταν μια κίνηση ολότελα υψηλού ρίσκου.

Οι χωριανοί διηγούνταν συνεχώς ιστορίες για γυναίκες που νάρκωναν τους ταξιδιώτες, ταΐζοντάς τους γεύματα με το πανίσχυρο γκου, κι έτσι τους κρατούσαν για πάντα κοντά τους. Κανείς τους δεν μπορούσε να επιστρέψει στο σπιτικό του στον Βορρά, αφού κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με τον θάνατό του.

Κι ενώ αυτά τα καμώματα θα ήταν υπό άλλες συνθήκες αντικείμενο μυθολογίας, στη μακρινή Κίνα ήταν κάτι παραπάνω από αλήθεια. Ήταν μια ιδιοσυγκρασιακή φυλακή από την οποία κανείς δεν μπορούσε να αποδράσει.

Ζωντανός τουλάχιστον.

Το γκου που επιβίωσε για τουλάχιστον μία χιλιετία Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και τους… «έκοβαν» τις απιστίες

Το δηλητήριο γκου, όπως μας λένε τόσο οι θρύλοι όσο και η ζοφερή πραγματικότητα, μαζευόταν με μια ακραία τεχνική. Βάζοντας δηλαδή δηλητηριώδη φίδια, σκορπιούς και σαρανταποδαρούσες μέσα σε ένα βαζάκι και αφήνοντάς τα να παλέψουν, μέχρι να τραφεί τελικά το ένα από το άλλο.

Το πλάσμα που επιβίωνε από τη σφαγή περιείχε τώρα εντός του το συνολικό δηλητήριο, μια συμπυκνωμένη τοξίνη που δεν ήταν παίξε-γέλασε. Το γκου δρούσε αργά και βασανιστικά. Ούτε γεύση είχε ούτε χαρακτηριστική οσμή, κι έτσι δεν το έπαιρνες μυρωδιά όταν το κατανάλωνες με το γεύμα ή το αφέψημα.

Το ανυποψίαστο θύμα μπορούσε να ζήσει φυσιολογικά ακόμα και 10 μέρες πριν ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα. Και πριν πέσει του θανατά μετά! Στις ορεινές αυτές περιοχές του Νότου, εκεί που οι άντρες σπάνιζαν, ήταν το μόνο εχέγγυο που είχε η ντόπια για την επιστροφή του εραστή της. Της ανήκε δεν της ανήκε. Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και τους… «έκοβαν» τις απιστίες

Γιατί αν αυτός γυρνούσε κοντά της στον προκαθορισμένο χρόνο που της είχε υποσχεθεί, η γυναίκα θα του έδινε το αντίδοτο και θα γιατρευόταν. Αν πάλι όχι, σύντομα θα έβλεπε τον εαυτό του να κατατρώγεται από τα μέσα προς τα έξω.

Το γκου ήταν γνωστό ότι έκανε «την καρδιά του και το υπογάστριό του να πρήζονται και να πονούν, γιατί το δηλητήριο τον ροκάνιζε στο εσωτερικό του», γράφει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια ιστορίας της ιατρικής του John Hopkins University, Marta Hanson, στο κατατοπιστικό πόνημά της «Speaking of Epidemics in Chinese Medicine».

Το γκου μπορεί να ήταν ολότελα άγνωστο στη Δύση, όπως και πάμπολλα ακόμα που αφορούσαν στην αχανή και μυστηριώδη χώρα της Άπω Ανατολής, στην Κίνα ήταν όμως γνωστό τουλάχιστον από το 610 μ.Χ. Σε άλλες περγαμηνές πάλι περιγράφεται στο πλαίσιο μαγικών ξορκιών, καθώς το γκου ήταν σταθερά σε πρακτικές μαύρης μαγείας και επίκλησης δαιμόνων. Γκου: Το μυστηριώδες δηλητήριο που έδιναν οι Κινέζες στους συντρόφους τους και τους… «έκοβαν» τις απιστίες

Η παρασκευή του άλλωστε δεν ήταν απλή υπόθεση. Στα σχετικά «γιατροσόφια» επισημαίνεται εξάλλου με ρητό τρόπο ότι η δημιουργία μιας ισχυρής φόρμουλας απαιτούσε αναγκαστικά τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» της Κίνας: την οχιά, τη σαρανταποδαρούσα, τον σκορπιό, τον βάτραχο και την αράχνη.

Τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά, τα «τσονγκ» της μαγικής συνταγής, θεωρούνταν κακόβουλες ενσαρκώσεις μοχθηρών δαιμόνων που μπορούσαν να στοιχειώσουν το σώμα ενός ανθρώπου.

