Το άρθρο αναδεικνύει την άγνωστη ιστορία των Ελληνοαμερικανών στρατιωτών που συμμετείχαν με θάρρος και αυταπάρνηση στην απόβαση της Νορμανδίας, γνωστή ως D-Day, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το πρωτοσέλιδο των New York Times της 8ης Ιουνίου 1944 απεικονίζει μια ομάδα μαχητών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας στρατιώτης Έντυ Λάμπρος, να κρατούν ως λάφυρο τη ναζιστική σημαία.
Η ιστορία αυτή τιμάται από το ελληνοαμερικανικό ίδρυμα Oxi Day Foundation, που αναγνωρίζει τη συμβολή των Ελλήνων της ομογένειας, όπως οι Νικόλαος Μπούρας, Έντυ Λάμπρος και Ευθύμιος Τσιμικλής, στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τη ναζιστική κατοχή.
Η επιτυχία των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, παρά τις μεγάλες απώλειες, αποτέλεσε κρίσιμο σημείο στην πορεία προς τη νίκη κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.
Πιο αναλυτικά
Η άγνωστη ιστορία των Ελληνοαμερικανών στρατιωτών που πολέμησαν τον ναζισμό με αυταπάρνηση και θάρρος κατά την απόβαση της Νορμανδίας παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Το πρωτοσέλιδο των New York Times της 8ης Ιουνίου 1944, έκανε τον γύρο του κόσμου και απεικονίζει μια ομάδα μαχητών να κρατούν την ναζιστική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό ως λάφυρο.
Ο νεαρός που γελά αριστερά είναι ο Έλληνας στρατιώτης του αμερικανικού Στρατού και έγινε μαζί με τους συμπολεμιστές του λαϊκός ήρωας.
Την επόμενη ημέρα σκοτώθηκε… Το ελληνοαμερικανικό ίδρυμα της ημέρας του ΟΧΙ (oxi day foundation) τιμά τη μνήμη των Ελλήνων της ομογένειας που συμμετείχαν στην ιστορική μάχη της 6ης Ιουνίου 1944, γνωστή ως D-Day και μας θυμίζει τα ονόματά τους.
Πρόκειται για τους Νικόλαο Μπούρα, Έντυ Λάμπρο και Ευθύμιο Τσιμικλή.
Η ονομασία «D-Day» είναι η κωδική ονομασία της απόβασης στη Νορμανδία και αποτελεί την εκκίνηση της μεγάλης προσπάθειας των Συμμάχων να απελευθερώσουν την ηπειρωτική Ευρώπη από την Γερμανική κατοχή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πάνω από 4.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση όλων των εποχών, στις ακτές της Νορμανδίας στη Γαλλία.
Ο επισμηναγός Νίκος Μπούρας, είχε διαταγή να πετάξει κάτω από τα σύννεφα για να καταφέρει να εξουδετερώσει τα πυροβολεία των Ναζί.
Η επιτυχία αυτού του βομβαρδισμού επέτρεψε στις επίγειες δυνάμεις στις οποίες συμμετείχαν ο Λάμπρος και ο Τσιμικλής να έχουν τις μικρότερες δυνατόν απώλειες.
Στην κοντινή παραλία Ομάχα, οι Αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις δεν πέτυχαν με ακρίβεια το στόχο τους με αποτέλεσμα οι Σύμμαχοι να έχουν τεράστιες απώλειες ως 2.000 νεκρούς.
Ο Έντυ Λάμπρος επέζησε σε εκείνη τη μάχη, αλλά έχασε τη ζωή του δύο μέρες μετά την απόβαση και μόλις μια μέρα, αφού δημοσιεύθηκε η φωτογραφία στους New York Times, με τη σημαία των Ναζί ως λάφυρο.
Ο Αντυ Μανάτος, πρόεδρος και ιδρυτής του oxi day Foundation κατά την διάρκεια μίας επετείου για την απόβαση στην Νορμανδία είχε πει : «Η πολιτική του Χίτλερ που είχε στο στόχαστρο ανθρώπους με πνευματική ή σωματική αναπηρία, αλλά και μειονότητες που δεν κατάγονταν από την Άρια φυλή, όπως Ρομά, Αφρικανοί ή Εβραίοι έχει ξεχαστεί σήμερα.
Η σημερινή επέτειος είναι μια αφορμή να θυμηθούμε όλοι μας τη θυσία όλων των Ελληνοαμερικανών ηρώων αλλά και την Ελλάδα που είναι η μοναδική χώρα που αναγνωρίστηκε από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις, την Αμερική, την Αγγλία και τη Ρωσία για την συμβολή της στη νίκη κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.»
Συνοπτικά
- Η άγνωστη ιστορία των Ελληνοαμερικανών στρατιωτών στην απόβαση της Νορμανδίας αναδεικνύει τη γενναιότητά τους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Το πρωτοσέλιδο των New York Times στις 8 Ιουνίου 1944 απεικονίζει Έλληνες στρατιώτες να κρατούν τη ναζιστική σημαία ως λάφυρο.
- Το Oxi Day Foundation τιμά τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών στη νίκη των Συμμάχων και την απελευθέρωση της Ευρώπης.
- Η απόβαση στη Νορμανδία ήταν καθοριστική για τη νίκη κατά της Ναζιστικής Γερμανίας, παρά τις μεγάλες απώλειες.