Το γκου είχε συνδεθεί με αναρίθμητες περιοχές και φυλές της Κίνας κατά το διάβα των χιλίων και πλέον ετών της ιστορίας του και όλοι είχαν τον δικό τους τρόπο (μικρές παραλλαγές του αυθεντικού) να το φτιάχνουν.

Ισχυρότερους δεσμούς είχε όμως με τις μειονότητες του Νότου, οι οποίες υπέφεραν από την υπεροχή και την προκατάληψη των Βορείων, και κυρίως με τις γυναίκες των φυλών Lingnan και Miao.

Υπήρχαν μάλιστα αρκετές παραδεδομένες μέθοδοι για την παρασκευή του «τέλειου γκου», όπως εξομολογείται ο αξιωματούχος του αυτοκρατορικού ιατρικού γραφείου Xu Chunfu ήδη από το 1556. Η πιο γνωστή συνταγή ήταν η περισυλλογή διαφορετικών ειδών από τα «πέντε δηλητηριώδη πλάσματα» και η τοποθέτησή τους σε ένα βάζο.

Η λυσσαλέα μάχη δεν δινόταν μάλιστα όποτε να ’ναι. Έπρεπε τα πλάσματα να μπουν στο βαζάκι την πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα και να αποθηκευτούν σε σκιερό σημείο για αρκετό καιρό.

Κάποιοι μας λένε ακόμα και για έναν χρόνο. Και ήταν το σώμα του θριαμβευτή, αυτού που είχε φάει δηλαδή όλα τα άλλα, αυτό που χρειαζόσουν για να φτιάξεις το φονικό δηλητήριο.

Ο Xu Chunfu περιγράφει και μια εναλλακτική φόρμουλα, κατά την οποία ο παρασκευαστής σκοτώνει ένα δηλητηριώδες φίδι, το αναμειγνύει με όλων των λογιών τα μπαχαρικά και το ραντίζει με νερό.

Το αφήνει κατόπιν σε σκιερό μέρος για μερικές ημέρες, μέχρι να αρχίσει η σάρκα να αποσυντίθεται και να καλυφθεί από μούχλα. Τότε το έπαιρνες, το άλεθες μέχρι να γίνει σκόνη και το έριχνες στο κρασί του θύματος. Αυτή η εκδοχή δεν ήταν πάντως τόσο ισχυρή όσο το αλληλοτσιμπούσι των πέντε δηλητηριωδών.

Οι γυναίκες των φυλών του Νότου

Από τον 17ο αιώνα όμως μέχρι και τα μέσα του 18ου, κανείς δεν χρησιμοποιούσε τόσο αθρόα το γκου όσο οι γυναίκες των απομονωμένων φυλών του Νότου, Miao και Lingnan. Ο χρόνος δεν ήταν καθόλου τυχαίος, όπως μας λένε οι ακαδημαϊκοί ιστορικοί, καθώς τα θύματα του γκου πολλαπλασιάστηκαν στις περιοχές αυτές μετά τη μεγάλη εξέγερση των Miao κατά το 1735 και 1736.

Οι Κινέζοι του Βορρά δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι τις ιδιαίτερες πρακτικές της φυλής αναφορικά με τη γεωργία, τον πολιτισμό, την κοινωνική διαστρωμάτωση και κυρίως την ανεξαρτησία που απολάμβαναν οι γυναίκες των Miao. Τις οποίες θεωρούσαν «βάρβαρες» οι Βόρειοι, καθώς περπατούσαν ξυπόλυτες, ντύνονταν με αποκαλυπτικά φορέματα, κυνηγούσαν δίπλα στους άντρες τους και ήταν ελεύθερες να έχουν όσες προγαμιαίες σχέσεις τραβούσε η καρδιά τους.

Αυτά μας λέει η Louisa Schein στο πόνημά της «Minority Rules: The Miao and the Feminine in China’s Cultural Politics», μια σειρά από συνήθειες που κάθονταν στον λαιμό των γραφειοκρατών του Βορρά δηλαδή, οι οποίοι έβλεπαν ότι οι νόμοι τους δεν εφαρμόζονταν στα απροσπέλαστα αυτά εδάφη.

Κι έτσι αυτή την εποχή γενικεύεται η χρήση του γκου, ή καλύτερα η φερόμενη χρήση του γκου, καθώς η κεντρική διοίκηση θέλησε να επιβάλει εθνικά σύνορα στις περιοχές αυτές φοβούμενη τους διαφυλετικούς γάμους των Βορείων με τις γυναίκες των Miao. Άρθρο στην επιθεώρηση «Ethnology» καταλήγει πως «ήταν οι γυναίκες της φυλής αυτές που αναφέρονται συνεχώς ως πηγές του κινδύνου, αντί να είναι οι ένοπλοι άντρες τους αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα της κινεζικής ηγεμονίας στην περιοχή».

Και πρέπει το δηλητήριο να ήταν ακόμα δυνατότερο και από σπαθί! Ο Xu περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το 1556 την ανατριχιαστική επίδραση της τοξίνης στο ανθρώπινο σώμα. Μας λέει ότι το δηλητήριο «καταναλώνει το θύμα από τα μέσα προς τα έξω, προκαλώντας εσωτερική αιμορραγία».

Τα συμπτώματα έμοιαζαν μάλιστα με αυτά της θερμοπληξίας, καθώς ο καταραμένος εραστής βίωνε παρατεταμένους πυρετούς, απώλεια όρεξης και βάρους και συχνότατους εμετούς σαν «μαλακό (ή μουχλιασμένο) βαμβάκι», όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Μια γυναίκα που «ξελόγιαζε» με το γκου έναν άντρα, τον κρατούσε δίπλα της εκβιαστικά δηλαδή, θεωρούνταν αυτομάτως μάγισσα. Στις περισσότερες ιστορίες που επιβίωσαν εξάλλου από τις χρόνιες αυτές δηλητηριάσεις, τα θύματα ήταν άντρες. Το πράγμα ακολουθούσε μάλιστα μια απαρέγκλιτη, σχεδόν νομοτελειακή, ακολουθία.

Έπειτα από μερικές μέρες άφθονων ερωτικών συνευρέσεων, η γυναίκα απαγόρευε στον εραστή της να επιστρέψει στο σπίτι για κάμποσο καιρό. Ήταν εκείνη η εποχή του χρόνου (η πέμπτη μέρα του πέμπτου σεληνιακού μήνα) που ετοιμαζόταν το γκου.

Όταν το είχε στα χέρια της, μετέτρεπε πια τον ταξιδιώτη ή τον μπερμπάντη ντόπιο σε σωστό υποχείριο, καθώς όλοι ήταν πια σίγουροι πως δεν θα απομακρυνόταν από κοντά της. Ποτέ!

Από τα μέσα του 17ου αιώνα, η δηλητηρίαση με γκου είχε γίνει τόσο εκτεταμένη, ή τουλάχιστον ο φόβος της, που αναπτύχθηκαν πάμπολλες τεχνικές για τον εντοπισμό της τοξίνης και τη θεραπεία της.

Ο μεγάλος κινέζος γιατρός Zhang Lu συμβούλευε κατά τον 17ο αιώνα τους πολίτες της επαρχίας του: «Αν φάτε στα σπίτια [των ανθρώπων που ζουν εκεί], πάρτε αμέσως κέρατο ρινόκερου και ανακατέψτε καλά [το φαγητό]. Αν [το φαγητό] βγάλει έναν λευκό αφρό, είναι δηλητηριώδες, αν δεν υπάρχει αφρός, τότε δεν είναι».

Μόνο που το γκου και ο θρύλος του δεν πέθαναν τον 18ο αιώνα. Ο Chen Guoqun συμβουλεύει τους ταξιδιώτες το 1942 να κουβαλούν μαζί τους ξυλάκια φαγητού με ασημένιες απολήξεις και να τα βουτούν στο φαγητό ή το ποτό που τους προσφέρουν στις «ύποπτες» νότιες επαρχίες. Αν το ασήμι αλλάξει χρώμα, τότε το φαγητό είναι δηλητηριασμένο.

Αλλά και ο Xu Chunfu μας παραθέτει τουλάχιστον 15 θεραπείες, καθεμιά για ένα διαφορετικό είδος δηλητηρίασης από γκου. Αν νιώσεις, μας λέει, οποιαδήποτε δυσφορία στα άκρα μετά το πέρας του φαγητού, άρχισε να τις δοκιμάζεις μία-μία, καθώς την έχεις πατήσει.

Σήμερα βέβαια ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ιστορικών και μελετητών θεωρούν πως το πράγμα δεν ήταν παρά στο πλαίσιο της προκατάληψης κατά των αδούλωτων μειονοτικών φυλών του Νότου. Μπορεί να ήταν αλήθεια σε κάποια ιστορική στιγμή, πιστεύουν πάντως πως η ιστορία των χιλίων χρόνων του γκου είναι τουλάχιστον υπερβολική.

Κάποιοι ιστορικοί, όπως και η Hanson, το χρησιμοποιούν απλώς ως πυξίδα για να κατανοήσουν τις βαθιές πολιτισμικές διαφορές της αχανούς Κίνας και μας λένε πως ήταν άλλη μια στερεοτυπική συμπεριφορά της πλειονότητας κατά των μικρών εθνοτικών ομάδων του κινεζικού Νότου. «Το αντίδοτο φτιαχνόταν στο φαντασιακό του αρσενικού και υπό τον φόβο των προσωπικών σχέσεων με τις γυναίκες των Lingnan και των Miao», καταλήγει η Hanson.

Ο φόβος πάντως του πανίσχυρου δηλητηρίου ήταν υπαρκτός στην Κίνα τουλάχιστον ως και τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν απαγορεύτηκε στις γυναίκες των επίμαχων φυλών να περιδιαβαίνουν τις τοπικές λαϊκές αγορές.

Ακόμα όμως κι αν η ιστορία του γκου ήταν απλώς αντικείμενο θρύλων, η κοινωνική επίδρασή του ήταν πραγματικά κατακλυσμιαία, δημιουργώντας πραγματικά γεωγραφικά σύνορα μέσα στην αχανή Χώρα του Δράκου που διάρκεσαν για αιώνες και αιώνες.

Όσο για την κληρονομιά του γκου, συνεχίζει να ζει ακόμα και σήμερα, ως μεταφυσικός πια τρόπος να χειραγωγείς τον εραστή σου και να προκαλείς θάνατο με τη βοήθεια των πλασμάτων της φύσης.

Διαβάστε επίσης:

Το «ιδανικό» έγκλημα τιμής στην Ελλάδα: Πώς ο δράστης εξαπάτησε τους πάντες!

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας Μανιάτης μετανάστης στη...

Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε την Εύβοια: Δολοφόνησαν δύο παιδιά και τα έριξαν στη χαράδρα

Το 1927, στον Θεολόγο της Εύβοιας, δύο παιδιά, ένα...

Χειρουργός σοκάρει με αποκαλύψεις για την πρώτη παγκόσμια μεταμόσχευση κεφαλιού ανθρώπου

Ο Ιταλός νευροχειρουργός Δρ. Σέρτζιο Καναβέρο ισχυρίζεται ότι είναι...

Δύτες εξερεύνησαν λίμνη και ανακάλυψαν ένα “στοιχειωμένο” αρχαίο πρόσωπο

Κατά τη διάρκεια μιας υποβρύχιας ερευνητικής αποστολής στη λίμνη...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

VIDEO πριν 35 δευτερόλεπτα

«Πονοκέφαλος» για τον Τραμπ τα δημοσιέυματα για την σχέση του με τον Τζέφρι Επστάιν

Νέα δημοσιεύματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις επαφές του Ντόναλντ Τραμπ με τον καταδικασμένο παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν.…

VIDEO πριν 7 λεπτά

Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά

Στα υψώματα της Καστανιάς, στο όρος Βέρμιο, πραγματοποιείται για 27η συνεχή χρονιά το ετήσιο συναπάντημα της Ποντιακής Νεολαίας. Νέοι και…

VIDEO πριν 10 λεπτά

Πρόγνωση Καιρού | 19/07/2025

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα που θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας το επόμενο 48ωρο. Αναμένονται ισχυρές…

VIDEO πριν 13 λεπτά

Καλά Νέα | 19/07/2025

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων επιστρέφει με αισιόδοξα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο. Η Χριστίνα Βίδου παρουσιάζει σημαντικές εξελίξεις…

VIDEO πριν 16 λεπτά

Πανικός στο Λος Άντζελες όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος

Σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε χθες στο κέντρο του Λος Άντζελες, όταν όχημα εξετράπη της πορείας του και εισέβαλε σε πολυσύχναστο πεζόδρομο.…

VIDEO πριν 19 λεπτά

Sofia Tech Park: Ο δημόσιος βουλγαρικός φορέας- φυτώριο ανάπτυξης κορυφαίων τεχνολογιών

Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από το κέντρο της Σόφιας, το Sofia Tech Park αναδεικνύεται σε κορυφαίο τεχνολογικό κόμβο της…

VIDEO πριν 21 λεπτά

Αίγινα: Απόδραση στο αγαπημένο νησί των Αθηναίων

Σε απόσταση μόλις 40 λεπτών από το λιμάνι του Πειραιά, η Αίγινα αποτελεί ιδανικό προορισμό για μονοήμερες αποδράσεις των Αθηναίων.…

LIFE πριν 21 λεπτά

Φωτεινή Πετρογιάννη – Μιχάλης Ρουμπής: Βάφτισαν το γιο τους στην Τήνο (Εικόνα)

Η Φωτεινή Πετρογιάννη και ο Μιχάλης Ρουμπής βάφτισαν τον γιο τους στην Τήνο, δίνοντάς του το όνομα Δημήτρης – Μάριος.…

SPORTS πριν 22 λεπτά

Ολυμπιακός: Ο γιατρός των ερυθρόλευκων, Χρήστος Θέος, έσωσε ποδοσφαιριστή της Μπρέντα με εξάρθρωση ώμου

Κατά τη διάρκεια του πρώτου φιλικού αγώνα προετοιμασίας του Ολυμπιακού στην Ολλανδία, η ομάδα επικράτησε της Μπρέντα με 3-2. Ωστόσο,…

VIDEO πριν 25 λεπτά

10 δις δολάρια ζητεί ο Τραμπ: Μηνύσεις κατά WSJ και Μέρντοχ για τη λίστα Επστάϊν

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: 10 δις δολάρια ζητεί ο Τραμπ: Μηνύσεις κατά WSJ και Μέρντοχ για…

VIDEO πριν 29 λεπτά

Ανυπολόγιστες καταστροφές στη Νότια Κορέα μετά από παρατεταμένη βροχόπτωση – «Πνίγηκε» η Άγκυρα

Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν τη Νότια Κορέα προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης…

VIDEO πριν 30 λεπτά

Υψηλές θερμοκρασίες: Παραμένουν στις παραλίες αναζητώντας δροσιά

Το κύμα καύσωνα συνεχίζεται στη χώρα μας με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή. Χιλιάδες πολίτες…

VIDEO πριν 32 λεπτά

Σχεδόν 250 μετανάστες έφτασαν σήμερα στην Κρήτη: Αναμένεται να μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα

Περίπου 250 μετανάστες εντοπίστηκαν σήμερα στις ακτές της Κρήτης μετά από πολυήμερο ταξίδι στη Μεσόγειο. Οι αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα παρέχοντας…

LIFE πριν 34 λεπτά

Φιλιππίδης: Τα αρχικά ευρήματα των αρχών για την πυρκαγιά στο σπίτι του

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς οι αρχές δεν έχουν εντοπίσει ίχνη εμπρησμού…

SPORTS πριν 42 λεπτά

ΠΑΟΚ – Γκόου Αχέντ Ιγκλς 3-3: Έδειξε συνέπεια στην επίθεση αλλά είχε αστάθεια στην άμυνα

Δεύτερο “τεστ” προετοιμασίας για τον ΠΑΟΚ επί ολλανδικού εδάφους, αυτή τη φορά απέναντι στη Γκόου Αχέντ Ιγκλς, με τους Θεσσαλονικείς…

0:00 / 0:00

Το «ιδανικό» έγκλημα τιμής στην Ελλάδα: Πώς ο δράστης εξαπάτησε τους πάντες!

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας Μανιάτης μετανάστης στη Νέα Υόρκη επιστρέφει κρυφά στην Ελλάδα όταν μαθαίνει για την υποτιθέμενη απιστία της συζύγου του. Κρυμμένος...

Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε την Εύβοια: Δολοφόνησαν δύο παιδιά και τα έριξαν...

Το 1927, στον Θεολόγο της Εύβοιας, δύο παιδιά, ένα 5χρονο αγόρι και ένα 9χρονο κορίτσι, βρέθηκαν άγρια δολοφονημένα σε μια χαράδρα, προκαλώντας σοκ στην...

Χειρουργός σοκάρει με αποκαλύψεις για την πρώτη παγκόσμια μεταμόσχευση κεφαλιού ανθρώπου

Ο Ιταλός νευροχειρουργός Δρ. Σέρτζιο Καναβέρο ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού, μια διαδικασία που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις...

Δύτες εξερεύνησαν λίμνη και ανακάλυψαν ένα “στοιχειωμένο” αρχαίο πρόσωπο

Κατά τη διάρκεια μιας υποβρύχιας ερευνητικής αποστολής στη λίμνη Λέντνιτσα της Πολωνίας, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια ξύλινη πρόσοψη 1.000 ετών, σκαλισμένη με ένα ανθρώπινο πρόσωπο....

“Το πιο φονικό ζώο στον πλανήτη αφαιρεί τη ζωή πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπων ετησίως και δεν το φαντάζεστε”

Το πιο φονικό ζώο στον πλανήτη δεν είναι ούτε ο καρχαρίας ούτε η αρκούδα, αλλά το κουνούπι, το οποίο ευθύνεται για πάνω από 1...

Σπάνιες εικόνες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (φωτό)

Νέες σπάνιες φωτογραφίες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποκαλύπτουν Βρετανούς στρατιώτες να προετοιμάζονται για τις μάχες, ποζάροντας με χαμόγελα στον φωτογραφικό φακό. Αυτές οι...

Το Πείραμα του 1973: Όταν η NASA έστειλε δύο αράχνες στο διάστημα!

Το 1973, η NASA πραγματοποίησε ένα πρωτοποριακό πείραμα στέλνοντας δύο αράχνες, την Αραμπέλα και την Ανίτα, στο διάστημα για να μελετήσει αν μπορούν να...

Ιωάννης Φωκάς: Ο θρυλικός Έλληνας θαλασσοπόρος!

Ο Ιωάννης Φωκάς, γνωστός ως Χουάν ντε Φούκα, ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας θαλασσοπόρος από την Κεφαλονιά, που εξερεύνησε τις δυτικές ακτές της Βόρειας Αμερικής...

Βετεράνοι ισχυρίζονται ότι μέλη της Περιοχής 51 έχασαν τη ζωή τους σε άκρως...

Μια ομάδα βετεράνων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι η έκθεση σε ραδιενέργεια στην άκρως απόρρητη βάση Περιοχή 51 τους άφησε με σοβαρές...

Η «παλιά» Θεσσαλονίκη από ψηλά – Σπάνιες αεροφωτογραφίες του 1960

Το άρθρο παρουσιάζει μια συλλογή σπάνιων αεροφωτογραφιών της Θεσσαλονίκης από τη δεκαετία του 1960, προσφέροντας μια ματιά στην αρχοντική όψη της πόλης εκείνη την...

Νικηφόρος Φωκάς: Η γέννηση ενός θρύλου (βίντεο)

Το άρθρο περιγράφει την ανασύνταξη της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μετά τις αρχικές ήττες από τις μουσουλμανικές δυνάμεις, εστιάζοντας στις επικές μάχες που διεξήχθησαν στις...

Βίντεο: 10 αιτίες που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία διέπρεψε για αιώνες

Το άρθρο αναλύει τις δέκα κύριες αιτίες που συνέβαλαν στη μακροχρόνια επιτυχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία υπήρξε συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με πρωτεύουσα...

Εισβολή στη Νορμανδία: Η ελληνική αποστολή και το πρωτοσέλιδο στους New York Times

Το άρθρο αναδεικνύει την άγνωστη ιστορία των Ελληνοαμερικανών στρατιωτών που συμμετείχαν με θάρρος και αυταπάρνηση στην απόβαση της Νορμανδίας, γνωστή ως D-Day, κατά τον...

Πώς η γαλανόλευκη έγινε η Εθνική Σημαία της Ελλάδας

Η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας καθιερώθηκε επίσημα το 1822, κατά την Α' Εθνική Συνέλευση στην Επίδαυρο, όπου το "Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος" όρισε τα...

Ανακαλύψτε τα κρυφά ποτάμια του Παγκρατίου και το Βατραχονήσι

Το Παγκράτι, μια από τις πιο πυκνοδομημένες συνοικίες της Αθήνας, υπήρξε κάποτε καταπράσινη περιοχή λόγω των ποταμών που τη διέσχιζαν, όπως ο Ιλισός και...

Εμπενίζερ Σκρουτζ: Η πραγματική ιστορία του άπορου Βρετανού πολιτικού που τσιγκουνευόταν ακόμη και το φαγητό

Το άρθρο αφηγείται την ιστορία του Τζον Μέγκοτ, γνωστού και ως Τζον Ελβς, ενός Βρετανού πολιτικού του 18ου αιώνα που ενέπνευσε τον Κάρολο Ντίκενς...

Χιροσίμα και Ναγκασάκι: Η ζωή πριν και μετά την πυρηνική καταστροφή του 1945 (φωτό)

Το άρθρο εξετάζει τη μεταμόρφωση των πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι από την απόλυτη καταστροφή που υπέστησαν το 1945 λόγω των πυρηνικών βομβαρδισμών, μέχρι τη...

Εντόπισε αλλόκοτο πλάσμα στο δάσος με το κινητό του, vid

Ένας άντρας κατέγραψε με το κινητό του ένα παράξενο πλάσμα που εντόπισε να περιπλανιέται σε δάσος, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του. Το βίντεο, που...
spot_img

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πάντα αργά: «”Έφυγε” πρόωρα» – «Κατέρρευσε» η Αθηναΐς Νέγκα στο στούντιο του Action 24

Η Αθηναΐς Νέγκα, παρουσιάστρια της εκπομπής «Καλύτερα Αργά» στο...

Γεράσιμος Μιχελής: Συγκλονιστική στιγμή στην κηδεία του ηθοποιού – Το στεφάνι από το καστ του «Παρά Πέντε»

Ο Γεράσιμος Μιχελής, αγαπημένος ηθοποιός γνωστός από τη σειρά...

Αγία Παρασκευή: Το σκοτεινό παρελθόν του εκτελεστή – Η καταγγελία του καθηγητή και η αρπαγή των χρυσών...

Σε μια υπόθεση που θυμίζει χολιγουντιανό σενάριο, ένας Πολωνός...
spot_img

// ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Πονοκέφαλος» για τον Τραμπ τα δημοσιέυματα για την σχέση του με τον Τζέφρι Επστάιν

Νέα δημοσιεύματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με...

Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά

Στα υψώματα της Καστανιάς, στο όρος Βέρμιο, πραγματοποιείται για...

Πρόγνωση Καιρού | 19/07/2025

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα που...

Καλά Νέα | 19/07/2025

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων επιστρέφει με αισιόδοξα νέα από...

Πανικός στο Λος Άντζελες όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος

Σοκαριστικό περιστατικό σημειώθηκε χθες στο κέντρο του Λος Άντζελες,...

Sofia Tech Park: Ο δημόσιος βουλγαρικός φορέας- φυτώριο ανάπτυξης κορυφαίων τεχνολογιών

Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από το κέντρο της...

Αίγινα: Απόδραση στο αγαπημένο νησί των Αθηναίων

Σε απόσταση μόλις 40 λεπτών από το λιμάνι του...

Φωτεινή Πετρογιάννη – Μιχάλης Ρουμπής: Βάφτισαν το γιο τους στην Τήνο (Εικόνα)

Η Φωτεινή Πετρογιάννη και ο Μιχάλης Ρουμπής βάφτισαν τον...

Ολυμπιακός: Ο γιατρός των ερυθρόλευκων, Χρήστος Θέος, έσωσε ποδοσφαιριστή της Μπρέντα με εξάρθρωση ώμου

Κατά τη διάρκεια του πρώτου φιλικού αγώνα προετοιμασίας του...

10 δις δολάρια ζητεί ο Τραμπ: Μηνύσεις κατά WSJ και Μέρντοχ για τη λίστα Επστάϊν

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: 10...

Ανυπολόγιστες καταστροφές στη Νότια Κορέα μετά από παρατεταμένη βροχόπτωση – «Πνίγηκε» η Άγκυρα

Ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττουν τη Νότια Κορέα προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες...

Υψηλές θερμοκρασίες: Παραμένουν στις παραλίες αναζητώντας δροσιά

Το κύμα καύσωνα συνεχίζεται στη χώρα μας με τον...

Σχεδόν 250 μετανάστες έφτασαν σήμερα στην Κρήτη: Αναμένεται να μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα

Περίπου 250 μετανάστες εντοπίστηκαν σήμερα στις ακτές της Κρήτης...

Φιλιππίδης: Τα αρχικά ευρήματα των αρχών για την πυρκαγιά στο σπίτι του

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη...

ΠΑΟΚ – Γκόου Αχέντ Ιγκλς 3-3: Έδειξε συνέπεια στην επίθεση αλλά είχε αστάθεια στην άμυνα

Δεύτερο “τεστ” προετοιμασίας για τον ΠΑΟΚ επί ολλανδικού εδάφους,...

Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Κιλκίς: Συναγερμός από το 112 – «Ασφαλίστε πόρτες και παράθυρα»

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου σε κτηνοτροφική...

Συνελήφθη ο 22χρονος πιστολέρο που σκόρπισε τον τρόμο σε καφετέρια στον Κολωνό – Η εντολή από...

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 22χρονου δράστη...

Ελληνική Λύση: Το έγκλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν συστηματικό και συντονισμένο

Η Ελληνική Λύση κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι λειτουργεί...

Στα «χαρακώματα» κυβέρνηση-αντιπολίτευση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Σάλος από τις δηλώσεις του Νίκου Φαραντούρη

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης...

Ανεβαίνει ο υδράργυρος! Δείτε τον αναλυτικό καιρό για όλη την Ελλάδα – 20/07

Η θερμοκρασία στην Ελλάδα σημειώνει αισθητή άνοδο, με τον...

Αγία Παρασκευή: Η 43χρονη απαίτησε 50.000 ευρώ από τον καθηγητή για να εξοφλήσει τους συνεργούς της δολοφονίας...

Σοκαριστικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τη δολοφονία του...

Γάμος Καλημέρη – Ιακωβίδου: Ο μαγευτικός πρώτος χορός και τα συγκινητικά λόγια (Βίντεο)

Ο Τζώνη Καλημέρης και η Ελπίδα Ιακωβίδου παντρεύτηκαν στο...

Αιτωλοακαρνανία: Ολονύκτια «μάχη» με την φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στη Ναυπακτία

Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν ακατάπαυστα στη Ναυπακτία για την κατάσβεση...

Ειρήνη Μουρτζούκου: Δέχθηκε λεκτική επίθεση από συγκρατούμενές της στις φυλακές Κορυδαλλού

Νέο περιστατικό έντασης σημειώθηκε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού με...

Ο καιρός την Κυριακή 20 Ιουλίου

Η μετεωρολόγος Αναστασία Τυράσκη παρουσιάζει αναλυτικά τις καιρικές συνθήκες...

Η Αντρέσκου επικράτησε της Παπαμιχαήλ και οδήγησε τον Καναδά στον τελικό του Hopman Cup

Η Μπιάνκα Αντρέσκου εξασφάλισε τη νίκη του Καναδά επί...

Εξαρθρώθηκε σπείρα αστυνομικών εμπόρων ναρκωτικών στη Μύκονο – Οι συνομιλίες που τους «πρόδωσαν»

Σε μια σημαντική επιχείρηση των Εσωτερικών Υποθέσεων, αποκαλύφθηκε κύκλωμα...

Χαλκιδική: Έβαλαν λουκέτο σε beach bar αλλά μέσα σε λίγες ώρες άνοιξε εκ νέου – Σωρεία παραβάσεων...

Οι αρχές επέβαλαν προσωρινό λουκέτο σε γνωστό beach bar...

Με πληρότητα 100% αναχωρούν τα πλοία για τα νησιά – Αυξημένο το κόστος των διακοπών

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα λιμάνια της χώρας καθώς τα...

Οι επικοινωνίες που «έκαψαν» την πρώην σύζυγο του Πολωνού καθηγητή

Δείτε το βίντεο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με: Οι...

Άδωνις Γεωργιάδης: Η ανάρτηση Ελληνίδας από Γερμανία που μοιράστηκε στο Χ – «Όταν κριτικάρετε το ΕΣΥ, θυμηθείτε…»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναδημοσίευσε στο Twitter μια ανάρτηση Ελληνίδας...

Επίορκος αστυνομικός έπαιρνε 3.000 Ευρώ «μεροκάματο» απο άνθρωπο της νύχτας

Σοβαρές αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με κύκλωμα διαφθοράς...

Εφημερεύοντα Φαρμακεία – Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

Μάθετε ποια φαρμακεία εφημερεύουν σε Αθήνα. Βρείτε εύκολα και γρήγορα...

Σοφιανός: «Kόλαφος» κατά του Καρκά για την υπόθεση Φιλιππίδη – «Είσαι πολύ μαλ@κας»

Ο Γιώργος Καρκάς, που είχε δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή...

Δελτίο καιρού στις 20:00 – 19-07-2025

Ο έμπειρος μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός παρουσιάζει αναλυτικά τις καιρικές...

Ο Ολυμπιακός μεταξύ των συλλόγων που εξετάζουν τον Λιάνκο, αναφέρουν στη Βραζιλία

Ο Ολυμπιακός εξετάζει την περίπτωση του 28χρονου αμυντικού Λιάνκο...

Ακαθάριστα παραμένουν χιλιάδες οικόπεδα ανά τη χώρα

Παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της Πυροσβεστικής και τις καταστροφικές...

Προτάσεις από τον ΑΝΤ1 για ψυχαγωγία στο σπίτι και την πόλη

Το Σαββατοκύριακο έρχεται και ο ΑΝΤ1 παρουσιάζει μια σειρά...

“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό από τις δηλώσεις Φαραντούρη – Τη διαγραφή του ζητά η Νέα Δημοκρατία

Οι πρόσφατες δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φαραντούρη,...

Τρίτη και Τετάρτη οι πιο καυτές ημέρες

Το νέο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα αναμένεται...